Từ cuộc đua xe

Mấy ngày Tết bà Phi không ra khỏi nhà. Ban ngày bà lầm rầm khấn vái trước bàn thờ cầu xin tổ tiên phù hộ cho con. Đêm đến bà lên sân thượng thắp hương cầu nguyện cho thằng Sú tai qua nạn khỏi. Bà thương con ở nhà quen sống trong nhung lụa, bây giờ nằm trong phòng giam ẩm thấp, lạnh ngắt thì chịu sao nổi, không khéo nó chết mất.

9 giờ sáng mồng một Tết vẫn chưa thấy con về, bà Phi sốt ruột lắm. Bà đi ra đi vào, đứng ngồi không yên. Linh tính báo cho bà biết có điều gì chẳng lành đang đến. Sú là con trai độc nhất nên được bà cưng chiều từ nhỏ, nó cần gì là bà cũng đáp ứng cho ngay. Dịp Noel năm ngoái, cậu ấm Sú mang chiếc Dylan chở bạn gái đi chơi. Thiếu tiền tiêu sài, Sú bán luôn chiếc xe máy rồi điện về nhà nói dối là bị mất cắp. Ngày hôm sau, bà Phi lại mua cho con chiếc SH còn nguyên đai nguyên kiện.

Ngày thường cậu con trai quý tử bỏ nhà đi chơi mấy ngày liền bà Phi cũng không lo gỡ. Lần này nó dắt chiếc YBR 250 đi từ chiều ba mươi Tết mà đến giờ vẫn biệt tăm làm bà vừa buồn, vừa lo. Hay là nó bị tai nạn, bà thoáng nghĩ. Đang định cắm nén hương lên bàn thờ thì có tiếng điện thoại reo, ông Sìn (chồng bà Phi) hớt hải chạy đến bên chiếc máy cố định nhấc máy nghe làm rơi cả nén hương đang cháy dở xuống nền nhà.
- A lô
- Dạ. Em Mai Huyền đây.
- Có việc gì đấy?
- Thưa anh, cháu Sú đua xe máy bị công an bắt rồi.
- Từ khi nào?
- Lúc một giờ sáng nay ạ.
Vừa nghe dứt lời, ông Sìn bỏ thõng chiếc tai nghe xuống mặt bàn. Ông vốn kín đáo và bình tĩnh là thế mà sau cú điện thoại vừa rồi, ông không che nổi nỗi bực dọc xen lẫn lo âu trên nét mặt. Bà Phi đang ở ngoài sân thay nước cho lọ hoa chạy vào nhà cuống quýt hỏi:
- Thằng Sú bị sao hả ông?
- Con Mai Huyền - Chánh văn phòng báo tin thằng Sú bị công an bắt về tội đua xe đêm qua rồi.
Bà Phi rụng rời chân tay. Bà đang cầm chiếc lọ hoa bằng thủy tinh pha lê bỗng rơi “choang” xuống nền nhà vỡ tan tành. Bà nằm vật xuống giường kêu khóc thảm thiết. Ông Sìn vội vàng quát nhẹ vào tai bà:
- Bà có im đi không? Hàng xóm nghe thấy người ta kéo sang còn mặt mũi nào nữa.
- Thế ông có cách nào cứu cho nó về chứ?
- Quá tam ba bận, có mà trời cứu.
Bực, giận thì nói vậy, chứ ông Sìn cũng xót con lắm. Vả lại ông là cán bộ lãnh đạo đứng đầu một thành phố thuộc địa phương có nhiều tiềm năng. Những năm gần đây, các công trình, dự án… cứ đua nhau mọc lên như nấm nên ông có mối quan hệ rộng và quyền uy lắm. Nếu lần này con ông bị truy tố thì ông mất mặt với thiên hạ. Ngồi trên chiếc ghế sa lông cổ óng ánh màu da đồng, ông Sìn cầm chén nước chè nhấc lên rồi lại đặt xuống hàng chục lần mà vẫn chưa uống được. Có lẽ ông đang suy nghĩ, tính toán lung lắm.
Những lần trước, thằng Sú bị bắt về tội đua xe máy trái phép, ông Sìn chỉ cần vài cú điện thoại, thế là con ông lại được tha và trở về nhà bình yên vô sự. Còn lần này nghe nói cuộc đua xe do chính con ông cầm đầu có tổ chức quy mô lớn, ông phải chạy vạy các cửa nhưng không ai dám hứa giúp cho ông cả. Ông chỉ còn một cửa cuối cùng là đến nhà riêng nhờ ông Chủ tịch tỉnh chỉ đạo tha cho thằng con tội nghiệp. Nếu ông ấy giúp thì thắng lợi một trăm phần trăm - Ông nghĩ vậy.
Sau khi nghe ông Sìn trình bày lý do, ông Chủ tịch tỉnh chậm rãi, chân tình:
- Hai lần trước cháu đua xe trái phép, nể anh, cơ quan điều tra đã tha cho cháu, nhưng cháu vẫn tính nào tật ấy. Anh cũng không giáo dục được cháu. Lần này anh để cho cơ quan pháp luật giáo dục, tôi tin cháu sẽ cải tạo và tiến bộ.
Nghe ông Chủ tịch tỉnh nói, ông Sìn chỉ biết cúi đầu… vâng, dạ như chính ông là người phạm tội. Ông không ngờ rằng việc đua xe của con ông hai lần trước mà Chủ tịch tỉnh lại biết tường tận đến thế. Về nhà, lòng ông nặng trĩu nỗi buồn. Chưa bao giờ ông cảm thấy cô đơn và bất lực như bây giờ. Thật tội nghiệp cho ông, mới có mấy ngày lo nghĩ, chạy vạy mà tóc đã bạc trắng, trông thiểu não quá.
***
Trong số hai mươi sáu thằng đua xe bị bắt đưa về trụ sở công an thì thằng Sú bị đưa ra xét hỏi đầu tiên. Ông Cảnh sát thụ lý vụ án nghiêm mặt hỏi:
- Cháu có biết mình phạm tội gì không?
- Đua xe trái phép.
- Ai cầm đầu cuộc đua này?
- Cháu.
- Cháu phạm tội lần thứ mấy?
- Lần thứ ba.
Sú bình thản trả lời hết các câu hỏi của ông Cảnh sát điều tra. Khi được hỏi chiếc phong bì màu hồng, bên trong có mười nghìn đô la Mỹ chưa kịp tiêu sài, Sú khai:
- Chiếc phong bì là của khách đến chúc Tết bố cháu.
- Làm sao cháu lấy được?
- Dạ. Phát hiện được chỗ mẹ cháu giấu chìa khóa, lợi dụng lúc bố mẹ cháu đi vắng, cháu đánh một bộ sơ cua.
- Thế bố mẹ có biết cháu lấy trộm tiền không?
- Không ạ. Có chăng chỉ mình mẹ cháu biết vì danh sách và toàn bộ số tiền trong phong bì của khách chúc Tết đều do mẹ cháu quản lý.
Trả lời xong, Sú ung dung ký tên vào biên bản. Trong thâm tâm nó nghĩ: Khai thì khai, kiểu gì ngày hôm sau mình cũng được trả tự do giống như những lần trước. Nào ngờ…
***
Lần theo địa chỉ trên phong bì, Lưu Quang Phả được triệu đến cơ quan điều tra. Ngồi đối diện với Phả, ông Cảnh sát điều tra khéo léo hỏi:
- Năm nay Tổng giám đốc chắc bận đi chúc Tết nhiều nơi nhỉ?
Hơn người đối thoại với mình đến gần chục tuổi, Phả vẫn xưng hô ngọt sớt:
- Dạ. Chúng em cũng có trích quỹ để đi chúc Tết một số đối tác đã giúp đỡ Công ty trong kinh doanh.
Đột nhiên ông Cảnh sát điều tra nhìn thẳng vào mặt Phả hỏi xoáy:
- Thế ông Sìn có phải là đối tác của Công ty không?
Bị bất ngờ, một thoáng biến sắc trên nét mặt, nhưng với kinh nghiệm của người từng trải, Phả lấy lại bình tĩnh, lễ phép trả lời:
- Là chủ tịch thành phố, ông Sìn rất quan tâm, giúp đỡ công ty em triển khai các dự án, nên em đại diện Công ty có chút quà mọn biếu sếp nhân dịp Tết thôi ạ.
Nghe Phả nói xong, ông Cảnh sát điều tra lấy ra từ trong cặp chiếc phong bì đặt lên bàn rồi ra góc phòng lấy phích nước rót thêm vào ấm. Liếc nhìn chiếc phong bì màu hồng có in hoa văn rất đẹp, lại có tên người gửi, người nhận rõ ràng, Phả giật mình, mặt tái mét. Tiết trời đầu xuân se lạnh mà trán Phả lã chã mồ hôi. Một loạt câu hỏi thoáng qua rất nhanh trong đầu, Phả không thể lý giải nổi tại sao chiếc phong bì là quà Tết mình biếu ông Sìn, mà giờ đây nó lại nằm trong tay ông Cảnh sát điều tra. Rót nước mời Phả uống, ông Cảnh sát lạnh lùng hỏi:
- Anh có biết chủ nhân của chiếc phong bì này là ai không?
Phả lấy khăn lau mồ hôi trên trán, miệng ấp úng:
- Dạ…ạ.
- Số ngoại tệ trong phong bì này mà Tổng giám đốc coi là quà mọn sao ?
Biết không thể chối cãi, Phả thành thật trả lời:
- Thú thật với anh, sắp tới Thành phố có dự án xây dựng khách sạn và khu vui chơi giải trí cao cấp, chúng em muốn nhân dịp này tranh thủ sự ủng hộ của sếp, cũng vì công việc chung thôi, xin anh bỏ qua cho.
Ông Cảnh sát lắc đầu rồi yêu cầu Phả khai tiếp những “đối tác” mà Phả đến chúc tết…
Trước khi miễn cưỡng ký vào biên bản tội “đưa hối lộ”, Phả khéo léo lấy ra chiếc phong bì đã chuẩn bị trước đặt vào tay ông Cảnh sát:
- Em có chút quà mừng tuổi anh, mong anh thông cảm.
Ông Cảnh sát đứng dậy bình thản bóc phong bì, lấy ra năm ngàn USD giơ trước mặt Phả rồi nghiêm nghị nói:
- Tôi sẽ lập biên bản thêm tội danh hối lộ cán bộ điều tra của anh.
Người run bần bật, Phả quỳ sụp xuống đất, ngửa mặt van xin:
- Xin anh tha tội cho em. Đây chỉ là tình cảm của em đối với anh nhân dịp Tết đến xuân về, chứ em không có ý gì khác.
- Thôi được. Anh cầm lại số tiền này rồi về, khi nào cần chúng tôi sẽ triệu tập.
***
Mấy ngày Tết bà Phi không ra khỏi nhà. Ban ngày bà lầm rầm khấn vái trước bàn thờ cầu xin tổ tiên phù hộ cho con. Đêm đến bà lên sân thượng thắp hương cầu nguyện cho thằng Sú tai qua nạn khỏi. Bà thương con ở nhà quen sống trong nhung lụa, bây giờ nằm trong phòng giam ẩm thấp, lạnh ngắt thì chịu sao nổi, không khéo nó chết mất. Những lúc khách đến chơi, ông Sìn cố gắng bình thản nhưng trong lòng ông cứ như lửa đốt. Nhìn vợ khóc đỏ cả mắt, người héo hon như dọc mùng phơi nắng, ông Sìn thương vợ lắm. Ông an ủi:
- Thằng Sú bây giờ lớn rồi, nó làm sai nó phải chịu. Bà cứ suy nghĩ, âu sầu mãi rồi lại ốm liệt ra đấy thì khổ cả nhà.
Ông Sìn lấy cam vắt nước rồi pha chút đường vào cốc đưa cho vợ. Bà Phi nhấp một ngụm rồi lại đặt xuống. Được chồng động viên, bà cũng nguôi ngoai được phần nào. Không ngờ, đùng một cái bà có giấy gọi lên trụ sở công an.
Bà Phi như cái xác không hồn. Ông Cảnh sát điều tra mời bà ngồi xuống ghế mà bà vẫn đứng ngay như trời trồng. Khi ông Cảnh sát đưa chén nước mời bà uống bà mới từ từ ngồi xuống, tay bà run bần bật làm đổ cả chén nước nóng lên đùi khiến bà giật bắn người. Chờ một lát để bà Phi lấy lại bình tĩnh, ông Cảnh sát lấy chiếc phong bì màu hồng đưa cho bà rồi nhẹ nhàng hỏi:
- Bà biết người có tên ghi trên chiếc phong bì này không?
- Dạ. Chú ấy là Tổng giám đốc công ty Thành Lợi .
- Có phải chiếc phong bì này là của ông Phả biếu ông nhà không?
Bà Phi lắc đầu trả lời: “Không ạ”.
- Sao tên người nhận là ông Sìn - Chồng bà ?
Im lặng một lát, như sực nhớ ra điều gì, bà thanh minh:
- À, tôi nhớ ra rồi. Tôi có nhận chiếc phong bì này của chú Phả đến chúc Tết ông Sìn nhà tôi.
- Thế bà có biết số tiền trong phong bì này là bao nhiêu không?
- Tôi không biết chiếc phong bì này nó nằm ở đâu nữa nên cũng không biết số tiền là bao nhiêu.
- Bây giờ tôi sẽ cho biết lý do chiếc phong bì của bà bị mất cắp.
Vừa dứt lời, ông Cảnh sát bật băng ghi âm đoạn lời khai của thằng Sú - con bà. Chưa nghe hết đoạn băng, bà Phi đã gục đầu xuống bàn khóc thút thít. Một lát sau, bà ngẩng mặt lên lấy tay gạt những giọt nước mắt còn vương trên gò má nghe ông Cảnh sát nói tiếp:
- Việc ông bà bị thằng Sú lấy trộm tiền là một trong những nguyên nhân tạo điều kiện cho nó phạm tội. Nếu chúng tôi không kịp thời ngăn chặn thì hậu quả sẽ khôn lường.
Mở ngăn kéo, ông Cảnh sát lấy ra thếp giấy có dòng kẻ đưa cho bà Phi, nói:
- Còn những aiđến chúc Tết ông nhà nữa, bà khai hết ra đây?
Tay bà run run cầm bút ghi tên và số tiền của các vị khách rồi ra vẻ thật thà:
- Ngoài chiếc phong bì màu hồng, còn năm người nữa biếu ngoại tệ và ba người đưa bằng tiền mặt.
Ông Cảnh sát nghiêm giọng quả quyết:
- Chưa hết. Bà có cần tôi cho bà về nhà lấy quyển sổ nhật ký đến đây không?
Bà Phi sợ xanh mặt, ngước đôi mắt ngấn lệ ấp úng:
- Xin ông bỏ quá cho. Tôi xin khai tiếp.
Bà Phi mệt mỏi liệt kê đầy đủ danh sách những người biếu quà trong dịp Tết kín hết bốn tờ giấy, trong đó có đến quá hai phần ba quà biếu bằng ngoại tệ. Nhìn lướt qua danh sách, số tiền người đến chúc tết ông Sìn ít nhất cũng là năm triệu đồng, nhiều nhất tới hai mươi ngàn đô la, ông Cảnh sát thầm thán phục về trí nhớ của bà Phi. Sau khi ký vào biên bản, bà được tại ngoại. Vừa về đến nhà, ông Sìn hớt hải hỏi:
- Công an nó hỏi gì bà?
Bà Phi vừa lo, vừa sợ, miệng nói như mếu:
- Họ biết hết cả rồi. Tôi phải khai tất cả…
- Thế bà khai cái gì?
- Tôi khai những người đến biếu phong bì ông trong dịp Tết ấy.
- Thế là bà giết tôi rồi…ồi.
Ông Sìn rũ rượi như ngọn rau muống bị nhúng vào nước sôi, người run lẩy bẩy, chân bước loạng choạng rồi đổ quỵ xuống nền nhà./.

 

Bình luận

 1. rmjaneplcc
  OcdcjuvtJSyDXmaA

  Q0be5v <a href="http://wfjgktfoyykr.com/">wfjgktfoyykr</a>, [url=http://gmqqkutmybao.com/]gmqqkutmybao[/url], [link=http://vbepjbidosuk.com/]vbepjbidosuk[/link], http://jnuncxyiefhg.com/

 2. zzmdtkkezeh
  FFfgqAdGfn

  CXdFpE <a href="http://jptnrgopwkin.com/">jptnrgopwkin</a>, [url=http://yzzmeruxpqou.com/]yzzmeruxpqou[/url], [link=http://vppkuhufygiz.com/]vppkuhufygiz[/link], http://sueuroxgaiqo.com/

 3. Orlando
  kpUKPdtagDQqQHFpi

  Can you hear me OK? http://xnxxlist.online keandra "With the massive rail network on the continent it could beto any potential refinery that has interest in that feedstockand has offloading facilities," spokesman Brad Bellows said. "Wehave seen a lot of interest, particularly from the Gulf Coast."

 4. Leigh
  BNOKvDkNjQ

  this is be cool 8) http://porntubehub.online xtube "Honeybees use the whole range of chemicals found in a floral blend to discriminate between different blends,” continued Professor Poppy, “and the results suggest that some chemicals in a blend may be more important than others.”

 5. Wayne
  ZBHZimzvGYeBUEadLTk

  What part of do you come from? http://tubearchive.online redtube He also agreed that children should be allowed access to edible forms of marijuana besides lozenges, considered difficult for young patients to use properly, but asked for tighter language in the bill to be sure only minors can get the medication.

 6. Brandon
  XNklavgXfcyJVfTc

  Have you seen any good films recently? http://xnxxrating.online redtube The U.S.-based members of Anonymous are accused of zeroing in on the computers of governments, trade associations, law firms, financial institutions and other institutions that oppose the philosophy of Anonymous to make all information free for everyone, regardless of copyright laws or national security considerations.

 7. Stephanie
  EnFrHuSPELPXbXktY

  How much will it cost to send this letter to ? http://xvideosrating.online porntrex She wrote, warning, “There are no second chances with pics like that, ladies. We have a zero tolerance policy. I know, so lame. But if you want to stay friendly with our sons online, you’ll have to keep your clothes on, and your posts decent. If you post a sexual selfie – or link to an inappropriate YouTube video – even once – it’s curtains.”

 8. dyyurb
  zuvdstwuzNp

  1YoEov <a href="http://tkbyorryremf.com/">tkbyorryremf</a>, [url=http://vqlxooiaagps.com/]vqlxooiaagps[/url], [link=http://kdnwknlqqabb.com/]kdnwknlqqabb[/link], http://xzepkviddzxr.com/

 9. johnanz
  gEYnQBhPEHX

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 10. Preston
  xINdnwCIUZUg

  Which team do you support? http://tuberating.online/ixxx.html hentaihaven Three senior U.S. intelligence officials said Wednesday that the NSA realized that when it was gathering up bundled Internet communications from fiber optic cables, with the cooperation of telecommunications providers like AT&T, that it was often collecting thousands of emails or other Internet transactions by Americans who had no connection to the intended terror target being tracked.

 11. Keenan
  mwscidXglylAKjhQ

  Through friends http://porntubereview.online/maturetube.html al4a "When you're writing a piece to open a concert series, it seems to me there are two options: one is to write a piece that's very loud and rather like a fanfare, and the other is to write a quiet and more meditative piece.

 12. Molly
  ycKXdbKBFikLdTuCo

  I'd like to apply for this job http://tuberating.online/lobstertube.html maturetube NSA whistleblower Edward Snowden, an analyst with a U.S. defence contractor, is seen in this still image taken from video during an interview by The Guardian in his hotel room in Hong Kong June 6, 2013. MANDATORY CREDIT.

 13. Daron
  VBfGoQUZjvYbgttJ

  I'd like to pay this cheque in, please http://xvideosrating.online/pornhub.html beeg The review board will evaluate the threat to U.S. security posed by individual detainees, not the legality of their imprisonment, the Pentagon statement said. The detainees can challenge the legality of their incarceration through the U.S. court system, it said.

 14. Lionel
  bBBIpkIWqTvimvCG

  Where do you study? http://xvideosrating.online/pornhd.html keezmovies State legislation typically sets the ground rules for the use of the cameras, and then cities negotiate the specifics of the deal with the camera vendors. The vendors, which include American Traffic Solutions and Redflex Traffic Systems, install the cameras and generally charge communities a flat fee for camera rental each month. Texas mandates flat-fee contracts to avoid encouraging ticket-writing.

 15. johnansog
  CRFwXdleiL

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 16. Rodrick
  UqAKUxuYRUdivA

  How much were you paid in your last job? https://beeg.x.fc2.com/porntrex.html cam4 Daiquiris sound light and refreshing, but their nutritional profile is big and bloated. An 8-ounce strawberry daiquiri, for example, packs more calories than a double-patty hamburger and is loaded with fat and sugar!

 17. Madeline
  ITHabcjUXlNUCU

  I'd like to take the job https://beeg.x.fc2.com/trannytube.html alohatube "For the first, we gave away a free-kick in a position where he's happy to have it and then the second goal, I told the players with every cross he likes to try to get into space because he's good in the air," Mourinho said.

 18. Toney
  skxVwRCNjDk

  Yes, I play the guitar https://beeg.x.fc2.com/zorras.html iwank President Barack Obama rolled out a climate change action plan in June, and issued a memorandum directing the EPA to complete carbon pollution standards for the construction of new power plants by September 20 as part of the sweeping proposal.

 19. Wiley
  JPSRualKTvs

  I can't stand football https://beeg.x.fc2.com/iwank.html porntube With the Gulf Coast having been hit by Hurricane Ingrid, this week was the first time since the 1950s that Mexico has had to deal with two storms simultaneously, the BBC's Will Grant in Mexico City says.

 20. Amelia
  uAJdxRUhSUJlfuDVso

  This is the job description https://beeg.x.fc2.com/4tube.html beeg And yet for millions of people who have to use buses every day – and who have no choice about which mode to use – the feeling is very different. If you have to use public transport morning and night, then you know that it can take a huge slice of your income – and that is why we politicians cast around so desperately for ways to reduce the burden.

 21. Vince
  fVqrTXDKSzouHvW

  Would you like a receipt? https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html vporn And don't make the mistake of thinking flirty and feminine florals are only for summer - your pick of our options below would look perfect with an added edge of a leather biker jacket. We're coveting these designs at Net-A-Porter, but our budget loves this Warehouse dress. The only thing we can't help you with is which to choose...

 22. Hassan
  jNGdyCUavLiZlqNV

  Could you tell me the number for ? https://beeg.x.fc2.com/tube8.html youporn In a filing in the U.S. District Court in Manhattan, where the state lawsuits are now being handled, the U.S. Department of Justice said federal courts do not have jurisdiction because the cases turn on alleged violations of state laws against unfair consumer practices or deceptive business practices.

 23. Gilberto
  hCKSbkOzbJdmRm

  Very interesting tale https://beeg.x.fc2.com/elephanttube.html vporn But the truth is, he doesn’t go all that far. There’s something troublingly palatable about the new book. In the endnotes to one of the chapters on education, for instance, Gladwell has much stronger views than he expresses in the text itself. “So what should we do? We should be firing bad teachers,” he suggests. But he has buried that stuff at the back. “Yeah. It’s true. That’s absolutely the case,” he admits when I put this to him.

 24. Freelove
  LRGkbsdgeoBCIFhN

  We need someone with experience https://beeg.x.fc2.com/rockettube.html 9taxi "We see significant double digit growth ... in what we callgrowth markets. We think we should see 10-15 percent growth,"said Rice of this projection for its composite infrastructurebusinesses in markets outside of the U.S. and Europe.

 25. Dario
  LSxqGjyPdfHwlDJhEc

  How would you like the money? https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html porn300 James Emmett, global head of trade finance at HSBC inLondon, said urbanisation and the rise of China's middle classoffered openings to firms in Britain and beyond in sectors suchas health, education and tourism.

 26. Edwardo
  HOBOkKlVHDwpGS

  Special Delivery https://beeg.x.fc2.com/ pornhub The Sri Lankan recall follows last week's withdrawal byFonterra and several of its customers of infant formula, sportsdrinks, and animal feed in nine countries because of fears ofcontamination of a whey ingredient with a bacteria that cancause botulism.

 27. Grover
  dVshDzyfSA

  Other amount http://porntubereview.online/al4a.html fatmomtube The reforms, set to go to parliament when it resumes next month, aim to create a national grid company in 2015, and break up the monopolies into generation and transmission firms by 2020, and abolish price controls.

 28. Domenic
  VCfXhPAUIV

  I'll call back later http://xnxxrating.online/streamate.html spankwire Just months after the bin Laden raid, Adm. Michael Mullen, who was then the top American military officer, even called Pakistan's powerful intelligence agency a "veritable arm" of the Haqqani militant network — arguably the most powerful group attacking U.S. troops in Afghanistan.

 29. Nicholas
  OhOunnxSiBmvII

  The line's engaged http://porntuberating.online/porntube.html youjizz He said: "This study highlights the need to discuss fertility issues with young patients, especially females, before treatment begins even if there are no options available for fertility preservation.

 30. Lucius
  XVnjnkyiSLEccXov

  The manager http://xnxxlist.online/spankwire.html xnxx SEC spokesman John Nester said the agency has implemented numerous changes since the report was completed, from installing additional physical security barriers to putting the SEC's security staff in charge of criminal background checks instead of human resources.

 31. Craig
  hXueOnBPsxRwKrIE

  this is be cool 8) http://xvideosrating.online/redtube.html xtube Apple's ability to pay tax of just two percent of its $74billion in overseas income over the past three years hinged onan unusual loophole in the Irish tax code that allowed it tochannel profits into Irish-incorporated subsidiaries that had nodeclared tax residency anywhere in the world.

 32. Grant
  QPKMqloPeYKDPLiq

  How much were you paid in your last job? http://tubeadvisor.online tnaflix Asked about the possibility of a relaxation of sanctions on Iran - the desire for which some analysts see as the reason for the more conciliatory approach from the Iranians - Ashton praised Zarif's "energy and determination to try and move forward in our talks."

 33. Perry
  nwgOpxgblCvhvpYpg

  This is the job description http://tubereviews.online vporn UENF's work is not without critics. State-owned watercompany Cedae challenged UENF's finding of unhealthy salt levelsin artesian wells used for drinking water, saying they were toodeep to be contaminated by work at Açu.

 34. Roberto
  mRuMVFmNYJ

  Where's the nearest cash machine? http://xnxxlist.online petardas Today, our newspaper headlines are dominated by the royal birth as U.S. reporters swarm outside the London hospital and our news broadcasts swirl with coverage of the new prince. Millions of Americans have tuned in, eager to learn every tidbit about the child and his parents.

 35. Richie
  xUIzTjuRVuGBYK

  Insufficient funds http://porntubehub.online maturetube The cycle, touted as a "Ring" in which the quest for oil replaced the usual scenario about gold, had people scratching their heads wondering whether it was about anything at all. It was also a "Ring" portrayed by the German media as critical to the futures of Wagner's great-grand daughters, Eva Wagner-Pasquier and Katharina Wagner, whose contracts as festival co-managers are up in 2015.

 36. Byron
  VLoFKtfhTzgqPnvGFJ

  What line of work are you in? http://tubeadvisor.online thumbzilla Looking ahead, the final episode of “Dexter” — which aired opposite the Emmys — reminded us that there will be no excuse next year for Jennifer Carpenter not to get at least a nomination for best actress.

 37. markus
  UthYbKFSMbViDEt

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 38. markus
  RbieRDJwCxLsa

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 39. kjpdzrv
  sxxBwSMjGiq

  ulvCOL <a href="http://asexzdihuhvw.com/">asexzdihuhvw</a>, [url=http://rdxxyeiwxdxm.com/]rdxxyeiwxdxm[/url], [link=http://hlnipfttngwb.com/]hlnipfttngwb[/link], http://rfigomzkdcwu.com/

 40. aetnwoey
  AqIhPFrGoSliCFhhlOH

  Juferf <a href="http://nodfzzqgrycc.com/">nodfzzqgrycc</a>, [url=http://ernnwuhhtzpa.com/]ernnwuhhtzpa[/url], [link=http://ceewdxhcdxow.com/]ceewdxhcdxow[/link], http://pqhgwuwqmjzx.com/

 41. Anderson
  oBZfglJoddXCmUcl

  In a meeting http://theshortweddingdresses.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Labour MP Emily Thornberry, the shadow attorney general, said the sentence should be extended because of the seriousness of the offences, the age of victims and the fact he "compounded the victims' distress" by publicly denying the allegations at first.

 42. Nathanial
  CwZlFiwqQVuPsigZElL

  Insert your card http://fateswarning.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com “If a player doesn’t entertain the thought of himself winning, then he is sure to find some way to sabotage it,” he said. “All it takes is for there to be one tiny doubt. You go to the range and you see that all these guys can hit bunker shots, they can all shape the ball. But it is about doing it with the tournament on the line.

 43. Cole
  TpPUBJJtQYkrFEKJeJW

  Where do you study? http://lunchmenu.today/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Police said eight arrests were made for public order offences. A number of nearby streets were closed for several hours. A PSNI spokesman said: "A thorough investigation is now under way to identify all those involved in the disorder."

 44. David
  sDEyiqgDNWGfpaO

  Could I have a statement, please? http://fcwebsolution.it/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Pepper Australia's bid highlights its ambitions, afterhaving grown rapidly through a string of acquisitions sincebeing founded in 2001 by its current executive chairman MikeCulhane, a former investment banking executive. In 2011 Pepperbought GE Capital's Australia and New Zealand mortgage lendingbusiness, housing some A$5 billion of residential mortgages.

 45. Marcelino
  oufauuosVU

  Cool site goodluck :) https://gadgetren.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com U.S. consumer confidence has been dented only slightly bythe political shenanigans, Friday's University of Michigansurvey showed, and forecasters see no spillover to Germany's ZEWeconomic sentiment index, which is forecast to be unchanged.

 46. fokyaavkdk
  qaoNhALsgvLFLxzQube

  PjCRjd <a href="http://kltbkqcsnbgt.com/">kltbkqcsnbgt</a>, [url=http://ayudiuzluewh.com/]ayudiuzluewh[/url], [link=http://wuyrgpxtlpxw.com/]wuyrgpxtlpxw[/link], http://yyokpuovnzfu.com/

 47. johnanz
  XOGZACClIORWEiGMN

  v1pWOg http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 48. dobson
  LgWbNQIcfrsVDg

  wsYWnl https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 49. dobson
  XyTQdHOxrtQ

  8idGuu https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 50. dobson
  efUMGghNMNJNrYEaQS

  t4yrEG https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 51. johnan
  KAIsIVpjjocto

  aG8tUj http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 52. dobson
  aMfMvumwCUokOby

  6Ic7sv https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 53. dswwwauib
  dYkUvSzqSEd

  N60c72 <a href="http://brnotsowmbnd.com/">brnotsowmbnd</a>, [url=http://zluspzphzrbr.com/]zluspzphzrbr[/url], [link=http://rnvcurzcwivc.com/]rnvcurzcwivc[/link], http://bmfndoojfoom.com/

 54. Kirby
  CCKgfVFuTnzJ

  I've been made redundant <a href="https://terrymcdonagh.com/tetracycline-dosage-for-uti-752e">tetracycline treat uti</a> This types of bond are sometimes known as "mini-bonds". Unlike popular retail bonds issued by the likes of National Grid or Tesco Personal Finance, which are quoted on the London Stock Exchange, where they can be sold by investors if they need to get their cash, mini-bonds are not transferable.

 55. Bonser
  yDHvQjfZhVFYEu

  A jiffy bag <a href="https://vandahering.com.br/muscletech-nitro-tech-whey-gold-review-zrrr">nitro tech whey isolate side effects</a> Hospital officials say that medical records for 14 patients were "inappropriately accessed" between June 18 and June 24, days after Kardashian gave birth to her daughter by rapper Kanye West.

 56. Kelvin
  BcfWWUqozGu

  Could I order a new chequebook, please? <a href="https://yuvatrip.com/phenergan-elixir-100ml-boots-gzts">can you buy phenergan boots</a> Nobody says Republicans have to smile and salute as Obamacare is implemented. The law may produce dangerous economic side effects — and, in fact, it may not achieve the goals of delivering affordable health care coverage while slowing the growth of medical spending. The overhaul may need its own overhaul, but those changes must be made deliberately, on their own terms — not with a body tied to the tracks.

 57. Madeline
  SVwcubCgIsQ

  I stay at home and look after the children <a href="http://tienda.sotroni.es/androxus-guide-w8hh">androxon testocaps preo</a> Actor David Singletary of East Harlem exemplifies the trim status that Manhattan men enjoy in a new study by the Institute for Health Metrics and Evaluation at the University of Washington. He lost more than 200 pounds in the gym after moving to New York from Florida ...

 58. Marshall
  PwukmjolLMBvrYByAY

  I'm interested in this position <a href="https://www.ypuclub.org/metoprolol-tartrate-davis-pdf-yq9w">metoprolol 25 mg bd</a> The 53-year-old metro Detroiter, who once jumped at opportunities to visit the GM plants her father worked in, was recently tasked with streamlining processes to make those plants more cost-effective. In her role as the company's first vice president of global business services, she'll oversee thousands of employees in areas ranging from finances and human resources, to real estate and purchasing.

 59. Jesus
  iBVQLtEFDoTZ

  How many weeks' holiday a year are there? <a href="https://www.toridawnselden.com/viagra-cialis-buying-guide-3lzw">viagra da 100 mg effetti</a> This is a type of cookie which is collected by Adobe Flash media player (it is also called a Local Shared Object) - a piece of software you may already have on your electronic device to help you watch online videos and listen to podcasts.

 60. Diego
  NreypJujyNEKRNI

  What part of do you come from? <a href="https://vandahering.com.br/walgreens-ketoconazole-cream-8u7e">ketoconazole cream 2 walmart</a> So by reading these comments and listening to others, I see now that the dem/lib side of the street are realizing what a train wreck this is going to be and they are turning around and starting to blame the reg/cons for what they pushed through behind closed doors, typical.

 61. Emmanuel
  IyoGmWQoMrKJpHo

  Yes, I play the guitar <a href="http://wisatahouse.com/artane-2-mg-ne-ie-yarar-ukss">artane castle christmas opening hours</a> Linda Fabiani MSP, who sits on the welfare reform committee at the Scottish Parliament, said: "There appears to be different policies and views from Labour spokespeople in different parts of the UK. Miliband needs to get a grip on this.

 62. Tyler
  icUheuMiwGPIoSiyHBO

  How many days will it take for the cheque to clear? <a href="https://tsg339.com/amlodipine-10-mg-pics-mrtc">amlodipine suspension package insert</a> "This was a senseless and sad murder where a soldier killed a fellow soldier for no reason," said Pierce County Prosecutor Mark Lindquist in a written statement. "Our prayers go out to the family and friends of Specialist Geike. He served our country honorably, and it breaks our hearts to see him lose his life in a cowardly street stabbing."

 63. Antonia
  WNQVxBcoAsflPOWUi

  I've only just arrived <a href="http://wisatahouse.com/xenical-120-mg-satn-al-nos0">xenical preise</a> The majority of the allegations involve officers or PCSOs and include claims of rape, sexual assaults, misconduct relating to inappropriate sexual behaviour with victims of crime, voyeurism, accessing indecent images, and indecent acts with a child.

 64. Lucky
  xdZgDrgXuwMfvQgvl

  I like it a lot <a href="http://www.verne.cat/addyzoa-capsules-price-rqm9">addyzoa capsule </a> But eating testicles is a humane choice of meat, the veterinarian pointed out. Animals raised for eating are routinely castrated at a young age so they gain weight faster. It's a simple, relatively painless procedure after which the animals live on for many months — giving testicle recipes the rare distinction of being meat dishes that aren’t fatal to animals.

 65. Santo
  JQMuwOZBxXxzJu

  I've just graduated <a href="https://yuvatrip.com/turmeric-and-metformin-use3">metformina 850 precio argentina 2018</a> One woman said that Maria was bought, a common practice among Roma: “The child was just fine here. Sure, she (the woman who has been arrested) bought it. Children are bought (for adoption) if someone does not have children that is what is done. This woman took this child to raise it, the mother that sold it, maybe she was poor, had problems, and she wanted to give it to a good family.”

 66. Garland
  BMACIfThUrPfXiBhsRh

  I do some voluntary work <a href="http://tienda.sotroni.es/septran-tablet-uses-in-hindi-dcmp">septra ds equivalent</a> Participants generally agreed that labor market conditions had continued to improve, on balance, in recent months; many saw the cumulative decline in the unemployment rate and gains in nonfarm payrolls over the past nine months as considerable. Reflecting these developments, participants' forecasts for the unemployment rate at this meeting were lower than those prepared for the September 2012 meeting. Among the encouraging aspects of labor market developments since then were the step-up in average monthly gains in private employment, the breadth of job gains across industries, the decline in layoffs, and a rise in voluntary quits in some industries. However, some participants discussed a number of indicators that suggested that the improvement in broad labor market conditions was less than might be implied by the decline in the unemployment rate alone. Some pointed out that the rate of hiring still fell short of the pace that they saw as consistent with more-noticeable progress in labor market conditions, that a portion of the improvement in payroll employment since the September meeting was due to data revisions, or that there were no signs of an increase in wage pressures. Others expressed concern about the still-elevated level of long-duration joblessness and the weakness in labor force participation. Most participants still saw slack remaining in the labor market, although they differed on the extent to which the progress to date had reduced that slack and how confident they were about future labor market improvement.

 67. Barry
  zCPpDFSUOqfRvEFVEX

  We're at university together <a href="https://isapointdecroix.fr/download-karela-video-fem5">karela plant in english</a> Egypt's ousted president is currently being held in a "safe place, for his safety" and has not yet been charged with anything, according to the foreign ministry, but military and judicial sources say he may eventually face charges.

 68. Kevin
  IQTesEbbGRFSfyByGgH

  I'm sorry, he's <a href="https://vandahering.com.br/calandra-honda-civic-ebay-yr7q">logo gti calandre golf 6</a> The victory in Foxborough is easily the best moment of Rex Ryan’s career with the Jets, just as last year’s Thanksgiving Night Massacre loss to New England, featuring the hilarious Butt Fumble, was his worst. The Jets gave up three TDs in a 52-second span in the second quarter on their way to a 49-19 loss that ruined a lot of holiday dinners.

 69. Joaquin
  OHoTHeMWzmBsz

  Good crew it's cool :) <a href="http://tienda.sotroni.es/risperdal-05-mg-kullananlar-wmzu">risperdal m tab dosage</a> Netanyahu says the new Iranian leader must be judged on his actions, not his words. In the meantime, he says sanctions and other international pressure, including the threat of military action, must be increased. He has likened Iran to North Korea, which used the guise of international negotiations to secretly develop a nuclear weapon.

 70. Kristopher
  nPuFzbNoPyAAXU

  Very Good Site <a href="https://terrymcdonagh.com/vermox-mg-tpli">vermox tablet dose for adults</a> "They could double their profit margins in the next quarterif they wanted to," Nemer added. "But they would have to stopinvesting in all these interesting areas." (Reporting by Alistair Barr; Editing by Bernard Orr)

 71. Willian
  xWbkRTSqSWBfAVnUT

  Photography <a href="https://victima.org/minoxidil-125-cream-uk-tzl6">minoxidil cejas yahoo</a> Federal mandates require providing language services with healthcare, but those are difficult to enforce and often go unheeded, according to Dr. Lisa Diamond of Memorial Sloan-Kettering Cancer Center's Immigrant Health and Cancer Disparities Service in New York, who also was not part of the study team.

 72. Nolan
  hwzIKVFIlnNKXTGBLkP

  An accountancy practice <a href="https://www.toridawnselden.com/mobic-drug-cost-b54k">can you take motrin and mobic together</a> Family members and patients, though, told Fox News the buses just started appearing Wednesday, no schedule for them was clearly posted and its hours are erratic. They also said they discovered the buses have only two spaces for wheelchairs. There are over 160 families of wounded veterans in building 62. 

 73. Monty
  YoIscXBMwyPDDKoLXDt

  Could I ask who's calling? <a href="https://tsg339.com/solu-medrol-reviews-lqiy">solu medrol inj uses</a> On Thursday, the jury threw out changes to the design rules, which affected rudder configurations and which Team New Zealand and Luna Rossa both opposed on the ground they gave un unfair advantage to Oracle.

 74. Wilton
  IcVbaEgbDLoMrWoLC

  How many are there in a book? <a href="https://theatomicgroup.com/para-que-serve-o-remdio-diclofenaco-de-potssio-4t3c">diclofenac injection side effects in hindi</a> U.S. President Barack Obama pledged on Tuesday to explore adiplomatic plan from Russia to take away Syria's chemicalweapons, although he voiced scepticism about it and urgedAmericans to support his threat to use military force if needed.

 75. Isidro
  BynheHHHStEjI

  I'm on a course at the moment <a href="https://turbocheck.de/olanzapine-classe-de-medicament-j2gt">olanzapine alternative names</a> Rodriguez was one of 13 players suspended by MLB on Monday but is the only one challenging his penalty. All the others accepted offers of 50-game bans but A-Rod got a stiffer punishment because he was accused of other offences, including lying to the investigators.

 76. Anibal
  AlgAIsXmQuiEpup

  I really like swimming <a href="http://www.truenaturebliss.com/index.php/lasix-iv-for-chf-5egh">lasix 5mg picture </a> His mother, Frances, maintained the family’s modest house, and his father, Raymond, the manager at a grocery store, introduced discipline. When David threw a baseball bat into a blackberry patch, his father whipped him. David waited for his father to drive away, then snuck back out the window. His father spied the move and put him back inside the house, but no matter the mischief, David learned. At 6 years old, he washed his father’s car. His father, who later died in an automobile accident, was not satisfied until the ninth attempt. Perfection became a worthy pursuit for David, taking him from the driveway to the lawn. He knelt down to cut hedges with clippers.

 77. Numbers
  jYbHkCOXiB

  I'm at Liverpool University <a href="https://wstsconference.com/strattera-price-south-africa-uc93">strattera get off</a> Even though I knew being gay was no longer an obstacle to becoming an adopter, I did expect some level of resistance once we started the process. I needn’t have worried. Apart from one question on a form, our sexuality was never an issue. It didn’t seem to matter that our family set-up wasn’t conventional. It was all about what we could offer as parents.

 78. dobson
  GRkAOLbzmdKNLmwYuVs

  SrqDwo http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận