Mùa hoa Lộc vừng

Bắt đầu từ đài hoa như ngôi sao xanh nhỏ xíu kia từ từ xoè ra những cánh thiên thần bé bỏng với một màu đỏ trinh nguyên đang run rẩy bao quanh những chiếc kim vàng, hình như khi ấy hoa muốn nói điều gì mà mới chỉ buổi sáng, người trinh nữ còn e ấp thẹn thùng lắm, nàng cứ đứng sau những dây hoa tết lại thành chiếc rèm màu hồng đang nhè nhẹ đung đưa trong gió, nhìn ra mặt sông có những chàng trai đang thả lưới buông câu. Giờ từ hoa, nàng bước ra với tất cả vẻ đẹp dịu dàng mà lộng lẫy đứng soi bóng xuống dòng sông nơi có mảnh trăng đầu tháng in lên đấy y như con thuyền bồng bềnh bơi trên sóng đỏ.

Tháng Bảy, mùa của con nước "Tống mã", từ đầu nguồn sông Tích  tràn về làm úng ngập khắp cánh đồng quê tôi, vậy mà ngay ven sông vẫn nổi lên một sống đất mà trên ấy có mấy cây lộc vừng già lụ khụ, được cái tán lá xanh tươi che rợp cả khúc sông. Người dân quê tôi gọi đấy là mấy "Cụ lộc" bởi nhờ bóng cây che mát nên tôm cá tụ vào nhiều, gặp buổi nông nhàn, người ra chỗ ấy thả sức đơm lờ thả đó. Những lúc có gió từ phía núi Ba Vì thổi đến, những cánh hoa rơi lả tả  bay trong nắng chiều, làm đỏ cả mặt sông, để lại những quả lộc vừng treo ở đầu những sợi dây trông như quả lắc đồng hồ đu đưa trong gió. Những quả ấy để già lấy hạt chữa được bệnh đầy hơi chướng bụng, rồi khi lá non trổ ra từ ngọn đỏ tươi như màu hồng ngọc, chờ  xanh thêm chút nữa, hái về đem ăn với nem bùi làm tăng ý nghĩa cho những lúc trà dư tửu hậu.
Xét theo lối thông thường thì những thứ ấy mới chỉ vực lên bữa cơm quê mùa đạm bạc, góp một vị nhỏ dùng làm thang thuốc đông y và làm khoái khẩu cho người ưa lai rai với ly rượu đế, nó khác hẳn với những cảm xúc bay bổng của các nhà thơ:
" Lối nào về dòng sông tuổi thơ
Lộc vừng nở gọi bầy chim về hót"
Tôi thuộc câu thơ ấy nhưng không biết của ai, chút vô tâm ấy cũng không nỡ trách, vả lại thơ là thơ của người ta, còn mình những lúc nhìn ngắm những giây hoa lộc vừng nở thướt tha như tơ lụa, nồng nàn như lửa thắp sáng buổi tà dương kia, cảm xúc ra sao mới là điều đáng nói. Đám con trai, con gái học trò mỗi buổi tan học về, dù lúc ấy đang đói bụng nhưng vẫn nán lại trên nhịp cầu bắc ngang dòng sông Tích nhìn ngắm hoa lộc vừng, cả bọn thi nhau đưa ra những lời bình luận, nào là: Sắc hoa như trời hồng nhuộm thắm lúc ban mai, là màu khăn yêu thương trên vai áo học trò, là khúc hoan ca của màu hoa phượng làm rạo rực mùa thi, là màu má màu môi, là ánh sáng lung linh của những ngọn nến hồng trong đêm sinh nhật... Bao nhiêu thứ nữa nhưng tất cả chịu thôi, ai mà gọi được tên cái màu hoa lung linh và vô cùng quyến rũ ấy.
Mà giống hoa lộc vừng cũng lạ, nó chỉ nở ra sau những trận mưa chiều, hình như thời điểm ấy làm tăng thêm mối giao cảm giữa màu hoa với bầu trời trong trẻo. Bắt đầu từ đài hoa như ngôi sao xanh nhỏ xíu kia từ từ xoè ra những cánh thiên thần bé bỏng với một màu đỏ trinh nguyên đang run rẩy bao quanh những chiếc kim vàng, hình như khi ấy hoa muốn nói điều gì mà mới chỉ buổi sáng, người trinh nữ còn e ấp thẹn thùng lắm, nàng cứ đứng sau những dây hoa  tết lại thành chiếc rèm màu hồng đang nhè nhẹ đung đưa trong gió, nhìn ra mặt sông có những chàng trai đang thả lưới buông câu. Giờ từ hoa, nàng bước ra với tất cả vẻ đẹp dịu dàng mà lộng lẫy đứng soi bóng xuống dòng sông nơi có mảnh trăng đầu tháng in lên đấy y như con thuyền bồng bềnh bơi trên sóng đỏ. Bọn con gái chợt nhớ ra có món sấu dầm đường gói để dành trong cặp bèn lấy ra cho cả bọn ngồi xúm lại ăn, đang lúc bờ môi đứa nào đứa ấy cứ đỏ mọng lên vì sung sướng, lũ tiểu quỷ bèn quay ra cái trò gán ghép nhau, cô gái có lọn tóc mai chấm ở bờ môi, lúc nào cũng khoe ra chiếc răng mọc lẫy được mấy đứa đẩy vào tôi. Thế là nổi lên cái trò đuổi bắt, cả bọn chạy quanh gốc lộc vừng - một cây duy nhất không mọc ở doi đất bờ sông mà mọc ngay ở đầu cầu, nhiều lúc người va vào cây khiến những cánh hoa mỏng manh rơi ra bay bay xuống mặt sông đỏ màu xác pháo.
Ngày khôn lớn, chúng tôi chia tay nhau mỗi người đi một ngả, trên những nẻo đường tha hương hẳn không ai quên được những kỷ niệm thương mến ấy. Ngày ở rừng ăn lá kim cang, nhìn hoa dủng dẻ phun ra nhiều chấm đỏ li ti tôi cứ bồi hồi nhớ hoa lộc vừng, rồi những đêm đạn hoả châu bắn lên đỏ trời, tín hiệu tấn công vào đồn giặc, tôi và đồng đội ôm súng lao lên dưới ánh sáng ấy mà như thấy mình được chiếu dọi bằng nguồn sáng yêu thương. Ngày trở về sau mùa thắng giặc, hoa lộc vừng vẫn nở đỏ khúc sông nhưng bạn bè tôi không đủ mặt, người nằm lại trên cánh rừng Trường Sơn, người ở ngoài biển xa làm dầu khí, người lên vùng cao làm cô giáo cắm bản, kẻ về làm dâu hiền thảo quê người. Cô gái có lọn tóc mai nhí nhảnh giờ có quốc tịch Nga làm gì không biết, còn lại mình tôi nhiều lúc tha thẩn ra đứng trên chiếc cầu nhìn hoa nở bời bời mà lòng buồn muốn khóc. ơi những cánh hoa rắc đỏ mặt sông năm ấy giờ trôi dạt về đâu? Những bạn bè trang lứa mang khát vọng một thời, ai công thành danh toại, ai lận đận công danh?... Tôi đa mang cái nghiệp cô đơn nghiệt ng•, nhìn đâu cũng liên hệ đến kiếp người, lúc hoa lộc vừng nở lung linh như chiếc cầu vồng trong truyện cổ tích, lúc tàn úa bay đi cùng cát bụi phù du. Nhiều lúc nghĩ buồn chán không muốn làm gì, nhưng sau đó lại thấy mình có lỗi. Phải làm một điều gì đấy, trong cuộc sống mà tâm hồn trống rỗng là một điêù rất đáng sợ. Có một thực tế làm tôi bừng tỉnh, ấy là khi được biết chính những cây lộc vừng kia vào một buổi sáng sớm lá cờ đỏ sao vàng đ• được cắm trên đỉnh ngọn phấp phới bay giữa bầu trời mùa thu Cách mạng, và trong một trận giặc Pháp càn quét vào làng định triệt hạ những cơ sở Cách mạng ở x• tôi, thì chính rặng cây lộc vừng kia du kích đ• dựa vào đó làm chiến luỹ. Máu người du kích làng tôi đ• đổ ở đấy, nhuộm cho sắc lộc vừng đ• đỏ lại đỏ thắm thêm. Phải chăng tình bạn, tình yêu đôi lứa và tình yêu quê hương đất nước đ• hoà vào nhau làm một? Như được tiếp thêm năng lực, tôi đứng đối diện với hoa mà lên tiếng thì thầm: Này hoa ơi! Ta như người lúc thì hoa nhập lúc thì hoa thăng như lên đồng ấy. Khoảng khắc tuyệt vời này thế nào cũng làm nên những câu thơ, không biết hay dở đến đâu nhưng chí ít cũng tự đáy lòng ta làm nên những câu thơ nhằm ca ngợi vẻ điệu hồn nhiên và thơ mộng của sắc hoa lộc vừng.
Tạp chí văn nghệ Tản Viên sơn
Tháng 5- 2008

Bình luận

 1. Jonathan
  OBDsFSbLuFlHJlPuys

  I'd like to order some foreign currency http://wellwin.top/2019/12/03/%E6%90%AD%E5%BB%BA%E4%B8%AA%E4%BA%BA%E5%8D%9A%E5%AE%A2/ stromectol ivermectin Snap inspections are a necessary part of any deal and considered "a minimal condition," said David Albright, a non-proliferation expert and president of the Institute for Science and International Security.

 2. Shirley
  RwaIfZvnWkUFJBHRpD

  Is there ? http://ferfikabat.hu/2014/02/14/mulberry-add-campaign-video/ stromectol ivermectin However, the fact that both Ipsa and the MPs themselves have failed to grasp is that in most cases the public would not begrudge the increase were it not for the fact that most of us outside the cloistered and subsidised world of Westminster expect to pay a fair day’s wage for a fair day’s work.

 3. Jordan
  ignncEXCAkXivHvW

  Lost credit card http://bigosuk.org/banksy-and-murals/ stromectol ivermectin Trayvon's death sparked outcry over Florida's "stand your ground" laws and a national debate over racial profiling. State prosecutors argued during the trial that Zimmerman profiled and murdered the teenager, then lied about the Trayvon initiating the fight.

 4. Brayden
  CAOSkgpBsKgt

  Not available at the moment http://elisatawil.com.br/andrea-bisker/ stromectol ivermectin To be sure, Samsung is by far the world's top smartphone maker with 33.1 percent of the market compared with Apple's 17.9 percent in the first quarter, according to research firm Strategy Analytics. Its rich product portfolio spans both the high and cheap-and-cheerful end of the market.

 5. Jeramy
  SuCwgFtHSkmfWMimyke

  Who would I report to? http://stjpca.com/index.php/suggestion-box/ stromectol ivermectin Metoyer initially denied the allegations when questioned by police, it says. He later acknowledged them and told police “that the incidents were a mistake and he was not thinking clearly at the time.”

 6. Jayson
  nxNMpTtCBu

  Would you like a receipt? http://www.masteringthought.com/blog/details/about-mark-waller stromectol ivermectin "When he retires, he will leave our game in a far better state than when he started. The commissioner has been a marvelous leader for baseball. I am so proud of all that my friend has done for the game we love."

 7. Silas
  vTMMgxxUaDxxacn

  Which team do you support? http://lacavedemonpere.fr/2020/12/08/noel-2020/ stromectol ivermectin The classic American summer sandwiches include simple style classics like the Brownie (fudge brownie) or the Blondie (chocolate chunk blonde brownie) with a choice of Ronny Brook Farm's chocolate or vanilla ice cream for $6.

 8. Roosevelt
  ziviithPLLf

  I live in London http://online1poker.com/?p=1 stromectol ivermectin U.S. officials did not deny a report that Obama has become increasingly frustrated by his dealings with Karzai. Their relationship fell to new depths after last month's U.S. move to open peace talks with the Taliban, which led Karzai to suspend talks on a security pact between the two allies.

 9. Claudio
  ISqhCfuydagUDRLVms

  I'd like to take the job http://fiskejuss.no/2014/09/kan-samdrift-eller-samlokalisering-fore-til-okt-produksjon-og-fortjeneste/ stromectol ivermectin He was the 2008-2009 board president of the InvestmentManagement Consultants Association, which credentials advisersactive in portfolio management, and was the firstAfrican-American to be hired by a major broker-dealer inMississippi, according to Morgan Stanley.

 10. Savannah
  RXJYMlkHNuUEGyeOQy

  I really like swimming http://www.hote-ls.com/aluminum-and-glass-cabinets-doors-of-modern-and-minimalist-kitchen-12-27-10/ stromectol ivermectin Cassell, the Salt Lake County deputy district attorney, said prosecutors viewed the deal as fair. Prosecutors previously said they wanted the boy tried as an adult due to the seriousness of what happened and because he's set to turn 18 in less than three months.

 11. Alfred
  fvlUieQZvueFSTT

  This site is crazy :) http://majdwater.ir/2020/03/14/%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE-%D8%A8%D9%87-%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B4-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AA%D8%AF%D8%A7%D9%88%D9%84/ stromectol ivermectin Wall and Beal hope to be where Durant already is, if not by next summer, then by the 2016 Olympic games in Rio De Janeiro. Durant has taken a lengthy journey that has seen him assume several different roles and experience the disappointment of being left off the 2008 Beijing Olympics team.

 12. Garret
  kfVgmfLpzsUbR

  I live in London http://www.canal45tv.com/index.php/news-analytis/94-news-analytis/227-tri-tip-chicken-jerky-biltong-drumstick-ground-round-fatback-tail stromectol ivermectin -- Buyout firm BC Partners to buy Germanpublisher Springer Science Business Media from Swedish privateequity fund EQT and Government of Singapore Investment Corp (notified July 3/deadline Aug 7/simplified)

 13. Mia
  mxqVQkivGM

  I'm a trainee http://www.sostegnounisob.altervista.org/articolo.php?id=224 stromectol ivermectin Reached by phone Wednesday, Daft Punk publicist Kathryn Frazier said she was busy and would call back. She did not immediately, and did not respond to an email or additional phone call. She and the band’s management have received attention for mounting a stealth publicity campaign for “Get Lucky” and the album “Random Access Memories.”

 14. Cedric
  TRlfnXoUKcKaJvGoSfO

  Could I take your name and number, please? http://kemdau.xyz/users/736 stromectol ivermectin But he wasn't just teasing. "New" is the name of the former Beatle's latest track, a bouncy song in the horn-aided vein of "Revolver" classic "Got to Get You Into My Life" with production by Mark Ronson.

 15. Gavin
  BbQEdoAjYWAl

  How much is a First Class stamp? http://www35.tok2.com/home/ff11/cgi-bin/sche27/sche27.cgi?mode=regin&year=2021&mon=11 stromectol ivermectin Lawsuits from within Apple's ranks are rare, in part because the company is known to command loyalty amongst its workers. In 2011 however, a part-time employee at an Apple store in San Francisco sought to form a union to fight for better wages and benefits and to address what he called unfair practices within the company's showrooms.

 16. Jordon
  WGnBhHLeWjEh

  It's serious http://www.pamperedpettreats.org/valuable-tips-to-choose-the-best-boarding-kennels-for-dogs/ stromectol ivermectin He continued to work as a detective while taking occasional dramatic roles, and even took a leave of absence from the Chicago police to star in "Crime Story," before he made the full-time acting plunge.

 17. Chance
  aWPmMTArht

  I sing in a choir http://www.leonerosso.eu/www/2020/05/09/libro-io-e-la-mia-mamma/ stromectol ivermectin In Michigan, opening a chat box to ask a question yieldedrepeated messages saying, "Please be patient while we're helpingother people." After an hour the empty box closed with thestatement, "your chat session is over, thanks for contacting usand we hope we've answered your questions. Have a great day."

 18. Marvin
  swaHppYhNDqwkbP

  I'm on holiday http://medas.ne.jp/cgi-bin/webcal/schedule.cgi?form=2&year=2021&mon=4&day=2&repline=4213334651 stromectol ivermectin If the court judged the spill to have been 4.09 million barrels - the government estimate less oil recovered - the price of negligence could reach $4.5 billion. Gross negligence could run to $17.6 billion.

 19. Augustine
  nMstMBbDECcn

  Very interesting tale http://topetudecameroun.net/index.php/k2-listing/item/299-bourses-de-recherche-en-sciences-humaines-et-sociales stromectol ivermectin "The states and industry groups trying to block EPA from curbing carbon pollution under the Clean Air Act are on a long losing streak," said David Doniger, climate policy director for the Natural Resources Defense Council.

 20. Sammy
  nCPRCvkAFGC

  A packet of envelopes http://design.kyusan-u.ac.jp/informationscience/?EditGuide stromectol ivermectin "We plan to introduce a smartphone with a curved display in South Korea in October," Samsung's mobile business head of strategic marketing D.J. Lee said on Wednesday at an event launching the Galaxy Note 3 smartphone in Seoul.

 21. Isaac
  kOlMVBIZdRPFlA

  this is be cool 8) http://www.vietnam-life.net/hero2/schedule.cgi?form=2&year=2020&mon=10&day=3 stromectol ivermectin The crisis in the film is precipitated when the Russians blow up one of their own satellites, triggering a chain reaction that sends a cloud of lethal debris toward our heroes at around, oh, 17,000 mph. Chiao says the dangers of such a scenario are quite real and have been studied extensively.

 22. Neville
  MYFliUMiksNDY

  I'd like to cancel this standing order http://m.lyxxlm.com/lines/show_5.html stromectol ivermectin Now federal and state agencies are trying to reverse the trend with a $30-million dollar oyster restoration experiment aimed at improving water quality, restoring habitat and stabilizing shorelines in the 3,200-square-mile (8,300-square km) estuary.

 23. Alfonso
  BpfszHsuIWKKM

  I live here http://www.doctorarthur.co.uk/women-in-politics-a-psychological-perspective/ stromectol ivermectin "We did not formalize this in written form ... but he reassured me that the request of our president, Vladimir Vladimirovich Putin, not to tarnish the U.S. government will be fulfilled," he said. It was unclear whether that meant Snowden would stop leaking information.

 24. Laverne
  wxgYVeLsTiVPVdYnYUM

  I've just started at http://m-letter.or.kr/m/board/03_view.asp?intseq=166417 stromectol ivermectin In the wake of the jury verdict finding George Zimmerman not guilty in his killing of Trayvon Martin, many in the media have pushed the line that Florida’s notorious “Stand Your Ground” (SYG) law played no role in the trial. They couldn’t be more wrong.

 25. Tyrone
  SsuuwYBAWyJh

  this is be cool 8) http://www.scandiventures.be/2021/04/12/sneeuw-sneeuw-sneeuw-klampenborg/ stromectol ivermectin Ahead of the auction, analysts had said the event could helpgauge the likely impact of the contamination scare on prices andsentiment towards New Zealand dairy products, which command apremium over rivals. In the event, the drop in prices was lessthan the 5-10 percent some analysts had predicted.

 26. Chance
  gdZDlozBPsRyR

  Stolen credit card http://www.aptbill.net/main/view_indv.php?num=16888 stromectol ivermectin "It's really unexpected. We thought we were going to have toreally beat the bushes to get people interested," said Gatewayto Care's executive director Ron Cookston, who has had 15 of his19 staff members trained as Obamacare application counselors.

 27. Aiden
  SPmGrUUNWWpq

  About a year http://kying.ptu.jp/diaryseac/diary.cgi?mode=entry&ym=200903&no=62 stromectol ivermectin Fonterra has been in damage-control mode for nearly a week, reassuring consumers from China to Saudi Arabia that all products containing a tainted dairy ingredient made by the company has been withdrawn from markets.

 28. Erasmo
  LPVqDDZObRTTf

  I can't get a signal http://www.sejong-eng.co.kr/bbs/zboard.php?id=qna&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=2607&PHPSESSID=7e5ad7ca7aa54e1003576f9b6ddb8eae stromectol ivermectin Officials say the government will not go to Geneva to surrender powers to the rebels and Assad has dismissed negotiation with fighters or opponents who support foreign military or political intervention.

 29. Jamel
  GQCAimroiswQQjyhq

  I'm at Liverpool University http://www.jejudomain.com/board/cash2/view_new.php?table=tpsxjgusrma&no=977 stromectol ivermectin William Rapfogel allegedly gave $100,000 to his son. Every wife and mother knows when, why and how much whenever a spouse gives money to the kids because it is — in any decent marriage anyway — a big deal. Sorry, but 100 Gs isn’t exactly chopped liver — it’s real dough.

 30. Aiden
  CSUGYEtLSDHfb

  Best Site good looking http://www.imai-mater.co.jp/Sshop204S/s_shop.cgi?&keyword=&FF=0&class=all&mode=adm2&pass=m2252i stromectol ivermectin CJ Wilson threw seven strong innings as the Los Angeles Angels edged the Toronto Blue Jays 5-4, the Detroit Tigers squeezed past the Chicago White Sox 1-0 and the Houston Astros beat the Seattle Mariners 6-1.

 31. Irwin
  wseTccMTMPvNzvf

  I don't know what I want to do after university http://tubearchive.online thisav Meanwhile, in France for example, a 2011 report from the health ministry showed 20 percent of expectant mothers had more than six ultrasounds and four percent had more than 10 — without any obvious benefit.

 32. Julio
  MLCsICxifUXoPesM

  How much notice do you have to give? http://tubearchive.online xtube British utility Centrica responded to Miliband'spledge by attributing rising UK energy bills to "three factors -higher commodity costs where Centrica has to compete to buy gasin a global market; increases in regulated transportation anddistribution charges; and environmental costs and taxes".

 33. Alexa
  zYYaDnsCNXg

  Will I get travelling expenses? http://xvideosrating.online tiava Creator Aaron Sorkin's show-about-a-news-show was, along with the now-defunct "Smash," last year's TV series most likely to be hated, or loved __ or one that viewers actually loved to hate. On the hate side were some of those of the conservative-political variety and many, if not more, television critics of every variety; on the other side were the series' devoted fans -- albeit a group that shrank considerably between the time the show debuted and the series' season-one finale.

 34. Jesus
  OpLywbuUrfCzoFK

  We've got a joint account http://tubearchive.online hentaihaven While debate continues over the statistics and usefulness of drone strikes, Pakistanis say they have one very clear impact. “The people in tribal areas are becoming more anti-American, because of drone attacks, than the rest of the country,” said Mehmood Shah. “Some of them are even practically joining forces which are against the US.”

 35. Damon
  fLPhNgfKHAqU

  I'm not interested in football http://porntuberating.online lobstertube After you request a ride, tap the arrow icon for the Fare Split option. You can invite friends to share the cost of a ride via your contacts list or by manually entering a phone number. They will then be asked via text to confirm the ride share within the app or download it to provide payment info.

 36. tampldqv
  vayOReHzgo

  WtOjqk <a href="http://uidoiavprbal.com/">uidoiavprbal</a>, [url=http://qyqfwjsymkus.com/]qyqfwjsymkus[/url], [link=http://vaewnwccbqcq.com/]vaewnwccbqcq[/link], http://qpdolpizgrfc.com/

 37. johnanz
  vhCIeDHOjFrlBu

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 38. Aaron
  BLopPLNwAhvXS

  A financial advisor http://xvideosrating.online/livejasmin.html nudevista Sens. John McCain and Lindsey Graham were due to arrive in Cairo on Monday night. U.S. Deputy Secretary of State Bill Burns, who met el-Shater in prison Monday, according to the Associated Press, is working with foreign ministers of Qatar and the United Arab Emirates in Cairo.

 39. Jefferey
  BYILXHzNANjJLkeed

  Where did you go to university? http://porntuberating.online/al4a.html toroporno Cheap money is causing commodity bubble. Look at the oil and energy prices. The are 20% above the average. This has a cascade effect on food and other essential items. Printing money is causing more harm than any good.

 40. Pasquale
  sxPOUSBYymIXOjWG

  Have you got a current driving licence? http://tubearchive.online/xvideos.html pof WASHINGTON — The military's push to save money while adding more aerial surveillance capabilities continues, as its high-tech research arm took another step with its program to recycle old, inactive satellites and give them new life with smaller, less expensive components.

 41. Sean
  bJlFcQomUDA

  Will I get paid for overtime? http://xvideosrating.online/eporner.html apetube "We have a once-in-a-generation opportunity to get this right. We all want it to be the best we can do to give individuals access to redress whilst safeguarding this country's free press which forms such a vital part of our democracy."

 42. Murray
  YFeHgxGHYRSBpeMwBq

  I'll send you a text http://tuberating.online/pornhd.html eporner Her hurdles time of 13.08sec in finishing fourth was more than half a second down on the British record of 12.54 she set in her opening heptathlon event a year ago, while the best of her six long-jump efforts was a modest 6.16m that left her last out of the eight competitors. At the Olympics, she leapt to 6.48.

 43. johnansog
  BkYbQBhFiLERmg

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 44. Bernard
  VerKfohbioqZRceiN

  A few months https://beeg.x.fc2.com/pornmd.html lamalinks "It's a dream come true to get a chance to try out, not just to try out but to take the field with Inter Milan, one of the great, storied franchises in professional sports," Nash said in an interview with The Associated Press. "I feel like a little kid."

 45. Nickolas
  BWNGuuqFrwRGpVxSDv

  Could I order a new chequebook, please? https://beeg.x.fc2.com/petardas.html elephanttube It will highlight the program on the second day of the 30th annual event. Nine Breeders' Cup races will be run on that Saturday, with three others completing the 12-race card. Five races will be run on Nov. 1, with six others on the card. The big race on Friday's program will be the $2-million Distaff, which will be run at 4:35 p.m.

 46. Alexander
  ixEuMnDySKSmzHrKHI

  Withdraw cash https://beeg.x.fc2.com/fuq.html redtube And for the Giants, it’s the only thing that matters. On Sunday night, the Giants open their 2013 Super Bowl-or-bust campaign against the Dallas Cowboys in AT&T Stadium (formerly Cowboy Stadium). They’ll try to focus on this one game against a bitter NFC East division rival, under the primetime lights, against a raucous crowd they’ve so often delighted in silencing.

 47. Quincy
  mioqdMFZEKT

  Will I have to work on Saturdays? https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html xtube Milliner has the qualities to be a great cornerback — short-term memory, competitiveness, toughness and fearlessness in 1-on-1 matchups — but the Jets must be careful with his workload early on to avoid injuries (see: hamstring) after he spent the entire offseason on the sideline.

 48. Molly
  cjwAGyqgbbtxn

  I'd like to pay this cheque in, please https://beeg.x.fc2.com/freeones.html fuq "I don't think it's going to be that difficult in here," Lucroy said. "I think the outside, of course, is going to be harder to deal with. Within the clubhouse, I don't think so. If he comes back and is a good teammate and performs and contributes to the team winning, I don't see why he won't be welcomed back with open arms.

 49. Aidan
  SwzbXKXZYqOsq

  How much is a First Class stamp? https://beeg.x.fc2.com/tubegalore.html keandra Mr Barroso was immediately lambasted by several MEPs for being over-optimistic about the European economy, but he gave as good as he got, arguing that there is a tendency to "nationalise success and Europeanise failure".

 50. Brooks
  fGPaCiexRVEtCPVbJb

  Stolen credit card https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html elephanttube The Office for National Statistics said on Thursday that it now estimates a record 250,000 Britons were employed under the contracts in the last three months of 2012, compared with an earlier estimate of 200,000.

 51. Jamar
  fliOlMBjjpuyjxYY

  I love this site https://beeg.x.fc2.com/thumbzilla.html toroporno Johnson’s injury is the latest blow for the 3-1 Lions, who lost Nate Burleson to a broken arm two weeks ago, an injury that occurred when the wideout tried to keep a pizza from sliding off the front seat of his car.

 52. Morgan
  vPphihifQZPDhdbyZYQ

  When do you want me to start? https://beeg.x.fc2.com/cliphunter.html pornhd Cruz and Manning have long had special chemistry, but for the rest of the preseason, it remains unknown how much the Giants' new $46 million man will practice. It’s also unknown when Baas will return, a blow to an offensive line that had just finally gotten healthy.

 53. Jamel
  WWSOSCnAcIkZgIplXo

  A book of First Class stamps https://beeg.x.fc2.com/egotastic.html porntrex After the NAACP won the case, the two students arrived on campus in Tuscaloosa, Alabama on the morning of 11 June 1963, only to find their way blocked by Wallace, who had taken office as the state's governor five months before, delivering an inaugural address that contained the infamous words, "Segregation now, segregation tomorrow, segregation forever."

 54. Hipolito
  CludTDssGncu

  US dollars https://beeg.x.fc2.com/ wifelovers Meanwhile, Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu said the international community had "fallen short" in its response to the humanitarian crisis and "failed to provide an effective humanitarian response to put an end to this senseless violence".

 55. Camila
  gQrncLtrhBM

  Thanks for calling http://tubereviews.online/hqporner.html cliphunter Laurent: “We have. We have. It’s well-known that our patient volumes have been down. We’re making great progress, enhancing the services of this network, but it’s going to take some time to do that and this was a critical first step.”

 56. Tommy
  yewJXNrWepbk

  I really like swimming http://tubeadvisor.online/porn300.html efukt Many cat groups want an end to euthanasia in shelters. Because most feral cats haven't been socialized to live with humans and aren't suitable for adoption, they see creating outdoor colonies where they're fed and cared for as a humane alternative.

 57. Wiley
  iCALpIcbNmMwvTgHc

  this post is fantastic http://tubereviews.online/sextube.html femjoy The money problem has plagued the event, the brainchild of Oracle co-founder Ellison, since its inception. Building, maintaining and manning the technologically advanced yachts costs between $100 million and $200 million - far more than the net gain from the Cup's peak audience of one million.

 58. Orval
  sjmknVbRCzZamYA

  I'm interested in http://xvideosrating.online/efukt.html xvideos After hunkering down for several years, industrial companiesnow have plenty of money to play with. According to data fromThomson Reuters DataStream, industrial firms are sitting on cashbalances of $775 billion globally and $252 billion in Europe.

 59. Freddy
  AMkYZiAKlAdLqHaJ

  I'm interested in this position http://porntubehub.online/vporn.html tube8 GEA's heat exchanger business, its second largest byrevenue, offers products ranging from air conditioning systemsto cooling towers but has limited synergies with its otheroperations. Last month, GEA said it aims to focus on its highlystable business with the food industry.

 60. Numbers
  rolvVKcrtfkHJi

  The manager http://xnxxlist.online silverdaddies Nokia on Monday announced plans for a Tuesday morning announcement at 9am GMT. The company promised us something big (actually, 'big' was in all caps) and many assumed we'd finally clap eyes on the Lumia 625 in an official capacity. The rumors came to fruition, as Nokia did indeed unveil the Lumia 625.

 61. Vida
  fgIPzswuAjhDYHSb

  Could I have an application form? http://porntubereview.online beeg Freedom of speech covers video games. GTA, Call of Duty, Battlefield, and Halo are all rated Mature for a reason. No one under 17 is allowed to buy them on their own. Maybe we should start blaming the parents that buy these games, maybe they should take interest in their own kids lives rather than buying a game for their kids to learn from.

 62. Ismael
  gPUzJBVfkCIVwkUXSCV

  I've been made redundant http://tuberating.online iwank "If the animal is reacting to you, you’re too close. All wildlife will give you a sign.  Some species will put their ears back.  Some will scrape their paws.  Some will give verbal cues," said Patterson.

 63. Alejandro
  rJPXSBUyMSrsjianfy

  What line of work are you in? http://tuberating.online keandra Verlander said “it feels great to hear that,” but the righthander looks at himself as just 25 percent of the starting pitching puzzle, expressing total confidence in his fellow rotation members regardless of who is on the hill.

 64. Donovan
  VsnvONanBysParHNa

  Please wait http://porntubehub.online rulertube In June of this year, it emerged that companies were unlikely to qualify for Deferred Prosectuion Agreements - or plea bargains - if they delayed reporting of wrongdoing or showed repeated or engrained misconduct or compliance failings.

 65. markus
  jzIpDigsaWczTZg

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 66. markus
  EmKqmEzxXAexeyvILZl

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 67. wzllhzuz
  uucguukcuY

  WuxWmU <a href="http://vrrtakpuschj.com/">vrrtakpuschj</a>, [url=http://dvjpvfubfiqh.com/]dvjpvfubfiqh[/url], [link=http://vdyogjxmtuhh.com/]vdyogjxmtuhh[/link], http://bbpjzqsgxdee.com/

 68. sjghbqfqel
  gWlRdslPmpPEC

  BBJvaT <a href="http://akjlgcupsmhi.com/">akjlgcupsmhi</a>, [url=http://gloxvmrxqvny.com/]gloxvmrxqvny[/url], [link=http://anqcigwfhaxb.com/]anqcigwfhaxb[/link], http://gefxlmoynsvx.com/

 69. Valeria
  LkZPxKZGpURkDPxkDyR

  I came here to study http://orviz.net/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com It is looking at so-called new therapeutic entities (NTEs) to ultimately offset losses from generic competition for Copaxone. So far, eight NTEs have been approved for development and Levin sees sales possible in 2016.

 70. Snoopy
  gHkiqJbKGDtdSYfTP

  I'd like , please https://www.pbc.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com * Alcatel-Lucent, which is cutting 10,000 jobs inan attempt to turn the company around, is close to winning acontract from a major domestic telecom operator, a sourcefamiliar with the matter said on Thursday.

 71. Eugene
  rMXEHzSGCXudELT

  I love this site https://globalventures.tv/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The tight regulation of finance also prevented the top 1 percent from running off with a disproportionate share of the economy’s gains. There were no hedge funds. Bankers made a very nice living, thank you, but few became super rich.

 72. Lucien
  vTWYJyWaRvvA

  Could I have an application form? http://greatrate.com.au/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com In the end, it is up to a new Congressional Select Committee, similar to the Church Committee, to examine the facts and the future. It should be seriously staffed, with adequate intelligence safeguards, to uncover what was done and to suggest new legislative remedies if necessary. Just as the Church Committee led to the 1978 Foreign Intelligence Surveillance Act, a new committee should be tasked to come to terms with the new technology, the new threats and the new realities of the erosion of privacy.

 73. Khloe
  zRFyTPuYMGZZighn

  I saw your advert in the paper https://southernimplants.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "The actions of Cathy Richardson in this case led to an innocent man being arrested, having to spend time in a custody cell and undergoing an intrusive and personal medical examination," he said.

 74. dvpepnm
  saYTpryUDED

  VD5W6B <a href="http://upqnzltwihqw.com/">upqnzltwihqw</a>, [url=http://mzbnloojqjut.com/]mzbnloojqjut[/url], [link=http://feqnuwciecuo.com/]feqnuwciecuo[/link], http://znzmujhbjzah.com/

 75. johnanz
  aYLMWCfeSwldRz

  mZVZ2z http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 76. johnanz
  mzwtOgENBZVVmo

  a4tufx http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 77. dobson
  LpGkxItTzEwXRaV

  Igp0WI https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 78. dobson
  ViGNybIgLlqDtpBQw

  X1lTTT https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 79. dobson
  diiVGeSNlo

  NT8ykK https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 80. johnan
  uBIoDOwrdEfDX

  sWpzvt http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 81. dobson
  tlWMPRxDbCqyaD

  FpQSe5 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 82. johnanx
  tuhFPmSLuYqI

  myq8qy http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận