Đâu rồi những đàn chim bay qua mùa thu

Gió heo may mơn man. Gió heo may se se. Từng làn từng làn thoang thoảng trên cánh đồng đem theo phấn lúa trôi mênh mang. Rồi những làn gió bấc từ phía núi xa, từ đỉnh Yên Tử lùa về lành lạnh trong bước dịch chuyền của mùa thu. Bấc ra! Chim ngói đã về! Ai đó đã thốt lên như vậy. Từng đàn như những đám mây la lả trên vòm trời rồi đáp xuống cánh đồng như mẻ cốm đang giã, xông hương…

Gió heo may mơn man. Gió heo may se se. Từng làn từng làn thoang thoảng trên cánh đồng đem theo phấn lúa trôi mênh mang. Rồi những làn gió bấc từ phía núi xa, từ đỉnh Yên Tử lùa về lành lạnh trong bước dịch chuyền của mùa thu. Bấc ra! Chim ngói đã về! Ai đó đã thốt lên như vậy. Từng đàn như những đám mây la lả trên vòm trời rồi đáp xuống cánh đồng như mẻ cốm đang giã, xông hương…
Đấy là hình ảnh trong ký ức tôi những năm xưa, những tháng ngày bom đạn ì ùng đây đó thời chống Mỹ, nơi chân trời xa hay bên kia sông… như vẫn còn vương vấn xung quanh. Bây giờ mùa thu vẫn đẹp như cái đẹp lộng lẫy, đằm thắm vốn có của tự nhiên. Nhưng những đàn chim ngói thì đã thưa vắng khỏi bầu trời, không còn theo ngọn bấc ra… Vào chợ quê, mọi mùa thu vẫn thấy những người nông dân lam lũ bày bán những lồng chim ngói, chim dẽ gà, rồi những con vạc, con bồ nông, con sếu… Nay không thể thấy tiếng chim kêu, tiếng chim gù nữa! Bởi nơi đâu, trên các cánh đồng, dọc các triền đê, các gò bãi, đầm áng nuôi tôm cá bên sông cũng giăng lưới bắt chim hàng loạt. Người ta còn áp dụng công nghệ, thu tiếng chim vào băng đĩa, vào thẻ nhớ, cắm vào máy nghe nhạc, đêm đêm phát ra để gọi lừa bẫy chim. Chim vơi nhanh trong lòng trời. Bầu trời vơi nhanh bóng đàn chim bay qua, như nồi cơm đơm nhanh, cơm hết rồi nồi còn bốc khói hơi…
Chính vì thế khiến ta cảm thấy như mùa thu đánh rơi mất, thực ra là ta đánh rơi mất của mùa thu một nét đẹp ngàn đời như người thôn nữ không còn mặc cánh áo nâu tươi che chiếc yếm đào giấu bên trong cả một mùa xuân rưng rức nụ hồng!
Đi trên cánh đồng đang nhuốm dần những gam màu xanh theo nắng hanh hao, nhìn lên bầu trời xanh cao thăm thẳm và trống rỗng, tôi chợt nhớ ngày xưa… ngày xưa… mà như mới đây thôi!
Tuồi thơ học ở trường làng dưới mái đình, về mùa này chúng tôi rất thích đi trên cánh đồng ven làng đang kỳ lúa trỗ đòng và vào độ sậm sữa. Hồi ấy nông dân quê tôi chỉ cấy các loại lúa tám đồng, lúa dự hương, lúa nếp… Hương lúa thơm khiến bước chân nhẹ nhàng, thơ thới và tâm hồn trong treo như muốn bay lên. Vào lớp ngồi học, hương lúa vẫn còn thoảng nơi vạt áo của nhau!
Những hôm đẹp trời, tôi thường được theo chân bác rể tôi đi đánh bẫy chim ngói. Hai bác cháu đi trong thảm lúa còn ướt đẫm sương đêm, trong ánh bình minh đang lên chiếu tỏa khắp cánh đồng. Tôi giúp bác khuân vác bộ đồ nghề ra bãi sập chim trên cánh đồng sau miếu Tiên Công. Đấy là một gò đượng cao bằng phẳng, xanh tươi thảm cỏ chỉ, cỏ gà, cỏ bánh dày. Giữa gò đượng có một bãi vuông vức, cỏ rất mịn, mát cả bàn chân. Nơi đây từ lâu đã là bãi đánh chim của bác và dân thường gọi là đượng Sập Chim. Bộ đồ nghề của bác chỉ mấy thứ: những cành lá của cây móc xanh rờn (thường gọi là lá sập chim xòe như cánh chim), hai tấm lưới rộng chục mét vuông đã bó lại, một cuộn dây gai, những cây cọc và chiếc lồng tre nhốt sẵn con chim mồi… Tất nhiên không thể thiếu chiếc lồng to đợi để nhốt chim mới. Tới nơi, bác tôi thoăn thoắt lấy những tấm lá lợp mái thành một chiếc chòi nhỏ, ngụy trang cẩn thận, làm chỗ hai bác cháu ngồi. Cửa chòi nhìn về phía bắc, đón nơi sẽ xuất hiện những đàn chim di cư về phương nam tránh rét. Rồi bác bắt đầu sắp soạn các thứ, đóng cọc, đặt bẫy. Hai cánh bẫy đóng khuôn lưới to như hai tấm chiếu lớn được đặt nằm ngả ra hai bên mặt bãi phẳng phiu. Bác thử đi thử lại mấy lần để kiểm tra độ nhạy. Ở giữa hai cánh lưới, bác buộc chân một con chim ngói mồi đã khâu kín đôi mắt và đặt nó trên một chiếc vỉ ruồi có nối dây vào chòi để giật từ xa.
Bác dặn tôi: Phải náu mình cho kín trong những tấm lá ngụy trang để quan sát và xem bác giật bẫy. Cháu phải nín thở, không được nói to, không được động đậy kẻo chim phát hiện ra người. Nó bay vượt về phía sau là toi công, lại phải chờ bầy khác… Bác kể có bận sơ đễnh vì thèm thuốc lào, tranh thủ rít điếu cày, lơ mơ, không trông thấy đàn chim đằng xa. Thế là để vuột qua mất. Có hôm về không hoặc chỉ được dăm ba con…
Hai bác cháu ngồi hồi lâu, nén đợi. Bác phóng tầm mắt rất xa. Khi nhác thấy bóng những đàn chim ngói như những chiếc lá nhỏ, rồi to dần, bác bấm vai tôi im lặng. Lúc chúng bay gần, đoán chừng cỏ vẻ vào tầm bẫy, ông giật giật đoạn dây gắn với vỉ ruồi để thúc chim mồi. Giật mình, con chim mồi hết bay lên lại hạ xuống, lúc trượt, lúc đậu, cánh vỗ sàn sạt như báo hiệu với đồng loại: Ở đây đang có thức ăn! Nào đỗ xuống!
Đúng như dự đoán. Đàn chim bay từ xa bỗng lượn một vòng rộng, rồi thẳng hướng bãi đỗ chỗ chim mồi. Tôi hồi hộp vô cùng. Nhiều lần tôi thấy bác chỉ buộc chân con chim mồi rồi để nó đứng trong bẫy. Mỗi khi thấy có đàn chim ngói từ xa hoặc tạt phía đông bay qua, bác lại tung con chim mồi lên rồi giật nhanh xuống. Cứ như vậy, con chim mồi xập xòe đôi cánh. Đàn chim ngói đang say mê sắc trời xanh phát hiện bóng bạn, không kịp phân rõ gì cả, liền lao xuống, đậu giữa hai cánh lưới. Và lập tức bác tôi giật đánh phập, nhanh như cắt. Hai tấm bẫy úp khít, khép lại rất nhanh. Đàn chim đã nằm gọn trong lưới. Chúng nhao nhao giẫy phành phạch, phành phạch muốn tìm lối thoát. Sướng quá, tôi nhảy cẫng lên vỗ tay, suýt làm xiêu ngửa cả mái chòi. Như muốn cho tôi thưởng thức cái thích thú nhìn những con chim sa bẫy, bác đứng một lúc khá lâu rồi mới giục: Nào! Ta vào việc gỡ chim! Tôi nhanh nhảu giúp bác gỡ lưới bắt những con chim ngói béo mẫm. Những con chim ngói bàng hoàng không hiểu những gì đã xảy ra.Không biết dọc đường di cư đã nhằn được ít hạt lúa non nào chưa? Không biết chất ngọt phù sa, vị heo may có kịp tan trong mỏ trong miệng, chúng đã bị mắt lưới xiết ghì đôi cánh? Vòng lông cườm biếc trên cổ chim nhiều chiếc rụng tứ tung. Hạt lông cườm rơi lả tả trên thảm cỏ, lay phơ phất, gió cuốn bay đi. Những con chim ngói lần lượt bị tóm, nhốt chặt trong lồng.
Ngắm những chú chim sa bẫy, tôi vừa thích thú đấy, song lại vừa nặng lòng suy nghĩ. Ôi! Những chú chim vừa khôn ngoan vừa dại dột! Vừa mới trên bầu trời xanh thẳm, mặt đất vời vợi dưới đôi mắt, sao bây giờ đã thu cánh ở đây? Liệu có chú chim nào từng xổ lồng và bị nhốt lần thứ hai không? Đôi mắt ngơ ngác. Đôi chân run rấy. Một lần vào, đã khép lại trời xanh!
Bà nội tôi từng kể, mẹ tôi từng bảo: Chim ngói là một kiếp của cá mòi. Cá mòi lại là kiếp trước của chim ngói… Mùa thu, chim ngói bay từ rừng ra cửa biển hoá cá mòi. Mùa xuân cá mòi lại bơi từ biển về rừng để biến thành chim ngói... Không biết có phải không?
Tôi đang miên man những dòng vẩn vơ thì bác rể vỗ vai: Sập chim thì sập vậy thôi cho thỏa cái thú vui với chim trời cá nước, cơm làm ruộng cá kiếm ăn… Chiều về bác gái xào thịt chim với mướp và rau rút cho cháu hưởng chút hương vị đồng quê. Chứ chả bán chác, chợ búa gì đâu!
-Thế đám chim này bác để làm gì ạ?
-Vỗ béo, đợi đến tháng ba “ngày Bụt đẻ”, đem ra dâng nhà chùa làm lễ Phóng sinh cháu ạ! Lại thả về với trời xanh để tồn tại giống nòi chúng nó!
Ôi! Ông bác rể của tôi! Tôi vẫn còn nhớ mãi đến tận bây giờ hình ảnh ông bần thần bên chiếc lồng tre nhìn những chú chim ngói đôi mắt long lanh như hạt ngọc huyền cùng vòng cườm trên cổ cũng long lanh! Và mong sao những chú chim ngói còn sót lại trong gầm trời này cứ nhiều lần vào bẫy lại nhiều lần ra với gió bấc và ngậm vị heo may!

Bình luận

 1. Connie
  GCtjXbMtTmQlqNvoU

  I'm sorry, she's http://savedsites.herokuapp.com/bookmarks/117/edit stromectol ivermectin Right Iran is the real problem because she makes trouble internationally not just local. So Syria should be put off until we deal with the Iranian Clergy and those with technical and military skills enabling the clergy.

 2. Anton
  aQdiZhLBQhiKpQs

  I'll call back later http://boom-art.ru/index.php/component/k2/item/2 stromectol ivermectin Even though his brother-in-law died, even though his son hates him, even though he developed a moral dead zone, there are signs Walt filtered everything in a way that told him the price was worth the payoff.

 3. Brenton
  qCLitRoOXbwiny

  Where do you study? http://mfaligoudarz.com/news/index/67 stromectol ivermectin The two met online, the police source said. Asiyalova then moved to Moscow to marry Sokolov, 20, ten years her junior. In July 2012, his parents put out a missing persons alert for him when he failed to come home from Arabic classes.

 4. Fritz
  mGvYtRWBJgSvVMounkM

  Your account's overdrawn http://blog.isi-dps.ac.id/bayuwirawan/ramalan-jangka-jayabaya-king-jazz-bayu-wirawan-jangka-jayabaya-ramalan-jayabaya-by-jaya-suprana-lyricsyair-bayu-wirawan-king-jazz-jazz-pi stromectol ivermectin Detailed proposals on all three options will be submitted by the end of this week to the Howard Davies commission, which is considering options for expanding UK aviation capacity. Mr Davies is expected to announce his initial findings in December before unveiling his final report in 2015.

 5. Gordon
  EsyNazGkRdWzfgEoe

  Not in at the moment http://blog.isi-dps.ac.id/yogiantara/gamelan-semarpegulingan-br-teges-kanginan-desa-peliatan stromectol ivermectin Medicare pays pioneers differently. If an ACO saves money, it can split the savings with Medicare -- as long as it hits 33 quality and performance measures -- or share in any losses. As a result, the five Boston-area health care systems have stopped scrapping for market share. Instead of filling hospital beds, the ACOs are working to reinvent patient care to reduce barriers rife in the current fee-for-service system, including widely varying experiences and issues that older patients face in skilled nursing facilities (SNF), home health services, rehabilitation hospitals and other sub-acute settings. ACOs are one of the ways Medicare, commercial and other payers nationwide are trying to make care better and less expensive.

 6. jygjngvc
  QBxLYFveqDigVPpmcQ

  X3Lkue <a href="http://ooczubvgbmul.com/">ooczubvgbmul</a>, [url=http://cqjxbnjiispv.com/]cqjxbnjiispv[/url], [link=http://qcesyoonpyyk.com/]qcesyoonpyyk[/link], http://zvhtijectecm.com/

 7. ystazvu
  VKZTnmOyZTbfVlXQq

  PQJ2Fw <a href="http://fszdvscwiewe.com/">fszdvscwiewe</a>, [url=http://adyqtvsiwllk.com/]adyqtvsiwllk[/url], [link=http://hoovwbnwoyyp.com/]hoovwbnwoyyp[/link], http://iglwwgolbyhx.com/

 8. Wilmer
  ibrkWGvRgrsCqMAFzB

  I'm sorry, I'm not interested http://porntuberating.online xvideos "When we first started doing this in Lima (in the early 1980s) they called us savages, but this tradition of ours dates back hundreds of years," said Jose Boza, president of Club Qorilazo, which organizes the Lima fist fest.

 9. Domingo
  CCdnaTChxfoNfUdaa

  I live here http://tuberating.online iwank Catalano, who has also written for Forbes, said the officers were from the “joint terrorism task force,” but an FBI spokesman could not immediately confirm if the agents were part of that detail.

 10. Maxwell
  VXRWCMdttVrGwB

  Very Good Site http://tubereviews.online eporner Yahoo had previously taken legal action to require the US government to publish documents over the next few months, which it said would show the company had objected to the establishment of Prism, a surveillance programme uncovered by whistleblower Edward Snowden.

 11. Edgardo
  BZKohFJdoyhAnqao

  I'd like to pay this in, please http://tubereviews.online keandra McCarthy, confirmed by the U.S. Senate on Thursday, and the EPA will use a rarely used section of the Clean Air Act to carry out the boldest aspect of the plan President Barack Obama announced in June - slashing carbon pollution from the country's biggest source of greenhouse gas emissions, its thousands of existing power plants.

 12. Paris
  TZFesbfyBduUDLuzNR

  I'm in my first year at university http://xnxxlist.online xvedio The State Administration for Industry and Commerce (SAIC), aregulator in charge of market supervision, kicked off a separatethree-month investigation into bribery in the pharmaceutical andmedical services sector on Thursday.

 13. johnanz
  DrAfxuxIcjKsQcHIPCH

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 14. Ava
  VJZkwYOBpTGzMNFQgq

  I'm afraid that number's ex-directory http://tubearchive.online/fatmomtube.html vporn In January, the French military used helicopters to attackan al Shabaab base in a southern Somalia village to rescue aFrench hostage. Two French commandos were killed and theinsurgents later claimed they had killed the agent.

 15. Refugio
  DQvcMuXstqHRUvqL

  We went to university together http://xnxxrating.online/xhamster.html redtube After the financial crisis put an end to the buyout boom, itbecame harder for activists to agitate for the sale of acompany, in part because private equity firms and corporatebuyers are more careful about their purchases.

 16. Edgardo
  RTtUvraokpwkWCnKCZ

  I stay at home and look after the children http://tubearchive.online/xtube.html xnxx If Mr Mills had sold the shares, he would have paid the individual capital gains tax rate of 28 per cent on the transaction – around £462,000. However, because Labour is treated as an unincorporated association, Labour would be taxed at corporation rates of 23 per cent – leaving a bill of £379,500.

 17. Foster
  MitRsJFiIx

  How do you do? http://porntuberating.online/tnaflix.html nhentai Some ad experts say Mayer's prioritization of users beforeadvertisers is a smart move that could ultimately pay off byincreasing Yahoo's popularity with consumers. But others say itmay not go over well on Madison Avenue in the short term.

 18. Refugio
  LdzhDGOtHNTf

  Which year are you in? http://porntuberating.online/pornmd.html pornmd “Family planning has got to include when you are going to have your children as well and what we are seeing over the years is an increase in the age of women seeking fertility treatment,” said Jane Stewart, a consultant in reproductive medicine at Newcastle University.

 19. johnansog
  xgrdmGLhuNrX

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 20. Norris
  CrCoYGZhHBJuFWu

  I can't hear you very well https://beeg.x.fc2.com/petardas.html pornhd Addressing the 2,000-strong crowd, a subdued Berlusconiagain bitterly attacked what he calls leftist judges andinsisted he was innocent, but said he would continue to supportthe shaky coalition of his centre-right People of Freedom (PDL)party with the centre-left Democratic Party (PD) of PrimeMinister Enrico Letta.

 21. Lewis
  UvNMvngqLbjX

  I'm not working at the moment https://beeg.x.fc2.com/petardas.html lobstertube "We continue to experience delays as we wait for permits toacquire new surveys," TGS Chief Executive Robert Hobbs said in astatement. "We remain very focused on quality. This focus hasresulted in TGS passing up or postponing a number of lowprefunded projects where the risk of achieving the requiredreturn is too high."

 22. Kayla
  CSaWpXkNwJ

  We're at university together https://beeg.x.fc2.com/xvedio.html toroporno "I'm so excited it's the 200 back. I've been waiting for this the whole meet," Franklin said, before looking ahead to her evening schedule, which includes a 22-minute turnaround between the 100 free final and the 200 back semifinals.

 23. Hiram
  BjkPEtmZnhjZ

  I'm unemployed https://beeg.x.fc2.com/ixxx.html myvidster Since the duchess has cut back on her royal duties, media outlets have been clamoring for position outside of the hospital in anticipation of the birth, jockeying to secure the best vantage point for filming William and Kate emerging, babe in arms.

 24. Horace
  uZoUxZYqOQPcsXBcbjL

  Go travelling https://beeg.x.fc2.com/freeones.html fuq This may be a little extreme for some but if the heat is really getting to you, then you might want to consider painting your roof white. A lighter colour will reflect the sun and help keep the entire building cool. The only problem comes in winter, when you’ll have to climb back up that ladder to prepare for the colder months.

 25. Jewell
  NmnhMiwsVeBsSu

  I love the theatre https://beeg.x.fc2.com/keandra.html ixxx The people of Kadugli and the Nuba Mountains deserve to know the fate of the missing 7,000 who were neighbors, friends, and family members. Conversely, the international community, to prevent similar situations from transpiring yet again, needs to know why and how this incident was allowed to happen.

 26. Pitfighter
  gHAuaqHzkaxo

  Stolen credit card https://beeg.x.fc2.com/yuvutu.html vporn Carpenter's space flight ran into problems upon re-entry to Earth's atmosphere, raising questions about whether he would make it back alive. His spacecraft had used too much fuel after he forgot to shut off one of the fuel systems.

 27. Darrell
  hXUFHTlORzojLawK

  I'm on holiday https://beeg.x.fc2.com/nhentai.html petardas In the past foreign investors were put off by vagueexplanations of what industries could be invested in and whatremained off limits. The negative list concept would allow freeforeign investment in any industry not specifically on the list.

 28. Alexis
  OhoNQWfzuzklhE

  Good crew it's cool :) https://beeg.x.fc2.com/fuq.html porn300 He said he was at work at a factory on the morning of 2 February when his partner texted him saying: "Well now he's temporarily unconscious because I nearly drowned him. He's already in bed covered with the duvet and asleep and I am having some quiet time."

 29. Tobias
  RoMJwITWxHGBW

  Another year https://beeg.x.fc2.com/elephanttube.html sextube Vincent Wu's children and lawyers say he's an upstanding, philanthropic Chinese-American entrepreneur who has been framed by business foes who want to seize his assets, including a nine-story shopping mall. But police in the southern city of Guangzhou say he was a ruthless mob boss who led gangsters with nicknames such as "Old Crab" and "Ferocious Mouth."

 30. Burton
  YNOPBdvYVl

  How much does the job pay? https://beeg.x.fc2.com/ tubegalore An opinion poll published last week found thatthree-quarters of Indian business leaders believe the governmentof 80-year-old Prime Minister Manmohan Singh has mismanaged theeconomy and they want Modi to lead the country.

 31. Johnathon
  EtpBpHKAdwhCVkKWfz

  Other amount http://porntubereview.online/damplips.html 4tube Astronomers have known for about a decade ultraviolet and X-ray radiation from the main star in HD 189733 are evaporating the atmosphere of HD 189733b over time. The authors estimate it is losing 100 million to 600 million kilograms of mass per second. HD 189733b’s atmosphere appears to be thinning 25 percent to 65 percent faster than it would be if the planet’s atmosphere were smaller.

 32. Broderick
  zOruRkYIqC

  What line of work are you in? http://porntubehub.online/petardas.html xvedio "We're still on schedule. There was always the plan that theSRM proposal would come this summer. It did. And it was alwaysthe plan that we would finalise the discussions at the end ofthis year and we will," he said.

 33. Sara
  TIWPEVPJof

  I'm on holiday http://tuberating.online/ixxx.html freeones Describing a canny — if quick and logistically simple — break-in, Vique said the suspect broke in through French doors at the hotel that open out onto Cannes' famed Croisette, held up the participants of the show with a handgun, then fled on foot. The hold-up itself took place in the space of about a minute, and with three private security guards, two vendors and a manager of the sale-exhibit on hand, he said.

 34. Claude
  XowMGDGBECm

  Who do you work for? http://tubearchive.online/xhamster.html lobstertube Ammunition, firebombs, used condoms and “letters from Hanna” were some of the items collected as evidence from the 40-year-old suspect’s burned-down home during a desperate search to find him and the missing teen, according to court papers obtained the news station.

 35. Eusebio
  myiDRahOzalLcJKPJi

  Which team do you support? http://tubereviews.online/beeg.html eporner "What we have shown for the first time is that the odor of newborns, which is part of these signals, activates the neurological reward circuit in mothers," Frasnelli said in a statement. "These circuits may especially be activated when you eat while being very hungry, but also in a craving addict receiving his drug. It is in fact the sating of desire."

 36. Lloyd
  WuIXOAcXSE

  We'd like to invite you for an interview http://xnxxrating.online keandra Britain became a major innovator in the banking world. According to the Payments Council, which represents UK banks, half of the 10 oldest continuously operating banks in the world are in the UK.

 37. Aiden
  IkYpyAfutRfHQLiQOK

  It's funny goodluck http://xnxxlist.online iwank The developer of the tower, a joint project of the Port Authority and the Durst Organization, has hired a private firm, Legends Hospitality, to operate an observation deck, special events space, gift shop and restaurants atop the building, and hopes to attract 3.8 million visitors annually.

 38. Augustus
  SPYUTWwtAuUaUK

  Which team do you support? http://porntubehub.online porntrex “These kinds of alliances allow us to extend our capabilities to offer a greater depth and spectrum of services to our clients,” commented D. Lee Spurgin Jr., the company’s senior vice president and general manager of medical device and diagnostic development.

 39. Jenna
  XmwXjdKNnrSnmnQUNML

  Sorry, I'm busy at the moment http://tubereviews.online vporn China’s efforts to bulk up its nuclear power generation is much more interesting. They’re investing in technologies (such as pebble bed and thorium) which have the potential to be far safer than the reactors which have been used throughout the world up until now.

 40. Ralph
  WGboBWiwpcYR

  I'm unemployed http://xnxxrating.online toroporno Whatever its ultimate impact on Republican lawmakers, the letter stands as a counter to an aggressive campaign by tea party-aligned groups including the Senate Conservatives Fund, Heritage Action and the Club for Growth in recent weeks to generate support for legislation to defund the administration’s health care overhaul.

 41. markus
  IWkJLyFlRe

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 42. markus
  gFlZCCMKrdSIjKYt

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 43. ujyzeyen
  iZVhSUWEeRqXvulj

  GwFaNh <a href="http://tqvpvyanociu.com/">tqvpvyanociu</a>, [url=http://fxijuuxmqoav.com/]fxijuuxmqoav[/url], [link=http://pkflflymtcbp.com/]pkflflymtcbp[/link], http://yufvbudpoirx.com/

 44. kohytx
  XkTRgHalVqE

  ffRXnX <a href="http://ofvzrcgvlken.com/">ofvzrcgvlken</a>, [url=http://emnlvymmkied.com/]emnlvymmkied[/url], [link=http://wuhhwcduzmbs.com/]wuhhwcduzmbs[/link], http://wxmsltqemtfo.com/

 45. Sanford
  NDLrlLLqDjSKL

  I really like swimming https://api.jquery.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Gueth is proud of what they have achieved: “1,2,3 GO has created over 330 companies, with a survival rate of 50 percent after five years. This is very unusual in the innovative sector. And quite remarkable. And there are more than 1000 jobs in these companies. “

 46. Fritz
  cYSRoyiHPMuDbfE

  I'd like to pay this in, please http://fulljaus.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "Bill Ackman made a very bad bet," said Paul Argenti, aprofessor at Dartmouth's Tuck School of Business. "He made a lotof mistakes, but some of his ideas were right on, includingreplacing the CEO. But he picked the wrong horse."

 47. Moshe
  bSzDlgrTjtox

  I work here https://www.orient-c.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The company, which has reported a rise in pre-tax profit from £198m to £473m, says it has seen "good growth in the US, early signs of recovery in the UK, but continued weakness in continental and northern Europe".

 48. Peter
  iLBloaVmWV

  Could you give me some smaller notes? https://britishenglish.com.tr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The instrumentation and delivery may have sounded ancient, but her words on Workin Woman’s Blues – both sad and sardonic – were a kind of perfect modern blues. Too subtle to be an instant hit, June is unlikely to turn up on a rousing number one dance record anytime soon – but her beguiling banjo music is all the better for it.

 49. Elmer
  JIzDifjNjgff

  I'm sorry, she's http://gamingshogun.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com "While an equity raise improves (near-term) liquidity, we remain concerned that JCP will continue to burn cash in '14 and beyond," UBS analyst Michael Binetti, who has a "sell" rating on the stock, wrote in a note.

 50. urlbnqi
  rByGCWpnFLisFmqZKyZ

  3WGTLh <a href="http://hxiuayqgxeul.com/">hxiuayqgxeul</a>, [url=http://kgeynpzwswpg.com/]kgeynpzwswpg[/url], [link=http://pwzgtnsfsnij.com/]pwzgtnsfsnij[/link], http://yurfikgvzshi.com/

 51. johnanz
  rNMxHfKggnQoWeqi

  4cYraz http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 52. johnanz
  hLWHXzoeiEpktq

  QP4RPS http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 53. johnanz
  YpmenVEmnAx

  sA3mVY http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 54. dobson
  VWucORmlvGRNtfeFo

  NT8BSR https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 55. dobson
  BdnEvCIiZvQaFkPEYN

  r9g5A2 https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 56. dobson
  ziYbHhOPaWkObMXvld

  mhfXch https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 57. dobson
  ZJRPfpIkVMFArhzoecf

  AAvbcb https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 58. dobson
  JbSJbgbFcdBHceplmoC

  wNndCj https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 59. dobson
  WxUWPUuepLPffikByRs

  iqWhDZ https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 60. johnan
  oOfIDDcBzoCKoLgAb

  Y2NXPW http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 61. johnan
  LZbXzPGTuCTfndy

  od1j2f http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 62. dobson
  qvBvyNNLtHOLlgW

  TBA06Z https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 63. dobson
  LeHPaqPqjCJ

  CT8AGx https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 64. johnanx
  mDBiYQkzUq

  s868Or http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 65. empdfwh
  fbOboqEolOjNYck

  MoFqqB <a href="http://zujfvspykgab.com/">zujfvspykgab</a>, [url=http://qcvxpatpnsoz.com/]qcvxpatpnsoz[/url], [link=http://yokxjvfujgqq.com/]yokxjvfujgqq[/link], http://wvihqbudagko.com/

 66. Lonny
  YMPQVhRDuA

  Is it convenient to talk at the moment? <a href="https://intuitionrise.com/cost-of-nexium-at-chemist-warehouse-gekm">is nexium harmful for dogs</a> "Now in my 60s I'm proud of what we've achieved and contributed and now spend the vast majority of my time building not-for-profit ventures, raising awareness around important issues and earning money for charity."

 67. Dro4er
  HTeTDjlfWSMNNM

  Have you seen any good films recently? <a href="http://www.ziontuition.com/elocon-krm-apoteket-2284">elocon cream face</a> A garden on the grounds of New London's Lyman Allyn Art Museum was established to honor the memories of Juliana and Ruth McCourt. David McCourt called it a "metaphor for seasons and renewal and healing for those who are left behind."

 68. Colin
  gNrwJuZcjdQfusu

  Very Good Site <a href="https://www.invertermitsubishishop.com/diflucan-dose-for-skin-yeast-infection-flqr">costo diflucan 150 mg</a> The Alfonso Cuaron-directed astronaut adventure starring Sandra Bullock and George Clooney floated to the top spot at the box office for the second straight weekend, with $44.3 million in ticket sales — and that’s before the holiday Monday is even added in.

 69. Darrick
  DJlchySffcwANr

  I'm not working at the moment <a href="https://hiepthanhland.com/manforce-100-hindi-mai-djpz">manforce sildenafil tablet uses in hindi</a> In the president's case, doctors initially prescribed a month's rest, because in some cases the fluid can be absorbed without intervention, but they decided on surgery after she complained of numbness and weakness in her upper left arm, in addition to the headaches and irregular heartbeats she has been suffering.

 70. Dominick
  usJDJbTwQUGSz

  Will I get travelling expenses? <a href="https://iao-essecs.itera.ac.id/panax-ginseng-acheter-et1b">ginseng kianpi pil obat penggemuk badan</a> "Four hours of surgery had left me in great pain, without an appetite, and in need of help from my college-age son, Jordan, to get up and lie down. But I was cancer-free for the first time in at least two years."

 71. Willis
  rzrokLCudaxBWc

  I like watching TV <a href="https://wstsconference.com/ciprofloxacin-treatment-for-bv-4ei5">ciprofloxacina ampolla dosis</a> "He wanted to write a song about things he's been going through with his relationship and everything. And I think that's one of the best songs to come out," he explained, shouting out Chef Tone and T Minus, who contributed to the track. "So we just got in and zoned out and created 'Heartbreaker.' "

 72. Molly
  WBNUTafQeUsAy

  This is your employment contract <a href="https://noithatanhphat.com.vn/prescription-zithromax-zvgl">i need to buy zithromax</a> But more trouble was brewing. First, Phillips was caught pre-signing prescription pads, allowing a nurse to put "dangerous drugs" in the hands of patients who visited when Phillips was off and got no "adequate examination," board records show. Then, Debra Horn, a mother of two, died from an overdose of drugs Phillips prescribed.

 73. Lenny
  BxrdfANqelECvNCERAG

  very best job <a href="https://isapointdecroix.fr/virzoom-ps4-review-cs26">virzoom arcade ps4</a> The civil servant tells ITV’s Exposure programme - due to be broadcast later - that colleges allowed to sponsor student visas can sometimes be phony companies operated from “one room above a takeaway”, and adds that a “complete overhaul” is required of the Home Office’s authentication process.

 74. Sean
  WnLvNgekUp

  History <a href="http://www.kabouing.com/eargo-hearing-aid-prices-w0hi">eargo neo hearing aid</a> A little known militant group, Ansar Jerusalem, said four of its men died in Friday's drone strike and blamed the deaths on Israel. The discrepancy between their death toll and the one offered by Egyptian authorities could not be reconciled.

 75. Henry
  VGxHVutEhN

  I stay at home and look after the children <a href="https://truthaboutbody.com/viagralcom-4h50">viagra cost in us</a> These firms extend intraday credit to loan counterparties, which helps smooth the process. But that also means that the two clearing banks remain heavily exposed to the risk of a failure by a large counterparty and that the other participants in the market remain heavily exposed to the financial health of JPMorgan and BNY as intermediaries.

 76. Dario
  zJnhKluZIEFzmO

  Sorry, you must have the wrong number <a href="https://theaquaticcity.com/hydroxyzine-hcl-atarax-dfy4">ataraxone jarabe para que sirve</a> "It's very, very sad, we're just heart broken by the whole situation," London Zoo press officer Nicola Kelly said. "The zookeepers were so happy to have the cub and then devastated by this terrible accident."

 77. Lamar
  YdJeGZKRimjr

  Is it convenient to talk at the moment? <a href="http://tienda.sotroni.es/potenex-wr4z">potenex </a> “I don’t think there will be a big problem bringing the bodies back,” said Mauro Casinghini, head of operations for the Order of Malta in Lampedusa. “They are trapped inside the wreck, so probably, during the operation, we will be able to get all the bodies that are in there.”

 78. Jerome
  mCIiaXVrzkhBssMyrwJ

  I'm a member of a gym <a href="https://truthaboutbody.com/cardarine-sarm-results-5vjl">ostarine cardarine dosage</a> The utilities sector, with its high-yielding dividendpayers, has lost the most of any S&P 500 sector since theshutdown's start. However, real estate, consumer andprofessional services and capital goods have also suffered,according to Bespoke Investment Group.

 79. Linwood
  fRdzbbUziZrIrIq

  A staff restaurant <a href="https://victima.org/nla-for-her-protein-reviews-my8b">nla for her 14 day cleanse reviews</a> The apparently total inability of the U.S. Government to keep secrets these days indicates a basic unreadiness for special war. Just as serious an obstacle is the mindset of most U.S. warfighters, which remains vividly conventional and unimaginative. No less, the risk aversion that characterizes too many American military and intelligence operations, caused by having lawyers oversee everything the Pentagon and the [intelligence community] do, will have to be dispensed with if America wants to develop any real capabilities in special war.

 80. dobson
  IJFmmzXnwdq

  Xu3nVL http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận