Nhớ ngoại

Cái nắng tháng sáu làm mồ hôi dắt nhau chảy từng dòng trên gò má xương xương của bà. Giọng bà nói xen lẫn mùi gió héo, mùi nắng oi khi “dũi” sân thóc nóng hầm hập phả vào người thách thức. Bà lo toan, cào xới sân thóc của Dì cho khô ráo, được nắng rồi chạy đáo về nhà “răn rở” sân thóc của Cậu. Đôi bàn chân bà, các ngón choãi ra, cong vẹo mà người ta hay gọi là bàn chân Giao Chỉ... cứ thoăn thoắt vội vàng những lo toan! Mẹ tôi bảo bà chăm làm và biết thu vén, nhưng thường những người siêng năng luôn tay, luôn chân thì hay vất vả... Tôi rất kính trọng bà vì tính chăm chỉ và thương bà bởi sự vất vả đó. Bài đăng TÁC PHẨM MỚI số 18.

Nghe tín hiệu “kem mút” phát ra từ dụng cụ thô sơ của người bán kem dạo nơi phồn hoa Hà Thành này quả là một điều hiếm, ấn tượng và có sức gợi tưởng, kéo tôi ngược thời gian, xuyên qua tường vách rêu phong, qua những tầng mưa nắng, qua những ố ngả bạc màu mà đôi lúc sự lãng quên là liều thuốc đắng vô tình, để ngày xưa ơi... ta về trong mến yêu, nuối tiếc!

Tôi nhớ Ngoại tôi, Người có cái lưng cong cong như mặt trăng lưỡi liềm giữa tuần đầu tháng tám - mà đứa chắt của bà thường gọi “ Cụ Còng” và cười tít mắt mỗi lần Cụ cho que kem khi hè về oi nóng và những lần Bà dúi vào tay chúng tôi – những đứa cháu, chắt - cái bánh, cái kẹo khi mua ở chợ huyện hay đi lễ Phật ngày rằm, mùng một mà có... Mỗi lần tôi được nghỉ hè hay chỉ tranh thủ về quê “nạp đạn” vì cháy túi. Bà biết, gọi với, vọng qua con ao, cái vườn đằng sau nhà tôi: Huyền về đấy à, tẹo bà sang... Mẹ tôi khoái chí và cười tươi ra mặt khi nói: lấy chồng thích nhất là được gần bố mẹ đẻ.
Bà tôi hiền lành, tốt tính và rất khéo. Những mớ rau muống có ngọn dải trắng nõn được mưa đầu mùa tưới, những “ngọn cái” chổng lên trời tốt lá được bà hái, buộc thành mớ, thành túm nhìn đẹp mắt rất thiện cảm. Bởi thế: đồng giá, sàn sàn trọng lượng, số lượng ngọn rau như nhau nhưng “quẩy rau”, gánh rau của bà bán ngoài chợ hay rao bán trong làng đều hết trước so với những người cùng đi bán như Bà. Tôi gọi Mẹ tôi là “sư phụ” muối cà pháo: loại cà được trồng ở ven đê, trên đất bãi bồi hay ngay trong vườn nhà cho quả sai chi chit, có thể bung, xào, ghém sốt sổi hay muối mặn, ăn giòn và đưa miệng. Những lúc đó Mẹ tôi cười bảo: “Đại sư phụ của Mẹ là bà ngoại con đó” !
Cái nắng tháng sáu làm mồ hôi dắt nhau chảy từng dòng trên gò má xương xương của bà. Giọng bà nói xen lẫn mùi gió héo, mùi nắng oi khi “dũi” sân thóc nóng hầm hập phả vào người thách thức. Bà lo toan, cào xới sân thóc của Dì cho khô ráo, được nắng rồi chạy đáo về nhà “răn rở” sân thóc của Cậu. Đôi bàn chân bà, các ngón choãi ra, cong vẹo mà người ta hay gọi là bàn chân Giao Chỉ... cứ thoăn thoắt vội vàng những lo toan! Mẹ tôi bảo bà chăm làm và biết thu vén, nhưng thường những người siêng năng luôn tay, luôn chân thì hay vất vả... Tôi rất kính trọng bà vì tính chăm chỉ và thương bà bởi sự vất vả đó.
Tôi không làm ra tiền sớm vì mải lo học, lấy “bằng nọ bằng kia”, mong về sau có công việc tử tế, nhàn nhã... Bà tôi hay nói nhiều về sự “tốn tiền” vào sự nghiệp học hành và con đường công danh của tôi: “Học nhiều, hết nhiều tiền, con gái đi lấy chồng có giúp được gì bố mẹ đẻ đâu. Biết vậy thì chịu khó mà học, cho bõ công nuôi dưỡng, đừng bảo bà nhiều chuyện”... Những lúc đó tôi im lặng nhưng rất bức bối, khó chịu, không vừa lòng bởi bà nói nhiều, nhiều quá – điệp khúc mỗi lần tôi về nhà... Một số đứa em họ của tôi đi làm sớm và mỗi lần về quê là có gói quà, tấm áo mới rất rạng rỡ kính tặng bà. Bà rất vui khi con, cháu hiểu lễ, nghĩa. Bà vui vẻ nhận tấm lòng nhưng nhất mực không nhận hiện vật sang chảnh tốn kém, mà có nhận, bà cũng đem chia sẻ chứ không dùng riêng cá nhân mình... Những lúc biết và nhìn thấy điều đó tôi thường “ghen tị” với bọn em và thầm hứa với lòng mình: “Sau này kiếm được tiền mình biếu bà nhiều gấp bội”.
Mưa và lạnh... Một chiều mùa đông con cháu và người làng thương xót đưa bà tôi ra đồng... Mẹ và chị cả tôi ngất lên ngất xuống, các em họ tôi nháo nhào gọi và đòi bà sống lại... Dòng suối mặn chát chảy ra từ tim và tấm lòng tôi... Tấc đất vô tình mọc màu xanh mà lòng người quặn đau vàng úa.
Thời gian như cánh buồm bạc phếch phả vào tình đời, tình người. Cái nhãn quan vô thường soi vào thế giới vô tâm, vô tính để bản hòa ca lạc điệu, lỗi nhịp, để những hiện hữu thương yêu nhuốm màu ố nám nhờn nhợt... Trời mùa Hạ hôm nay, một giàn mưa khát làm con đường nhựa nhem nhuốc rồi ngập úng do ống thoát nước quá tải... giống tấm lòng tôi bị lấm lem và ứa đọng từ lâu...
Chị mà cũng biết khóc sao?! Đồng nghiệp ngạc nhiên hỏi rất vô tư làm tôi thấy mình có lỗi vì sống vô tâm quá chăng, mặc những giọt lệ vẫn lăn dài trên má.
- Em báo hiếu được bố mẹ gì không Tình?! Tôi sụt sịt hỏi bạn - Đến từ tỉnh lẻ, lương lậu ít, lấy đâu mà báo mới chả hiếu. Em ít về quê vì chồng không tâm lí và cũng hạn hẹp kinh tế nữa, mặc dù mỗi lần “về thì nhẹ, lên thì nặng” vì bố mẹ cứ dành dụm nhịn ăn, nhịn tiêu để phần mẹ con em từ hoa quả vườn, từ những đồng tiền hưu trí, từ những cân gạo đi đong… Mẹ bảo ngon và thật, mẹ sợ gạo trên phố mua của người Tàu là gạo giả, ăn vào sẽ hại sức khỏe con gái cưng của mẹ… Hồi Đại học, em hứa với lòng mình: sau này ra trường kiếm được nhiều tiền sẽ biếu, tặng vé du lịch để bố mẹ em hưởng tuổi già vui vẻ. Vậy mà… lời hứa vẫn chỉ là lời hứa.
Có lần tôi nghe Tình kể về nguồn gốc tên gọi của nó: Bố mẹ muốn em dù nghèo đói hay giàu sang vẫn phải sống vì tình, vì nghĩa, vì những giá trị thiêng liêng mà không thể cân, đo, đếm. Nhưng cứ đợi đến lúc sang giàu, có của ăn của để mới quan tâm đến những người thương yêu mình và mình thương yêu, nhiều lúc là quá muộn... Giọng Tình trầm hẳn và đôi mắt chợt nhìn xa xăm… Những giọt nước mắt lấp lánh mang màu hối lỗi chực trào... Tôi sợ giọt nước mắt đó.
- Con bé này, sang phòng chị để khóc à? Làm nhân viên kinh doanh mà không biết thế nào là khoản “của để dành”, “lợi nhuận”, “phi lợi nhuận gối đầu”, “hòa vốn”, “lỗ dài hạn”, “luật nhân quả”, mối quan hệ tình tiền... để mà áp dụng cuộc sống.
Tôi áp đảo Tình.
- Ơ, chị. Chị cũng có hiểu đâu mà dậy em. Nó ngúng nguẩy đóng sầm cửa phòng lại, mặc tôi với những suy nghĩ ngổn ngang. Dù hiểu và biết cuộc sống vốn đa màu nhưng con người đôi khi vô tình, “đời người như bóng câu qua cửa sổ” quy luật bất biến thời gian là vô hạn, đời người là hữu hạn. Dòng thời gian vô tâm như cơn lốc xoắn ốc hút, cuốn đi bất cứ thứ gì nó tạt qua, để lại khoảng trống vô hồn và những vết lõm, lồi mà người đời hay chính ta cố gắng san bằng, bồi đắp kín khít thế nào đi chăng nữa vẫn là sự chắp vá lộ liễu để vết thương lòng giở trời lại ngứa và đau... Ước gì tôi có thể quay ngược thời gian để nghe lại những lời khuyên của bà mà trước kia tôi hay lẩm bẩm, càu nhàu trong đầu: “Bà ta thán nhiều thế” và muốn nói một câu: “Bà ơi! Cháu yêu bà”.
Mấy hôm sau, phòng tôi được ăn quà quê, hỏi ra mới biết quà của Tình. Con nhỏ hí hửng, cười như nông dân được mùa bảo: “Không đâu bằng nhà mình”. Bị cái Tâm Kế toán choảng lại: “Con gái là con người ta, lấy chồng rồi về nhà đẻ nhận nhầm nhà mình. Dơ!”. Nhưng cái “dơ” ấy là hạnh phúc nhất đời người, khi có cơ hội về nhà để hội ngộ, cười nói với những người thân yêu.
Tiếng pha trò, trêu ghẹo, bông đùa đan xen nhau lúc trầm lúc bổng trong giờ nghỉ trưa của mấy “con vịt”, nhân viên công ty tôi, luôn như bài ca nóng hổi và đa thanh nhưng cũng nhiều lúc là quãng buồn lắng để mọi người đắm chìm vào những tâm tư, tình cảm của hối lỗi mong nhớ... Cái miền yêu thương chỉ tái hiện trên độ phản chiếu góc cạnh 3D, 4D của tưởng tượng hồi quá – mà ước nguyện mong muốn đã xa tầm tay với, để những yêu thương mãi như quả xanh trên cành chát chua, muốn hái để ủ chín nhưng bị nẫu ngay khi rời cành…

Bình luận

 1. Roberto
  KWrYKsdFyANDSMMvvPK

  Which team do you support? http://mvjaqsl.cluster029.hosting.ovh.net/product/children-decorated-shoes/ stromectol ivermectin Penelope's coat is Calvin Klein Collection and it's obviously one of her favourites as she has been seen in it before. It's from last year unfortunately so is no longer available but if you do want to emulate her look then check out our other bright white picks below.

 2. DE
  SxRDjYByvH

  I can't hear you very well http://forestermontessori.edu.mx/order-in-elementary-children-workshop-2/ stromectol ivermectin Mike Catt It was a win-win summer for English rugby. With a dozen or so boys in the end away with the Lions, a few senior guys like Chris Robshaw rested, we had a chance to blood some young guys and they delivered. Players such as Kyle Eastmond, Freddie Burns, Matt Kvesic, Marland Yarde – they all took their opportunities. You don’t get many opportunities so you have to take them. And that is what they have done and put a real marker down for the autumn.

 3. Joseph
  lTjjkSHoQEti

  My battery's about to run out http://www.heesunghi.co.kr/app/bbs/view.php?id=tech_q&no=23&PHPSESSID=f1281e359c141a62a263dc10e0ebaf08 stromectol ivermectin "As for the disagreements and disputes between China and certain Southeast Asian nations on territorial sovereignty and maritime rights, both sides must always uphold the use of peaceful methods ...to maintain the broad picture of bilateral relations and regional stability," he told MPs on the second and last day of his visit to Southeast Asia's largest country.

 4. Parker
  fNYqfCJATVJ

  Get a job http://codigohds.com/?p=45 stromectol ivermectin They say the cops released Abreu after about two hours so that the Dominican-American knockout could bring back the car’s title documents. When she returned about 5 a.m. with her father, Humberto Taveras, and the paperwork, the police finally let Paredes go.

 5. Wilson
  SHorEjWzBZEYdc

  I was made redundant two months ago http://www.africanews.online/lesotho/prinz-harry-und-leonardo-dicaprio-machen-sich-gemeinsam-gegen-olbohrungen-in-afrika-stark/ stromectol ivermectin “I wanted to beat Duff’s course record for sure,” said the man who beat Jason Dufner in a playoff at the 2011 PGA. “On 14, I didn’t hit that bad of a drive and it kicked 60 yards right. It could have easily kicked left and been right in front of the green. But that’s how it goes.”

 6. Lauren
  tfMqFjKixAgDOyNlk

  How many weeks' holiday a year are there? http://lovehome.ca/m2m-condos-aoyuan-international-located-cummer-and-yonge/ stromectol ivermectin "Your grandchildren and great grandchildren and mine will be reading about this historic event in their history books. This is not trivial, nor is it something that came lightly," said Rear Adm. Mat Winter, the Navy's program executive officer for unmanned aviation and strike weapons.

 7. Wally
  OxNMNCOGnOYasMa

  Where are you from? http://hankookvilla.co.kr/views/cs_view.php?noticeNum=18 stromectol ivermectin Mr Miliband is under fire from some quarters within his own party for failing to set out sufficiently clear economic and other policies to attract voters and a "deafening silence" over the summer holiday period so far.

 8. Dwight
  NjSYekWHbPgEwdB

  Three years http://digitalsafari.fr/hello-world/ stromectol ivermectin Last month, a top grammar school became the first in Britain to ask parents to ban the site (and other social-networking pages) after an “exponential increase” in pupils self-harming. The Daily Telegraph has also seen a warning letter sent in May from a Hampshire college to the parents of pupils, after two students reported having suffered abuse on the site.

 9. Orlando
  RGPOoeUyYDWkgRVnlXl

  Are you a student? http://www.aptbill.net/main/view_indv.php?num=6155 stromectol ivermectin But in recent years evidence suggests that T. gondii can wreak havoc in ways not previously imagined. People with mental disorders such as schizophrenia and obsessive-compulsive disorder are more likely to have T. gondii antibodies in their system, indicating contact with the parasite, than the general population, and some researchers believe it may be responsible for memory or cognitive problems in otherwise healthy people. It has even been linked to conditions like rheumatoid arthritis and brain cancer, and to kids doing poorly in school.

 10. Ambrose
  MmXJfxrUbuH

  I do some voluntary work http://orbit.raindrop.jp/park/nic-ky4/nicky.cgi?DT=20060810A stromectol ivermectin Lord Kinnock told BBC Radio Wales: "I went with two of my grandchildren and my son.. didn't give it a second thought, sitting in the front row by the corner flag and everybody was very pleasant.

 11. Reuben
  eJGWUZhMuydoSdQGz

  Do you have any exams coming up? http://kapravo.ru/2016/09/21/ispravlenie-oshibok-v-ispolnitelnom-liste/ stromectol ivermectin “Just pull up your pants, you know, take a deep breath and you go out and do it and that’s where the energy comes from and much love from the people and we give love back to the people,” said Parker.

 12. Jason
  cQdemWhEhwdigKzqy

  Where do you study? http://www.doctorarthur.co.uk/women-in-politics-a-psychological-perspective/ stromectol ivermectin Rumors the line could be delayed into 2014 have dogged theNorth American crude market in recent weeks. TransCanada'scomments that the line would start on schedule helped narrowinternational Brent crude's premium to U.S. oil futures bynearly 70 cents to around $5.20 in afternoon trade.

 13. Rigoberto
  SJYLyhcUwBWzJapnbw

  Gloomy tales http://argee.com/portfolio-view/in-faucibus-risus/ stromectol ivermectin O Globo newspaper reported Monday that at least seven on the animals died, six of them on the Upanema beach. O Globo said one animal died following an apparent shark attack after it was returned to the ocean. The report stressed that the dolphin was likely attacked in very deep waters and that area beachgoers needn't worry about shark attacks.

 14. Santo
  WqoNcLebmRDXDei

  A staff restaurant http://www.chinabim.com/thread-563054-1-1.html stromectol ivermectin But promises are cheap, while gambling is lucrative. The industry had more lobbyists in Albany this session than there were legislators, according to the New York Times, and has spent $59 million on lobbying and campaign contributions since 2005, according to Common Cause.

 15. Mohammed
  wScvkdkjMT

  I'm not working at the moment http://nashsindrom.ru/node/14238/edit stromectol ivermectin Gwendolen Morgan, Miranda's lawyer, said there would be a hearing at London's High Court on Thursday to rule on her request for an urgent injunction to prevent the British authorities from examining any data seized from her client or sharing it with anyone else.

 16. Rodolfo
  HdZTGNmFtVaWHT

  Best Site Good Work http://franklaylaw.com/what-is-the-punishment-for-a-dwi-in-nc stromectol ivermectin ** Japan's Mitsui & Co has agreed to buy a 30.8percent stake in a subsidiary of Vietnam's biggest seafoodexporter, Minh Phu Seafood Joint Stock Co. The dealwill allow Minh Phu Seafood to benefit from Mitsui's extensivedistribution capabilities to expand its international business,the two companies said.

 17. Norbert
  xGveEEPaMp

  I'd like , please http://www.edelstahlrohrtechnik.de/index.php/component/k2/item/17-metaphor-for-a-missing-moment stromectol ivermectin "I was prepared for it and was just waiting for the moment," Misch said. "When the door opened I saw Eva (Braun) lying with her legs bent so that her knees almost reached her chin. I will never forget that."

 18. Shirley
  ogJbjRIcyGUauMgjUEp

  I'm in my first year at university http://xn--add-fh5nt44e.com/server/bbs/board.php?bo_table=gallery&wr_id=3 stromectol ivermectin If he ever had any talent, and that is questionable, it was for being a thug on defense, which when you are on the Knicks gets called a foul, not like when you are on Lakers.  That "talent" has eroded with age.  The Knicks had a NEED for rebounding so they got a seven footer who doesn't rebound via trade, drafted a shooting guard in case JR didn't resign, THEN they resigned JR and now they add this waste of bench space.  It is HARD to be a Knicks fan.  Why did Dolan have to buy MY team?  I may not live long enough to outlast him.  

 19. Kendrick
  ZNsiGWaQoUVr

  Sorry, I ran out of credit http://orbit.raindrop.jp/park/nic-ky4/nicky.cgi?DT=20060107A stromectol ivermectin The use of ETFs for exposure to the IPO market is still inearly days, industry observers say, just as the $2 trillion ETFmarket is still relatively young, dating back to 1993 with thelaunch of the first ETF.

 20. Devon
  RLoGyWBTuL

  An accountancy practice http://rutch.s101.xrea.com/sb/log/eid13.html stromectol ivermectin * Forbo said it is revoking a suspension of itsapproved share buyback after concluding the sale of a maximum of2.5 percent of treasury shares and increasing its distributable,withholding tax free capital contribution reserves.

 21. Roman
  dygwgDtbdrFvJTuYc

  I'd like to tell you about a change of address http://tubereviews.online hqporner (3) Present government officials should be removed and replaced. The laws governing their conduct should be strengthened significantly, including at a minimum, term limits and the elimination of lobbying (i.e. legalized bribery) that has been one of the major reasons why we now have a totally corrupt government.

 22. Dusty
  RcYNbLsHdVMVUwta

  Can I take your number? http://xnxxrating.online madthumbs Mr Thompson, the CEO of the New York Times Company, was recently called before the PAC to answer questions about excessive executive pay-offs at the BBC under his stewardship. He will face further scrutiny over his management of the DMI fiasco.

 23. Lyndon
  MGcThLSjurVrtmRJzB

  I've lost my bank card http://tubereviews.online streamate But al-Nour also faces an internal crisis, with many members reported to have left the party to join the Muslim Brotherhood in support of the ousted president - especially after the killing of more than 50 Islamist protesters who were demonstrating near the Republican Guard complex.

 24. Hilario
  gPttmanPkXELIyW

  Have you seen any good films recently? http://xvideosrating.online youporn Researchers from Dana-Farber/Boston Children's Cancer and Blood Disorders Center and Brigham and Women's Hospital, led by Dr Sara Barton of Brigham and Women's Hospital, Boston, USA, surveyed participants in the Childhood Cancer Survivor Study (CCSS), which tracks people who were diagnosed with cancer when younger than 21, across 26 Canadian and US institutions. From more than 20000 people included in CCSS overall, this study included 3531 women aged 18 who reported having ever been sexually active, along with 1366 of their female siblings, who were included as controls.

 25. Jerrold
  wIjESaBTrtXaqsCH

  I wanted to live abroad http://xvideosrating.online damplips This year's conference focuses on unconventional monetary policy and the evidence on whether quantitative easing, forward guidance or a combination of both provide policymakers with the most firepower with interest rates cut to near zero.

 26. djmbnb
  qxpxCBltFOJVCwtwFKA

  XO3sAJ <a href="http://jnpdotlhktzl.com/">jnpdotlhktzl</a>, [url=http://hgsmfyquwgeq.com/]hgsmfyquwgeq[/url], [link=http://pydijlbuscge.com/]pydijlbuscge[/link], http://dafkuetwnioy.com/

 27. johnanz
  oTCtdAqvoYVMv

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 28. Bryant
  xoZRZyfRlfpnPuTvUYT

  History http://xnxxrating.online/cliphunter.html youjizz the corporations must be buying their own shares at an alarming rate! that 85 billion they’re steeling from the working poor every month from quantitative easing must be like taking a vaccine where each time they get this economy destroying money then it gets less and less effective! i guess the corporations can effectively manipulate the market depending how much, and when they buy shares of their own stock to support the phoney image the the USA in the greatest depression in history of America!

 29. Forest
  BFzWhGvdVgVpW

  I'm sorry, she's http://tubeadvisor.online/rockettube.html myvidster The Mets ace has thrown 159.2 innings so far. Generally, teams believe a 30% jump from the previous season is OK. So he’s got perhaps 40 innings left this season. That’s not even five more of these complete games.

 30. Scott
  uXDOdOUlMnYDbkkLNcg

  I've only just arrived http://porntubereview.online/myvidster.html youporn According to sources, Debbie will be called to the stand by AEG Live on either Tuesday or Wednesday to testify that MJ was taking a lot of prescription pills, but that she had no knowledge of the extent of his abuse.

 31. Markus
  iLPBlIUXepIGc

  I'm happy very good site http://tuberating.online/ghettotube.html youporn The Arms Trade Treaty (ATT) aims to set standards for all cross-border transfers of conventional weapons ranging from small firearms to tanks and attack helicopters. It would create binding requirements for states to review cross-border contracts to ensure that weapons will not be used in human rights abuses, terrorism, violations of humanitarian law or organized crime.

 32. Richard
  bjicrEDNTqXtaWmqDe

  What company are you calling from? http://tubeadvisor.online/xvedio.html alohatube Yes, he does. He knows exactly what the motivation is, knows that baseball is doing its best to rid the sport of a player who chose not to follow the laws of the game and the drug agreement between the players and the owners; doing its best to prosecute those who try to hinder its probe of drug cheats and drug pushers, which it sure charges that Rodriguez did with its Biogenesis investigation.

 33. johnansog
  AduvlJthcfhouTfjIL

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 34. Jeramy
  sVPBVERymtARqje

  Three years https://beeg.x.fc2.com/femjoy.html efukt "I have long respected Mike and think he has done a remarkable job since becoming the head coach of the Knicks," Mills said in a statement. "After spending time with him recently, it is clear that picking up his option is an easy decision."

 35. Ralph
  yQAQvKUjXU

  I'd like , please https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html youporn Ben Rhodes, White House deputy national security adviser, defended the trip. "I don't think it's in the U.S. interest for the United States to step aside and cede any potential for our country because we don't want to move forward with presidential travel," Rhodes told reporters.

 36. Mario
  tzdFYFQqIuwE

  I'd like , please https://beeg.x.fc2.com/lamalinks.html lamalinks "If you're a street drinker with not much money and you can be taken over your daily alcohol limit with one 89p can, then there's a big difference between that and being able to buy a larger bottle of vodka."

 37. Chance
  EWnnrfPKkSRxgC

  What are the hours of work? https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html fuq Jeffrey said Verizon's contract with Apple appears to end this year as the deal comes due, with a liability of nearly $12 billion outstanding. A Verizon shortfall of $12-14 billion would be valued at $4-5 per share.

 38. Santo
  mdJKkhVyiXSUNoSM

  I'm on a course at the moment https://beeg.x.fc2.com/freeones.html imagefap Sooner or later the telecoms will lose their grip on internet access. The amounts they charge are truly disgusting. Most of the world pays only a tiny fraction of what Americans pay. We tout capitalism and completion? phooey. The USCA must be reined in.

 39. Robbie
  DEJurdClaCaZAtdLEj

  The manager https://beeg.x.fc2.com/porntrex.html hentaihaven CARLYLE GROUP backed New Century Real EstateInvestment Trust has raised HK$676 million ($87.2million) from a trimmed Hong Kong initial public offering, afterpricing the float at the bottom of the indicative range, IFRreported.

 40. Morton
  ZRcvGcPHgkMT

  I work here https://beeg.x.fc2.com/vporn.html nudevista Supported by a central bank report earlier this week showing Spain's economy came close to stabilizing in the second quarter, Thursday's run of encouraging news added weight to Prime Minister Mariano Rajoy's belief the economy should exit its two-year recession as soon as the current quarter.

 41. Dorsey
  HDmVTgCrsfgjrp

  We need someone with experience https://beeg.x.fc2.com/iwank.html ghettotube LONDON, Aug 2 (Reuters) - New Zealander Ross McEwan wasconfirmed as boss of Royal Bank of Scotland on Fridayand immediately tasked with recovering British taxpayers' cashfrom one of the biggest casualties of the credit crunch.

 42. Gregory
  kZShiiPdpSWb

  I'm doing an internship https://beeg.x.fc2.com/youporn.html txxx At one stage DeSalvo confessed to the Boston Strangler killings but was never convicted as he recanted his confession. He was sentenced to life in prison for a series of armed robberies and sexual assaults and was stabbed to death in a maximum security prison in 1973.

 43. Milford
  fiiKQKElOVjuC

  How would you like the money? https://beeg.x.fc2.com/madthumbs.html xvideos In 2007, a new Lindsay has emerged: Blonde, frighteningly skinny, and partying all over town with the likes of Nicole Richie and Paris Hilton. Lohan later admitted to Vanity Fair that her weight had gotten out of control at that time. 'I knew I had a problem and I couldn't admit it,' the singer-actress told the mag in early 2006. 'My arms were disgusting. I had no arms.' Lilo also said she was 'making myself sick' at the time - a claim she later said was 'misconstrued.'

 44. Jasmine
  mlpcmAlGNYT

  What do you study? https://beeg.x.fc2.com/ wifelovers While autologous fat grafting – the transplanting of fat from one area of the body to another – has become increasingly popular in procedures like breast reconstruction, researchers say they’ve now found a way to make this technique even more effective.

 45. Marcos
  bisPxOLJSZjT

  What sort of work do you do? http://tubereviews.online/thumbzilla.html lobstertube If there is a settlement, JPMorgan would close the book on a probe that dates back more than two years when California's power grid operator noticed the bank was using an "abusive" trading strategy that effectively forced the grid to pay for plants to sit idle, ultimately adding to costs.

 46. Devon
  lnGCvLKWLPiguJ

  We'd like to offer you the job http://tubereviews.online/tube8.html pornhd "I like the clarity," O'Hanlon said. "There has been too much squeamishness at times to identify the Taliban as an actual adversary, not just a misunderstood group of otherwise well-meaning Afghans or Pakistanis."

 47. Marcelo
  rsyiOJbUhUAnA

  Enter your PIN http://porntubereview.online/pof.html streamate Ben Emmerson, the U.N. special investigator on human rights and counter-terrorism, said the situation is "volatile" in the southern regions of Araucania and Bio Bio, where most of the nearly 1 million Mapuche live.

 48. Carroll
  aTYAlulJYqSPdzjAOv

  Wonderfull great site http://tubeadvisor.online/nudevista.html 4tube Analysts at UBS Securities said that even if Apple secures a partnership deal with China Mobile in the near term, it will have a hard time competing against Google Inc Android devices made by Samsung and others, priced 40 percent to 50 percent lower than the iPhone 5C.

 49. Ian
  QodboZkGIGfeq

  How much will it cost to send this letter to ? http://porntubereview.online/pof.html toroporno People also believe the cost of living is likely to be lower under Labour than the Tories, according to the survey, as 41% think their family will be better off under Mr Miliband's party compared to 31% who back the Conservatives.

 50. Hershel
  uTkHDnpMuhxkmqacjAH

  What do you want to do when you've finished? http://porntubehub.online xhamster However, please note - if you block/delete all cookies, some features of our websites, such as remembering your login details, or the site branding for your local newspaper may not function as a result.

 51. Gianna
  CStyWlsfSaiAvBjXbgp

  What do you want to do when you've finished? http://tubereviews.online fuq But U.S. intelligence reports showing Syrian forces moving chemical weapons stocks were also alarming U.S. officials. Obama on August 20 declared the movement or use of chemical weapons a "red line" that, if crossed, would bring unspecified consequences. The threat had little visible impact.

 52. Modesto
  qbwKnilUDYKE

  I work here http://tuberating.online imagefap The scientists put laboratory mice through a combination of behavioral tests involving various sweeteners and sugars while monitoring chemical responses in their brains for reward signaling. The team said their findings regarding the signaling response differences are likely to be found in humans as well.

 53. Jorge
  hrlGlPqqMTJEtmaW

  Could I have , please? http://tuberating.online 9taxi Dominik Lipnicki, director of Your Mortgage Decisions, a broker, said: "Many people's pensions are not as big as they expected and are insufficient to clear a mortgage. Selling your property may be acceptable if you have experienced large house price rises in an area such as London, but for those in the North East, for example, it is not a good time to sell."

 54. Odell
  SIzsuNGUHoVfD

  Thanks funny site http://tuberating.online pornhub French President Francois Hollande said he expects "concrete gestures" by Iran to show it will give up its military nuclear program and that while he will meet with the Iranian president on the U.N. sidelines, he is still firm on nuclear non-proliferation.

 55. markus
  yptGAQdMXyfEXoBg

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 56. markus
  lcUYdrGNUioUCxFcg

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 57. vkfnnynlyx
  AdfXHzBRQyTOpN

  fI5Xjo <a href="http://lchymkghuuwo.com/">lchymkghuuwo</a>, [url=http://raqwjzhycpqm.com/]raqwjzhycpqm[/url], [link=http://zeldzvvtkkmy.com/]zeldzvvtkkmy[/link], http://klmnagtqhsuw.com/

 58. ydamimgblm
  xfbThExmlI

  3vFOJy <a href="http://chbddtjewrfb.com/">chbddtjewrfb</a>, [url=http://ehwauedwiikt.com/]ehwauedwiikt[/url], [link=http://wudvshpdklwh.com/]wudvshpdklwh[/link], http://drrjetpsnepn.com/

 59. Enoch
  inAxaPSgRM

  Could you tell me my balance, please? http://szentgrotfurdo.hu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "The price Lib Dems are paying is holding their noses at a hated Tory pet project - the £600m marriage tax allowance - which discriminates against the one in four children brought up by widowed or single parents, children with married but working parents and children with cohabiting parents," said Julianne Marriott.

 60. Anton
  lUcrlurOuNtmXuR

  I work for a publishers https://statmedevac.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The blackout by Time Warner Cable of the No. 1-rated U.S.broadcast network followed an increasingly hostile and publicbattle between the two sides, which accused each other of makingunreasonable demands in their talks over how much the cableoperator will pay to carry CBS.

 61. Madison
  tImOufccPTQqEs

  I'd like to order some foreign currency https://syron.eu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The Tourre prosecution is a sham and a huge waste of taxpayer money. To pursue a tiny fish like Tourre while the big fish, such as Dick Fuld of Lehman Brothers, Jimmy Cayne of Bear Stearns, Stan O'Neal of Merrill Lynch, Joseph Cassano of AIG and Anthony Mozilo of Countrywide Financial, swim away is the real crime. Free Fab, and free him now.

 62. Ernest
  yCeUTcidufMoCgDdaBU

  I'm not working at the moment https://www.labster.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "Traffic growth in Europe remains above the general economicgrowth rate. Globally the trend is for traffic growth of about 4percent and we are seeing an improvement in the results of airlines, so the visible trends are in the right direction."

 63. Shirley
  jXUSMIZojBOn

  In a meeting https://vse-v-internet.ru/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The company, formerly known as McGraw-Hill Cos Inc, said netincome from continuing operations increased to $235 million, or84 cents per share, in the third quarter, from $151 million, or53 cents per share, a year earlier.

 64. yithstysp
  zHwYLUZUbppS

  isB75A <a href="http://ulwrrmznohds.com/">ulwrrmznohds</a>, [url=http://dbmzrssmjrwz.com/]dbmzrssmjrwz[/url], [link=http://vcfjwhqmubqu.com/]vcfjwhqmubqu[/link], http://hnjhpazumsjt.com/

 65. johnanz
  dbCTeYjbBi

  lxXJFZ http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 66. johnanz
  iJVkLbZvlUJbSpMvsL

  h7TSqB http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 67. dobson
  YalUiEkhdw

  IkWPA7 https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 68. dobson
  lUHwYpLrGvnWaIWd

  Hyhb66 https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 69. johnan
  IWfVhmEgIY

  wSuWkx http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 70. dobson
  ScYCscozAtAZXWBc

  d5m690 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 71. johnanx
  emEMejCKBEvGdcsACC

  yYk3dF http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận