Truyện mới của lão Trần Quê

Tôi đang xem và ngẫm về câu chuyện xế chiều của những người sắp hoặc đã về hưu, kết thúc “sự nghiệp” chốn “quan trường”! Tôi nói cho ông nghe một cách đơn giản theo cách của người “ngồi lê vỉa hè, quán nước”. Hôm nay sẽ nói về câu chuyện xế chiều tức là người làm việc công đến tuổi nghỉ hưu!

 

CÂU CHUYỆN VÀ BÀI THƠ “ XẾ CHIỀU”...

của lão Trần Quê!

Truyện của Nguyễn Quang Tình

 

Những ngày, tháng cuối năm bận bịu bao nhiêu là việc với những người “làm dân lần thứ hai” mà chủ yếu là chuyện “ khóc, cười – hiếu, hỷ”! Lịch xếp đặt từng ngày trong tuần thậm chí cả chi tiết như buổi sáng ăn cỗ giỗ đầu, 50, 100 ngày, “thay nhà mới” cho người quá cố... Buổi chiều dự sinh nhật người lớn, ăn đầy tháng trẻ mới sinh, lễ dạm hỏi, cỗ cưới, mừng tân gia...bận đáo để! Loanh quanh thế nào tôi lại gặp lão Trần Quê ở đám cưới trong nội thành, nghỉ hưu sau lão hai năm vì kém tuổi nên tôi vẫn gọi lão bằng anh. Vì cả hai đều đến sớm nên phải ngồi chờ ở bàn uống nước, tiệc cưới trong khách sạn vài sao nên phải đúng giờ chứ không như ở nhà quê đến lúc nào đủ người là được xếp vào mâm đánh chén! Trong thiệp ghi rõ tiệc “thân mật” vào mười một giờ ba mươi phút mà cả hai đến từ lúc ngót mười giờ. Chỗ đón khách còn chưa có người, chả có việc gì cho hết thời gian  tôi lại chủ động hỏi: Này anh Trần Quê! Dạo này có “đề tài” gì mới kể cho em nghe với? Lão thủng thẳng: Đã là người về vườn để làm dân thì chỉ có hóng hớt chuyện vỉa hè chứ làm sao còn biết việc “triều đình” nữa mà kể!

- Vâng! Thế thì cứ có chuyện gì bác nói em cũng nghe để chờ cỗ ạ! 
- Thế thì có đấy! Tôi đang xem và ngẫm về câu chuyện xế chiều của những người sắp hoặc đã về hưu, kết thúc “sự nghiệp” chốn “quan trường”! Tôi nói cho ông nghe một cách đơn giản theo cách của người “ngồi lê vỉa hè, quán nước”. Hôm nay sẽ nói về câu chuyện xế chiều tức là người làm việc công đến tuổi nghỉ hưu! Chuyện về người khác thì chả dám lạm bàn nhiều mà chỉ lấy ngay mình ra để chiêm nghiệm. Ngày tôi còn đương tại vị, chức vụ cũng có một tý mặc dù bé ti ti, cũng được ký giấy này, công văn nọ, có lúc được ủy quyền thì ký "sao y" mấy loại hợp đồng, vài ba cái quyết định...vv. Dưới quyền chỉ huy của mình cũng có vài ba chục người, tôi luôn tâm niệm có được chỗ ngồi ở cái ghế để có tý quyền chức là do mình cố gắng chứ không phải ghế của cha ông mình để lại nên phải biết ơn cấp trên và cả người cấp dưới là họ đã giúp mình. Cả cuộc đời làm việc công ở tỉnh tuy chỉ là người giúp việc cho lãnh đạo hết ông này đến ông khác...chả ai cho cơ hội "ôm chân" ông nào vì tôi biết mình là một thằng nhà quê ra tỉnh biết ai mà "ôm" mà cũng chả ai người ta cho mình "ôm", nói như vậy cho nó vuông! Đành thế, cứ như vậy mà đi, sống và làm việc theo đúng bản chất "quê mùa" là tiết kiệm, sòng phẳng, vuông vắn, vô tư, không a dua, nịnh hót...chỉ biết hết mình vì việc công. Chắc có lẽ do cái tính ấy nên sống được lâu qua nhiều "chế độ" lãnh đạo và tồn tại cho đến khi nghỉ hưu. Chuyện cũng chả có gì đáng kể mà là thấy nó như thế này, khi có thông báo chuẩn bị nghỉ và công việc bàn giao cho người mới thay mình điều hành, một vài đứa mà mình vẫn coi là bạn “thân thiết, tri kỷ...” ai ngờ chúng quay mặt luôn một trăm tám mươi độ. Nịnh như "vỗ vào mặt" tay đàn em về thay mình ở cuộc họp làm cho người được nịnh cũng cảm thấy ngượng ngùng. Nó cũng chê như "đập vào mặt" cả người đã từng cưu mang, giúp đỡ, lãnh đạo nó trong vài thập kỷ. Những người dự họp thì ai cũng biết nhưng thời buổi này ai dại gì mà phản ứng! mấy đứa cơ hội đó tập hợp để nói xấu đủ các kiểu về những người đã từng làm lãnh đạo chúng từ thấp đến cao, chúng nói nhưng không biết ngượng mồm và cũng chả hiểu gì như thế nào là liêm sỷ... Còn mình đến khi rời nhiệm sở cũng nằm đêm suy nghĩ xem có mắc phải lỗi lầm gì lớn với mọi người cấp dưới của mình khi còn làm việc để tự đó mà sửa mình, nếu có cơ hội thì trả nghĩa cho họ. Một vài năm trôi qua thấy mọi người vẫn quý mến, trân trọng, có công to, việc lớn vẫn có lời mời trân trọng bằng giấy, thư, điện thoại, nhắn tin... Có nhiều anh bạn còn đánh cả xe ô tô về tận quê để mời làm cho mình cũng cảm thấy xúc động lâng lâng. Anh thợ chữa xe đạp ở đầu xóm còn bảo  " Chú về hưu ở quê mấy năm rồi mà tháng nào cũng có xe ô tô của bạn ở tỉnh về chơi! Nhiều người cũng về hưu mà chả thấy có ai đến thăm nữa..."!

Thông thường những người như mình thì về nghỉ không muốn phiền đến ai và cũng chả thích tham gia những việc mà mình đã làm cả cuộc đời rồi, mình nghỉ và sống thanh thản, vô tư! Nhìn lại thì mới thấy một số người cơ hội, sống bằng thủ đoạn, khi còn làm việc mới có tý của đã tưởng mình giầu có lắm, được Sếp ưu ái một tý đã nghĩ mình giỏi lắm, con cái có chỗ làm việc ổn định đã cho mình oai lắm...rất nhiều cái "lắm"...chả còn biết và coi ai ra gì và thậm chí cũng không biết mình đang ở đâu và như thế nào nữa! Chả ai học được chữ "ngờ"! Có kẻ lại quay trở về bên bậu cửa với "cái máng lợn đã sứt mẻ"!Người đời vẫn có câu cửa miệng" Của Thiên trả Địa"! Giờ ngồi than thân, trách phận, ngoảnh lại nhìn những ân nhân cũ thấy họ vẫn sống như trước đây họ đã sống...suốt ngày tụ tập đàm đạo và thăm thú bạn bè...

- Chả biết họ nghĩ sao ông nhỉ? Chuyện "ba lăng nhăng" với ông tý cho vui, năm mới đã đến nhưng Tết thì chưa về, ta chuẩn bị vào mâm cỗ đi ông! Tiện thể trước khi ăn tôi đọc tặng ông bài thơ tôi mới viết cũng về đề tài "Chuyện xế chiều" để ông nghe và cũng mong rằng ở đâu đó, ai đó có lối sống cơ hội đọc được thì sửa lại mình để đến khi như chúng ta thì không phải ân hận muộn màng! Có gì “khí không phải” thì mong được ông thông cảm và đại xá nhé! he hé....!!!

 

TUỔI XẾ CHIỀU...!!

 

Xem ra đến lúc xế chiều!

Về hưu yên ổn là điều khó qua

Trông ra “trong cõi người ta”

Giữ mình trong sạch thật là khó thay

Việc công chỉ hơn vạn ngày

Nhân viên, cán bộ mỗi ngày mỗi cao

Lúc khổ thì sống thế nào

Không kêu không oán, được sao hay vầy

Đến khi có chức ta đây

Coi bạn như rác như bầy cừu non

Quyền chức đời sống vàng son

Tiền của, bồ bịch, lên non, vào rừng

Mọi thứ đều thấy dửng dưng

Vật chất phô diễn điểm dừng không hay

Nhưng sao không biết đến ngày!

Quay về cái “ máng”ở ngay cửa nhà

Hỏi mình đâu biết là ta

Nếu sống tình nghĩa đâu ra thế này

“Rằng hay thì thật là hay”

Bạn cũ nhìn thấy mặt dày, mặt mo

Giầu non đã tưởng là to

Có hay có biết trời cho thế nào

Trời cao ở tít trên cao

Vẫn trông rõ hết, ào ào đâu xong

Sống đểu thì phải vào tròng

Đến khi biết lỗi thì mong sửa gì?

Trả về cái lúc ra đi

Có sao hưởng thế biết khi XẾ CHIỀU...!!!

 

Xứ Đoài, ngày 11/01/2018

Ng. Q. T.

Bình luận

 1. Mike
  YLxdqUmekIN

  Where did you go to university? http://tubeadvisor.online nhentai The Rouhani-Obama phone chat, the first between presidentsof the two deeply estranged countries since Iran's 1979 IslamicRevolution, capped a week of overtures by Rouhani and hisforeign minister, Mohammad Javad Zarif, to the West.

 2. Harley
  GzxhkGEzTh

  Directory enquiries http://tubereviews.online nudevista “We are making new targeted pleas for public help. I truly believe there are people out there who hold the key to Madeleine’s ­disappearance and so far they may be totally unaware of that fact.”

 3. Rebecca
  ihyvrEdMMW

  I'm unemployed http://xnxxrating.online eporner "I'm extremely disappointed in Antonio Morrison's decision making," Florida coach Will Muschamp said of the linebacker who was also arrested last month for punching a bouncer. He received deferred prosecution on the simple battery charged in that case, a deal in which he was ordered to stay out of trouble for six months.

 4. Maya
  owVvDjfwYlUtUi

  I'm not sure http://tubeadvisor.online pof Ackman's experience in pushing for change at Penney, a chronic underperformer in U.S. retailing, contrasts with the improved performance of Canadian Pacific Railway Ltd after he led a proxy fight that forced out the railroad's management.

 5. Jessica
  gEUEbUGCkePA

  I can't get through at the moment http://porntuberating.online xhamster Both Crace and Tóibín have been previously nominated, Tóibín twice, and Crace recently underlined his intention to retire from writing, which would make "Harvest" his last novel. He had won the Whitbread Book Award -- now the Costa Book Award -- with "Quarantine" in 1997.

 6. bbdctmcwkcy
  BwsMHgYHhDlWXwd

  ctN3bk <a href="http://wsimvciwiztj.com/">wsimvciwiztj</a>, [url=http://cscvqawzkdzw.com/]cscvqawzkdzw[/url], [link=http://lljivrbqgmqj.com/]lljivrbqgmqj[/link], http://uuvdwqorabtt.com/

 7. Jerold
  tMeNMroZsmlXCXrPW

  Please wait http://porntuberating.online/ampland.html xvideos This month the Jungfrau region is giving away a holiday for two to Interlaken, including four nights’ half-board in a four-star hotel, lift passes, return flights and transfers. To be in with a chance of winning, answer the question below:

 8. Carey
  BoHPvFCFscVS

  Could I order a new chequebook, please? http://xvideosrating.online/xnxx.html apetube Krestovnikoff, who has appeared on Coast, The One Show and Britain’s Big Wildlife Revival, is happy to feed the meat to her children, aged five and seven, and they are aware of its origins.

 9. Desmond
  MjIgmkeHEHpXtPSD

  Do you know the address? http://tubeadvisor.online egotastic In addition to the absence of significant debt redemptioncharges in the current quarter, the improvement in net incomereflected lower funding costs and asset growth, partially offsetby reduced gains on asset sales, the company said in astatement.

 10. Dorian
  sfxHhKrzgsGt

  Will I get paid for overtime? http://tubeadvisor.online/tiava.html cam4 West Haven police took Aryn Leroux into custody Wednesday, and the 42-year-old was charged with second-degree threatening and breach of peace, according to the Connecticut State’s attorney’s office. Both charges are misdemeanors. 

 11. Ronnie
  DlCYzHHdipIlYZGaSq

  Have you got any ? http://xnxxlist.online alohatube The new Subaru WRX Concept has been already presented to the public during the 2013 New York Auto Show, a few months ago, and now the model is being placed into the spotlights once again, this time with the company pulling the wraps off its body for the first time in Europe, during the 2013 Frankfurt Motor Show. The model in question is getting the traditional blue Subaru paint finish and a completely new looks, which will preview the next generation of the WRX.

 12. johnansog
  cUvpSRTDcbuU

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 13. Branden
  oYwFYLDWQaJSlZ

  Can you put it on the scales, please? https://beeg.x.fc2.com/thisav.html thumbzilla Online travel agency Expedia last week  released the results of the 2013 Flip Flop Report, an annual study of behavior and preferences among beachgoers in North America, South America, Europe, Asia and Australia. Some 8,606 consumers who had either taken a beach vacation in the past year or plan to do so in the next year participated in the 2013 study across 21 countries. Harris Interactive, conducting the study online on Expedia’s behalf, asked global consumers to opine on a wide range of beach-related questions, such as comfort with nudity, fear of sharks and tolerance of bathing suits such as a Speedo.

 14. Brandon
  lOjktTlxVnQcQuOo

  I've got a full-time job https://beeg.x.fc2.com/trannytube.html porntrex SAFILO The Italian sunglasses maker reported second-quarter net profitof 6.7 million euros ($8.87 million) on Thursday, 30 percentlower than last year, largely due to one-off charges largelyrelated to the replacement of its chief executive, announced inJune.

 15. Agustin
  adDFaHOQSxbA

  Could you tell me the dialing code for ? https://beeg.x.fc2.com/thisav.html sextube "If Spain is much less exposed than Germany to the idiosyncratic Chinese risk, it appears to be increasinglysensitive to emerging markets developments in general," Deutsche Bank economist Gilles Moec said in a note to clients.

 16. Lucas
  TjWBytGoIDISjeZUn

  Very interesting tale https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html al4a Under the deal, Leap cannot solicit rival bids but AT&T hasthe right to match rival offers that surface. Also, thecompanies said Leap shareholders will get the proceeds from afuture sale of spectrum in Chicago that Leap bought from AT&T in2012 for $204 million.

 17. Bernardo
  QpGpfHpIclTP

  I've come to collect a parcel https://beeg.x.fc2.com/alohatube.html spankwire After a series of successful steering maneuvers, the OrbitalSciences Cygnus freighter parked about 39 feet (12meters) from the station at 6:50 a.m. EDT/1050 GMT as the shipssailed 260 miles (420 km) above the Southern Ocean south ofAfrica.

 18. Loren
  PBqWRzqHTz

  I'd like , please https://beeg.x.fc2.com/xtube.html alohatube A fine example of nepotism that has permeated through corporate America. The finest minds in the industry are rejected over dubious social and family ties. Absolute, total incompetence. Shameful and embarrassing.

 19. Dorsey
  VmmPDWmYXtxfqEdL

  Excellent work, Nice Design https://beeg.x.fc2.com/keezmovies.html 9taxi But amid a market where Taiwan's Acer and Asus saw shipments crash by more than 30% and 20% respectively, Lenovo's emergence at the top over long-time leader HP, the American PC maker and technology company, marked a figurative passing of the torch. Its principal market was China, which represented more than 50% of its 12.7m shipments.

 20. Vincenzo
  lvvrYHaKHUOQ

  Can I use your phone? https://beeg.x.fc2.com/porntube.html ampland In a move bitterly opposed by co-founder Nat Rothschild, Bumi admitted it had changed the terms of its $278m (£186m) “divorce” deal from Indonesia’s Bakrie family, struck last October and reiterated to the company’s AGM only two weeks ago.

 21. Lavern
  JovNUJivvTtzXoXO

  I'll send you a text https://beeg.x.fc2.com/apetube.html cliphunter In 1994 Russia sent its forces in a very poorly planned bid to bring the rebellious region back to heel. Early promises of a quick victory were soon silent as the Chechens put up fierce resistance to the Russian assault and the death toll mounted.

 22. Sylvester
  SmZdCpgMxjoAOFxj

  A book of First Class stamps https://beeg.x.fc2.com/tiava.html keezmovies NEW YORK, Aug 8 (Reuters) - The dollar dropped against majorcurrencies on Thursday for a fifth consecutive session, asrecent economic data and comments from Federal Reserve officialsstoked uncertainty about when the U.S. central bank will beginreducing its stimulus.

 23. Andrew
  UCYQHZbWaziauR

  I love the theatre https://beeg.x.fc2.com/ egotastic Tokyo and Moscow have conflicting claims over a string ofislets called the Southern Kurils in Russia and the NorthernTerritories in Japan, which have prevented the two from signinga treaty formally ending their World War Two hostilities.

 24. Thebest
  TFpTAMReIf

  Which year are you in? http://tubeadvisor.online/yuvutu.html hqporner This is a type of cookie which is collected by Adobe Flash media player (it is also called a Local Shared Object) - a piece of software you may already have on your electronic device to help you watch online videos and listen to podcasts.

 25. Freeman
  UhcytsJryw

  I'd like to cancel this standing order http://porntubereview.online/porntube.html porntube It was used by drug dealers around the globe to advertise their products for sale including heroin, LSD, cocaine and cannabis. It was also used by computer hackers and hit men to offer their services in many countries

 26. Delmar
  emFySWldqFxmhaieO

  Just over two years http://porntubehub.online/fuq.html thumbzilla While a transition to a more U.S.-centric culture couldeliminate one source of long-term bickering, the new entity mayalso be helped by the fact that both holding companies alreadygrouped a diverse stable of agencies with different charactersand styles, one analyst said.

 27. Billy
  KLducCqdyPm

  Could I have a statement, please? http://porntuberating.online/9taxi.html beeg "She had the worst reputation in Florida for overcharging and the worst reputation with professional responsibility," said Alan Dershowitz, a Harvard Law School professor explaining why Corey should not have tried the Zimmerman case. "There are some great prosecutors in Florida and across the country. She's not one of them."

 28. Weston
  XVZhfQjiZnN

  A few months http://porntubereview.online/youporn.html ixxx The attorneys say Zimmerman's team exaggerated his injuries and that rain made the pictures of his bloodied head seem worse than they were. They also say his legal team underplayed how fit he was at the time of the shooting.

 29. Emmett
  OXsyBJZLUAAp

  Thanks for calling http://porntuberating.online porntube Dinsmore was hired at the VW plant in East Huntingdon whenit opened in 1978 and stayed on even after the last car - atwo-door Golf -- rolled off the line a decade later. By thattime, he was also a UAW official.

 30. Ellis
  DVuPvuMshsBDoQPQjFT

  What sort of music do you listen to? http://xnxxlist.online trannytube Police arrested at least 380 people as they struggled to quell the violence, which injured several police and others and shone a spotlight on persistent tension between ethnic Russians and people from the Caucasus and Central Asia.

 31. Ulysses
  URhiBOVHOlwxGlf

  A law firm http://xnxxlist.online damplips This backward step is alarming. In 2008, the UN Committee on the Rights of the Child reviewed the UK’s performance and found that the lack of education about reproduction and preparation for adult life needed urgent attention. Five years later, we find the single reference to sexual health in the National Curriculum highlighted for deletion. The UN will be reviewing the UK performance again this year – and we aren't set to score very highly.

 32. Eugenio
  KlRMOlelbVnSaYIr

  Withdraw cash http://tubereviews.online fuq "In the programme recently, when we trained people to work with older learners, they went into situations in some of the care homes where you had people who had to be seated the entire class, but had a great dance class.

 33. Brendan
  vjdZOIkhYcfTwNtT

  Do you have any exams coming up? http://tubeadvisor.online tnaflix Mercedes-AMG has three families of engine Aston could choose from -- an in-line four cylinder unit, a V8 and a V12 but Thursday's announcement specified the agreement was for the development of V8 powertrains, with no mention of whether the company would develop a new generation of V12 engines.

 34. markus
  sHrEQmydJOYka

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 35. markus
  BCdpAERmBnLKMQvdAQ

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 36. cpmvdd
  NJzLKTzuPqgkFWTizKn

  3l3yEZ <a href="http://nhbmbhvmocin.com/">nhbmbhvmocin</a>, [url=http://hvyhauzldroa.com/]hvyhauzldroa[/url], [link=http://csldbzqgpcof.com/]csldbzqgpcof[/link], http://xlhmflmtjdeb.com/

 37. buqhaybxm
  cafVWQWxkHeLxQQELVQ

  UbE1KJ <a href="http://gwsbyzsfbbqr.com/">gwsbyzsfbbqr</a>, [url=http://oabpebgjepqz.com/]oabpebgjepqz[/url], [link=http://mgojezfinvix.com/]mgojezfinvix[/link], http://vmhdlojmcvxr.com/

 38. Daron
  kCJlLFXkqxFI

  Have you got any experience? https://aiaseattle.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com District famers see the intervention as critical for their survival, particularly the latest push for the tunnel system. While other agricultural and urban water districts in California have also faced reductions, Westlands' members see their situation as more precarious, because their district has junior water rights and faces the sharpest cuts when supplies are tight.

 39. Jamaal
  tsEysUZXhORwPdsLlNn

  We went to university together http://dicon.gov.ng/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com At the end of this day, the Jets could be 4-2 and the Patriots, if they lose to the Saints in Foxborough, could be 4-2 and set up the kind of game that the Jets weren’t supposed to see this season:

 40. Emma
  HPiaLxmqcLlvQYHno

  Another service? http://www.sabot.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com A tsunami crashed into the Fukushima Daiichi power plant north of Tokyo on March 11, 2011, causing fuel-rod meltdowns at three reactors, radioactive contamination of air, sea and food and triggering the evacuation of 160,000 people.

 41. Delmer
  HqGjOgtRvhpZlAhyJb

  Have you got any ? https://www.grocotts.co.za/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The shutdown has led to a dearth of economic data releases,leaving investors to focus on the earnings-reporting season.However, earnings are more likely to affect individual companiesthan drive marketwide moves.

 42. Jeffry
  feZMNulQXnwQmJgXR

  Pleased to meet you https://nccs.gov/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The scientists infected the mice with a prion disease. Prion diseases cause a build-up of abnormal proteins in the brain. This causes brain cells to "switch off" the production of normal proteins. Without these normal proteins, the brain cells die, causing memory and behavioural problems.

 43. wvuofob
  iTCtPsNxlXklxeTn

  zTKHAd <a href="http://hcsimxdqsjdi.com/">hcsimxdqsjdi</a>, [url=http://pyirkeqdvpyt.com/]pyirkeqdvpyt[/url], [link=http://sgezlyhyxxpo.com/]sgezlyhyxxpo[/link], http://fhqpywrhlyzu.com/

 44. johnanz
  sQJJDuTYFWAM

  NcCjxO http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 45. dobson
  CmjkeSdjiaJtaFi

  zo6kuu https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 46. dobson
  AupiECoifpkabLUMjF

  CqKerT https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 47. dobson
  QUtXeIwLAuxE

  36eh0d https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 48. johnan
  LLeenWaIQfTTRySchH

  eITfMJ http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 49. dobson
  YeMBRlkoTZqwZ

  6zX1xp https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 50. johnanx
  QwOKOEWXwLnLVAciBZn

  XuOeHN http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận