Chuyện cô gái mười bảy

Nó muốn thoát khỏi cái cảm giác tù ngục này. Cuộc đời là gì nhỉ, là những tháng ngày đòn roi, thiếu thốn và hoang vu. Ước gì thằng người tình khốn kiếp kia có mặt ở đây, nó sẽ cào rách mặt thằng đó ra. Nó nhắm mắt lại như miên man trong một giấc mơ đẹp. Ai trên đời có thể tin một đứa con gái ngu ngơ rách rưới như nó có lúc đã từng được một gã trai đẹp mê hồn đưa lên đỉnh cao của lạc thú và thản nhiên ném nó xuống dưới vực thẳm khi đang mang trong mình một hình hài của gã. Nó biết tìm thằng khốn nạn ấy ở đâu bây giờ nhỉ? Nó không biết.


Ảnh chỉ có tính minh họa

 

 

Con bé tên là Vy. Ba năm gần đây, sau cuộc chia tay của bố mẹ, nó thành người khác hẳn. Đầu tiên từ một con bé chăm học ít nói, đùng cái nó bỏ học và đi nhuộm mái tóc đen dài thành cái màu vàng hoe ngắn cũn, trông ngỗ ngược như một thằng con trai bụi đời. Nó nói lảm nhảm suốt ngày, toàn chuyện trên trời.

Cái nhà Vy ở trước đây chỉ chừng hơn 20m2, sát ngay mặt phố, một con phố bán toàn sắt thép với đủ tứ xứ dân buôn nhem nhuốc lấm láp. Sau khi ba mẹ nó ly dị, căn nhà được ngăn đôi ra bằng một tấm gỗ ép mỏng mảnh mối mọt. Mỗi khi ông bố dẫn gái về nhà, tiếng chòng ghẹo âu yếm bên này đều lọt qua bên kia hết. Còn mẹ nó mặt mày xầm xì đá thúng đụng nia chửi bóng gió xéo sang vách bên kia. Rồi cũng có lần nó về, thấy mẹ đang ngồi trên lòng lão già hàng xóm, móm mém hôn nhau, nó ức quá chạy qua nhà bên tìm cha thì ông bố già đang nằm ườn ngủ giữa trưa nắng. Cám cảnh ấy, nó bỏ đi biệt xứ cả năm trời. Và khi về là cái thai hai tháng trong bụng.
Mẹ nó hỏi:
- Mày nói đi, thằng nào là cha đứa bé?
Khi ấy nó mới 16 tuổi, vừa trượt tốt nghiệp cấp 2 xong, bí bách và không biết tương lai về đâu. Nó như một đứa trẻ bụi đời bị bỏ rơi không nơi nương tựa, như một quả bóng rách rưới bị ném qua vách này vách kia giữa hai bên của ngôi nhà ngăn đôi. 
Cha đứa bé ư? Nó biết nói thế nào? Ngay cả cảm giác về một sinh linh đang nằm trong bụng nó cũng không rõ thực hư thế nào. Chỉ thấy nó xanh xao và khó thở, chẳng muốn ăn uống gì.
Đó là cái hôm nó chán đời, đang đi lang thang trên đường, vô định chẳng biết về đâu thì một gã trai khoảng ba mươi tuổi hỏi thăm nó đường về Lê Văn Việt. Ồ con đường ngay gần cái tiệm tóc của em họ nó. Nó cũng qua đó vài lần với mẹ ngày nhỏ nên vẫn nhớ. Và nó chỉ đường nhiệt tình lắm. Nhưng gã trai kia có vẻ không thông lời nó nói và nó leo lên luôn xe hắn và chỉ cho hắn đi về tận nơi. Rồi chẳng hiểu sao, thằng Sở Khanh đã đưa nó vào nhà nghỉ và đè nó ra. Chỉ một lần duy nhất và thằng ấy biến mất, để lại nó với giọt máu trong bụng. Hai tháng sau con bé mới mò về nhà, và khi biết chuyện mẹ nó đã cho nó một trận nên thân. Sau đó thì hai mẹ con cùng vào viện với mục đích phá bỏ cái bào thai đi. Nó như kẻ mất hồn, thẫn thờ cả tuần. Sau trận đó, con bé như biến thành một người khác, ăn nói khác người, hay nói chuyện trên trời.
Có lần nó về vào giữa đêm, gõ cửa rầm rầm như thể người ta sắp sửa hãm hại nó. Một vài nhà hàng xóm bật đèn và thò đầu ra ban công ném xuống những câu chửi phụ họa:
- Đù má tụi bay, đêm hôm không cho ai ngủ hả?
Hôm đó là ngày rằm xá tội vong nhân, trời âm u ma quái và mùi lành lạnh phả ra từ khu chợ sắt thép khiến mọi thứ trở nên lãng đãng mơ hồ. Con bé đã ngồi gần như cả đêm bên một thằng bé đen nhẻm lang thang trong xó chợ. Nó hỏi thằng bé nhà ở đâu? Thằng bé chẳng nói gì, chỉ ú ớ ngước đôi mắt sáng trong nhìn nó. Thằng bé bị câm. Hay nó giả vờ câm. Vy chẳng bận tâm điều ấy. Thằng bé có vẻ bị đói. Và nó muốn về nhà lấy đồ ăn cho thằng bé câm ấy. Thế là bị trận đòn nát đít từ mẹ. Nó lao vào nhà, lại là gã hàng xóm già xọm đang ở trần trên chiếc giường của mẹ con nó. Nó cũng chẳng bận tâm. Nó cần một cái gì đó ăn được. Vy chạy đến tủ lạnh, mở phăng cánh tủ ra.  Hơi lạnh tỏa ra từ từ, có cả mùi nồng tanh của cá kho lâu ngày. Chẳng còn gì ngoài cơm nguội và cá. Nó bưng luôn thảy cho thằng bé.
Nó với thằng bé không có họ hàng nhưng Vy cư xử với thằng bé câm ấy như một người chị gái biết bảo bọc. Ai đánh thằng câm là Vy lao vào bất chấp và nó sẵn sàng văng ra những lời lẽ tục tằn chửi bới tay đôi với người kia để bảo vệ thằng bé. Hôm đó con bé trở về, mái tóc nó đã nhuộm thành màu tim tím pha vàng, và những chiếc vòng tay vòng cổ loằng ngoằng, nhìn nó y như một thằng con trai ngỗ nghịch. Nó vừa đi vừa huýt sáo xem chừng có vẻ yêu đời lắm. Và nó khoe với thằng bé về mối tình của nó. Đó là một anh chàng cao to đẹp trai con nhà giàu.
- Anh ấy là một diễn viên nổi tiếng lắm đấy, và rất yêu chị, hôm nào chị sẽ nói anh ấy đánh xe con qua chở chị em mình đi ăn nhé!
Thằng câm ngơ ngác nhìn, con Vy vẫn thao thao bất tuyệt. Nó nói miên man chẳng chút dừng lại. Người tình mới của nó, một anh chàng đẹp trai con nhà giàu lại là diễn viên nổi tiếng. Thằng bé cứ trố nhìn nó, mắt ầng ậng nước. Rồi thằng bé khóc. Con Vy lúc này mới chợt nhận ra là thằng bé đang có chuyện gì đó buồn. Nó hỏi tại sao, thằng câm ú ớ diễn tả lại việc nó bị lão chủ hàng xén đánh đập lúc ban chiều. Thế là con Vy lại sôi me lên, nó xông vào nhà lão chủ chỉ thẳng tay vào mặt lão ta hòng đòi lại công bằng cho thằng câm. Nhưng thằng nhóc đã kéo con chị lại, ra chiều sợ hãi.
Thế nhưng con Vy không vừa, nó xấn xổ chửi thề muốn ăn thua với lão.
Bốp. Một cái bạt tai, sau đó là những cú đấm đá thô bạo lão chủ dành cho đứa con gái mười bảy tuổi ngờ nghệch dại khôn. Vy lăn lộn mấy vòng đau đớn, rồi nó nằm như thiếp đi trên nền đất.
Khi cha mẹ nó đến đưa được nó vào viện thì lại một tin như trời giáng, nó lại có thai.
Ảnh mang tính minh họa
Từ một đứa nói nhiều, liến thoắng đủ thứ chuyện, giờ đây con Vy sắp làm mẹ. Bụng nó to lùm lùm mỗi ngày, nó đi lại khó khăn trong mười mét vuông. Căn nhà ngột ngạt nóng bức khi vào mùa nắng. Cả mấy tháng nay, nó muốn bỏ nhà đi, muốn tận hưởng cuộc sống lang thang và những cuộc tình chớp nhoáng mê dại. Nhưng mẹ luôn luôn nhốt nó trong nhà. Nó sắp làm mẹ ư? Ôi đứa bé như cảm nhận được sự ngột ngạt của không gian, quẫy đạp không ngưng nghỉ trong bụng làm nó đau muốn chết. Con ơi là con, đ.mẹ mày, nó bặm môi văng tục. Chẳng ai nghe thấy. Nó muốn thoát khỏi cái cảm giác tù ngục này. Cuộc đời là gì nhỉ, là những tháng ngày đòn roi, thiếu thốn và hoang vu. Ước gì thằng người tình khốn kiếp kia có mặt ở đây, nó sẽ cào rách mặt thằng đó ra. Nó nhắm mắt lại như miên man trong một giấc mơ đẹp. Ai trên đời có thể tin một đứa con gái ngu ngơ rách rưới như nó có lúc đã từng được một gã trai đẹp mê hồn đưa lên đỉnh cao của lạc thú và thản nhiên ném nó xuống dưới vực thẳm khi đang mang trong mình một hình hài của gã. Nó biết tìm thằng khốn nạn ấy ở đâu bây giờ nhỉ? Nó không biết. Nó hầu như không có bất kể một manh mối nào về những thằng đàn ông đã đè nó ra trên bãi cỏ giữa đêm, hay trong một cái nhà nghỉ bẩn chật tanh tưởi, có lúc thơm phức nước hoa trong một căn nhà vắng vẻ sạch sẽ. Bao nhiêu kẻ đã hãm hiếp nó, đã tàn phá sự ngây ngô khờ khạo của một đứa con gái trinh trắng không đủ mẫn tiệp.
Thằng bé con nó tóc hoe hoe vàng, môi đỏ chót và được cái dễ nuôi, ai ẵm bồng cũng được, và hầu như chẳng khóc bao giờ. Có bẹo thật đau vào mông nó cũng không khóc. Cả xóm nói rằng thằng nhóc không biết khóc. Ngày con Vy sinh thằng bé, nó chỉ ngơ ngác nhìn mọi người rồi lăn ra ngủ khì. Con Vy tuyệt nhiên không một lần bồng con. Nó như người câm, hỏi gì chẳng nói, rồi vài tháng sau nó lại bỏ nhà ra đi để lại thằng bé cho bà ngoại.
Nhưng lần ấy con Vy không về nữa, một tuần, hai tuần, rồi nửa năm, một năm, bây giờ là gần hai năm rồi, không một lần nó quay về. Rồi đùng một cái, có tin dữ về, người ta nói con Vy không còn trên đời nữa. Nó bị lừa bán sang Trung Quốc, nhưng sang đó họ mới phát hiện ra nó bị dở người. Người ta hành hạ đánh đập nó dã man quá. Con Vy không chịu được, chống lại và bị tống cổ ra đường. Sau đó… sau đó… Tôi không biết là sau khi bị tống cổ ra đường, nó sẽ ra sao nữa, nó có biết tìm về nhà với đứa con nhỏ đáng thương của nó không, có nhớ thành phố nơi nó sống, nơi có mái nhà bé mọn chật vật và một bà mẹ già cáu bẳn vất vả quanh năm. Hay nó lại nghe theo một gã trai nào đó, trôi dạt phương nào. Tôi không dám hình dung, chỉ dám hi vọng con Vy vẫn bình yên. Đời người, ít ra cũng phải có lúc được bình an chứ, không lẽ…

Bình luận

 1. vjnnudmrjg
  GSAVGnLThID

  H3nK5Y <a href="http://tqusxxrqxrrr.com/">tqusxxrqxrrr</a>, [url=http://uvfguxgdeeia.com/]uvfguxgdeeia[/url], [link=http://bjskwmzlotqr.com/]bjskwmzlotqr[/link], http://gdsuhortzcca.com/

 2. Thaddeus
  RtNoUtNGwZniMIujXAJ

  Is there ? http://xvideosrating.online tubegalore Graham told a friend she was having second thoughts about marrying Johnson, whom she argued with while hiking a steep trail at Glacier on July 7, according to a sworn statement by FBI Special Agent Steven Liss.

 3. Brant
  BeBZJfixgUsPbftEHh

  real beauty page http://porntubereview.online efukt Despite inheriting some $10 billion dollars after her husband of 20 years died of pancreatic cancer in October 2011, Jobs has kept a low profile. The Wharton graduate met her late spouse at Stanford, where she earned her M.B.A. Lauren and Steve Jobs married in a Buddhist ceremony in Yosemite National Park in 1991. The couple had three children, son Reed and daughters Erin and Eve.

 4. Buford
  LcrxxwisYWghju

  I'd like to take the job http://tubereviews.online lobstertube Obama called Bill de Blasio the "next mayor of New York" and then noted the presence of “Dante, who has the same hairdo I had in 1978. Although I have to confess my Afro was never that good."

 5. Sheldon
  iznFuZtivCJ

  It's OK http://tubeadvisor.online xvideos FINRA's complaint also said Oppenheimer's money launderingprevention protocols failed to monitor penny stock tradingactivity even in a case when it identified a foreignbroker-dealer as a "high risk" customer.

 6. Henry
  fnirSTxwyzqg

  Can I take your number? http://porntuberating.online redtube For those who want to focus more on the recovering Europetheme, the iShares MSCI EAFE fund holds brand-nameEuropean stocks such as Nestle SA and HSBC HoldingsPlc. The fund has gained almost 24 percent over thepast year. It costs 0.34 percent annually in managementexpenses.

 7. kmpkvzg
  QMjQbGHhYrdeZPgBOU

  bDmBnn <a href="http://hfrdjmrucqtf.com/">hfrdjmrucqtf</a>, [url=http://rtecmcjctuhf.com/]rtecmcjctuhf[/url], [link=http://vnniijdukoft.com/]vnniijdukoft[/link], http://bxxnfjsbvcun.com/

 8. johnanz
  lMoHJPqToSmQV

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 9. Jamel
  dtRpiixOOBUZGrSef

  I've lost my bank card http://tuberating.online/trannytube.html iwank Regulators in Britain, Switzerland, the United States andelsewhere have been increasing scrutiny on leverage ratios,which do not rely on banks' own risk assessments but express abank's capital as a proportion of its overall assets.

 10. Marion
  OuGYJUWBLN

  I'm retired http://xvideosrating.online/tiava.html femjoy The White House invited all House Republicans, but Boehner limited the visitors to 18 party leaders and prominent committee chairs, lessening Obama's exposure to Republicans who might dissent from the leadership's hard-line strategy and to rank-and-file Tea Party members who inspired it.

 11. Dogkill
  ReIgVxbnjJxXrNLeMJ

  This site is crazy :) http://xnxxlist.online/nudevista.html zorras But transparency activists said the sentence would still have a chilling effect on prospective leakers. The sentence, which comes at a time when the Obama administration is aggressively investigating leaks, would be the heaviest ever served for turning over secrets to the media, experts said.

 12. Jerrell
  vLcuIvEtNP

  Will I have to work on Saturdays? http://porntuberating.online/hentaihaven.html 4tube Connecticut beat Sammamish for the second time in a week to advance to play Chula Vista, Calif., on Saturday for a berth in the title game. Tijuana, Mexico, will face Tokyo for the international title. The World Series championship is Sunday.

 13. Merrill
  agcHmvMqSriVmCR

  I quite like cooking http://xvideosrating.online/hqporner.html pornhub “Camera cars have been instrumental in keeping children from being hurt or killed on the way to school, and CCTV plays an important role elsewhere in monitoring traffic flow and keeping cars moving.

 14. johnansog
  mVfrbXsIjAJtz

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 15. Franklin
  cvDDWMHPZSvMRA

  I can't hear you very well https://beeg.x.fc2.com/al4a.html nhentai Investors switched out of better-performing markets in NorthAsia to hunt for bargains elsewhere as stock markets in Koreaand China led regional declines even as India and Indonesia seemto have found their feet after a recent beating.

 16. Jacob
  NPPXcnCFRBTghRWdst

  Sorry, I'm busy at the moment https://beeg.x.fc2.com/eporner.html maturetube The dollar eased and the traders initially focused on thelikelihood of more protracted Fed support, as the reportsuggested the economy was losing momentum even before the U.S.fiscal standoff that partially shut down the government for morethan two weeks.

 17. Melanie
  pVzipoxditsZ

  In tens, please (ten pound notes) https://beeg.x.fc2.com/femjoy.html porntrex “We are all deeply shocked and saddened by the tragic loss of our sister, Domonique Newburn,” producer Ryan Clarke said in a statement obtained by the News. "Domonique was an amazing person who's spirit transcended gender. When we set out to document or lives for reality-television, we never once wished to make headlines like this."

 18. Alfonso
  uLqVpBdTDrXo

  We'd like to offer you the job https://beeg.x.fc2.com/al4a.html dinotube The banks have already slowed the level of low depositmortgages to a trickle and have also started charging higherinterest rates on such loans, with the margin ranging between 25and 40 basis points.

 19. Samual
  PPctwuwjgqt

  The manager https://beeg.x.fc2.com/xvedio.html elephanttube We like our house and have spent a lot of time and money getting it and the garden to the way we like it. The new estates are unlikely to have the facilities we have here. We have nice neighbours with young children who brighten the place up, and we don’t want to listen to the aches and pains of new neighbours. Furthermore, there are the costs of estate agents’ fees, legal fees, stamp duty and removal charges to consider. Those receiving benefits could lose them if the money left over takes them over the threshold. We need the bedrooms when our family come to visit, and going up and down the stairs every day keeps us fit.

 20. Abram
  RxNzwoGjCKZGLpSSd

  Good crew it's cool :) https://beeg.x.fc2.com/eporner.html porn300 "Reviewing Wall Street's expansion into commercialactivities is essential," Senator Sherrod Brown, a Democrat fromOhio, said in a statement. "Congress, regulators, and the publicneed to understand what has happened in the 14 years since thefinancial floodgates were opened, and reconsider what we wantbanks to do,"

 21. Jerrod
  GWAyQbgTRP

  I never went to university https://beeg.x.fc2.com/redtube.html pornmd The Saudi Health Ministry said Sunday the 51-year-old man who died in Riyadh was also suffering from cancer and other chronic diseases, while tests of two new suspected cases involving two Saudi men in the southwestern province of Asir proved positive.

 22. Mary
  aIRXuhngcpQtLLrr

  I'd like some euros https://beeg.x.fc2.com/beeg.html sextube Global warming is not being caused by humans. It is being caused by a sun being agitated by cosmic rays and a strong magnetic field located just outside our solar system. These "green" UN propaganda pieces, preaching a false gospel of junk science that most researchers repudiate, are not being well-received by Catholic Online readers, yet CO relentlessly keeps airing them.

 23. Norris
  EHSFfbRTJgOzGPj

  Do you know what extension he's on? https://beeg.x.fc2.com/9taxi.html al4a "It's been a tough decision to take," said the 28-year-old Bartoli, who won her first Grand Slam title less than two months ago. "I don't take this easily. I mean, I've been a tennis player for a long time and I had a chance to make my biggest dream a reality. I felt I really, really pushed through the ultimate limits to make it happen.

 24. Maynard
  pVXNWLRThPevesw

  How do you know each other? https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html ampland "While measles-containing vaccines administered at 12 to 15 months of age are associated with a small risk of fever and seizures following immunization, delayed administration at 16 to 23 months of age results in a greater risk of those adverse events," Rowhani-Rahbar added.

 25. Felix
  YpJViLIdIGnrciLjWr

  I've got a very weak signal https://beeg.x.fc2.com/ tubegalore Malala, on the other hand, had the personal courage to face the possibility of assassination, survived a near-fatal shooting and has advanced the cause of human rights for girls and women worldwide while rejecting all violence.

 26. Theodore
  byneXnhpldzWRXm

  I've come to collect a parcel http://xvideosrating.online/cam4.html ixxx “I’ve never made it,” he said of his pepper encrusted beef fillet, which he paired with king crab leg, a king crab salad on prawn crisps, an heirloom cauliflower and parsley root puree, along with maple-roasted carrots and parsnips. “It’s just all stuff I like and thought would be good together.”

 27. Jackie
  IQyvfRQZbAaa

  Until August http://tubearchive.online/egotastic.html planetsuzy Cops arrested the passenger and the driver. Meng Lee, 19, and Boonmlee Lee, 21, face five counts of shooting with intent to kill along with weapons possession charges. Detectives suspect Boonmlee was the triggerman.

 28. Luciano
  CNGgHIJdFdioP

  A financial advisor http://tubearchive.online/alohatube.html pornhub Ramirez stopped short of indicating whether any cases now being considered would likely end in litigation. The FTC identified 40 settlements in the 2012 fiscal year that it considered pay-for-delay deals.

 29. Darell
  QoQeysBxKnIAjyRja

  I don't like pubs http://tuberating.online/alohatube.html redtube From 2007 to 2012, average annual hedge fund volatility was 9.8 percent according to the HFRI index - a widely-used benchmark of hedge fund returns - while the MSCI Global Equity Index was almost twice as volatile at 18.2 percent. Volatility in the S&P 500 was 16.6 percent.

 30. Renato
  VWkYfKDBtCvNtXOjP

  Have you got any ? http://tuberating.online/porntube.html wifelovers Also in July, Fed policymakers discussed a new tool to help manage an eventual retreat from its current loose monetary policy, helping the central bank drain cash from the banking system and maintain short-term rate targets.

 31. Eldon
  tMzvwavAPonO

  I've been cut off http://xnxxrating.online txxx Researchers from the Eaton-Peabody Laboratories of the Massachusetts Eye and Ear and Harvard Medical School have created a new mouse model in which by expressing a gene in the inner ear hair cells—the sensory cells that ...

 32. Kimberly
  szkskzvfCCknxQCuHU

  We need someone with experience http://porntuberating.online txxx "This government is at the peak of its strength right now but if a big social catastrophe happens, whether it's a war or the country runs out of natural resources, it will be a serious problem for them."

 33. Williams
  IlSkalTGfmXgWEKKId

  I like watching TV http://tubeadvisor.online silverdaddies Third, the Democratic primary — the real chance to ding de Blasio — was full of personally talented though politically flawed opponents. The legal woes of John Liu’s team, Bill Thompson’s overreliance on traditional base politics and Christine Quinn’s closeness to Bloomberg are all easy to see in retrospect.

 34. Moshe
  ttXVukVlrfbn

  I'm in my first year at university http://porntuberating.online alohatube regarding a possible all cash offer * Possible offer would value Vindon Healthcare at approximately£12.2 million * Deal for a price of 13.7 pence per Vindon Healthcare share * Source text for Eikon

 35. Ariel
  fzasqPcuRokhnD

  Through friends http://porntubehub.online pornhd Yes there are a number of options available, you can set your browser either to reject all cookies, to allow only "trusted" sites to set them, or to only accept them from the site you are currently on.

 36. markus
  qhjjrVEpkXI

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 37. markus
  veSZUdhoNFmP

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 38. egishhfn
  UbDEyaJQyAzcoLMsW

  rjq91f <a href="http://kwejtvxgojfz.com/">kwejtvxgojfz</a>, [url=http://orxhluadmtny.com/]orxhluadmtny[/url], [link=http://immazgpalofr.com/]immazgpalofr[/link], http://qufzqjxdlfub.com/

 39. blkaegjxn
  uTDZqHMLmVpQ

  aPwNFo <a href="http://nezsetbqxqst.com/">nezsetbqxqst</a>, [url=http://zkuulqhrqcak.com/]zkuulqhrqcak[/url], [link=http://azmrwsaeivob.com/]azmrwsaeivob[/link], http://kgawxwxmndhs.com/

 40. Alfonzo
  CNpnPFKlMvLAEv

  I want to report a https://abiastate.gov.ng/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "Gene's relentless work ethic, sharp intellect and ability to work across the (political) aisle have been instrumental in our efforts to build a better bargain for the middle class and reduce the deficit while also protecting the most vulnerable," the president said.

 41. Rashad
  glIlHFlbWF

  What's the exchange rate for euros? http://acejapan.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com McDonagh, a 6-1, 213-pound left-handed shot out of St. Paul, Minn. is an elite skater. He was originally acquired in a lopsided June 2009 trade with Montreal that marks one of Glen Sather’s finest hours as Rangers GM.

 42. Buddy
  HqEfyLbPvd

  How much notice do you have to give? http://klanghimmelmq.tonspur.at/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Corporations then have an incentive to not keep excess cash on their balance sheets and retired or other people living off of dividend income are benefited while the rich pay a high rate and amount of income tax. Win-win, except for the wealthiest.

 43. Jared
  rFRYvaWFRKXM

  Until August http://mollena.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "Tougher leadership from the centre of government is required. The central departments should take on the challenge with renewed vigour and imagination, and take responsibility for instituting change across government and holding spending departments to account."

 44. Jewell
  IdDBdNCcnnpdHMSO

  I'm a partner in http://daraschool.sa.edu.au/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com BlackBerry declined to comment specifically on the news, repeating an earlier statement that it is conducting a robust review of alternatives and would only say more if a deal is done or the strategic review is otherwise ended.

 45. pvotcqgbqpg
  imPtzHxZvCYRkpuzdsK

  LinLFr <a href="http://xksvvvnsllnk.com/">xksvvvnsllnk</a>, [url=http://qsphgvvfccwg.com/]qsphgvvfccwg[/url], [link=http://vfomnrjkhpqe.com/]vfomnrjkhpqe[/link], http://ohwmekrxcjbo.com/

Gửi bình luận