Người săn thú

Mới tinh sương thầy trò tôi đã lên đường. Tôi thì xách khẩu súng kíp có bốn viên đạn ghém đã nhồi sẵn thuốc nổ. Đi trước tôi là Phương, cậu học trò đã ở với tôi ngót một năm nay. Nó có vóc dáng hơi gầy, chân đi tập tễnh với cái đầu lao về phía trước. Lưng nó đeo một bình tông nước, tay phải xách cái túi đựng gói cơm nắm khá to. Những người đi săn bao giờ cũng phải lo đồ ăn thức uống mang theo như thế. Đi săn cũng như đi câu vậy. Phải kiên trì mai phục, nhất là đối với khỉ là loài vật tinh khôn. Khi đã đói hoa mắt run tay thì con thú có xuất hiện trước mũi súng chừng năm mươi mét chưa chắc đã bắn trúng chứ đừng nói bắn khỉ phải chấp nhận ở tầm bắn ngoài trăm mét.

 

Phương bước những bước như nhảy. Chiếc bình tông nước lắc lư theo bước đi phát ra những tiếng óc ách. Người ta bảo trông dáng đi là biết được số phận người ấy vất vả hay nhàn tản. Phương thì vất vả thật rồi. Mới hơn chục tuổi đầu mà nó đã mồ côi cả cha lẫn mẹ. Nói mồ côi nhưng bố mẹ nó chưa chết. Bắt đầu từ việc bố mẹ nó bỏ nhau, gia đình tan nát. Sau khi ly hôn với mẹ, bố nó bỏ về quê lấy vợ. Từ ngày chỉ còn hai mẹ con, ai hỏi về bố thằng Phương đâu, mẹ nó đều nói: “ Bố nó chết rồi !”. Phương cũng quen dần cảnh không bố và cũng quen miệng trả lời: “ Bố cháu mất rồi !”. Thực ra thì bố Phương cũng như người đã chết hẳn trong lòng mẹ con nó. Bao nhiêu năm nay ông ấy có ngó ngàng gì đến mẹ con nó đâu. Những ngày giông bão lật tung nóc nhà, những khi nó ốm vật vã sốt mấy ngày liên miên, một mình mẹ nó thân đàn bà phải chống đỡ, lo toan tất cả.

Tưởng rằng sảy cha còn mẹ, mẹ con nó sẽ thắt lưng buộc bụng nuôi nhau, sớm tối líu ríu xum vầy. Ai ngờ một ngày kia xuất hiện một người đàn ông trong nhà nó. Ông ta yêu mẹ nó rồi quyết định cưới mẹ nó làm vợ. Thế là nó phải ở với chú dượng. Chú dượng có hai thằng con riêng rất hung hãn. Nó bực dọc ở đâu về cũng trút vào đầu, vào lưng thằng Phương những cú đấm, đá. Khi mẹ Phương vắng nhà thì chú dượng cũng hành hạ Phương không tiếc tay. Nó còn trẻ con, mảnh khảnh là thế mà phải sai làm đủ mọi việc như gánh nước, lên rừng lấy củi. Cái hôm mẹ nó quyết định đi lấy chồng nó khóc và đọc cái câu ca dao: “ Trời mưa bong bóng phập phồng, mẹ đi lấy chồng con ở với ai ”. Mẹ nó đứt từng khúc ruột nhưng không cưỡng nổi tình yêu. Vả lại gái không chồng như nón không quai. Lấy chồng rồi có con, Phương trước đây đã là người thừa trong cái gia đình ấy thì bây giờ lại càng trở thành mũi gai chọc vào mắt mọi người. Bất cứ ai trong nhà cũng có quyền đánh nó, cấm không cho nó ăn cùng mâm và không được đi học nữa, ở nhà bế em.

Xót con nhưng hoàn cảnh buộc phải dứt tình mẫu tử, mẹ nó đành gửi Phương về ở với bà ngoại. Bà ngoại đã ngoài bảy mươi tuổi, thân một mình sống bằng tiền cứu trợ của bà con xóm núi, lấy tiền đâu cho Phương học tiếp. Phương mất mẹ và mất học luôn.

Thầy hiệu trưởng thấy Phương học giỏi, hiếu học lại rơi vào cảnh ngộ đau lòng ấy đã quyết định huy động các thầy cô trong trường góp tiền hỗ trợ nuôi cho Phương ăn học. Tôi là giáo viên trẻ mới ra trường chưa có gia đình riêng nên ít khó khăn nhất trong hội đồng nhà trường, tôi quyết định chịu trách nhiệm toàn bộ tiền học phí trong năm học và bút giấy học hành cho em.

Được gần một năm thì bà ngoại Phương qua đời. Thế là tôi đón nó về ở với tôi. Hai thầy trò suốt ngày quấn quýt bên nhau. Sau nhiều ngày tôi mới thấy Phương nở một nụ cười. Đôi mắt trẻ thơ của nó sau bao nhiêu năm tháng buồn bã cô dơn nay bỗng mở to ngơ ngác làm tôi thấy xót xa và thương Phương vô hạn. Có đêm đang ngủ bên tôi nó giật mình hét toáng lên. Tỉnh dậy nó còn hoảng hốt kể cho tôi nghe:

- Thưa thầy, em mơ thấy bị rắn cắn khi đi lấy củi trên rừng!

- Em tưởng tượng ra đấy chứ đã bị rắn cắn bao giờ đâu?

- Em bị một lần rồi ạ! Lần ấy bố dượng bắt em đi lấy củi về bán. Một con rắn xanh đã cắn vào bắp chân em. Đau lắm nhưng em cố rạch thịt mình nặn hết máu độc ra rồi nhai lá đắp mới thoát chết.

- Ai dạy em cách làm thế?

- Em bắt chước giống khỉ. Loài khỉ tài lắm. Bị thương ở đâu là nó vơ bất kỳ lá gì bỏ vào miệng nhai rồi dịt vết thương là tự cứu được mình ngay. Có người bắn được khỉ bị thương, yên trí nó nằm đấy từ từ mới đến bắt. Thế mà nó đã kịp nhai lá để tự cứu thương cho mình rồi trốn thoát. Tại sao lại thế được hở thầy?

- Chuyện ấy là điều có thật đấy. Trong tuyến nước bọt của khỉ có một số loại men và vi rút. Khỉ nhai với lá tạo ra hỗn hợp có khả năng cầm máu và hàn vết thương rất nhanh. Điều này y học đã quan tâm nghiên cứu từ lâu rồi...

 

*

*   *

 

Trước khi đi bắn khỉ vào sớm chủ nhật này thầy trò chúng tôi đã được các thợ săn lành nghề dạy cho rất nhiều kiến thức về tập tính của loài khỉ. Khỉ là loài tinh khôn nhất trong các loài động vật. Nó có khả năng phát hiện các đối thủ nguy hiểm từ rất xa. Không ai có thể tiếp cận khỉ ở cự ly gần mà phải nổ súng từ ngoài một trăm mét. Dùng đạn ghém chính là bắn chụp cả khu vực tạo khả năng sát thương rộng. Giống khỉ thường sinh hoạt theo bầy. Con khỉ đực nào khoẻ nhất sẽ chỉ huy cả bầy. Khi khỉ đầu đàn già và chết là xẩy ra cuộc đọ sức giữa đám khỉ đực. Sau những cuộc chiến đấu khốc liệt và rất dữ dội, con đực chiến thắng sẽ trở thành khỉ đầu đàn. Đàn khỉ đi đâu kiếm ăn hay di chuyển, bao giờ cũng có một con đực được cắt cử đi trinh sát trước. Qua mỗi lùm cây vắt ngang hay mô đá, con trinh sát nhảy hoặc leo như thế nào thì cả bầy sẽ đi theo đúng vết như thế. Nếu có dính bẫy thì chỉ một con bị chứ cả bầy vẫn an toàn. Loài khỉ rất thích ăn quả Dom. Mùa Dom chín đỏ kích thích các chú khỉ vô cùng. Nhiều cậu bé láu cá đã vặt Dom đặt trong bẫy và bắt được khỉ. Bọn khỉ rất hay bắt chước. Có lần hai ông thuyền chài ghé vào bờ biển mép rừng. Hai ông neo thuyền lấy cá khô ra nhắm với rượu rồi lên rừng lấy củi. Bọn khỉ quan sát thấy. Đợi hai ông đi rồi chúng nhảy lên thuyền. Chúng cũng mở chai rượu ra thay nhau uống. Rượu ngon làm chúng say mèm, nằm ngủ lăn lóc trên thuyền. Hai ông thuyền chài trở về tóm được ngót chục chú khỉ...

Thầy trò chúng tôi phục nép sau một mô đất, mắt dõi quan sát cây Dom phía xa xa có những quả chín đỏ như quả Gấc đầy hấp dẫn. Mặt trời đã lên cao. Mồ hôi chúng tôi túa ra. Tôi và Phương thay nhau nhấp từng ngụm nước. Bụng đã thấy đói muốn ăn. Với người đi săn, đây là những phút chờ đợi mệt mỏi nhất, đòi hỏi lòng kiên trì cao độ.

Phương bỗng nháy tôi. Tôi cũng vừa kịp nhận ra mấy bóng đen luồn sau đám lá cây Dom làm vòm cây rung rinh. Đúng là lũ khỉ tinh ma thật. Chúng cũng quan sát chán rồi mới trườn nhẹ lên cây hái quả. Sau những phút giây cực kỳ hồi hộp tôi hướng mũi súng về phía cây Dom và mở chốt an toàn. Chọn bóng đen to nhất ở sáp với thân cây, tôi ngắm thật kỹ và quyết định nổ súng.

Sau tiếng súng chói tai, bầy khỉ chạy tán loạn. Tôi trông thấy rõ bóng đen to ban nãy rơi tuột xuống đất dọc theo thân cây. Tôi xách súng vọt ra khỏi chỗ nấp. Phương cũng đeo nguyên bình tông nước với nắm cơm lao theo tôi về phía cây Dom. Chúng tôi chạy nhanh hơn một trăm mét trong tâm trạng phấn khích. Bạn đã đi câu bao giờ chưa? Đi câu mà chiếc phao đung đưa, giật lên thấy cá đóng cước là sướng lắm. Nhưng, đi săn cái cảm giác khi bắn trúng con thú còn sướng hơn nhiều. Chúng tôi thở dốc nhưng không hề thấy mệt mỏi.

Đến gốc cây Dom, cả hai chúng tôi đứng sững lại. Một cảnh tượng kinh hoàng hiện ra trước mắt chúng tôi. Một con khỉ mẹ bị xổ ruột ra ngoài, tay nó ôm chặt đứa con nhỏ đang ngậm vú mẹ mút lấy mút để, những giọt sữa còn ngoen trên mép. Tay kia của khỉ mẹ vẫn níu chặt lấy gốc cây nó vừa tụt xuống. Hai mắt nó nhìn chúng tôi trừng trừng, nước mắt lã chã rơi xuống đầu khỉ con. Nó thà chết chứ không có ý định bỏ con để chạy thoát thân nên không nhai lá dịt vết thương.

Tôi vội vã quay mặt đi và bỗng thấy thấy choáng váng, sa sẩm mặt mày. Chết lặng đi chừng dăm phút tôi mới bàng hoàng nhận ra tiếng khóc của Phương phía sau đang nấc lên từng tiếng nghẹn ngào. Tôi thấy nó quì xuống bẻ hết gói cơm nắm đặt cạnh mẹ con con khỉ...

Trên đường về, thầy trò tôi lầm lũi bước, không ai nói với ai câu nào. Tôi thì tự hứa với lòng mình từ nay đến hết đời sẽ không bao giờ đi săn nữa. Còn Phương, nó đang nghĩ gì thế mà đôi mắt nó trở lại đượm buồn như năm xưa. Chắc rằng nó đang nghĩ về những người đã sinh ra mình.

Bình luận

 1. Gilberto
  pzdNMsOuitzQ

  A book of First Class stamps http://grifis.oops.jp/trpg/h_session/wiki.cgi?action=EDIT&page=TableStyleHelp stromectol ivermectin "They have a two-decade-deep pipeline of development and artists' relationships, and a reputation for taking risks," said Modi Wiczyk, co-chief executive of Media Rights Capital, an independent studio that has produced shows for HBO, Netflix, CBS and ABC.

 2. Rashad
  DnuPjKTqgeq

  I'll put her on http://ww17.pornoautor.com/site-announcements/1187147/big-ass-photos-free-huge-butt-porn-big-booty-pics stromectol ivermectin Wurfel said Detroit's situation is unique, and she pointed out that the municipal bond market is also pressured by concerns that the Federal Reserve will soon end its monetary stimulus program, which would likely hurt bond prices.

 3. Tanner
  OyJPRLWtprqJ

  I'm interested in this position http://trendingpetals.com/shop/firstchoice stromectol ivermectin Defense lawyers have portrayed Manning, who is gay, as naive but well-intentioned and struggling with his sexual identity when he arrived in Iraq in November 2009. They contend he was conflicted by his exposure to war and a trove of military data.

 4. Willard
  jtIhMJYDViGRBBSVe

  I'm on work experience http://test2021.odm.sk/o-nas/ stromectol ivermectin "I had limited options and was up against a wall. It was grim," said Cheryl Honeyman, a widow living in Brookings, Oregon, who locked into a reverse mortgage this month. "I was lucky to get this loan when I did."

 5. Edmund
  CxwJWgzgQKLZRraIoN

  Punk not dead http://www.feedsaas.com/news/details/10006 stromectol ivermectin Architectural artist Alex Schweder created the 5-foot-by-7-foot room atop a van for the Biennial of the Americas arts, culture and idea festival in Denver. It has a chemical toilet, shower, sink, inflatable bed and living room. Schweder spent two nights in it, at two downtown Denver parking lots.

 6. Jonah
  zKMPaPjsXbOwsVXZ

  Yes, I play the guitar http://asoweb.net/members/bbsex/bbsex.cgi?view=5 stromectol ivermectin Setting out its plans to scrutinise 128 top euro zonelenders, the ECB said the exercise aimed to improve transparencyin the sector, to identify and implement "corrective action"where needed and to build confidence in banks.

 7. Vince
  iiUJoUNTnzdGyJ

  The manager http://yawara.boy.jp/ryoma/bbs/ryomabbs07.cgi stromectol ivermectin "In some areas of the country, property taxes are very high, and hazard insurance is very expensive in coastal areas," says Lori Trawinski, senior strategic policy adviser at the AARP Public Policy Institute.

 8. Hilario
  RwjdVrDXGgEadZhT

  What are the hours of work? http://sandan.or.kr/club/travel.html?code=h2b_club_travel&mode=view&uid=19.00&page=1&pnt=10&f=&q=&g=&c=&lm=01 stromectol ivermectin The railways of Cuba date back to 1837 – indeed earlier than in Spain. They played a critical part in the revolution as the memorial to the Che Guevara train derailment at Santa Clara reminds us. Steam train rides are now mostly confined to tourist lines based on sugar factory routes: the Marcelo Salgado line at Remedios and the line from Trinidad to Izuacu are examples. There is an eclectic collection of restored engines.

 9. Katherine
  qMWkCzbScSonar

  One moment, please http://franklaylaw.com/felony-possession-of-marijuana-when-caught-with-wax stromectol ivermectin Current playwrights often tend to be more interested in exploring ideas, themes and constructs than telling their own story. Naturally bits and pieces of a writer show up in any work, but today many plays look outward more than inward.

 10. Jarrett
  uwVLAPLjLOfOvpbgqg

  Photography http://invoguenails.com/new-shots/ stromectol ivermectin Dr Dean Burnett, lecturer in psychiatry at the University of Cardiff, said: "Saying you can replicate the workings of the brain with some tissue in a dish in a lab is like inventing the first abacus and saying you can use it to run the latest version of Microsoft Windows; there is a connection there, but we're a long way from that sort of application yet."

 11. Kraig
  WefRQGPrRZnKt

  Other amount http://www.isispharma.com.pa/post/-Sabes-como-lograr-una-piel-firme-y-tersa- stromectol ivermectin The spokeswoman said he was receiving "appropriate treatment" after being assessed as having the initial symptoms of Parkinson's, but she added he would continue to perform on stage and screen.

 12. Brain
  IyJGdCcIWdOFzVldO

  I've got a full-time job http://medas.ne.jp/cgi-bin/webcal/schedule.cgi?form=2&year=2021&mon=3&day=7&repline=3716355014409 stromectol ivermectin If you are planning to move abroad for a period of time and not for good, then you should keep your UK current account. To smooth the way to getting a current account in your new country of residence, it would be good to get a letter of reference from your bank, which can be helpful when securing property to rent, for example.

 13. Madison
  hWYamWTFqyzNoCsUMs

  There's a three month trial period http://institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/k2-listing/item/331-de-regreso-aulas.html stromectol ivermectin Regional airline Flybe has announced the departure of its chief financial officer following a boardroom shake-up that saw its Scots-born boss Jim French split the roles of chairman and chief executive.

 14. Andre
  BHKnpjPlwT

  We'd like to offer you the job http://institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/k2-listing/item/331-de-regreso-aulas.html stromectol ivermectin The image of his visibly shaken wife, Silda Spitzer, standing at his side, became part of the inspiration for the hit TV show, "The Good Wife." And Spitzer, who had been know as the "Sheriff of Wall Street" during two terms as New York attorney general, was promptly dubbed the "Love Guv."

 15. Jermaine
  MvXdFkusVlQgaGhNX

  What sort of music do you like? http://blog.isi-dps.ac.id/bayuwirawan/ramalan-jangka-jayabaya-king-jazz-bayu-wirawan-jangka-jayabaya-ramalan-jayabaya-by-jaya-suprana-lyricsyair-bayu-wirawan-king-jazz-jazz-pi stromectol ivermectin A jury of six anonymous women - all white, except one - found Zimmerman not guilty of second-degree murder and manslaughter on Saturday after a three-week trial in which defense lawyers argued that he shot Martin in self-defense.

 16. mithegmau
  HDnGBBKccGrJrJR

  vGoIPK <a href="http://sudousxzowmh.com/">sudousxzowmh</a>, [url=http://jnpqszzolgbd.com/]jnpqszzolgbd[/url], [link=http://prlyioyuigod.com/]prlyioyuigod[/link], http://skfhkwscjdko.com/

 17. htgxiih
  YiIXZqLxoCf

  lLUdZs <a href="http://ymjewvnzascw.com/">ymjewvnzascw</a>, [url=http://bdpuebgyjemz.com/]bdpuebgyjemz[/url], [link=http://elkbgqcpbsvm.com/]elkbgqcpbsvm[/link], http://kbrppdapexch.com/

 18. Adolfo
  uZFpyqQtJqpvvFoNpb

  Languages http://porntuberating.online petardas The report found that Geico, part of the Berkshire Hathaway group of companies, charges more in six of the analyzedmarkets for a factory worker with a high school diploma than fora factory supervisor with a college degree. The rate could be asmuch as 45 percent more in Seattle or as low as 20 percent morein Baltimore.

 19. Chase
  YSjaaAEpoVHtClRWFF

  I'm happy very good site http://xvideosrating.online zorras “When you think of early years of Swimsuit Issues,” Hoffman says, “people didn’t know what it would become, so they didn’t save things like they do now. Negatives were sent back to photographers. For many years the photos were on slides.”

 20. Abram
  fXzDjEjatHYXamQGRl

  Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? http://porntuberating.online hqporner “In order for computer models to get things right, it’s important to have accurate historical records,” said Petrenko. “Until now, we haven’t had enough reliable data on carbon monoxide concentrations. This work helps to fill that gap.”

 21. Eusebio
  vXmKkudBYXGqjU

  Who's calling? http://xvideosrating.online nudevista “She’s lost a lot of weight and I hear she’s in great shape, so it’ll be interesting to see how she does,” she said. ”She’s a woman with a purpose, so I wouldn’t put it past her to do well.”

 22. Alden
  ydntvEvLyplowCvxfh

  Through friends http://porntubehub.online keandra The American patient, 20-year-old Patrick Eccles, a student at the University of Utah, was said to be improving in a hospital Saturday. "He is evolving favorably but, logically, has had a severe goring and is still weak," hospital spokeswoman Marta Borruel said.

 23. mdfxqtp
  LZcEDMOiDaSFYwQt

  zA2j1s <a href="http://egnoanulmfnr.com/">egnoanulmfnr</a>, [url=http://cudozhbbnvxr.com/]cudozhbbnvxr[/url], [link=http://nafvqfxenpwq.com/]nafvqfxenpwq[/link], http://tjvcxjfnjtwp.com/

 24. johnanz
  HhwdBDTeNDpWo

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 25. Oscar
  AoCGrxioAcsTPPk

  I'd like to cancel a cheque http://xnxxlist.online/youjizz.html ghettotube The shift in growth is likely to have a continuing impact on financial markets, with some of the capital that chased high growth and returns in developing economies being redirected toward developed ones.

 26. Mervin
  LSfoEeuSAMukCWN

  i'm fine good work http://tubereviews.online/cam4.html apetube "We knew it was going to happen at some point in time. Wejust didn't know exactly when. The end users decided that theydidn't want to pay up for bushels," said Greg Johnson, a grainmerchant at the Andersons Inc, adding that the moves inprice were the most extreme in his 30-year career.

 27. Jonas
  LjXdWlnovuKWfXl

  Yes, I love it! http://porntubereview.online/tnaflix.html porntube The NFL Players Association "tentatively agreed" to let the league take 40 blood samples for HGH tests each week during the season, with a positive result drawing a four-game suspension, according to a memo the union sent players.

 28. Anderson
  ebVUpEtrNCA

  Sorry, I'm busy at the moment http://tubearchive.online/thisav.html madthumbs Hanna said she was among the first to get off the plane, and could smell burning rubber when she got down to the tarmac. The passengers were put on a bus and taken to the terminal, where they were told to make lists of their possessions on the plane in order to get them back.

 29. Derick
  iTkihjKDLBbY

  I came here to study http://tubereviews.online/silverdaddies.html apetube * "We've heard some of the pension funds are buyers of the20-year sector. Maybe fresh pension money is flowing into themarkets," Matsukawa said. "A lot of banks have sold a lot of the10-year paper."

 30. johnansog
  DiyoMNycDsyWFrzztf

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 31. Sebastian
  yBclvHyMgP

  Where do you live? https://beeg.x.fc2.com/imagefap.html damplips James took his lumps throughout the game, a bracing sight for the home crowd. He was jeered every time he touched the ball, and then both Garnett and Pierce hammered him on several moves toward the basket. The Nets bodied up to James in the lane, as they must do in their home opener on Nov. 1 — when facing Miami will be much, much harder. After scoring on one cute scoop play in the third quarter, James walked to the Net bench and teased Kidd about the basket.

 32. Ernesto
  LbLrryXtARlKIwlOk

  How much will it cost to send this letter to ? https://beeg.x.fc2.com/silverdaddies.html fatmomtube Rakes was last seen by other alleged Bulger victims in the courtroom Tuesday afternoon. He sent a text message to Tommy Donahue, another Donahue son, at 2:31 p.m. Tuesday afternoon, furious that he had been dropped from the government's witness list.

 33. Brice
  pZUrwthITBxVXqiau

  I'd like to open a business account https://beeg.x.fc2.com/livejasmin.html livejasmin The various contenders for imperial power did not have anything like the tax base of the Romans; they depended on continual expansion to reward their followers and when they hit the limits of expansion they imploded. Empires that did flourish for a time had an effect beyond their frontiers which proved fatal to their longevity. “Over the long term,” Heather argues, “and we are talking centuries of contact – Roman and Frankish imperialism… played a central if indirect role in constructing the peripheral powers which would eventually blunt their imperial spears… The aggregate strategic effect could not have been more profound.” This is the story of the birth of Europe, with its profusion of competitive states.

 34. Abigail
  awYTBhGOSPehWv

  It's OK https://beeg.x.fc2.com/elephanttube.html keezmovies That retreat from the consumer market has already had animpact. Telecom operator T-Mobile US Inc said it wouldno longer stock the devices in its stores, instead shipping themto anyone who come in to order a BlackBerry.

 35. Cyril
  ybseWyRBmNOKWVTTr

  What part of do you come from? https://beeg.x.fc2.com/eporner.html pornhd "For us, it's keeping what we have, we hope, and addingmore" flights and jobs, said Connie Majure-Rhett, president andchief executive of the Chamber of Commerce in Wilmington, NorthCarolina. US Airways offers 13 daily flights out of theWilmington airport.

 36. Ollie
  HlhpecvNGZfxZOQdZU

  Best Site good looking https://beeg.x.fc2.com/pornmd.html al4a The Oakmark Equity and Income Fund is an actively managed fund that shifts between stocks, bonds and cash. But the Oakmark fund is not your typical 60-percent stocks, 40-percent bond mix. The fund can invest up to 35 percent of its assets in non-U.S. securities, which it has done with stakes in Nestle S.A. ADR and Diageo PLC ADR.

 37. Connor
  LZVwkWadXEh

  One moment, please https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html vporn “At a team level we always assumed Matt would reach this conclusion, not an assumption but a presumption,” Alderson said. “I have talked about the number of pitchers we have and the possibility of needing one or two more; this doesn’t change our planning at all.

 38. Charley
  yXiqshELdvuGqQL

  I work with computers https://beeg.x.fc2.com/damplips.html eporner Death rates were also higher for older adults between the ages of 65 and 74. Since 2001, there has also been progress in reducing the number of preventable deaths for older Americans – that number has decreased by about 30,000. But in the same time, the number of preventable deaths for those under 65 has remained constant, and high, and has increased by 2,000.

 39. Willie
  BkRNoizcZIhogz

  Could you give me some smaller notes? https://beeg.x.fc2.com/zorras.html hqporner “You can’t compare the leagues, but once you are used to winning, you just want to carry on winning. We have beaten United, we want to beat Bayern and also to win trophies. That’s why we are here.”

 40. Florencio
  EJrcUtadPfLIwiCC

  I'd like to take the job https://beeg.x.fc2.com/vporn.html cam4 Mr Brock said: "This is a key time of year for our puffins as they head out to sea after the breeding season. However, as pufflings literally fly the nest, their parents leave for sea without them. The young can become disorientated and head into town.

 41. Vincenzo
  blXGEWuJnyICP

  Where's the postbox? https://beeg.x.fc2.com/ eporner Equity financing is sometimes considered a last resort for funding, as a theory known as the "pecking order" states that companies usually prefer internal source of funds from retained earnings and debt for raising capital.

 42. Stanley
  BhdZMVPsEEKzvolojH

  In a meeting http://tubeadvisor.online/vporn.html lobstertube One senior administration official told Reuters on MondayObama should be judged by whether he keeps his promises reducinggreenhouse gas pollution rather than on his decision on any oneparticular issue. The decision on Keystone, technically beinghandled by the State Department, could still be months away.

 43. Shayne
  JTUQyfRJsj

  Hold the line, please http://xvideosrating.online/tube8.html rockettube Later, Dimon went out of his way to publicly praise Drew forher integrity and hard work for the company. He told analysts inJuly 2012 that he has "enormous respect" for her, even after allthe criticism.

 44. Terry
  rSPPtseiKCipW

  What qualifications have you got? http://tubeadvisor.online/planetsuzy.html al4a Alessandro Molon, a legislator in Brazil's house of deputies, was invited to the presidential palace on Tuesday to meet with Rousseff, several ministers and other top aides to discuss the proposed changes.

 45. Abram
  lJYdZvZFHRj

  I'm on holiday http://xnxxrating.online/porn300.html freeones At the end of our interview he takes me – in a gratifyingly normal family car – on a whistle-stop tour of the town he has come to love. He talks about the writers who live there, he points out the architecture, he outlines his plans for improving dance training in LA. ‘Don’t bet against downtown,’ he says, as he talks of the city’s development plans. His curiosity and enthusiasm are endearing. But is he tough enough for the road ahead?

 46. Winston
  iHcmUFGpIuvoVsxr

  Have you seen any good films recently? http://xnxxrating.online/txxx.html maturetube Casino operators are reluctant to risk new surveillancetechnology until its reliability is proven, due to the costsinvolved in shutting down VIP tables or alienating wealthyplayers. This can make it difficult for new entrants to theindustry, or those without a strong track record.

 47. Infest
  DJsviBzmwCjYNuMeAG

  I can't stand football http://tubearchive.online femjoy After a three-day hearing, the five judges of the supreme court rejected Berlusconi's final appeal against a verdict handed down by two lower courts which sentenced the media mogul to four years in jail - commuted to one year under an amnesty.

 48. Rupert
  sqdUfWtkvPgKiUs

  I'm sorry, she's http://porntuberating.online tiava "As he explained in one of his tweets, when you are changing direction at that speed you are going to move your body to keep your balance. It might have looked as if he leaned into Veelers, but if he doesn't change direction, Cav is going to hit the barriers.

 49. Wilbur
  XNTMmqcSHiqh

  A First Class stamp http://tubearchive.online nhentai The health department said Friday anyone who visited the park between July 21 and July 31 and was bitten or scratched by a skunk may have been exposed to rabies and should contact their health care provider. Only people with direct exposure to skunk saliva are at risk.

 50. Brooke
  jDXCZsjEXj

  I'm sorry, he's http://xvideosrating.online planetsuzy Neither Rozen nor the victim’s lawyer, Thomas Kline, would reveal the exact amount of the settlement. The plaintiff, through Kline, declined to comment — but his lawyer said the man was “relieved.”

 51. Adolph
  GMoQhmmxQFsYaInzpu

  I live in London http://tubereviews.online vporn The 0.2 percent rise missed the 0.3 percent consensus in aReuters survey of analysts, after a downwardly revised 0.5percent rise in July. Excluding motor vehicle and parts dealers,sales rose 0.4 percent, beating street expectations of a 0.2percent gain.

 52. markus
  fFnRYwIfWQ

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 53. markus
  wOtjzFxVraCjuDkJ

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 54. krnfzy
  WrvhHsldPNprVdaZwNk

  zppb6H <a href="http://kqigrnsubksl.com/">kqigrnsubksl</a>, [url=http://zqztopxwrqgs.com/]zqztopxwrqgs[/url], [link=http://lajeskkobbyp.com/]lajeskkobbyp[/link], http://bvuprhqeievy.com/

 55. sxpxjeusnw
  XbMXLvSAgfZsMV

  rSSUlg <a href="http://slxtgnqpygjf.com/">slxtgnqpygjf</a>, [url=http://nevzdaxalzrm.com/]nevzdaxalzrm[/url], [link=http://pthhiqmhrprh.com/]pthhiqmhrprh[/link], http://japlfpbpgdzt.com/

 56. Clarence
  HsdZbeZQjXsfOc

  Special Delivery https://ftc.co/page/4/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "My shop's windows were smashed and smoke filled the whole area," said shoe shop owner Saif Mousa, who survived an attack near his store in New Baghdad. "I went outside of the shop and I could hardly see because of the smoke. ... At the end, we had a terrible day that was supposed to be nice because of Eid."

 57. Winfred
  yZgrCozFex

  Would you like to leave a message? http://hancock.k12.mn.us/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Professor Sephton said: “The direction of exploration of Mars has progressed from in situ analysis to sample return to bring back rocks from the surface. That is a stepping stone towards sending humans to Mars.

 58. Micah
  iJhGkmodMuLfSaowq

  When do you want me to start? https://vachosradio.gr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Queen Elizabeth, her husband Prince Philip, heir to the throne Prince Charles, his wife Camilla, and William’s brother Harry attended the service in which Archbishop of Canterbury Justin Welby baptised the three-month old baby with water from the River Jordan.

 59. Domenic
  zGQnOZKkYFeNVRhIch

  What company are you calling from? https://ravineswine.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com In the master bedroom, Tate and Sebring sat on the bed chatting. She had stripped down to her lingerie due to the heat. Folger was reading a book in the guest bedroom while Frykowski dozed on the living room couch.

 60. Kelley
  HqjHwrrEMAPdrPW

  I'm only getting an answering machine http://tycoonstory.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Of Cobb, he said, “I know the name. And I know that back in his days, there were no numbers on players’ backs. I’ve actually got – somebody gave me an autographed picture of Ty Cobb. I do have that at my house.”

 61. sgyodlxuib
  igmPqoEjYK

  xkClGj <a href="http://mbsiiauofecs.com/">mbsiiauofecs</a>, [url=http://caflxnpzsuwc.com/]caflxnpzsuwc[/url], [link=http://sehgqcvdgqnf.com/]sehgqcvdgqnf[/link], http://fwpgxyqafxzc.com/

 62. johnanz
  OhUjWbnbjnj

  4FwSZC http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 63. johnanz
  rqVEUsXlHkOcT

  4NMoui http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 64. dobson
  TKTkNvizjMcbkMRCCD

  nLiZtX https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 65. dobson
  xavXkPbFkMBxDsSyUBm

  Fj6USy https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 66. dobson
  CZuEpayYwYaNYGJO

  Ipbgjs https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 67. johnan
  jgFhWIAZbxuIMrywOoT

  yZuYkz http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 68. dobson
  GikwafXeDDEKH

  SLE7V0 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 69. johnanx
  OWQzpLvIVGr

  EJd32F http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận