"Nội dung Vua" của TS.Phan Quốc Việt

Nội Dung Vua” (Content is King) là danh hiệu của Hội đồng Liên Minh Kỷ lục Thế giới (WorldKings) công nhận TS. Phan Quốc Việt đạt Kỷ lục thế giới về "Phương pháp đào tạo và huấn luyện thành công giúp trẻ tự kỷ thành Kỷ lục gia".

TS.Phan Quốc Việt nguyên là Chánh văn phòng Tổng công ty Dầu khí Việt Nam (nay là Tập đoàn Dầu khí Quốc gia Việt Nam); nguyên Chủ tịch HĐQT Liên doanh PetroVietnamTower; nguyên Giám đốc Công ty Dầu khí Hà Nội…Hiện ông là Chủ tịch Tâm Việt Group; Phó Chủ tịch Hiệp hội Những người Lao động Sáng tạo Việt Nam; Thành viên Học viện Lãnh đạo Oxford (Anh Quốc). Ông từng được đào tạo toán lý và địa vật lý tại Đại học Tổng hợp Lômônôxốp (Liên Xô) và được đào tạo quản trị kinh doanh tại các nước như Anh, Mĩ…


TS. Phan Quốc Việt với học sinh tự kỷ của Tâm Việt


TS.Phan Quốc Việt là người tiên phong đặt nền móng kỹ năng mềm ở Việt Nam. Ông là Diễn giả Việt Nam đi giảng cho Đại học Woosong – Hàn Quốc về “Lãnh đạo & Tạo động lực”;  ông đã đào tạo hàng chục nghìn giáo viên về “kỹ năng giảng dạy kỹ năng sống” cho: Học viện Chính trị Quốc gia Hồ Chí Minh; Học viện Quản lý Giáo Dục; hơn 50 Sở giáo dục và hàng chục nghìn hiệu trưởng, hiệu phó các trường học trong ngành Giáo Dục Đào tạo. Ông là Chủ biên của bộ sách “Thực hành kỹ năng sống” từ lớp 1 đến lớp 9, tái bản lần thứ 5, số lượng đã bán ra gần 5 triệu bản. Bộ sách này được công nhận kỷ lục Việt Nam.

Tạp chí Sáng tạo có cuộc phỏng vấn ông về đào tạo kĩ năng cho trẻ tự kỷ.

PV. Tôi được biết, hội chứng tự kỷ hiện nay trên thế giới chưa có phương pháp can thiệp hiệu quả. Vậy, Tâm Việt đã làm thế nào để hòa nhập cộng đồng và định hướng nghề nghiệp cho các em?

TS. Phan Quốc Việt (TS.PQV): Phương pháp mà Tâm Việt đã thực hiện thành công đó bài tập tích hợp độ chính xác cao, tái cấu trúc lại hệ liên kết nơ ron. Nơ ron có tính dẻo. Muốn có hệ thần kinh vận động chuẩn mực, độ chính xác cao thì phải có bài tập phức hợp độ chính xác. Chúng tôi phân cơ thể thành 6 phần với bộ bài tập: đội chai, tung bóng, đứng thăng bằng trên con lăn, đi xe đạp 1 bánh…

PV. Ồ, thế thì khác nào Tâm Việt dạy xiếc cho các em? Và thực tế, 2 em do Tâm Việt đào tạo đạt Kỷ lục Việt Nam cũng về thành tích biểu diễn xiếc đấy thôi.

TS. PQV:  Không phải Tâm Việt dạy xiếc mà đó là những bài tập ban đầu giúp tác động lên từng khu vực cơ thể của các em. Sau khi phân thân với từng bài tập đơn lẻ, chúng tôi tích hợp lại, kết hợp đồng thời nhiều bài tập cho các em.

PV. Ông giải thích cụ thể hơn, mục đích của  các bài tập đó là gì?

TS.PQV: Bệnh tật thường là do tâm loạn. Trẻ tự kỷ có khả năng tập trung rất thấp. Đội chai là phương pháp thiền động giúp trẻ tự kỉ rèn luyện sự tập trung cao độ. Mấu chốt khi tập cho trẻ tăng động là kiên tâm. Từ chỗ các em không cầm được chai đến cầm được chai, đưa lên đầu… Sau thời gian luyện tập bền bỉ, các em đội được 1 chai, 2 chai, rồi 3 chai. Còn tập cho các em tung bóng là bởi, hầu hết trẻ tự kỷ là không kiểm soát được đôi tay, tay hoạt động rối loạn. Các em thường vận động tay không theo chủ đích. Quá trình rèn luyện tung bóng giúp các em có đôi tay, mắt linh hoạt hơn. Ban đầu, tay các em không cầm được bóng hoặc tung loạn chiều, qua luyện tập, các em sẽ tung 1 bóng lên cao, từ tay này sang tay kia, rồi lên 2 bóng, 3, 4, 5 và đến… 10 bóng. Bài tập thăng bằng trên con lăn là để giúp chân của các em năng động, cho các khớp cột sống linh hoạt, tập trung, tĩnh tâm. Điều quan trọng, bài tập này giúp các rèn ý chí, lòng kiên trì. Đứng thăng bằng trên 1 con lăn đã khó, đứng thăng bằng trên 5 con lăn thì chỉ có diễn viên xiếc chuyên sâu rèn luyện lâu năm mới làm được. Tâm Việt còn tập cho các em đi xe đạp 1 bánh. Đi trên xe 2 bánh đã khó, rất ít người đi được xe 1 bánh vì phải rất tập trung, khéo léo.  Sau khi các em thuần thục các bài tập trên, chúng tôi cho các em bài tập tích hợp: Đội chai, tung bóng  và thăng bằng trên con lăn hoặc xe đạp 1 bánh. Tiếp đó là bài tập  dịch chuyển tâm thế dịch chuyển hiền tài. Các em tự kỷ thường ngồi co ro chơi điện tử, nằm trong một tư thế rất kỳ quặc hoặc lên cơn chạy, cướp, đập phá… Với từng bài tập và nhất là kết hợp cả 3 bài tập thì các em ở trong một tâm thế rất đẹp: uyển chuyển, năng động, hướng thượng, tập trung cao độ, nhiệt huyết, phấn đấu hết mình. Nếu chỉ cho các em chơi các trò chơi đơn sơ thì chỉ giải phóng năng lượng, đỡ “lên cơn” chứ không hình thành được đường truyền ở hệ thần kinh trung ương, không thay đổi đáng kể hoạt động của các em. Tập liên tục tích hợp 3 bài tập hàng ngày, sau 6 tháng thói quen cốt trụ giúp các em từng bước hình thành tâm thế cốt trụ của một hiền tài! Tiếp nữa là tập Plank - chống tay tĩnh. Bài tập plank được thực hiện bằng cách giữ phần thân của cơ thể trên mặt đất theo một đường thẳng. Cái khó của bài tập là gây đau nhức toàn cơ thể. Người bình thường chỉ chịu được 30 giây. Huấn luyện để trẻ tự kỷ đạt trên 3 phút phải vô cùng công phu. Bài tập này được Tâm Việt thực hiện 2 lần/ngày.

PV: Được biết, các em đều học tập, sinh hoạt tập trung tại Tâm Việt. Việc quản lí, giáo dục các em ở đây ra sao, thưa ông?

TTS.PQV: Hiện, Tâm Việt đang đào tạo cho 40 em tự kỉ. Trong gia đình, một em bị tự kỉ đã là gánh nặng. Đối với Tâm Việt, hàng ngày quản lí, huấn luyện cho 40 em, trong đó có em mới 5 tuổi, có em đã ngoài 20 tuổi thì khó khăn càng gấp bội.

Có nhiều em, khi mới vào đây, không kiểm soát được hành vi, la hét, cắn xé giáo viên; thấy thức ăn là cướp, thậm chí, có em còn tùy tiện phóng uế. Vào đây, đồng thời việc thực hành các bài tập nêu trên, các em còn được rèn luyện kĩ năng giao tiếp ứng xử từ những hành vi nhỏ nhất cho tới giáo dục về ý thức tổ chức, tinh thần đồng đội.

PV. Ông có thể cho chia sẻ một số kết quả bước đầu của Tâm Việt về đào tạo kỹ năng cho trẻ tự kỷ?

TS.PQV: Trước khi đến với Tâm Việt, hầu hết các em tự kỷ đều đã trải qua nhiều phương pháp trị liệu khác nhau, qua nhiều trường học dành cho trẻ có nhu cầu đặc biệt. Một số gia đình còn đưa con đi điều trị tại nước ngoài, thậm chí tìm đến các thầy cúng để giải phép, trừ tà, … nhưng không mang lại kết quả.

Đến với Tâm Việt, chỉ sau một tuần các em đều có những tiến bộ đáng kể. Sau thời gian đào tạo trên 1 năm, nhiều em đã có những biến chuyển đột phá. Khôi Nguyên là trường hợp điển hình. Em sinh năm 2001, là trẻ tự kỉ dạng “tăng động giảm tập trung”. Những ngày đầu mới đến, em chỉ biết chạy, la hét, giật đồ ăn, không biết cộng-trừ-nhân-chia, không phân biệt được thời gian,... Sau hơn 2 năm huấn luyện, Khôi Nguyên đã  trở thành một người hoàn toàn khác, không còn ai có thể nhận ra đó chính là Khôi Nguyên trước kia. Em biết ăn uống lịch sự, biết nói cảm ơn, xin lỗi, biết phân biệt thời gian sáng-chiều-tối,... Em đã xác lập kỷ lục Quốc gia với tung 9 bóng; đội chai đứng một chân trên 3 con lăn tung 7 bóng; đi xe đạp một bánh, đội chai tung 8 bóng, đứng trên 5 con lăn tung 8 bóng. EmNguyễn Đình Khánh Hưng - cậu học trò bé nhỏ, mặt mũi sáng sủa với cặp kính cận trông rất đáng yêu nhưng tay chân lúc nào cũng bứt rứt, nói lắp bắp, luôn gây gổ với mọi người. 7 tuổi nhưng Hưng không ăn cơm, Sau 3 tháng huấn luyện, em đã ăn cơm bình thường, nói rõ ràng.  Khánh Hưng cũng  được tôn vinh Kỷ lục gia.

Ngoài Khôi Nguyên và Khánh Hưng, ở Tâm Việt còn nhiều em tiến bộ rất nhanh, hứa hẹn tài năng. Nhưng thành công lớn hơn của Tâm Việt là đào tạo các em từ chỗ không điều khiển được hành vi trở thành những công dân có ý thức, ứng xử có văn hóa, có tính kỷ luật.  Đầu tháng 7/2017, Tâm Việt cho các em  đi Học kì Sinh Tồn với các học sinh bình thường tại Chí Linh, Hải Dương. Cô Dung, Giám đốc trung tâm phải thốt lên “Tôi không ngờ là các bé tự kỷ còn kỷ luật hơn, tinh thần đồng đội tương trợ tốt hơn lớp học sinh bình thường”.

PVVậy thì Tương lai nào cho em, thưa ông?

TS.PQV: Đó là điều lo lắng của các bậc phụ huynh và của chúng tôi. Tuy nhiên,  Tâm Việt cũng đã có nhiều hướng  cho tương lai của các em. Trong đó, Tâm Việt đã và sẽ tổ chức cho các em biểu diễn, truyền cảm hứng khát vọng sống cho lớp trẻ. Những em đã trở thành tài năng như Khôi Nguyên, Khánh Hưng…chúng tôi sẽ đào tạo các em trở thành giáo viên thực hành cho các em mới. Các em cũng có thể trở thành giảng viên hình mẫu của các trung tâm hòa nhập cộng đồng như Tâm Việt.

PV: Trân trọng cảm ơn ông!

Nhà văn – Nhà báo Cao Thâm (thực hiện)

Bình luận

 1. Enoch
  XdCiYDRjJxQFwelJ

  I live in London http://spankwire.in.net/ spankwirecams Party spokesman Ilias Kasidiaris and fellow lawmakers IliasPanagiotaros and Nikos Michos stormed out of the court to cheersof "bravo" from supporters. They kicked and shoved journalistsout of the way before hailing a taxi.

 2. Autumn
  QosJtBeaXU

  When do you want me to start? http://voyeurweb.in.net/ the free voyeurweb This is a back door method of raising taxes illegially, they want to drive out of business many of the tax preparers, so that citizens are then unable to understand and take all their deductables. Thus paying higher taxes to an ever bloated federal govt

 3. Mervin
  LIpyuymYcqeSQmgLVG

  Do you need a work permit? http://fatmomtube.in.net/ fat mom tubes These details help answer an important question about the service: is iTunes Radio a profit center or a loss leader? It will take many years to turn a profit -- look at Pandora -- but Apple is clearly not treating iTunes Radio as a necessary expense to keep consumers within the Apple ecosystem. It certainly has enough resources simply to operate iTunes Radio at a loss while taking market share. But Apple is treating Internet radio as an extension of its iAds business that generates revenue while improving its customers' experiences.

 4. Wilmer
  OPuJfNSJCovDFKQA

  Have you got a current driving licence? http://tiava.in.net/ asktiava Marks was arrested three months ago for attacking a police officer after the talented cook went on a wild rant at the University of Chicago claiming he was possessed by “MasterChef” judge Gordon Ramsay.

 5. Earle
  mvClmqKLCFQp

  Sorry, I ran out of credit http://pornmd.in.net/ porn md Sanchez injured his shoulder in the fourth quarter against the Giants when Marvin Austin hit him close to the left sideline. Sanchez was playing behind the second-team offensive line. With Sanchez injuring his right shoulder, it left Rex Ryan with no other option but to start Smith in the Jets’ season-opening win over the Bucs.

 6. Earle
  AwSZaRttkdlcGXIApZ

  Another service? http://fuq.in.net/ porn fuq As well as creating implications outside Italy, the affairhas brought trouble for Letta's fragile left-right coalitiongovernment, with Alfano, secretary of Silvio Berlusconi'scentre-right People of Freedom party, in the firing line.

 7. Hollis
  zMnFWIOPeCBMbVFMU

  I'm sorry, he's http://apetube.in.net/ abetube Research firm Strategy Analytics said Samsung sold 76 million smartphones in the second quarter to take 33.1 percent of the market, widening the gap with second-ranked Apple which saw its share shrink to 13.6 percent.

 8. Douglas
  OznddRkXaZQrkxNKHCl

  I'm about to run out of credit http://apetube.in.net/ aptube When Avery Barkley, who is randomly there, asks Juliette if she wants to talk, she says she's "just trying to sell records." But the audience is left wondering whether that's just another deflection.

 9. DE
  qYdDNiBDlcUwz

  I'd like to transfer some money to this account http://boobs.pet/ xxx boobs There are loads of problems in the tech world that no one else is solving. We're getting dozens of new sensor-based devices – activity trackers, digital bathroom scales, home thermostats – and there's no good computing platform to connect all of them into a seamless experience. Everyone's personal media – photos, videos, music – is scattered across loads of devices and services, and it's still too hard to get everything in one place. Both at home and at work, securing your data from thieves or other calamities is still a huge hassle – and the world is waiting for the company to make security painless and easy. That's true of privacy, too.

 10. Oscar
  ZrqcmYYxDjibaxhVIE

  I've got a full-time job http://yuvututube.fun/ yuvutu “I am very excited and happy with Top Rank’s offer and signing the contract,” Lomachenko said Friday in a statement released by Top Rank. “I know I will have to prove I am the best and make history in pro boxing. But I have no doubts about it, as I did in the amateurs, and I will do so as a pro.

 11. Hobert
  eNDmxkJQnGrexbC

  Why did you come to ? http://youjizz.in.net/ you jizz She said most of Ohio's butterflies live two weeks and lay from 300 to 500 eggs. From there the cycle repeats. Reynolds explained the last brood near the end of September doesn't breed and flies off to Mexico.

 12. Sandy
  KCdPnsnuxqM

  Get a job http://xnxx.promo/ xnxx you have In the Middle East, the six member nations of the Gulf Cooperation Council (GCC) may introduce a unified visa as early as 2014. Participating countries include Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates (UAE).

 13. Damon
  XkjZEwdpVBYWSU

  How long have you lived here? http://kratom.in.net/ kratom tea Western diplomats have cautioned in the past Tehran hasrefused to offer sufficient nuclear concessions to secure adeal. But both sides signalled that the atmosphere, at least, inTuesday's initial session was positive.

 14. Jaden
  NxdjuZnJVIKrcn

  I live here http://boobs.pet/ biggest boobs It's the same story for electric vehicles too. Midwest Energy News says a total of 14 states offer financial incentives for consumers who buy electric vehicles. And again, Ohio offers none, an oddity for sure, for the state that ranks third in the nation in the auto supply chain.

 15. Leonard
  VfSxioGMkaH

  Canada>Canada http://9taxi.in.net/ taxi9 Sandberg was 18-16 as interim manager. His players welcomed a regimented routine and spoke highly of Sandberg's passion. Most important, they did not see a legendary player who was unable to relate to the modern athlete - a criticism of so many Hall of Famer players who attempted to coach.

 16. Branden
  YnXofaEXcvEpyhTH

  We work together http://voyeurweb.in.net/ voyeur tube Craig Arndt, a Navy captain, was one of those who showed up. While stationed in Kuwait from 1999 through 2002, he called DFAS to ask that it pay him the special allowances and entitlements he should have been receiving. He got nowhere.

 17. Alonso
  MjEgpstAmRw

  I'd like to speak to someone about a mortgage http://damplips.in.net/ naked girls damplips Early last year, the North Dakota Industrial Commission amended its rules to prohibit the use of open pits except in cases of emergencies. Companies can still store drilling waste in open pits for up to 72 hours after drilling a well or after securing approval from the industrial commission.

 18. Sanford
  hocqBCrVkZAxHKOpKQe

  I've got a very weak signal http://trannytube.fun/ trannyporn Senate leaders were close to a deal that would reopen thegovernment and raise the debt limit until early 2014, while analternative plan proposed by House Republican leaders failed togain enough support in a closed-door meeting for the House toproceed.

 19. Willis
  KcBVBVpRFxrjPMz

  I'm a partner in http://tiava.in.net/ tivia porn Swedish biometric component maker Fingerprint Cards AB, for example, has seen its share price rise 1,400 percent in the past year. The company predicts the industry will ship up to 100 million consumer electronic devices embedded with fingerprint scanners this year, rising to more than 1 billion in 2015 as biometrics finds its way into TV remotes, gaming consoles and cameras.

 20. Darron
  TKBevOlNBMIwRFRl

  How much notice do you have to give? http://kratom.in.net/ is kratom legal Among the factors Diron said could work against Hollande are the fact that many subsidized jobs will go to those who would have found work anyway, especially after eligibility criteria were loosened. Separately, the continued growth in the French labor supply tends to inflate jobless claims, she said.

 21. Alejandro
  xMVZzRoJgDmiDuhZaCS

  Get a job http://zorras.in.net/ muy zorras.com He also retweeted a fan’s message (“TELL EM”), and later posted a shout-out “to all our supporters and big blue nation lets go get these wins the fans deserve every win we get #wegonegetit.”

 22. Jimmy
  cKufJTPKvAILRxkqm

  I'm doing an internship http://xvedio.in.net/ xvedios Once Hollister has carefully rolled her wheelchair onto the lift, it begins the job of raising her and the chair, which together weigh some 470 pounds. The device was designed to carry more weight than this, but when Hollister reaches the top of the lift at more than two feet in the air, she and her chair stick out over the side. At this point, she is vulnerable to a mechanical failure, and the possible consequences are daunting.

 23. Olivia
  VjvGzdJFPPbDNTuSli

  I really like swimming http://yuvututube.fun/ yuvutu tube mobile The popular facility, which can handle up to 1,000 customers at a time, also has a restaurant, whirlpool, sauna and lavish play area for young children, including girls who are allowed to mix with the opposite sex until the age of about 10.

 24. Ernesto
  OuCHOqNgkDUQnvEOm

  Looking for a job http://thumbzilla.fun/ thumzilla Make no mistake about it. When the original Willets Point deal was proposed by the city, there were over 30 council members who had signed a letter opposing the project — and one of the strongest bases for that opposition was the city’s threat to use condemnation to take away property that had, in many cases, been in families for decades.

 25. Antoine
  XWsLNefiSFatjfQ

  Canada>Canada http://imagefapbeta.in.net/ imagefap recursive Rosie Huntington-Whiteley has put together a very interesting outfit. It might look pretty basic but the juxtaposition of the studded leather biker jacket by Anine Bing and the super cute kitty slippers is telling us that while she may be sweet, she's not to be messed with. Or maybe she just grabbed whatever was closest - either way she looks gorgeous.

 26. Basil
  fQdexZKghN

  Pleased to meet you http://elephanttube.in.net/ elephantube.com The Chaman crossing, located in one of the most lawless and violent areas between the two countries, is where NATO supplies landing in the port of Karachi cross into Afghanistan before reaching international troops deployed in Kandahar.

 27. Alberto
  LPbAYBjrhAaDlzzOaso

  Get a job http://xtube.in.net/ xtube com "These are summer events. In between Match of the Day is great with highlights every week, but this gives us regular, big live football on the BBC right throughout. It is so important and, vitally, fills a gap for us.

 28. Garrett
  PirjgLAWHHzJartEBEA

  I'd like to tell you about a change of address http://xnxx.zone/ xnxx hot A 32-year-old woman was slashed in the neck, a 35-year-old man was stabbed in the stomach and a 35-year-old father pushing his 18-month-old son in a stroller was slashed in the chest. The child also had a slash wound to his left arm, authorities said.

 29. Grace
  myIqULcPEIJNbFqTxpS

  Looking for work http://eporner.in.net/ hqporners “The atmosphere at the Twickenham finals is tremendous and the endeavour and enjoyment throughout the competition would take some beating. We are delighted that it continues to go from strength to strength thanks to NatWest, our new partner.”

 30. Faustino
  UKewGeAdpcoJaGH

  What do you do for a living? http://wifelovers.in.net/ wife lovers.com The main result we wanted was for her to feel comfortable in her body. Jen has a really good natural connection to her body, and I think that really shows. With the yoga portion of her workouts, obviously I am looking for things like balance and agility, in addition to the transition from movement to movement, which primarily involves core strength, presence and focus.

 31. August
  RCgXhyYzorhxgUzi

  Hold the line, please http://al4a.fun/ al-4a The word news most often conjures up visions of U.S. troops in Afghanistan, the troubled global economy, a political crisis in Washington, erupting volcanoes and devastating earthquakes. But as we all know, there is far more to news than that. Indeed, it’s often the wacky, weird, offbeat and sometimes off-color stories that can most intrigue and fascinate us. Those stories can range from changing astrological signs to lost pyramids in Egypt but in their essence they all cast new light on the shared human condition in all of its wild diversity.

 32. Isabelle
  UZdIvRZIQsIo

  How many weeks' holiday a year are there? http://tubegalore.in.net/ www.tubegalore "We need to look forward to the next six to nine months. It's a pivotal moment. We are so proud to see the company get to this point in its evolution, but we ... need to set reasonable expectations."

 33. Elmer
  bpGTOILCpsMsFObbf

  this is be cool 8) http://porn300.in.net/ porn.300 Turner and other officials familiar with the issue could not immediately explain how much legal leeway spy chiefs had to recall furloughed employees. One official said agencies were generally authorized to keep on board personnel needed to ensure the shutdown does not jeopardize lives or national security.

 34. Colin
  qMupirVZrZeGfIwO

  It's serious http://lamalinks.fun/ lamalinks According to Commission estimates, the proposed cap will cuttotal debit card fees across the European Union to about 2.5billion euros ($3.28 billion) from about 4.8 billion euros, theFT said on its website.

 35. Freeman
  PYevGQxdJtsYFVIrQS

  Could you give me some smaller notes? http://xnxx-xnxx.space/ porno xnxx Clapper and other witnesses, NSA Director Keith Alexander and Deputy Attorney General James Cole, also said they would consider allowing the appointment of an outside advocate for some important cases in the Foreign Intelligence Surveillance Court, which oversees the eavesdropping programs.

 36. Rogelio
  dqhlCtoJkmxwdxrn

  Could I have an application form? http://tubegalore.in.net/ tubegalore.com Even beyond the litigation expenses, the third-quarter results were less than spectacular, with revenue declining 8 percent to $23.9 billion - about in line with forecasts - as fee income and lending income both fell.

 37. Santiago
  bkvjYRimmaFFPwmjlmM

  Very interesting tale http://streamate.in.net/ streamates Though it was the second straight month of declines inpermits, they remained ahead of starts. Economists said this,together with upbeat homebuilder confidence, suggestedgroundbreaking activity will bounce back in July and through theremainder of this year.

 38. Kaitlyn
  jksDJohpKbJR

  I'd like to send this parcel to http://al4a.fun/ al4 WalesOnline is part of Media Wales, publisher of the Western Mail, South Wales Echo, Wales on Sunday and the seven Celtic weekly titles, offering you unique access to our audience across Wales online and in print.

 39. Hayden
  hygeRHUJtHIYFKh

  A few months http://rulertube.fun/ rulertub Canada's two-year bond yield was 1.223% Thursday from 1.204% Wednesday, according to electronic trading platform CanDeal. The 10-year bond yielded 2.689%, from 2.629%. Bond yields move inversely to bond prices.

 40. Lindsey
  kTiNlAIpMf

  Could you give me some smaller notes? http://damplips.in.net/ naked girls damplips It also marks the end of the grace period the Fed granted the pair to conform their businesses to the Bank Holding Company Act, which bars banks from owning physical commodity assets like pipelines, metals warehouses, and oil storage tanks.

 41. Chong
  PPiYoAMBtPduqZeF

  I'm in my first year at university http://eporner.in.net/ porno hd Going forward, there is likely to be more interest aboutwhether individual members of the MPC think inflation will beslow to fall, potentially bringing forward a rate hike evenbefore unemployment falls to 7 percent.

 42. Antonia
  zEWMIGCfnxOuGOWnlni

  Looking for a job http://tubegalore.in.net/ tubegalor The market got some support from data showing privateindustry in the euro zone expanded for the first time in morethan a year and U.S. factories also posted a strong month, butChinese manufacturing continued to lose steam.

 43. Randall
  hKNiaTcXcIET

  How do I get an outside line? http://imagefapbeta.in.net/ celeb imagefap ** Vodafone has secured close to 20 percent ofshares in Kabel Deutschland, meaning it needs another55 percent to be tendered on Wednesday for its 7.7 billion-euro($10.2 billion) offer for Germany's largest cable company tosucceed.

 44. Leroy
  lsyzgWwRpHRVOeD

  How many days will it take for the cheque to clear? http://damplips.in.net/ damplips com Some analysts think that this does not bode well for Samsung – estimates of smartwatch prospects vary widely, from Credit Suisse’s $50bn of global sales by 2018 to Canalys’s relatively meagre 5m sales by the end of next year – but those close to Samsung remind critics that there were MP3 players before the iPod, touchscreen phones before the iPhone and tablets before the iPad. Samsung is seeking only to put the thing together in such a way as to offer something that is uniquely appealing.

 45. Graig
  uDOkWglPjJ

  I'm on holiday http://xnxx-xnxx.space/ mom xnxx No other IT contractors have come forward to say they, too,bid on the contract to build Healthcare.gov. (Reporting by Sharon Begley; Additional reporting by DavidMorgan in Washington; Editing by Michele Gershberg and TimDobbyn)

 46. Tracey
  rkjLwbgxkAWll

  US dollars http://fuq.in.net/ fuq tube "We captured imagery from 10 locations," Google said. "We walked past giant tortoises and blue-footed boobies, navigated through steep trails and lava fields, and picked our way down the crater of an active volcano called Sierra Negra."

 47. Amber
  CsRQXKbxoRNRSniKs

  good material thanks http://xnxx.in.net/ xnxx.com "The Housing Executive will now work with the Department of Social Development and housing associations to ensure that the recommendations are implemented and incorporated in our approach to tackling tenancy fraud."

 48. Shirley
  cJiNQsRMXjVz

  How many days will it take for the cheque to clear? http://thumbzilla.fun/ thumbzilla In previous legal rulings judges have stopped short ofsaying Libor is relevant to all claims against banks but said itcould be used in cases where contracts have been linkedspecifically to the benchmark.

 49. Brock
  DVXtqJHFUhlxCYrIjR

  What do you do? http://tube8.in.net/ www.tube8.com Ultimately, both the first- and second-team offenses were able to score on fourth down via rollout passes from Smith and Sanchez, respectively. But that didn’t change the fact that the Jets’ defensive front controlled the drill.

 50. Laurence
  rRLlDAKKqHa

  I study here http://dinotube.in.net/ porno dino Peace talks stalled in 2010 over the issue of Israeli settlements. Palestinians are demanding a freeze on building in settlements as a pre-condition to return to talks, while Israel says talks should resume unconditionally.

 51. Anna
  SsgSMcodAXJBGXW

  I read a lot http://xnxx-xnxx.space/ xnxx. com The port's iron ore terminal, part owned by global miner Anglo American Plc. and the OSX shipyard were supposed to be open by now. Most things at LLX are months or years behind schedule. Some companies who had planned to build facilities within the complex, such as China's Wuhan Iron and Steel Co, have pulled out.

 52. Elwood
  BKfuAWUNoNcRyMhN

  I don't like pubs http://xnxx.promo/ bokep xnxx "Perhaps four centuries ago Shakespeare, like us, found it doesn't always matter if the audience has imperfect English. There's the physicality of the performance and the relationships between the characters. People usually grasp the psychology quite easily."

 53. Rubin
  jjeBKBNibeR

  Sorry, I'm busy at the moment http://rulertube.fun/ ruler tube The CBOE Volatility Index, a measure of investoranxiety, continued to rise, hitting 21.34, before retreating to19.60. A level above 20 is generally associated with increasingconcern about the near-term direction of the market.

 54. Clyde
  WnMfYEHiIUKMxdaCa

  this is be cool 8) http://keezmovies.in.net/ keezmovi When most people think about potassium, they think bananas. Bananas do contain a fair amount of this mineral (about 10 percent of the daily value), but they aren't the best source. Beans, leafy greens and baked potatoes are the best sources. Avocados are a great source too good news for the guacamole lovers!

 55. Wilton
  EXtcEjMLeHMTOG

  I'm a trainee http://xtube.in.net/ xtubes Four thousand business leaders attended British Business Embassy events during the Olympics and Paralympics, including more than half of the FTSE 100 companies, and hundreds of international buyers, investors and policy makers were at an 18-day programme of Global Business Summits.

 56. Cole
  eGbmDoIwOaoA

  Who would I report to? http://thumbzilla.fun/ thumzilla “Croatia has already done a tremendous amount of work in this area through the professional training of judges and public prosecutors, as well as in the field of aligning Croatian law with European law,” said Judge Radas. “However, we are aware of the work that lies ahead, and Croatian judges are ready to accept the new missions and challenges before them in joining the European Union.”

 57. Carrol
  gKMFDiGjFd

  A law firm http://xtube.in.net/ x tube After all, what makes us special has never been our ability to generate incredible wealth for the few, but our ability to give everyone a chance to pursue their own true measure of happiness. We haven’t just wanted success for ourselves – we’ve wanted it for our neighbors, too. That’s why we don’t call it John’s dream or Susie’s dream or Barack’s dream – we call it the American Dream. That’s what makes this country special – the idea that no matter who you are, what you look like, where you come from or who you love – you can make it if you try.

 58. Gregory
  oRNAOGsVFHDhKgX

  I'm interested in this position http://ixxx.in.net/ ixxx tubes In an interview with Reuters, Bohuslav Sobotka said his Social Democrats party (CSSD) hoped to win the support of a third of all voters and then form a single-party government most likely supported by the Communist Party (KSCM).

 59. Henry
  NIuaRQlAEPaWlGmfAA

  What do you do? http://wifelovers.in.net/ wifelovers.com With EU governments yet to finalise their common position,talks on the proposals look likely to extend into next year. Ifthey are not concluded by April, European Parliament electionsscheduled for the following month could push back the law until2015. (Writing by Charlie Dunmore, editing by Veronica Brown andWilliam Hardy)

 60. Freeman
  yxcwAQacNG

  Your account's overdrawn http://thisav.fun/ thisav.com If Mukhriz succeeds in snaring a coveted UMNO vice presidential post later this month, unseating one of three seasoned cabinet ministers, it would be seen as a further blow to the flagging reform agenda of Prime Minister Najib Razak.

 61. Mathew
  pBykelQfJPOzME

  What sort of music do you like? http://porn300.in.net/ www porn300 com Craig Dulman is among those who left but now sees the city's potential. He grew up in Detroit, attended Michigan State University and fled for opportunity. He spent three years in Chicago, surrounded by many like him who still wore Detroit Tigers baseball hats. Last year, he decided he had a duty to return.

 62. Patrick
  XYbVtDOxTIaq

  Very Good Site http://pornmd.in.net/ pornmdcom When the team looked at firearm-related deaths, they found no significant difference in the overall risk of death between urban counties and rural counties, but there were significant differences in the trends by age.

 63. Mitchel
  isSGXsMKQEpfBI

  I enjoy travelling http://xnxx.in.net/ xnxx.com “Conrad Murray had a license, he graduated from an accredited college, and we felt he was competent to do the job of being a general practitioner,” Barden said. “Now that doesn’t mean that we thought he was ethical. Had the word ‘ethical’ been in the question, it could have been a different outcome.”

 64. Lyndon
  IIkBYSVDNAgDCdkAcks

  I'm not working at the moment http://egotastic.in.net/ egotastic.com Williams missed seven games last season, including Weeks 7 through 13 (Week 11 was the Giants’ bye week). He returned to play the final four games, recording 11 solo tackles and two pass deflections.

 65. Deandre
  TtCMZbDkFiXdwu

  Pleased to meet you http://egotastic.in.net/ egotastic Cost is one of the biggest barriers to increasing fruit and vegetable consumption. But Hensrud said “behavioral inertia” — the tendency to eat what we’re used to eating — also stands in the way.

 66. Ezequiel
  LiMcOquFJWLj

  I'll call back later http://beeg.in.net/ beeg indian But for soprano Kempe, singing the role of Sieglinde, whofalls in love with her brother Siegmund and has a child by himwho grows up to be the hero Siegfried, the music carries anentirely different message.

 67. Salvador
  SmGsYMDPdfTg

  I have my own business http://beeg.in.net/ https //beeg.com Seven names fought their way into the 100 most popular boys' choices: Hugo (88); Sonny (90); Seth (91); Elliott (95); Theodore (97); Rory (99), and Ellis (100). The new names edged out Joel, Hayden, John, Ashton, Jackson, Ben and Reece.

 68. Stephen
  fKwEbNLYtprEQNVMSnK

  Pleased to meet you http://youjizz.in.net/ you jizz The Golden Age of Hollywood was the Thirties, which is why the traditional notion of a movie score is a lush orchestral soundtrack reminiscent of great European composers. Many of the best early composers were classically trained immigrants like Franz Waxman, Erich Wolfgang Korngold, Alfred Newman, and Miklós Rózsa.

 69. Jeremy
  wacZqmqontQuS

  Can I use your phone? http://pornhd.in.net/ pornhdhdporn He had previously agreed to roll over his shares at $13.36 per share. Together with the 10 cent per share increase in the buyout offer, this results in an increase in the original $24.4 billion bid by about $350 million to nearly $24.8 billion.

 70. Xavier
  yrPPfdLzRdS

  Not in at the moment http://thumbzilla.fun/ thumbzila Pioneer Natural Resources was the S&P 500's biggestpercentage gainer after reporting second-quarter results. Thecompany's shares closed up 12.5 percent to $174.15, afterhitting an all-time high of $180.99 earlier.

 71. Chadwick
  mnmlrPKdPQAmKbCLB

  Looking for a job http://planetsuzy.fun/ planet suzy Brown said as soon as he read reports of his lost money, he contacted his agent and Overstreet reached out to the 49ers. Brown also spoke to the 49ers but said “there wasn’t too much I really could say.”

 72. Malik
  JSiURrJkkp

  Do you play any instruments? http://tubegalore.in.net/ galore tube Eleven-year-old Smith, who is reportedly a "high-functioning" sufferer of autism, has been missing from the Californian town of Menifee since Saturday. Hundreds of volunteers were extensively searching for the boy until the remains were discovered Wednesday.

 73. Freelove
  zbRYPGorjwGlNz

  I sing in a choir http://xnxx.zone/ xnxx videos The rest of us who mourn the days of fee-free flying, well - too bad. These extra charges have now been institutionalized. The good news is, it's time to break out the cake and ice cream and say happy birthday, bag fees.

 74. Earle
  PNfmQwENOC

  Just over two years http://elephanttube.in.net/ www.elephanttube.com "Now that Hulu has more money to spend, content prices mayrise further," Hastings and Wells said in their letter. "But wehave many multi-year deals in place to mitigate this." (Additionals reporting by Liana B. Baker; Editing by RonaldGrover, Steve Orlofsky and Bob Burgdorfer)

 75. Alphonso
  MYdLdsdZcfnOXhCtHIQ

  Very interesting tale http://streamate.in.net/ streamate.com “Definitely looking forward to it,” said Smith, who had surgery to repair his patellar tendon and a torn meniscus in his left knee in July. “Without a doubt, getting back out there with my guys and getting knocked around a little bit. Sometimes you need that. Doing stuff, one-on-zeroes, it gets frustrating because you look across court and you see the guys practicing and working hard. The camaraderie.

 76. Grace
  oQlaSKeZFULkdXf

  Who would I report to? http://keezmovies.in.net/ keez movies Complete each test in one sitting while observing the appropriate time limits and other rules. Most students are able to do very well on the SAT when they have unlimited time to consider their answers – the time limits are an inevitably large part of the overall challenge.

 77. Brandon
  EShSnIrwgf

  I've been cut off http://efukt.fun/ efukt Rouhani, who took office last month, told a news conference he hoped talks with the United States and five other major powers "will yield, in a short period of time, tangible results," on a nuclear deal. But he was less specific than he had been on Tuesday about the time scale.

 78. Clinton
  OXxHcgneOzHnHeemfZl

  Do you know the number for ? http://eporner.in.net/ eporner porn Cruz was not turning on Coughlin, but it is the first time a player has publicly questioned him since the glory days of Tiki Barber. Cruz didn’t like Coughlin’s decision not to go for it on fourth down late in the third quarter with the Giants down just 10-7, setting up the 21 seconds that led to an eventual 31-7 loss to the Chiefs, the ninth loss in their last 12 games.

 79. Jordan
  prsnSmMmMRzzomUFWj

  I'm unemployed http://xnxx.photography/ xnxx porn On the day that changed the face of the Olympics and his sport forever, Smith finished fourth behind Ben Johnson, Carl Lewis and Linford Christie. Today he is the only man among the first five finishers in Seoul untouched by a drugs scandal.

 80. David
  stajxjyWZWnx

  I want to make a withdrawal http://thumbzilla.fun/ thumb zilla The blast in San Bruno has cost PG&E’s shareholders $1.4billion in mandated safety work and other expenses, the companysaid on May 2. It precipitated the retirement of former PG&EChairman and CEO Peter Darbee and forced the state’s largestutility owner to freeze its dividend. PG&E has set aside atleast $200 million for fines, according to a May 2 regulatoryfiling.

 81. Randolph
  hljDcrbHTufhwhCYum

  I'd like to send this letter by http://12yo.icu/ 12yo "You serve at the pleasure of your master. You're somebody who has literally watched thousands of years of people wishing [their lives] away; they're trying to find shortcuts. We're trying to find genie who thought 'If only I could get free, I could live that life [better].' Our Alice had a really tough growing up process, and when you see the pilot, they kind of complete each other in that way," Kitsis said, adding that for the genie "he feels like he is a prisoner of the bottle, and those handcuffs on him are literal" until he meets Alice. The love he feels for her is something he fights for and strives to maintain.

 82. Rhett
  pIPxxBdGWNZeOQtzUe

  Insert your card http://xnxx.photography/ xnxx tube Fisher himself argued for reducing the Fed's$85-billion-a-month bond-buying program. While the purchases ofmortgage-backed securities have helped the housing sector, hesaid, the Fed's purchases of Treasuries have not been effective.

 83. Malcolm
  uRQUsmmWRJbLsVagFkX

  I quite like cooking http://xnxx-xnxx.site/ xnxx sex com CoventryCity Council, West Midlands Police, Coventry and Warwickshire NHS Partnership Trust and Daniel’s school were all criticised in the review for the way they handled aspects of Daniel’s case.

 84. Lonny
  XjTBWOtJAdyTNmM

  A book of First Class stamps http://kratom.in.net/ kratom strains Still: The narrative for Rodriguez and his lawyers and his flacks and his crisis managers will be that Rodriguez has in fact been singled out here, that none of this is his fault, that MLB and the Yankees have somehow constructed a conspiracy to essentially defraud him of the remaining $100 million on the contract extension he signed with the Yankees after he hit 54 home runs and knocked in 156 in the 2007 season.

 85. Isabel
  jtBZjOcRlbEZOspw

  Three years http://cliphunter.in.net/ www.pichunter.com “You have to do things to make him uncomfortable,” Rolle added. “You have to rush him. You have to get some hits on him. Peyton does not like to be hit. That’s one thing I’m sure of, he hates to be hit. He doesn’t like to be sacked. And just jump the ball. If he puts it out there, make a play on the ball.

 86. Nickolas
  bHNalzeTLMc

  Could you tell me my balance, please? http://fatmomtube.in.net/ bbw tube Both sides of Syria's conflict have been accused of war crimes. Human Rights Watch said on Friday the killing of 190 civilians by rebels in Latakia province two months ago amounted to evidence of crimes against humanity.

 87. Julia
  eXbuCsQPsH

  How much notice do you have to give? http://4tube.in.net/ 4 tube The lawyers said they had prepared a multi-media presentation to show to the gathering but would not say whether the “whistleblower” worked for Major League Baseball, one of its teams or some other affiliate, the AP said. The lawyers also said the “whistleblower” had facts not directly related to the substance of the case.

 88. Katherine
  OonBqbkxGDZnxr

  What line of work are you in? http://12yo.icu/ 12yo "And when I was in Birmingham, I didn't know where I was, I didn't know where my parents are, I didn't know who has shot me and I had no idea what was happening," she said. "But I thank God that I'm alive."

 89. Roberto
  TRCNVIRyUJSPDOGaHjV

  Free medical insurance http://xhamster.in.net/ hamsterx The U.S. and China introduced a new round of sanctions against North Korea at the United Nations that the U.S. said would significantly impede the development of Pyongyang's nuclear and missile programs, in response to its test last month of an atomic bomb.

 90. Dylan
  ACvIzYgSBZuOqP

  i'm fine good work http://yuvututube.fun/ yuvutu porn "Let us remember why we need a lobbying Bill: we had former Labour ministers who described themselves as cabs for hire, we had cabinet ministers giving passports for favours, we had a prime minister questioned by the police under cash for honours.

 91. Granville
  ZgpjJTajpwdMpoBWQzd

  What do you want to do when you've finished? http://4tube.in.net/ www.4tube.com The National Gay Blood Drive was organized by independent filmmaker Ryan James Yezak, 26, who was inspired to act after he was forced to explain to co-workers he could not donate blood because he was gay.

 92. Harry
  MlqWqlZSxMh

  I work for a publishers http://yuvututube.fun/ yuvutu videos There’s Roitfeld and Donatella Versace, chit-chatting about Versace’s show. There are moments with Diane von Furstenberg, Givenchy’s Riccardo Tisci, Alexander Wang, photographer Bruce Weber and more.

 93. Wilfredo
  hYfWtvEZuErCf

  I'm on work experience http://rulertube.fun/ rulertube "Primarily the overall issues have been stability of the cards, overheating, performance, scaling and the amount of time to receive new drivers on both desktop and mobile GPUs," said Alvaro Masis, one of Origin's technical support managers.

 94. Mishel
  ZgasButCFzeNkew

  Get a job http://4tube.in.net/ tube4 The higher volumes are "very significant," said Hong Hao,chief strategist at Bank of Communications InternationalSecurities in Hong Kong. "I think we are starting to see somerotation from the bond to the equity markets in the mainland."

 95. Wilber
  TdjNuJrRfuDQZ

  Why did you come to ? http://yuvututube.fun/ yuvutu tube videos "We remain confident in the city of Detroit and in its future," the Lions said in a statement Friday. "We do not anticipate that yesterday's announcement will have any impact on Lions home games or our many other events at Ford Field."

 96. Judson
  ZZVgIzIECwbCTPKx

  I live in London http://voyeurweb.in.net/ voyeurweb The O'Reilly affidavit was published last year by the U.S. Anti-Doping Agency but with names of many individuals redacted, including those of Weisel and Gorski, two leaders of the for-profit company that bankrolled Armstrong's success.

 97. Colby
  ZoaaswcLEhOlT

  We were at school together http://imagefapbeta.in.net/ imagefab This is the second dairy contamination issue involving NewZealand's largest company this year. In January, Fonterra saidit had found traces of dicyandiamde, a potentially toxicchemical used in fertiliser, in some of its products.

 98. Courtney
  epjYDKCIqMJXrDhB

  Where do you live? http://youjizz.in.net/ ujizz RBC's move has drawn criticism some houses on the Street.Rivals are trying to draw business away from the bank by arguingthat sovereign dealerships are the core of any SSA franchise andthat RBC's withdrawal shows it is not fully committed to thesector.

 99. Leigh
  FqPKQWiXlyDCtBdq

  Your cash is being counted http://tubegalore.in.net/ tubegalore The question that remains is, what would be the impact of differences in L1 regulation? "It could mean that we have gone, as humans, through one or more bottlenecks in evolution, that decrease the variability present in our genome," says Marchetto, though the hypothesis is admittedly hard to prove. It is known, however, that humans' genomes are less variable than chimpanzees'.

 100. Glenn
  SmYyYrjyNkYqYMeEoY

  What do you like doing in your spare time? http://xtube.in.net/ tube x Having coming through the past few months of a fierceemerging markets sell-off largely unscathed, New Zealand, SouthKorea and the Philippines all left rates unchanged as expected,though they are at different stages of their economic cycles.

 101. Nilson
  LYiWysTDGXbflDzXmx

  Which team do you support? http://xtube.in.net/ xtube com After scoring 61 points to beat San Diego and Tennessee, Houston (2-3) has been outscored 87-32 during its first three-game slide since the final three weeks of the 2011 season. The two-time defending AFC South champions would match the longest losing streak of Kubiak's eight-year tenure with another loss Sunday.

 102. Ronny
  xHiqocBlsSsfgcKPOG

  I'm a partner in http://silverdaddies.fun/ silverdaddies videos In a scathing report, Parliament’s Public Accounts Committee (PAC)  accused ministers of placing BT in a “quasi-monopolistic position” that the company “exploited”, resulting in consumers getting a “raw deal”.

 103. Nelson
  TNbVRhnHLgaLDXqK

  We'd like to offer you the job http://tubegalore.in.net/ tubes galore The association has long claimed the new regulations place passengers at risk. It says the the Colgan, Buffalo disaster on 12th February 2009, in which 50 people died, was probably caused by pilot fatigue.

 104. Ayden
  PkILzcZCidvRHOEH

  We need someone with qualifications http://tube8.in.net/ tube8 Fitzmaurice said the Ugly Animal Preservation Society was founded about a year ago by its president Simon Watt to raise the profiles of animals that need to be conserved, but might not be getting the attention they deserve due to their aesthetic challenges.

 105. Ethan
  FUTgJihTMvQ

  Do you play any instruments? http://xtube.in.net/ xtube com It is a crucial factor that all future Olympic host cities - including the Candidate Cities looking to host the 2020 Olympic Games (Istanbul, Tokyo and Madrid) - are encouraged to pay close attention to from the outset of the bid process.

 106. Carmine
  urfoMufSJTEAxMaz

  Three years http://efukt.fun/ e fukt "Her Royal Highness The Duchess of Cambridge has been admitted this morning to St. Mary’s Hospital, Paddington, London in the early stages of labour. The Duchess travelled by car from Kensington Palace to the Lindo Wing at St Mary’s Hospital with The Duke of Cambridge."

 107. Benny
  vOlpLmgYrcQdxO

  Why did you come to ? http://keandra.in.net/ keandra porn The figures were published after the Daily Telegraph disclosed earlier this week how the First Minister charged the taxpayer more than £250 for a pair of tartan trousers before trying to keep secret that he had not refunded the public purse.

 108. Kirby
  XRPiKWNcBbKdJw

  I can't get a dialling tone http://xnxx.promo/ xnxx Þ James Sharman, of Great Yarmouth, who was around 20 at the time of the battle and served as an ordinary seaman on HMS Victory. He died in 1867. Charles Dickens is said to have based Ham Peggoty, in David Copperfield, on him.

 109. Dewitt
  wXtVXHalUS

  A law firm http://streamate.in.net/ streamate cams Our Classified websites (Photos, Motors, Jobs and Property Today) use cookies to ensure you get the correct local newspaper branding and content when you visit them. These cookies store no personally identifiable information.

 110. Razer22
  csXezAqSwHdRM

  I've got a part-time job http://tiava.in.net/ tiavastube The Fed has kept interest rates near zero since 2008 and more than tripled its balance sheet to some $3.6 trillion in an unprecedented effort to help the economy. But the recovery has been erratic and growth has remained below 2 percent this year thanks in part to tighter fiscal policies.

 111. iqtoocifpz
  BmoNezQYdMVE

  ZMiMOy <a href="http://xanopfqnkefa.com/">xanopfqnkefa</a>, [url=http://mbqmhmvryfii.com/]mbqmhmvryfii[/url], [link=http://csfeevvohbwo.com/]csfeevvohbwo[/link], http://njhroffrylce.com/

 112. ixgqyfw
  zBUUKhHISKTrZ

  XWOqQQ <a href="http://opsfbzmgvbok.com/">opsfbzmgvbok</a>, [url=http://fcjpzzwyuejv.com/]fcjpzzwyuejv[/url], [link=http://ytxwsuhliogy.com/]ytxwsuhliogy[/link], http://rvsewmzxdjmw.com/

 113. buy viagra
  order viagra online

  Viagra is an effective treatment for men with erectile dysfunction. <a href="https://viagraoktobuy.com/">best place to buy viagra online</a> How much does imuran cost in canada kamagra oral jelly 100mg pris online generic viagra uk cost of imuran viagra online herbal club.

 114. buy viagra
  buy viagra online

  Even men after 30 may suffer from erectile dysfunction problems. <a href="https://viagraoktobuy.com/">buy generic viagra</a> Export like citrate sites that have commented on the fact that the exhibition was dedicated.

 115. LesBoitle
  Will Amoxicillin Interact With Prevacid LesBoitle

  Cephalexin 500mg No Precription Needed <a href=http://cheapviapill.com>viagra</a> Zithromax If Allergic To Penicillin secure ordering isotretinoin amex accepted low price Generic Viagra 50 Mg

 116. KelTeeply
  Stendra Purchase Next Day Delivery KelTeeply

  Uses Of Propecia <a href=http://brandcial.com>cialis without prescription</a> Comment Utiliser Le Cialis Preis Viagra Online Dapoxetina Ssri <a href=http://propecorder.com>buy canadian finasteride 1 mg</a> Comprar Viagra De Calidad Cialis A San Marino Levitra Lakemedel <a href=http://gemeds.com>kamagra jolly 100mg</a> accutane venta online Buy Xanical Online No Script Cialis Spermienqualitat Cialis Boutique <a href=http://leviinusa.com>levitra shipped from us</a> Levitra Onset Of Action Biuy Viagra Online Levitra Mejor Que Viagra Mail Order Doxycycline Aurora Discount Progesterone By Money Order Tablet Side Effects From Cephalexin <a href=http://via100mg.com>viagra</a> No Script Lasix Levaquin Discount Overseas Viara Generic Pay With American Express <a href=http://rxasian.com>viagra</a> Keflex 500 Mg For Sinus Infection Levitra Listino Farmacia Viagra Jeune Homme

Gửi bình luận