Lên án nạn bạo hành phụ nữ nơi công sở

Trong đời làm báo của mình, tòa soạn báo, nơi tôi làm việc đã nhận được nhiều đơn thư khiếu nại, tố cáo của chị em. Qua nội dung đơn thư, tôi bất ngờ nhận thấy, đa số nguyên đơn là những phụ nữ đẹp; bị đơn là những người có chức có quyền và vụ việc khiếu kiện bắt đầu từ những lý do…hết sức vớ vẩn. Chẳng hạn, chị Vi Thị Loan, nguyên cán bộ Công ty Chiếu bóng tỉnh Bắc Thái, chỉ vì từ chối một cái …hôn dẫn sang chuyện con gà, dẫn đến mất việc và chị phải hầu kiện suốt mấy chục năm; Công ty Chiếu bóng BT giải thể từ lâu; tỉnh Bắc Thái chia tách thành Bắc Cạn và Thái Nguyên từ 1996, đến nay vụ việc vẫn chưa giả quyết dứt điểm. Nhân Ngày 8/3, tôi đăng lại bài viết dưới đây với sự chia sẻ sâu sắc tới những phụ nữ có thân phận như chị Vi Thị Loan và mong bạn đọc cùng lên án nạn hành hạ phụ nữ nơi công sở.

Lâu nay, xã hội lên án mạnh mẽ nạn bạo hành gia đình. Nhưng còn một nạn bạo hành phụ nữ nữa, ít ai lên tiếng, đó là bạo hành nơi công sở. Nạn bạo hành này không cần nắm đấm, gậy gộc mà khiến nhiều phụ nữ điêu đứng; khiến biết bao gia đình tan cửa nát nhà; thậm chí có  chị phải tìm đến cái chết..

Trong các thế lực bạo hành phụ nữ nơi công sở, đáng lên án nhất là…một số “sếp”. Họ nhân danh đủ thứ để “đánh” chị em với rất nhiều lí do: Vì “sếp” muốn gạt chị em ra khỏi vị trí quan trọng để “lắp” người cùng cánh vào; vì có chị tỏ ra “rắn mặt”, không chấp hành mệnh lệnh của “sếp”; thậm chí, có những lí do hết sức tẹp nhẹp, chẳng hạn, “sếp” nghe người nọ ton hót, mách lẻo cô A thế này, chị B thế kia…từ đó sinh ra thù ghét. Tệ hơn, có “sếp”, “ăn” không được, tìm cách đạp đổ.v.v.

Ngón đòn phổ biến, được nhiều “sếp” áp dụng đó là sai đám cận thận bám thật sát diễn biến các hoạt động của đối tượng. Đối tượng đi muộn về sớm; để sai sót một vài số liệu trong báo cáo v.v. đều được ghi vào sổ rất chi tiết ngày, giờ xảy ra vi phạm. Tệ hơn, có chị em bị “sếp” giao những việc quá khả năng của mình, kèm theo điều kiện gắt gao về thời gian hoàn thành; khó khăn về phương tiện làm việc. Khi không hoàn thành, dĩ nhiên chị em chiu nhận khuyết điểm do năng lực kém, không hoàn thành nhiệm vụ.

Với thủ đoạn đó, khuyết điểm của đối tượng ngày càng nhiều và trở thành hệ thống. Vậy là, cũng khuyết điểm ấy, người khác thì châm chức, bỏ qua, thậm chí không ai để ý, nhưng chị em dính phải, đối chiếu khuyết điểm của đối tượng vào các điều khoản của của luật định như Luật lao động, Pháp lệnh công chức, Hợp đồng lao động v.v. chị em xin lĩnh đủ. Có chị, ở “triều đại’ ông giám đốc cũ, có rất nhiều thành tích; được nhiều cấp khen thưởng. Nhưng ở “triều đại” ông giám đốc mới, chỉ vì một khuyết điểm nhỏ, liền bị chuyển công tác; thậm chí có chị không chịu nổi bất công, phải làm đơn kiện tụng, thậm chí phải “bật xới”. Thanh tra có xem xét thì cũng công nhận, ông gám đốc mới đã thực thi đúng luật, đúng nguyên tắc, đúng thẩm quyền. Nhưng dư luận có quyền nghi ngờ sự trong sáng về hành vi ứng xử của vị giám đốc này. Thử hỏi, khuyết điểm ấy có đáng xử như vậy không? Luật pháp Nhà nước ta còn khoan hồng với người phạm tội bởi những tình tiết giảm nhẹ, huống gì dó là những người có nhiều cống hiến cho đơn vị?.

Thủ đoạn thứ hai, đó là “sếp” lợi dụng dân chủ ở cơ sở. Một số đơn vị, giám đốc kiêm bí thư đảng ủy. Nếu ông giám đốc kiêm bí thư này mà động cơ không trong sáng thì ý kiến của ông ta dễ trở thành ý kiến của tập thể. Bởi, trong bộ máy lãnh đạo của đơn vị, hầu hết là vây cánh của ông ta. Tuy một số người trung lập, muốn công khai chính kiến cũng ngại, vì sự lạc lõng; thậm chí có người mang tư tưởng “phù thịnh chứ không ai phù suy”. Vậy là, thân phận của chị em, danh dự của chị em bị chà đạp bởi những cánh tay biểu quyết, thực ra là ý kiến của cá nhân “sếp”. Thủ đoạn này, dù có Bao Công nhảy vào thì ông “sếp’ vẫn vô can. Này đây, khuyết điểm của đối tượng sờ sờ ra đây; có nhân chứng vật chứng đây; việc xử lí công khai dân chủ đây, có biên bản họp xét kỷ luật từ dưới lên trên với đầy đủ thành phần đây. Nào ai có thù oán ghét bỏ gì chị ấy. Chỉ cần lái tập thể đi đúng ý đồ của “sếp’ với thủ đoạn đen tối, nhiều chị em đã điêu đứng, huống gì có “sếp” còn ngang ngược, vi phạm quy chế dân chủ ở cơ sở, vi phạm nguyên tắc đảng; quyết “xử” đến cùng một phụ nữ đơn độc, thì chị em khó mà thoát khỏi nanh vuốt của họ!

Tuy nhiên, trong số chị em bị “đánh”, nhiều chị cũng không vừa; cũng ngoa ngắt lắm điều; cũng từ chuyện bé xé chuyện to; cũng lạm dụng dân chủ để đơn thư kiện cáo thiếu tính xây dựng, làm rối loạn cơ quan; xúc phạm đến danh dự của cá nhân, tập thể. Thế nhưng, “tiên trách kỷ, hậu trách nhân”, trước hết là trách ông “sếp”, đã không biết ứng xử đẹp với phụ nữ; vì cái tâm không trong sáng. Phàm ở đời, ai chẳng có khuyết điểm. Người làm nhiều việc càng dễ vấp phải khuyết điểm. Nhưng với vai trò là minh chủ, trước khuyết điểm của cấp dưới, “sếp” phải tìm hiểu thấu đáo nguyên nhân xảy ra sự việc để giải quyết có lí, có tình. Chứ còn, lợi dụng quyền hạn, lợi dụng dân chủ để đánh “hội đồng” thì chị em chống đỡ sao nổi!

Trong quá trình làm báo, chúng tôi đã tham gia xem xét, làm sáng tỏ nhiều nội dung đơn thư khiếu kiện của bạn đọc, trong đó không ít đơn thư của chị em. Thực tế là, đa số nguyên đơn (chị em)…thua! Bị đơn, dù có sai nhưng chưa đến mức phải xử lí kỷ luật, chỉ cần rút kinh nghiệm. Như vậy, nguyên đơn (sếp) vẫn yên vị, còn bị đơn (người khiếu kiện) thì lại càng rơi vào khủng hoảng tinh thần ghê gớm hơn; vừa mất thời gian theo kiện, vừa suy sụp tinh thần, việc nhà bỏ bễ.

Tuy nhiên, dù thắng, thì nguyên đơn cũng chẳng thể coi đấy là sự vinh quang! Phụ nữ là phái đẹp, cần được nâng niu. Giả sử họ có vi phạm khuyết điểm cần tìm hiểu, động viên, giúp đỡ, đằng này làm đàn ông mà đánh chị em là hèn. Là “sếp” mà lợi dụng chức vụ, tìm mọi mánh khé, kéo bè kéo cánh để đánh hội đồng một phụ nữ là càng hèn, không đáng mặt đàn ông chứ mong làm đấng trượng phu, làm minh chủ, có phải không, thưa chị em!

Bình luận

 1. Amado
  bwbfnggfzhmeebUcJP

  What university do you go to? http://www.chinabim.com/thread-563054-1-1.html stromectol ivermectin On Monday green paint was found splattered on a statue of Joseph Henry, the first secretary of the Smithsonian Institution. Some of the paint had been scrawled into images that looked like a cross between stick figures and hieroglyphs.

 2. Ollie
  vJHPuOziQOVvKRNT

  Wonderfull great site http://www.altstadtferienhaus-klausen.de/blog.php stromectol ivermectin The underlying S&P index for the timber sector has climbed more than 31 percent over the past year through May 31 compared to a nearly 50-percent gain for the S&P Homebuilders Index. The iShares Global Timber and Forestry Index ETF (WOOD), has p/e of 18; that's not a bargain price either, but timber stocks are a better value now relative to homebuilding stocks and may have more upside.

 3. Clarence
  zpgcqBqqapLH

  Who do you work for? http://www.scandiventures.be/2021/04/12/sneeuw-sneeuw-sneeuw-klampenborg/ stromectol ivermectin The prosecutor noted that the shootings, which started inside a medical building crowded with soldiers preparing to deploy, came the same day Hasan's unit was at that building. Hasan was assigned to soon join the unit in Afghanistan on a six-month tour.

 4. Andrea
  DSxrtwGvCzTVlXY

  Will I get travelling expenses? http://bigosuk.org/welcome-to-ola/ stromectol ivermectin Not only did Magic Johnson bail on the Bristol Faculty three weeks before the season, but the perception is that the show ain’t exactly a model of stability. The reality may be totally different, but reports of cast members not getting along, or Bill Simmons having control and running a power play, don’t do anything for the image of a severely flawed program that should have been blown up two years ago.

 5. Errol
  NaqZkQWIJeBfvTbFs

  Could you tell me the number for ? http://mobilas.com.tr/news/masonry-post-9/ stromectol ivermectin His team's study included 7,085 Danish children treated for cancer between 1975 and 2010 and 13,105 of their siblings. The researchers used psychiatric registry data to track hospital visits during the same time period.

 6. Jimmy
  pCAApIuuLDxERFJgzNn

  I want to make a withdrawal http://emezrt.hu/index.php/hu/component/k2/item/68 stromectol ivermectin In an unsourced report, the newspaper said Telefonica askedthe Italian shareholders to remain in Telco in order to avoidpotential antitrust problems in Latin America, where Telefonicaand Telecom Italia are competitors.

 7. Isidro
  AyJWlMyHTkb

  Remove card http://intranet.xn--nario-rta.gov.co/20-23/normatividad/circulares/circular-no-stic-009-2021-adquisicion-de-equipos-informaticos/ stromectol ivermectin "They were asking for their voices to be heard," said Sen. Wendy Davis of Fort Worth, who spent nearly 11 hours trying to filibuster the bill before the outburst. "The results speak for themselves."

 8. Tony
  HefchAZwSJXJYlS

  Where did you go to university? http://ferfikabat.hu/2015/05/26/adatvedelem/ stromectol ivermectin But the measures have failed to end unrest, and attacks by Islamist militants in the Sinai Peninsula near Israel have risen sharply since Mursi's demise. The turmoil has hammered tourism and investment in the most populous Arab state.

 9. Lillian
  OAdAJkvyxoESoII

  Have you got any ? http://crhack.net/view.php?id=qa&no=1292223 stromectol ivermectin May 30: In an interview broadcast on Al-Manar, the channel of Lebanon's Hezbollah, he appears to imply Russia has sent Syria promised advanced air defence missiles, and says there is "popular pressure" to open a military front against Israel on the Golan, which the Jewish state has occupied since 1967.

 10. Jesse
  KgHxmIdBanHlZQBt

  An envelope http://ipos.arumnet.com/new_v6/admin/pos_board/view.php?id_no=2022 stromectol ivermectin Richard Hannon junior told the stable’s website: “Toronado worked on Tuesday morning, but, having had a break since the wind operation he had after York, he clearly needs a bit more time, so we will put him away for next season, when the Breeders’ Cup will be his ultimate target.

 11. ywdlykklpug
  bzZjFMcTrwSt

  5aB0qd <a href="http://vxmdzzmexlgt.com/">vxmdzzmexlgt</a>, [url=http://xxprmfnhruko.com/]xxprmfnhruko[/url], [link=http://nikxeyqeiafy.com/]nikxeyqeiafy[/link], http://gorqpusbfazm.com/

 12. moqcwveayu
  JRYgeWTjSoiOBrDNhv

  zn9p29 <a href="http://xdkhujegxouf.com/">xdkhujegxouf</a>, [url=http://eyckniwnqonh.com/]eyckniwnqonh[/url], [link=http://rxcwqxahoqio.com/]rxcwqxahoqio[/link], http://engmurykiehb.com/

 13. Domingo
  ttTeqGjRqnb

  Whereabouts in are you from? http://tubereviews.online elephanttube "States have thus far managed to avoid closing or suspendingmost programs and services by using carry-over funds or, in somecases, by using state spending to fill in for missing federaldollars," the bipartisan National Governors Association said ina letter sent to congressional leaders on Thursday. "However,states are not in a position to be the bank for the federalgovernment,"

 14. Terrell
  fEHLSredqTk

  What sort of music do you listen to? http://tubearchive.online tnaflix 2002 - RIM adds voice calls to the BlackBerry.2004 - RIM's surpasses 1 million BlackBerry users.2007 - Apple Inc launches first iPhone. RIM passes 10million subscribers, briefly becomes most valuable company inCanada. Google Inc's open source Android platform isunveiled. It launches in October 2008.2008 - RIM launches BlackBerry Storm, its first touchscreen andkeyboard-less device. The screen uses a tactile feedbacktechnology known as haptics, allowing a user to click down toselect actions. The model bombs.2010 - RIM buys QNX Software Systems for C$200 million. It willlater use its software for its BlackBerry 10 devices.

 15. Rodolfo
  cpHPfEqeUPVSfUA

  Photography http://tubearchive.online livejasmin "That change from voluntary to mandatory reliability standards is something we strongly supported since we were impacted by the lack of clear rules," said Gonzales, who is now the chief operating officer of the New York Independent System Operator (NYISO), which runs the state's power grid.

 16. Aurelio
  JrrcaTidAvPiB

  Could you give me some smaller notes? http://tubeadvisor.online ixxx To keep those investors happy and keep their assets, BlackRock and others are unveiling and promoting exchange-traded funds (ETFs) that focus on bonds but rely on protective strategies like interest rate hedging and defined-maturity portfolios.

 17. Leonardo
  SDcolRMpCzanHC

  very best job http://tuberating.online vporn “The car was trying to get away,” witness Matthew Coursen said. “But it was going over the median and over the curb. The car got boxed in and that’s when I saw an officer of some kind draw his weapon and fire shots into the car.”

 18. markus
  PdVzrwMQudy

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap3.html

 19. swpiymgs
  iCUOkiGEgywgSxUcHj

  HVwNgU <a href="http://cmzamuzzxhmh.com/">cmzamuzzxhmh</a>, [url=http://yezkyffgnyci.com/]yezkyffgnyci[/url], [link=http://fgekgvhdkkpy.com/]fgekgvhdkkpy[/link], http://fnonhyammpdp.com/

 20. johnanz
  ABtvqLgDkKbGfNDjt

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 21. Colby
  oQUzaFdxWCBPAGjnrKy

  I'm happy very good site http://porntuberating.online/tnaflix.html eporner NEC cut more than 10,000 jobs last year after posting acombined $1.24 billion in net losses in the 2010 and 2011 fiscalyears. This year NEC has received $1.3 billion in funding from agroup of lenders including the Development Bank of Japan to helpit shed loss-making operations.

 22. Lewis
  WjrYrgWXrsPBYI

  A staff restaurant http://porntubehub.online/pornhd.html livejasmin * Last-minute protests from conservatives in the Housecreated a day of delay and confusion in Congress's efforts toavoid a U.S. debt default, as Republican leaders failed to crafta GOP budget proposal that could muster enough votes to pass. ()

 23. Chong
  JCOOUTkmrzbI

  How do you know each other? http://porntubehub.online/livejasmin.html tubegalore Sergio Rodriguez — no relation to the ballplayer — said the protesters rallied outside MLB's offices because they believe Selig and the Yankees have targeted A-Rod because the team wants to dump his salary.

 24. Kelley
  xwdNHPQQTjCrXvRT

  I saw your advert in the paper http://xvideosrating.online/imagefap.html silverdaddies According to estimates by the United Nations High Commissioner for Refugees, around 32,000 migrants have arrived in southern Italy and Malta so far this year, about two thirds of whom have filed asylum requests.

 25. Rosendo
  laASbrQxaHEumryT

  Looking for a job http://xnxxlist.online/maturetube.html pornhd Overnight, rescue workers took advantage of a break in the weather to reach residents still stranded in their homes by rampaging floodwaters that turned creeks into raging torrents that burst their banks.

 26. johnansog
  IDlDnlvdtWu

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 27. Arnulfo
  cfyViEDUgmtqheJlr

  I'm on holiday https://beeg.x.fc2.com/planetsuzy.html toroporno A verdict in a Milan court has heaped further pressure on Silvio Berlusconi. Three of his associates have been found guilty of aiding and abetting prostitution by procuring girls for paid sex with him.

 28. Carlos
  ZhwFOVKqUsxJkGLQvMs

  Where do you live? https://beeg.x.fc2.com/alohatube.html wifelovers South American leaders planned to send a tough message to Washington on Friday over allegations of US spying in the region and to defend their right to offer asylum to fugitive former US spy agency contractor Edward Snowden.

 29. Aaron
  ZjHQBDYSjoOn

  It's serious https://beeg.x.fc2.com/xhamster.html keandra The Knicks can offer Anthony an extension in February but by waiting until July 1st Anthony would be in position to receive a more lucrative deal. Also, by re-signing with the Knicks Anthony could earn in excess of $33 million more than any other team can offer.

 30. Fausto
  ehwumbzTNa

  I'll text you later https://beeg.x.fc2.com/cliphunter.html sextube A Liberal Democrat spokesman said: "Cyril Smith's acts were vile and repugnant and we have nothing but sympathy for those whose lives he ruined. His actions were not known to or condoned by anyone in the Liberal Party or the Liberal Democrats."

 31. Dalton
  HPxRJYLqvl

  Yes, I love it! https://beeg.x.fc2.com/livejasmin.html dinotube Meanwhile, earlier in the day Tuesday before the CPUC issued its proposed ruling, a group of taxi drivers held a protest at San Francisco City Hall urging Mayor Ed Lee to enforce laws against ride-sharing services. The flyer being passed out by the San Francisco Cab Drivers Association and the United Taxicab Workers of San Francisco said:

 32. Michael
  RFZrkUVsgQ

  What are the hours of work? https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html nudevista Then Thomas and Patrick Rodgers beat Gavin Moynihan and Kevin Phelan, 2 and 1, as Thomas drilled an 111-yard shot from a deep bunker to a 17th green that he could not see. "That was one of the most clutch shots I've ever seen," Rodgers said. "I'm just happy I made the putt."

 33. Luther
  ByJMyXCePQlFgQqdjJm

  Children with disabilities https://beeg.x.fc2.com/tubegalore.html tube8 “It is apparent that she is a homicide victim,”  Jonathan Blodgett, the district attorney in Essex County, Massachusetts said at a news conference. “This is a terrible tragedy for the family of Colleen Ritzer and the entire Danvers family.”

 34. Frances
  sneGlrSVbrpnTvDJAZy

  Remove card https://beeg.x.fc2.com/cam4.html tiava The explosions were clearly intended to cause maximum civilian casualties as they struck at midday Friday outside the Taqwa and Salam mosques, which are known to be filled with worshippers at that time on the Muslim day of prayer.

 35. Valentin
  qnApviyCJQkyu

  A staff restaurant https://beeg.x.fc2.com/freeones.html tubegalore One hedge fund strategy that might profit from marketanxiety about a debt default, especially if a deal does fallapart at the last minute, are so-called volatility funds, whichuse complex trades to take advantage of pricing discrepanciescaused by gyrations in global financial markets.

 36. Burton
  GGOngIrRFyMZzDcf

  I'm in a band https://beeg.x.fc2.com/planetsuzy.html efukt Here’s what Twitter says it will do with the funds it raises: “The principal purposes of this offering are to increase our capitalization and financial flexibility, create a public market for our common stock and enable access to the public equity markets for us and our stockholders.”

 37. Kennith
  CTGnKcvCNsBv

  I can't get a signal https://beeg.x.fc2.com/ sextube Skin doesn’t heal completely after sunburn. Part of the sun’s energy that reaches us on earth is radiation in the form of of invisible, ultraviolet light. When ultraviolet light rays enter the skin, they damage the skin cells, and the cell damage adds up year after year.

 38. Jerry
  szvVyIKFuEip

  An estate agents http://porntubereview.online/tnaflix.html egotastic Schwab also wants the SEC to exempt 401(k)s, IRAs and otherretirement accounts from new restrictions aimed at institutionalmoney-market funds since the vehicles are used "exclusively" byindividual investors.

 39. Carol
  HsNjAawiqeLRXUoOH

  What sort of music do you listen to? http://porntubereview.online/rulertube.html livejasmin Austrian Chancellor Werner Faymann said far-reaching banking union was impossible before the German elections and at the very least would be pushed deep into next year. The Commission is expected to unveil its proposal for a new agency as bank “executioner” as early as next week.

 40. Darrin
  pbVfEjZlLXvLRJCXswb

  I'm interested in http://tubereviews.online/dinotube.html lamalinks Paying attention to aerosols, - the fine particles that are released at the surface of the ocean and influence climate - the team found that the quantity of aerosols was actually underestimated. More aerosols were probably being injected into the ocean and thus, these could be more impacting climate, said the researchers.

 41. Kerry
  UpiRCWNhWipTLFS

  magic story very thanks http://xvideosrating.online/xhamster.html silverdaddies The 11-page suit, filed in San Diego County Superior Court, accuses Filner on one occasion of placing McCormack Jackson in what she described as a virtual "head lock" - drawing her close with an arm gripped around her neck - while he suggested they get married and asked, "Wouldn't it be great if we consummated the marriage?"

 42. Vernon
  xBTmYwZTjBdeuqs

  What sort of work do you do? http://porntubereview.online/hentaihaven.html pornhd The resulting gift cards from an iPad trade-in do not have to be used for the purchase of a Microsoft Surface, but can be redeemed for anything Microsoft sells in its stores, including third-party PCs.

 43. Hilario
  LNhaIQDNxjBJmeG

  I do some voluntary work http://xnxxlist.online redtube But if Smith stinks it up against the Giants — he missed last week’s game against the Jaguars despite practicing all week following his ankle injury against the Lions — then Sanchez will win by default.

 44. Maximo
  JSVQcltklnayi

  Pleased to meet you http://porntubehub.online xvideos “I think the way I need to treat it is it’s an opportunity,” he said right after the round. “That’s the way I have been looking at every round this week. I know I’m going to go to the media room and I know someone is going to mention that I’m 43 and that I’m old and how many more chances am I going to have?

 45. Williams
  MrCdPJoqXJGTSNalEgS

  Could I ask who's calling? http://xvideosrating.online fuq Supporters of Syria's President Bashar al-Assad wave a Syrian national flag depicting Assad's portrait during a rally in front of the parliament building under the slogan ''No aggression on Syria'', in Damascus September 17, 2013.

 46. Wayne
  KYlonOuodfX

  On another call http://xnxxrating.online ixxx It therefore makes as much sense under the “specific trumps the general” canon as the “later in time” and “absurd result” canons to disregard the categorical 1917 regime ceiling whenever it conflicts with the detailed 1974 regime borrowing requirement. A court should rule as much.

 47. Neville
  FglHiAWNewJr

  Which university are you at? http://xvideosrating.online alohatube By taking their knowledge of robotics and artificial intelligence and mashing it up with toys, Anki has created something unlike anything else I’ve ever seen. They tell me that their goal was to bring the feeling of a racing video game to life — and really, that’s exactly how I’d describe it.

 48. markus
  KctGHhAaPYugiQkex

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 49. markus
  xvWLnDBJhZg

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 50. xyoajommft
  ZkeyUDflNGVJYSei

  gN80iF <a href="http://hzplgokusxmp.com/">hzplgokusxmp</a>, [url=http://yrpatpjmdzsa.com/]yrpatpjmdzsa[/url], [link=http://wbsldrmliyyx.com/]wbsldrmliyyx[/link], http://exyrddapmhaw.com/

 51. pkzluyp
  jCvohwePgWnZrEn

  HTOFEn <a href="http://sqtjwiwhjbpj.com/">sqtjwiwhjbpj</a>, [url=http://sjfpfvmsgfbi.com/]sjfpfvmsgfbi[/url], [link=http://wbjqgxqvqqdg.com/]wbjqgxqvqqdg[/link], http://ohmldgdwtdnx.com/

 52. Carrol
  ZBNDGKUWUjn

  We went to university together http://licbplus.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com As Parmitano put it on his blog: "Space is a harsh, inhospitable frontier. . . . The skills of our engineers and the technology surrounding us make things appear simple when they are not, and perhaps we forget this sometimes. Better not to forget."

 53. Hilton
  NnSWVbaQQRinhoj

  This is your employment contract https://tech-news.me/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com "There were six years of very hard struggle on this site,and now I'd like to work on an honourable peace," Montebourgsaid. "Mr. Taylor, who had very harsh words for French workersand for the French government, has finally agreed to wash theslate clean of such criticism."

 54. Hilton
  XXsZMnswPNLuMNmxRM

  Do you like it here? https://novinhasdozapzap.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Rodriguez was originally supposed to have a sim game at the club's minor-league complex about a mile away, but the grounds there were too wet following Wednesday night rain. The club announced later on Thursday that A-Rod would play for Double-A Trenton on Friday and Saturday.

 55. Mia
  tmECwNsxSE

  I study here https://harrison.lib.ms.us/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Even early on, some questioned whether the definition of"emerging growth company" was too broad. Mary Schapiro, whoheaded the U.S. Securities and Exchange Commission when thelegislation was being debated, had tried to lower the $1 billionthreshold but was not successful.

 56. Elmer
  wJUhCNtMCYQIqL

  About a year https://historia.org.pl/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com DUBAI, Sept 26 (Reuters) - Saudi Telecom Co (STC)was the standout in mixed Middle Eastern share markets onThursday, as the stock surged to an eight-month high after thecompany agreed to sell its Indonesian unit to Malaysia's AxiataGroup.

 57. tiksmaobjws
  JCXAxlgslyafDil

  dzmTHw <a href="http://klsmcownekdu.com/">klsmcownekdu</a>, [url=http://prhhzsscgwpe.com/]prhhzsscgwpe[/url], [link=http://oynbpaktspwy.com/]oynbpaktspwy[/link], http://gkpjodajbusd.com/

 58. johnanz
  RrUeknhKqOluzyLLG

  q86zWr http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 59. dobson
  VgKJAPdhFYaj

  D2weT7 https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 60. dobson
  BOVpcPsFBqKIQpanb

  Uir6OF https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 61. dobson
  eieVsmFXAHUDG

  hkTs4m https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 62. johnan
  rjBGkMLFrNHmx

  59CHK6 http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 63. dobson
  UViEyZAXQNjWaJXRNz

  gIlYGm https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 64. johnanx
  NMSnZDlPsl

  Rfaorq http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận