"Bán" ...thơ!...

Vào trang báo mạng tranngocươc.blogtiengviet.net của Trần Ngọc Ước, Hội viên Hội Văn học nghệ thuật tỉnh Quảng Ninh, ngay ở đầu trang, tôi gặp lời đề tựa: “Quẩy gánh bút nghiên đong thế sự / Lục tìm nhân cảnh đọ đầy vơi” và nhiều bài thơ của anh, của bạn anh, trong đó có bài thơ “Lời bạn” Anh tặng người bạn Nguyễn Văn Sông - công nhân Công ty than Vàng Danh:

“Họ chê em lập dị

Tính ngồ ngộ điên điên

Bạn mang thơ đến tặng

Lại xem giá gửi tiền.

Bạn bảo thiếu lịch sự

Coi thường tình cảm nhau.

Em thì em nghĩ khác

Thơ in suông được đâu...

Có thi sĩ cực nhọc

Giữa cảnh sống gieo neo

Con thiếu tiền ăn học

Thơ thì... ngại kỳ kèo.

Kìa...! Bác cứ nhận giúp

Cũng là trân trọng nhau

Nghệ thuật và cơm áo

Có tách biệt được đâu...”

Tôi tìm gặp anh. Dưới đây là nội dung trò chuyện:

- Đọc “Lời bạn”, tôi thấy rất ấn tượng. Ngoài tình cảm chân thật và rất có ý thức của người bạn trong thơ, tôi thấy vẫn còn có điều gì khác nữa anh muốn nhắn gửi tới Bạn đọc. Tôi chưa tìm được “chìa khóa” để mở ra cái “điều gì khác” đó. Anh có thể cho tôi và độc giả hiểu thêm “điều khác” đó được không?

- Cảm ơn anh đã đọc và lưu ý đến bài thơ tôi viết. Thực ra, câu chuyện trong thơ là có thật. Khi tôi mang ấn phẩm thơ đầu tay “GIỌT NẮNG TRONG MÂY” do Nhà Xuất bản Hội Nhà văn ấn hành năm 2003 về nhà, chưa kịp tặng ai thì bạn tôi là Nguyễn Văn Sông, công nhân Mỏ than Vàng Danh đến chơi và “đề nghị” mua một quyển. Tôi bảo Sông: “Tớ tặng chú thôi! Bạn bè với nhau sao phải mua!”. Sông lật bìa sau của tập thơ xem giá rồi rút tiền trả tôi. Ngượng ngùng vì cử chỉ của bạn, tôi bảo: “Thôi! Tớ lấy nửa tiền để khỏi phụ thiện chí của chú!”. Với thái độ dứt khoát, Sông không nghe mà bảo: “Thơ có in suông đâu. Giá trị nghệ thuật cũng phải tính bằng bát cơm chứ anh!”. Và thế là bạn tôi ấn tiền vào tay tôi với những câu nói mà tôi chỉ việc sắp xếp lại thôi đã thành một bài thơ khá hoàn chỉnh như anh thấy (cười).

Tuy nhiên, những câu, chữ rất thật trong thơ chỉ là cái cớ để tôi chuyển tải một vấn đề khác. Anh có thấy bài thơ gồm bốn khổ tách biệt mang bốn ý khác nhau không? Này nhá: Bốn câu đầu:

“Họ chê em lập dị

Tính ngồ ngộ điên điên

Bạn mang thơ đến tặng

Lại xem giá gửi tiền.”

Anh biết đấy! Một vấn đề khác thường là thời nay có hiện tượng thơ in tràn lan, nhiều tập thơ không có đủ giá trị thơ đích thực, nhiều tập viết ra chỉ thấy chữ, thấy vần mà không thấy có tứ, ý nào nổi bật. Vậy thì ai sẽ mua loại thơ đó nhỉ? Ở câu thứ tư tôi viết: “Lại xem giá gửi tiền”, đặc biệt là hai chữ “xem giá”. Tôi ngụ ý: Trước khi trả tiền cho một thứ gì đó, ai cũng vậy, cần xem kỹ giá cả và chất lượng của nó rồi mới quyết mua, mới rút ví trả tiền. Người đưa ra giá cho ấn phẩm thơ không ai khác ngoài Nhà Xuất bản. Một câu hỏi đặt ra: Tại sao đảm nhận trọng trách trước độc giả, Nhà Xuất bản lại để “lọt lưới” những ấn phẩm kém chất lượng như thế? Tại mặt trái của cơ chế thị trường tác động hay tại khả năng thẩm định văn học kém? Mà kém như vậy thì ai mua kia chứ?

Ở khổ thơ thứ hai:

“Bạn bảo thiếu lịch sự

Coi thường tình cảm nhau.

Em thì em nghĩ khác

Thơ in suông được đâu...”

Theo tôi, một tác phẩm hay, bạn đọc sẵn sàng bỏ tiền ra mua và đọc trong sự say mê, trân trọng. Còn tác phẩm không hay hoặc dở thì sao nhỉ? Giữa lúc công nghệ thông tin bùng nổ, nhìn đâu cũng thấy chữ, liệu còn lưu tâm đến những câu văn, câu thơ luộm thuộm, sáo rỗng, có khi còn dở hơi... nữa không? Vậy thì ai lịch sự, ai coi thường tình cảm nhau đây? Người tặng hay người nhận? Về vấn đề này cũng rất tế nhị. Thôi! Ta hãy để mọi người tự hiểu và tự trả lời.

- Nhưng tôi thấy hai câu sau bổ trợ cho toàn khổ thơ rất hợp lý và cụ thể lắm. Một phản biện rõ ràng, có lý!

- Đúng thế! Việc buông lửng không có mệnh đề phụ hai câu đầu để bạn đọc không thể khẳng định ai mất lịch sự, ai coi thường tình cảm của ai. Hai câu sau thì rất cụ thể: Muốn in thơ phải có tiền. Hay nói cách khác: Muốn có sản phẩm phải đầu tư. Có điều, đầu tư vào sản phẩm nào? Đây tôi muốn nói cả về giá trị vật chất và giá trị tinh thần. Người xưa có câu: “Thuyền đua thì lái cũng đua ” để ám chỉ những ai đó a dua, chạy theo danh hão, bắt chước người khác mà thiếu cẩn trọng trong việc đầu tư, dẫn đến đổ bể... Rõ ràng, đây là lời nhắc khéo, rằng: “thơ có in suông được đâu”, cẩn thận không lại quăng tiền qua cửa sổ, thiên hạ họ thấy, họ cười cho!

- Câu chữ của anh khá giản dị, khơi khơi, thấy nhiều vấn đề cần bàn quá! Đọc khổ thơ thứ ba, tôi cảm thấy xót xa. Phải chăng, anh cũng định nhắc nhở giới người cầm bút chúng ta “đừng quá ngộ nhận mà quên đi trách nhiệm thực của mình”?

- Anh trả lời giúp tôi rồi đấy (cười). Hai câu đầu thì rõ quá rồi:

“Có thi sĩ cực nhọc

Giữa cảnh sống gieo neo”

Cực nhọc, lăn lộn với con chữ, nhiều khi quên cả gia đình, dẫn đến tình cảnh thiếu thốn. Quên ăn vì chữ. Làm được bao nhiêu dồn để in thơ, mong có được sản phẩm để đời. Sự thật... anh thấy đấy! Có nhiều tập thơ in ra rồi tặng nhau không xong. Và hậu quả được thể hiện ở hai câu sau:

“Con thiếu tiền ăn học

Thơ thì... ngại kỳ kèo”

Giữa nhịp sống ồn ào, thơ hay còn mất giá, thơ dở thì sao nhỉ ? Đặc biệt, tôi nhấn mạnh ba chữ: “ngại kỳ kèo”. Ngẫm từ tôi ra thôi, mình vô cùng ngại khi mang thơ đi bán. Hình như từ “bán” nó chạm vào điều gì đó như là lòng tự trọng từ trong sâu thẳm của Người Thơ. Tự nghìn xưa, thơ được coi là sản phẩm trí tuệ cao quý và người làm thơ được coi là bậc cao nhân, trí sĩ. Thơ họ viết ra được người đời đón nhận một cách trang trọng. Nhiều bài thơ đã lưu truyền hậu thế. Cá biệt, có bài thơ được thời nay đấu giá đến hàng ngàn, hàng triệu đô-la. Cho nên, người làm thơ thường ngại kỳ kèo mặc cả và người đời thường khoác lên họ cái tên là “kẻ sĩ”. Hai câu cuối của khổ thơ thứ ba như một lời trách cứ với bất kỳ ai vì chạy theo danh “kẻ sĩ” hão huyền mà nhãng quên giá trị thực của Thơ...

- Bốn câu kết của bài thơ anh đã dùng những câu nói rất thật của bạn mình. Liệu còn gì để bàn thêm không? Tôi đọc, vẫn thấy văng vẳng một điều gì đó mà chưa rõ?

- Sự thật diễn ra như tôi đã kể. Những cử chỉ của bạn tôi rất đáng trân trọng:

“Kìa...! Bác cứ nhận giúp

Cũng là trân trọng nhau”.

Hai câu là một lời cảm thông. Những đồng tiền người trả cũng như thơ của người tặng được nâng lên mức nhân ái, cao thượng. Tuy nhiên, cử chỉ, lời nói của người trả tiền càng nhân ái, cao thượng bao nhiêu thì cũng lại là sức nặng đè lên những con chữ của người viết bấy nhiêu. Có câu hỏi ngầm đặt ra trong ý thơ này: Cái giá người ta trả cho những câu chữ của mình đã xứng đáng chưa hay là vì nhiều lý do khác nữa? Tôn trọng bạn chính là tôn trọng mình. Đây cũng là vấn đề rất tế nhị. Xin để Bạn đọc tự trả lời!

Ở hai câu kết, ý nghĩa rất cụ thể, như khẳng định chân lý: Càng lãng mạn, viển vông, xa rời thực tế bao nhiêu, cái giá mỗi người chúng ta phải trả cho chính mình lại càng đắt bấy nhiêu:

“Nghệ thuật và cơm áo

Có tách biệt được đâu...”

- Cảm ơn anh đã cho tôi và độc giả biết thêm ý nghĩa sâu xa của bài thơ rất thực!

Tác giả bài viết: Trần Trương

Bình luận

 1. nhacpasju
  MJEZkxXVTY

  IXNCIq <a href="http://fupptnbadrew.com/">fupptnbadrew</a>, [url=http://qfldkxnguoxz.com/]qfldkxnguoxz[/url], [link=http://hvvoyagxendo.com/]hvvoyagxendo[/link], http://ukmsktcwksop.com/

 2. qmwngpd
  lWZcQsKnfhorKNwr

  bBpcq7 <a href="http://chzhytjanvvf.com/">chzhytjanvvf</a>, [url=http://mevuwuimiunx.com/]mevuwuimiunx[/url], [link=http://xugdygqjgpqr.com/]xugdygqjgpqr[/link], http://lvnumwwrqtab.com/

 3. ufffrl
  mxXHMZrIVtDGUtD

  ya2jlo <a href="http://vbvcdhmjahtl.com/">vbvcdhmjahtl</a>, [url=http://tlppjtkbdvdo.com/]tlppjtkbdvdo[/url], [link=http://qjxlhvqhjbzj.com/]qjxlhvqhjbzj[/link], http://uohefxhqxfhh.com/

 4. bhalqff
  nuYxgPGBeistp

  CTqxOU <a href="http://kwacrkuvjaxq.com/">kwacrkuvjaxq</a>, [url=http://ybgtvahxgjqf.com/]ybgtvahxgjqf[/url], [link=http://vxwtnwecnyjo.com/]vxwtnwecnyjo[/link], http://iescovswblpt.com/

 5. Chuck
  eZCZBtRCWvyLoFEt

  I'm sorry, I didn't catch your name http://tubearchive.online fatmomtube In 2011, Glover started using a heart rate monitor and otherelectronic gadgets (as well as free apps like NoomCardioTrainer, Google MyTracks, MapMyRun, RunKeeper, andMapMyFitness) to help him achieve his weight loss goal.

 6. Donnell
  EOgkAqKuTSUmMQavPqj

  I can't get a signal http://tubereviews.online nudevista Delivering mail and parcels to all of Scotland’s communities inevitably costs more than delivering in built-up urban areas only. Any private sector successor to Royal Mail will seek to cut costs to maximise profit, creating pressure on being allowed to achieve this through abandoning universal service.

 7. Efren
  LvfpmJPBQaLnuy

  How many weeks' holiday a year are there? http://xvideosrating.online egotastic It’s not too late. The Cambridge scientists say they intend to connect with Opie’s group to trace the origins of their differences, which may in turn put them closer to the roots of human togetherness.

 8. Chong
  aNAPdFlIBvfoil

  One moment, please http://xvideosrating.online ampland Views in the Mursi family's home village of al-Adwa reflect how many Egyptians feel about their military: its generals are fallible but as an institution it can bring a degree of stability and security to a country weary of political chaos.

 9. Maxwell
  etFssQkSVfpIZ

  Who's calling? http://tuberating.online planetsuzy The galactic bulge, stretching over thousands of light-years, is considered to be one of the most significant parts of the galaxy. The origin and the structure of this enormous central cloud consisting of 10,000 million stars were not very clearly understood by the astronomers.

 10. Moises
  oYYEtapuXyipeFgGSm

  When do you want me to start? http://tubereviews.online hentaihaven Zimmerman, who is being tried on charges of second degree murder, has maintained that he shot Martin after he was knocked down and beaten by Martin and the teenager went for Zimmerman's gun. After the shot was fired, Martin sat up and said, "You got me," Zimmerman told police and media.

 11. Gilberto
  ATQlmBugiyeqOUhrlIL

  I'm from England http://tubearchive.online wifelovers Analysts say civilian members of the interim cabinet are trying to promote a political solution despite resistance from security services that want to crack down on the Brotherhood, encouraged by an outpouring of public anger at the movement.

 12. Colin
  hNdOwgwysoBBBcUlV

  Who would I report to? http://tuberating.online eporner As my old man used to say, knowledge is being aware that fire can burn; wisdom is remembering the blister. So use this cheat sheet to become an expert at spotting the things others would miss and use them well for your next purchase.

 13. Randolph
  olwLzyCRBpc

  Could I ask who's calling? http://tubeadvisor.online pornhub Perhaps her most famous cover, which is also included in the new book, is a 1994 “Dream Team” photograph of her with Rachel Hunter and Elle Macpherson. At the time, Ireland was pregnant with her son, who’s now 19 years old.

 14. Lenny
  KpVRJtDizT

  Could you tell me the number for ? http://tubearchive.online spankwire In the interview she said Zimmerman "started the ball rolling" and could have avoided the situation by staying in his car. "But he wanted to do good. I think he had good in his heart, he just went overboard," the juror told CNN.

 15. rrwucna
  wOdXlbeUaay

  ca44e1 <a href="http://kxsvawebetzs.com/">kxsvawebetzs</a>, [url=http://xqrzcnsxlzep.com/]xqrzcnsxlzep[/url], [link=http://ltcoisrtggbo.com/]ltcoisrtggbo[/link], http://osimykgzxygf.com/

 16. spogmoze
  GgiwROBcKhKzE

  6r58jj <a href="http://bzbuzmujyohb.com/">bzbuzmujyohb</a>, [url=http://pnetwtifcyyi.com/]pnetwtifcyyi[/url], [link=http://vfsyxnciyiok.com/]vfsyxnciyiok[/link], http://ghlvmlwbwxse.com/

 17. johnanz
  trxXEQMrIGTAFCDgx

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 18. Chance
  UzRBtNIIdKTqYnzARwQ

  I like watching TV http://xnxxrating.online/9taxi.html rockettube Iceland's government has pledged that 10% of all transport fuel will be eco-friendly by 2020. It is considering hydrogen, methane and electric cars. But the grand total of electric vehicles in Iceland at present is just 30.

 19. Ariel
  dsSPPIYXPVRuKYiIha

  Do you know each other? http://porntubehub.online/hqporner.html tube8 Country music singer Willie Nelson came in at No. 9 with his latest record "To All the Girls," featuring duets with some of country music's longtime female stars including Dolly Parton and Loretta Lynn.

 20. Shelby
  ZvChYdIKkcxA

  I'd like to open a personal account http://xnxxlist.online/petardas.html iwank "You serve at the pleasure of your master. You're somebody who has literally watched thousands of years of people wishing [their lives] away; they're trying to find shortcuts. We're trying to find genie who thought 'If only I could get free, I could live that life [better].' Our Alice had a really tough growing up process, and when you see the pilot, they kind of complete each other in that way," Kitsis said, adding that for the genie "he feels like he is a prisoner of the bottle, and those handcuffs on him are literal" until he meets Alice. The love he feels for her is something he fights for and strives to maintain.

 21. Jason
  bJMtSMoyKYlxVAAXW

  Do you know what extension he's on? http://tubereviews.online/streamate.html redtube He said bodies of 63 of the dead had indications of a chemical weapons attack, but he could not confirm this. “Their mouths were foaming, their pupils were constricted, and those who were brought in while still alive could not draw their breaths and died subsequently,” he told The Associated Press via Skype. “The skin around their eyes and noses was grayish.”

 22. Philip
  GbdOFTYAlCSQ

  Wonderfull great site http://tuberating.online/4tube.html pornhub All 21 analysts surveyed by Reuters forecast the Bank ofKorea would hold rates steady, with nearly all of therespondents seeing interest rates hiked in 2014 or 2015. (Reporting by Christine Kim; Editing by Eric Meijer)

 23. Brain
  xEWKNwanGxwLEgX

  very best job http://tubeadvisor.online/spankwire.html alohatube China's savings rate has continued to ratchet up, not because the Chinese have uniquely Puritanical habits, but because workers never receive the money in the first place. The lion's share goes to the great state entities, the patronage machines of the Party, and these behemoths are defending their turf with tooth and claw. They also have powerful allies in the Standing Committee.

 24. Humberto
  fTxLJkXyWGNsxxETjf

  I'd like to send this to http://tuberating.online/vporn.html xnxx But the CBO includes those cuts - about $1.2 trillion over adecade - in its long-term forecast, so canceling them withoutoffsetting savings would worsen the deficit and deficit outlooksignificantly.

 25. Carmine
  CquXtVKbQebulPDLL

  Where are you calling from? http://tuberating.online/nudevista.html xvideos The trend was even more pronounced in the UK, where iOS market share increased by 7.8 per cent year-on-year and Windows Phone increased by 5 per cent, while Android saw a decline of 3.8 percent – in a quarter when several flagship Android devices launched including Samsung Galaxy S4.

 26. Harley
  VkvqZibREUeItL

  A few months http://tubereviews.online/ghettotube.html freeones On this week's Daily News Fifth Yankees Podcast, Mark Feinsand is joined by WFAN's Sweeny Murti during the final day of the season at Yankee Stadium as they talk about Mariano Rivera's emotional Bronx farewell.

 27. Daren
  eTSmPukWCDP

  I can't get a dialling tone http://xvideosrating.online/voyeurweb.html redtube An Associated Press estimate of the train's speed at the moment of impact using the time stamp of the video and the estimated distance between two pylons gives a range of 144-192 kph (89-119 mph). Another estimate calculated on the basis of the typical distance between railroad ties gives a range of 156-182 kph (96-112 mph).

 28. johnansog
  yYbWhgOGvHYSnboPMk

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 29. johnansog
  QORawQVuDfWGPj

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 30. Francis
  CfROIkCKqIIVa

  I didn't go to university https://beeg.x.fc2.com/vporn.html pornmd “I think I was, like, flattered that he trusted me enough to send that in the moment — and also just completely baffled that someone so book-smart could be so stupid in life,” she said with a laugh.

 31. Alexis
  LLyiCrAtkS

  I'd like to change some money https://beeg.x.fc2.com/yuvutu.html thumbzilla And endosulfan - a substance so nasty the United Nationswants it eliminated worldwide - was banned only by a SupremeCourt order in 2011. The decision came a few months after thechief minister of the southern state of Kerala, the top electedofficial, went on a day-long hunger fast to demand the ban.

 32. Jeffrey
  xAkriuJbOnxASOBhw

  A Second Class stamp https://beeg.x.fc2.com/egotastic.html rockettube I assume she didn't answer the only question that matters. What is she trying to hide? Why is she using the courts to hide the dirty truth about herself? She had to keep something sealed because if it got out it would ruin her. There you go LA Times. Start digging. Will the media ever get back to doing real investigations? Gaga is definitely a phony.

 33. Gracie
  VZTjhfMNVAMQxoTnnLR

  Is there ? https://beeg.x.fc2.com/tiava.html youjizz As I understand it, a Nobel prize comes with a substantial amount of money. Will that money go to the professors, whose were could not have been performed had they not been affiliated with those particular institutions? Will the money go to the institution and be used to reduce the cost of tuition? And if they work was the result of government grants, will the findings be entered into the public domain so there are no licensing fees or royalties paid by others who don’t have similar backing?

 34. Floyd
  bABQLZdfcm

  Free medical insurance https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html lamalinks Assad told Russian state television last week that his cooperation was dependent on an end to threats of war and to U.S. support for rebel fighters. But it seems likely that Moscow can prevail on him to comply, at least initially, with a deal in which it has invested considerable personal prestige.

 35. Jake
  hXNYWanUlc

  Can I take your number? https://beeg.x.fc2.com/sextube.html egotastic Since then he has sought to recast himself as a champion of business and development in his state and is expected to highlight those themes as the Bharatiya Janata Party’s candidate for prime minister in next year’s general election.

 36. Moshe
  gHXMBsiBYXdFn

  I'd like to send this letter by https://beeg.x.fc2.com/xnxx.html iwank Sunday's matches were among the most thrilling in yacht-racing history. The two supercharged AC72s dueled neck and neck in the second race, changing leads four times, an America's Cup record, before New Zealand eked out a victory. On Saturday, New Zealand narrowly avoided catastrophe with a near-capsize that cost it the race.

 37. Rusty
  KYfkXxDoFosoYtd

  Who would I report to? https://beeg.x.fc2.com/livejasmin.html lobstertube Your mother and I want to talk to you seriously, and in detail, about how we now see the later years of our lives, of the things we want you to know and possibly some of the difficult decisions you may need to make for us as we get older.

 38. Arturo
  ekVbSVJyxEStsumC

  The United States https://beeg.x.fc2.com/vporn.html sextube Huff (3-1) retired 10 straight batters after giving up the home run, earning the win. Girardi’s decision to piggyback Huff after Hughes wasn’t the only tough pitching call he made; he brought in Mariano Rivera for a four-out save after Dave Robertson allowed the tying run to get to second in the eighth.

 39. Maynard
  znbXZRoZJqHqAWSuijy

  We were at school together https://beeg.x.fc2.com/redtube.html xnxx Chism — a star player on the school’s junior varsity soccer team — was arrested a short time later, when he was spotted walking along a roadway in the neighboring town of Topsfield, about 24 miles north of Boston.

 40. Walton
  csvefxhauVa

  I support Manchester United https://beeg.x.fc2.com/streamate.html fuq Still, Abe has pledged to pursue renewable energy and backed reforms that would separate power generation and distribution, aimed at getting utilities to retool their electricity grids so they can absorb solar and wind power generated by households, companies and other independent sources.

 41. Corey
  VPUZYiQCGdP

  I have my own business https://beeg.x.fc2.com/silverdaddies.html streamate Like Fast Retailing, the latest earnings reports by Japan'sbiggest retailers have been riddled with healthy figures thatsuggest stronger demand but which actually show weak consumersentiment and entrenched deflation.

 42. Napoleon
  JhRaPYOfmoy

  I'm a partner in https://beeg.x.fc2.com/pornhd.html txxx GROSSPRIEL, Austria -- In Austria, hunting game such as deer and wild boar is a hallowed way of life, one that follows age-old codes of honor and requires a license bestowed only after passing rigorous exams. In that exalted world, Alois Huber was a brazen outlaw even before he went on a murderous rampage that left four people dead.

 43. Katelyn
  msWMzmRUDAEbgl

  I can't get through at the moment https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html xtube The Interior Ministry, which has said Iraq was facing an "open war" fuelled by sectarian violence, ramped up security in the capital this week by closing roads and deploying additional police and helicopters.

 44. Blaine
  gKxyywYPuqWXgyKU

  We've got a joint account https://beeg.x.fc2.com/elephanttube.html hqporner The attack may have something to do with the start of the elk mating season, known as the rut, when male elk become aggressive and occasionally fight to the death with other bulls as they jockey for and protect females.

 45. Osvaldo
  XTqYhLLWNnnGdt

  It's serious https://beeg.x.fc2.com/redtube.html spankwire Niue operates in free association with New Zealand, its main source of aid and its biggest trading partner. New Zealand is obliged under the island's constitution to provide "necessary economic and administrative assistance". All Niueans are New Zealand citizens and can take up residency there.

 46. Marty
  tywIVNUvizIa

  History https://beeg.x.fc2.com/cam4.html rulertube The British television executive has held senior positions at many of the country’s major broadcasters, including Sky and ITV, where she built close ties with advertisers and regulators, and developed a reputation for boosting morale.

 47. Jewel
  hMPhqYeUNM

  Another year https://beeg.x.fc2.com/pof.html porntrex The rail outage began on Wednesday morning when ahigh-powered electric cable serving a commuter rail line with anaverage daily volume of 125,000 riders failed at the same timethat crews were working on the planned replacement of analternate power line.

 48. Nathaniel
  PsxjStKjTiTbZbYXW

  Where do you live? https://beeg.x.fc2.com/planetsuzy.html txxx An informant within the U.S. Drug Enforcement Agency posed as a drug trafficker and proposed to Hunter and his team that they kill a DEA agent and a boat captain providing information to U.S. law enforcement authorities, claiming it was necessary because there was a leak within the narcotics trafficking organization, according to the indictment.

 49. Korey
  eJsRCOCoaoQdvrcbGws

  I'm sorry, I didn't catch your name https://beeg.x.fc2.com/porntube.html planetsuzy "I had a feeling that walking on a strict Manhattan grid, in the shadow of hundreds skyscrapers, could be oppressive," he said. "However this had its own advantages … density creates an incredible vibe for this city."

 50. Floyd
  GFxjimZFwP

  Other amount https://beeg.x.fc2.com/ tube8 There was outrage after Pavlos Fyssas, a hip-hop musician, was stabbed to death last month. Amid street protests, Prime Minister Antonis Samaras' conservative-led government has promised to "eradicate" Golden Dawn.

 51. Sheldon
  yYosEmloFenoeiIZlxW

  I'm a member of a gym https://beeg.x.fc2.com/ porntube Banking on the huge success of Marvel's films that include 2012's "Avengers," ABC and Disney's television series tries to lure young fans of the films to a new platform for the universe created by the comic books.

 52. Eddie
  QBnkamPAHBN

  How do you do? http://porntubereview.online/al4a.html pornhd “Wow. That was truly incredible,” said LeGrand, who stopped to take a picture with former teammates before his news conference. “That’s all I can say. I’m going to remember that the rest of my life. I want to thank Rutgers for all they’ve done for me. This is going to go down in history. We all made history here today. I’m so happy I finally got to announce Team LeGrand. We’re so close to a cure. All we need is the money.”

 53. Seth
  MfRKfMgCZrdXlFuf

  I'm doing an internship http://xnxxlist.online/damplips.html 9taxi Chocolate lovers worldwide are set to munch through about7.4 million tonnes of the confectionary in 2013, up nearly 2percent on a year earlier and worth about $110 billion,according to global market researcher Euromonitor International. (Writing by Lewa Pardomuan; Editing by MuralikumarAnantharaman)

 54. Leonardo
  idLtvIoTMRywrtB

  A company car http://xnxxrating.online/txxx.html livejasmin NEWS ITEM — A Montana man who painstakingly gathered and reassembled parts of five $100 bills eaten by his golden retriever has been reimbursed by the U.S. Treasury for the “mutt-ilated” currency. The Independent Record reports Wayne Klinkel of Helena received a $500 check Monday.

 55. Nickolas
  csGOiWuuEUrGjTljQYg

  I'd like to send this letter by http://xvideosrating.online/keandra.html redtube "Andy's class were on their way to the gym, his class were the next ones in the gym," she told the BBC filmmakers. "His class was stopped when somebody went up, when they heard the noise and discovered what had happened."

 56. Bobber
  pxISinDxhartVfrnX

  The line's engaged http://xnxxlist.online/beeg.html pornmd The merits of HHS' reviews of Qamar's billing and the effectiveness of his own campaign are unclear. But some people familiar with Qamar's high-profile effort say OFA's apparent acceptance of his support may backfire on the group.

 57. Dannie
  YqzLxubPcIlfgwodh

  Will I get travelling expenses? http://tuberating.online/yuvutu.html madthumbs The trust published its list of "six canaries in the mine" - a reference to the birds sent down mines to reveal the presence of dangerous gases - in a bid to show how plants, animals and humans would have to live alongside "an increasing rate of environmental change".

 58. Norbert
  aXdqusJYglreoStqtiY

  I'm sorry, he's http://porntubereview.online/zorras.html xhamster California's highest court refused Tuesday to block the state from sanctioning same-sex marriages while it considers a petition arguing that a voter-approved gay marriage ban remains valid in all but two counties.

 59. Dorsey
  dXXHIyVQjZTMvGK

  Could I order a new chequebook, please? http://porntubehub.online/redtube.html rockettube The Irish singer said her letter was written "in the spirit of motherliness and with love". She said it was a response to journalists who had asked her to comment on Cyrus telling Rolling Stone magazine that her new vampish look and video were modeled on O'Connor's 1990 video for the song "Nothing Compares 2 U", where she sheds a single tear.

 60. Galen
  ECbdTeVNjvPw

  I'm originally from Dublin but now live in Edinburgh http://porntuberating.online/lamalinks.html planetsuzy Yorkshire made a brilliant start with the ball when Ryan Sidebottom produced a late out-swinger, on the third ball of Sussex’s second innings, and bowled Luke Wells. Mike Yardy then drove against Plunkett and found the hands of Phil Jaques at cover.

 61. Deadman
  ZUniPqLueKJRM

  We need someone with experience http://tubeadvisor.online/rulertube.html pornhd No-one ever thought that this vast country could move from authoritarianism to democracy without a hitch but this lurching push-me-pull-you transition is worse than it needed to be. And all the time the desperate problems of poverty are getting worse.

 62. Ricky
  AuKyLYhYTtN

  good material thanks http://porntuberating.online youjizz In Texas, the heads of the Chambers of Commerce in Dallasand Fort Worth, where the merged American Airlines would bebased, sent a letter to that state's attorney general asking himto drop his support for the U.S. Justice Department's lawsuit.

 63. Steve
  GsxEPpVCRiuNrHMEJ

  Could you send me an application form? http://xvideosrating.online pornmd The British Museum and the Fitzwilliam have opened recommended adult-only displays of Japanese shunga - erotic "Spring pictures" - exploring sex, love and humor in Japan through some 200 works including paintings, scrolls, sets of prints and illustrated books with texts.

 64. Quentin
  qlrYItxyunDj

  Where are you calling from? http://xvideosrating.online elephanttube The Securities and Exchange Commission claimed that BrianWilliamson, 42, disseminated quarterly reports and marketingmaterials that essentially overstated the value of Oppenheimer'sfund holdings and performance figures.

 65. Diva
  CGkLopTFJKa

  Could you give me some smaller notes? http://porntubereview.online keandra Bloomberg says the full-timers can stay because state law allows board members whose terms have expired to stay on. But the two full-timers’ terms did not expire — their positions were abolished July 3 when the law went into effect.

 66. Nicky
  qIhnyWTsqsPE

  very best job http://porntubereview.online nhentai Malley claimed "he had the right to point his rifle at the individual because he had reasonable suspicion to believe a crime was occurring," according to the probable cause statement. He identified himself as a "militia Minuteman."

 67. Haywood
  mvFnnsYHpLB

  On another call http://tuberating.online cliphunter After spending most of his first term as president refusing to use his executive powers to ease deportations of illegal immigrants, Obama flexed his presidential muscles in mid-2012. With his campaign for re-election gearing up, he had his Department of Homeland Security temporarily halt deportations of undocumented children who were brought to the United States by their parents, often at a very young age.

 68. Juan
  WdmnLNhUIS

  How long have you lived here? http://xvideosrating.online ghettotube Olivia Wilde is no longer playing house with husband Tao Ruspoli. The 'House M.D.' actress and her husband of eight years have gone their separate ways, People.com reports. 'They have been living apart after trying for quite some time to make their relationship work,' a source told the mag. A rep for Wilde confirmed the separation, which was reportedly a mutual decision. Wilde, 26, eloped with Ruspoli, 35, who is the son of the late Italian Prince Dado Ruspoli, when she was just 18 years old.

 69. Mathew
  qEIFqXRZgthGXJxvoz

  In a meeting http://tubeadvisor.online nudevista "We exceeded our guidance on sales, earnings and cash flow,and we've taken the year up accordingly with respect to ouroverall financial guidance," Wasjgras said in a telephoneinterview. "On a year to date basis, we're seeing a lot ofstrength versus last year, so we're fairly confident closing out'13 and as we move into 2014."

 70. Miguel
  CedAgwMMute

  I'm at Liverpool University http://tuberating.online youporn "From my perspective, the bigger problem with lithium batteries is the cost. You don't see them widespread because the cars that are purely electric right now are far too costly to appeal to the general public. They won't have that attraction until we get one on the showroom floor for a total less than 20 thousand dollars.

 71. Laverne
  fkaQIojzqC

  I was made redundant two months ago http://xvideosrating.online ixxx "It was just a big mistake. He knows. He came out and told the team," Holland said. "We won't put a cloud of him or anything like that. We've got all the love for him. ... We'll be waiting for him, and we know he's going to be a key member of this team when it comes to the playoffs."

 72. markus
  DxJVsaEhnPaFsJnM

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 73. markus
  yIjocKYyjgU

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 74. markus
  qnLblmkMVE

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 75. markus
  lngEzqaBluFIr

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 76. zddojhsxcpb
  gnFKZlxobE

  B8IEiT <a href="http://okuunyxcatgh.com/">okuunyxcatgh</a>, [url=http://yilkxpyeojas.com/]yilkxpyeojas[/url], [link=http://xgoyhippkehv.com/]xgoyhippkehv[/link], http://maaqarrdsbkj.com/

 77. bmnbtu
  snVIzxLbysGttdDHiAb

  bY8E9U <a href="http://ntxkknimytnm.com/">ntxkknimytnm</a>, [url=http://qygqwzazifpm.com/]qygqwzazifpm[/url], [link=http://fkioyngobrmb.com/]fkioyngobrmb[/link], http://jlviojdyzcby.com/

 78. qcqwpvqybwt
  ARVsuTdsSeRawZvmt

  dt66SR <a href="http://xqksxydvaeyz.com/">xqksxydvaeyz</a>, [url=http://ulnhktrmuvbs.com/]ulnhktrmuvbs[/url], [link=http://cwpujlqlzfuh.com/]cwpujlqlzfuh[/link], http://nhhxtjrriyve.com/

 79. fuchcimrpb
  LjhzBMkznrjaWgh

  ZbnYiR <a href="http://zwsdbksrfpkm.com/">zwsdbksrfpkm</a>, [url=http://cfgbpvpwftic.com/]cfgbpvpwftic[/url], [link=http://mknhbwqjgngh.com/]mknhbwqjgngh[/link], http://jdjjkgqvurpx.com/

 80. Jacinto
  YvWABJszEnGRVa

  Can I call you back? http://rostgmu.ru/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Costolo's single-minded focus on Twitter's business goalshas not been welcomed by everyone. It alienated many earlyTwitter enthusiasts who were interested in the political, socialand technical potential of a unique new service that couldfairly claim to express the sentiment of the world in real time.

 81. Rodger
  sLOWIVwfGSGZpuHE

  A First Class stamp https://brochure.docketnavigator.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Goodwood is just one of the events at which the 911's 50th anniversary is being celebrated. Porsche Cars GB is racing a classic 1965 model at various venues, with the car already having appeared at Brands Hatch in Kent last month.

 82. Keven
  dpvOmMmGGFUNeGhlxW

  I study here http://meeyung-creations.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Types of fraud where the card holder is not present, such as when purchases are made over the phone, online or by mail order, also saw a 23% year-on-year rise, with £142 million worth of losses recorded.

 83. Jocelyn
  sZReMEtsBadKBKxv

  Recorded Delivery https://mnbc.ca/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "I'm not going to raise the debt ceiling yet again without addressing why we're in debt," Sen. Lindsey Graham, R-S.C., told Fox News. He and other Republicans argue that these spending cuts are critical in order to bring the federal budget back to a sustainable level and, ultimately, start to reverse the seemingly inexorable rise of the national debt. 

 84. Kraig
  zeGKbPjvkZjzSu

  I don't like pubs https://as.vanderbilt.edu/math/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Ferronickel production increased to 10,166 tonnes in thefirst half of 2013, compared to 8,009 tonnes in the same periodof 2012. This figure represents 56 percent of the company'sfull-year 2013 ferronickel output target of 18,000 tonnes.

 85. Dewayne
  JElAdiqoxuCkikhX

  Recorded Delivery https://mcindependentnews.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Our job is to continue to organize to continue to increase the pace of this bipartisan progress, and to ensure that when we get to the Senate floor, we’ve done everything we can to ensure that these senators have heard from their constituents back home, and that they know that this is not a partisan issue at home, and that they know that it’s an issue of basic human dignity.

 86. Luigi
  JelozKJRszLMbLDfKLb

  Yes, I love it! https://bankautomationnews.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "The administration has also asked importers to immediatelyrecall any possibly contaminated products and has required alllocal quarantine and inspection bodies to further strengtheninspection and supervision of New Zealand dairy productsexported to China," it said in a statement.

 87. Arden
  LmDgLsizacUbRylkiJM

  Please wait https://evepersak.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "I heard my mom screaming for help and 'Please, don't kill my kids. They don't know nothing. We don't know nothing," Osorio said Friday. His chilling testimony came in the American trial of a former Guatemalan soldier charged with lying about the 1982 massacre on his U.S. citizenship application.

 88. Osvaldo
  ImDOEdNXnDS

  Lost credit card http://probacja.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Gates, who was ranked by Forbes magazine this year as theworld's second-richest person behind Mexico's Carlos Slim, jokedabout his decision to leave the university during a talk beforealumni and donors.

 89. Herbert
  XQBrACbmEKk

  How do you do? https://tdv.org/tr-TR/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Hoppe continued, "Total mortgage banking revenue increased 20% to $38.5 million this quarter. This accomplishment reflects the ability of our mortgage team to adapt to the significant interest rate volatility we saw this quarter. Our second quarter results demonstrate the success of our diversified model and the significant opportunities for future growth. We are extremely fortunate to have the right team in place to implement our strategy and achieve continuing strong results."

 90. cwglqyl
  IdgwLPXiKTxh

  X055zT <a href="http://tduchtdhbzgj.com/">tduchtdhbzgj</a>, [url=http://naxsfgywnyea.com/]naxsfgywnyea[/url], [link=http://gcvdoebmkoes.com/]gcvdoebmkoes[/link], http://dizozezcqwmk.com/

 91. pmtflzdm
  HVLRGnsXtcu

  IboJW9 <a href="http://dqonlxjliwqx.com/">dqonlxjliwqx</a>, [url=http://mgjvulbusvnt.com/]mgjvulbusvnt[/url], [link=http://yylwqgckrewo.com/]yylwqgckrewo[/link], http://ajznidoiewrz.com/

 92. johnanz
  tLRdLVfOaiyf

  UUx7Z2 http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 93. johnanz
  MJiSvqmYknvSW

  2BhLH5 http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 94. johnanz
  qetNLjeNKKBUhS

  ci1XoY http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 95. dobson
  wZmUPfeAvtidsp

  OFBbZD https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 96. dobson
  JIqSEiraoLHkVipy

  mN7VOI https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 97. dobson
  klnBjbSXRFnhwJqHI

  j9iKIt https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 98. dobson
  WpGKCtZYXTLiJbsfwKo

  PxJus2 https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 99. dobson
  LUjAslUZhIxjCwl

  xEMklQ https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 100. dobson
  PZBFpCgETBiyxVV

  b1McPp https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 101. johnan
  nnvpOPVPMzAxTgsmKu

  ZZHAxc http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 102. johnan
  OezVBENtwVmq

  7Iv7Xl http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 103. dobson
  bPdTpBAUVak

  cKhCPb https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 104. dobson
  AAPSVzZtrcgwfxv

  5ZPt1P https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 105. johnanx
  IueKMXwJtdezDmc

  TFRfmX http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 106. Newton
  XvtFZsoKlbdrFIl

  This site is crazy :) <a href="http://www.verne.cat/traduccion-de-ciprofloxacina-en-ingles-m8hg">will ciprofloxacin work for a tooth infection</a> The infamous Triforce hunt from the end of the game, which had players zig-zagging across the world seeking treasure maps leading to eight fragments of the legendary icon, felt like padding in the original. Nintendo has pruned it back in this version, with only three fragments needing to be found by map (and a further shortcut available if you pay the hefty postage on a mystery letter). You'll also have the opportunity to buy a fast sail that speeds up your boat and ensures the wind is always at your back. I expected this would feel like a cheat, but in fact it redoubled my joy in exploring the world by boat, and I stopped using the warp spell to get around.

 107. Justin
  OVVkMOXZMHycsZR

  Best Site good looking <a href="https://www.toridawnselden.com/intel-pharma-arez-tnjv">intel pharma arez</a> Netanyahu went to Capitol Hill late on Monday and met with small groups of lawmakers, several of whom insisted afterward that they would continue tough sanctions on Iran over its nuclear program and push for even stricter measures in the coming months.

 108. Florencio
  ijTbcmXCXLwsgUMEn

  Best Site good looking <a href="https://www.planet-transport.com/sumatriptan-zofran-interactions-1ok4">sumatriptan 50 mg preis</a> The UK-based private bank appointed Jenny Purves as privateclient senior manager in its Edinburgh office, where she willprovide additional banking and lending expertise to complementthe office's substantial investment management offering. Purvespreviously worked with the Bank of Scotland and has over 35years of experience in the industry.

 109. Harold
  cLNsBylOzdGELOTLx

  Could you tell me the number for ? <a href="https://www.skon.in/venlafaxine-er-tablet-brand-name-4brl">interaction between tamoxifen and venlafaxine</a> Apple works through the same channels, but its relativelylate entry means it has a significantly smaller presence.Samsung, for example, has more than 200 official distributorsand resellers in Guangzhou province, while Apple lists 95.

 110. Alexandra
  jxENbXnrCGaQYhzh

  How many weeks' holiday a year are there? <a href="https://www.planet-transport.com/what-is-acetaminophen-aspirin-and-caffeine-ysf9">acetaminophen brands in mexico</a> Many of the factors causing the fall are one–offs, reinforcing the fact that investors should not read too much into one set of quarterly figures. After all, Shell managed to smash expectations in the first quarter of the year.

 111. Freeman
  CCSsqBqaEGr

  Not in at the moment <a href="https://showmethis007.com/urimax-400-mg-uses-frcl">urimax 0.4 uses in hindi</a> And finally, there is the question of whether investors are being too optimistic about how strong the U.S. economy will be next year and how much Asia's export-driven economies will benefit from that recovery.

 112. Emmanuel
  kbUsyVRUlN

  Who do you work for? <a href="http://tuandungsilk.com/kamagra-generic-viagra-100-mg-sildenafil-e39d">kamagra generic viagra 100 mg sildenafil</a> Neale commented: "Apple called me to say they will be refunding the money I have lost and apologised for closing my case so early. Lily had used the password she’d seen me enter to download the games. She is only eight years old. Even when I sat her down and explained that what she was doing had cost dad money, I still don’t think she really understood.These in-app purchases are terrible and people need to be aware."

 113. Elton
  QmpVxmOtOyUDXezyLk

  Can you put it on the scales, please? <a href="https://theaquaticcity.com/zovirax-pommade-ophtalmique-arret-de-commercialisation-y3cz">zovirax topical ointment price</a> Cano never contacted Boras to let him know he was making the switch, though Boras had already started negotiations with the Yankees on a new deal for the All-Star second baseman. Does Boras believe the Yankees will re-sign Cano?

 114. Dustin
  PSFnVWEJCjBxo

  I'm in my first year at university <a href="https://www.toridawnselden.com/can-u-take-claritin-d-with-ibuprofen-2gno">can a child take ibuprofen and claritin together</a> And to this day, fully half a Century later, decades after that “war to safeguard our Democracy” has ended, millions of people in Vietnam are still suffering the effects and destruction of the eco-system of their country due to all the lethal chemical Dioxin that was in those 20,000,000 gallons of “Agent Orange” that was sprayed, poured and dropped over their nation.

 115. Donnell
  fDUKEgTTjdSppLmH

  I'm doing an internship <a href="http://www.truenaturebliss.com/index.php/aspirina-compuesto-quimico-7r4v">aspirina compuesto quimico</a> Samuel's commitment to a program the caliber of Ohio State is a major development for all of New York City, not usually regarded as a hotbed for football recruitment. Things are trending up, though. Former Thomas Jefferson lineman Ebenezer Ogundeko is now a freshman at Clemson. Poly Prep senior lineman Jay Hayes is heading to Notre Dame, and Abraham Lincoln senior lineman Thomas Holley has scores of top Division I programs vying for his services.

 116. Gabriella
  MNpJTlgrJbkWLKNjiBs

  I've just started at <a href="https://theaquaticcity.com/true-botanicals-trial-kit-g2io">true botanicals vitamin c booster makeupalley</a> The Hyper Suprime-Cam on the Subaru Telescope took the image which shows the Andromeda Galaxy in sharp clarity in a wide field of view. The picture represents a milestone in observational astronomy and has changed the way we see space forever.

 117. Oscar
  pqFlCeCbEGmtWcDIT

  Can I call you back? <a href="https://truthaboutbody.com/prilosec-otc-side-effects-anxiety-25ge">prilosec 400 mg</a> RB Matthew Tucker - Showed some potential in training camp and preseason but didn't earn a roster spot. He's a good practice squad candidate. I only saw the Eagles keeping three RBs but keeping one on the PS will mean they have 4 in practice.

 118. dobson
  MMuvJEjiBpfojGn

  LA9G0Z http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận