CHUYỆN THƯỜNG NGÀY-Truyện ngắn của Đỗ Văn Luyến

Gần hết giờ làm việc buổi sáng của ngày trực lãnh đạo tại đơn vị. Sau mấy cuộc tiếp khách, toàn giải quyết những tình huống phức tạp về an ninh trật tự, tôi mệt bã người. Trở lại bàn làm việc, tôi lấy tập công văn dày mà đầu giờ văn thư chuyển đến, chăm chú đọc và ghi ý kiến chỉ đạo triển khai thực hiện. Chợt có tiếng gõ cửa nhè nhẹ, tôi nói to: “ Vào đi!”.

Cửa xịch mở, một người đàn ông trung tuổi, dáng thấp đậm, nhanh nhẹn bước vào phòng, cất tiếng cười cởi mở:

- Chào em. Anh đến thăm đột ngột thế này, có làm phiền em không?

Nghe tiếng nói thân quen, gần gũi, tôi thả cây bút, bước vội tới, bắt tay người khách đến bất ngờ, với niềm vui khôn tả. Trước mặt tôi là người anh khả kính, tôi vốn quý trọng: Nhà thơ Trần Bình, Chủ tịch Hội Văn học Nghệ thuật tỉnh nhà.

- Sao anh đến mà không báo trực ban điện để em xuống đón? Công việc từ sáng đến giờ căng thẳng quá, được  gặp anh, em vui lắm. Anh có chủ trương gì cho em đây? Thôi, trưa nay, anh ở lại ăn cơm cùng chúng em, chẳng mấy khi em có dịp may này, chắc anh em ở đây phấn khởi lắm.

Giọng anh chân tình:

- Anh vừa vào cổng, chưa kịp hỏi, lính em đã nhận ra anh và sốt sắng đưa anh lên đây rồi. Thăm nhau tí chút thôi, chứ có chủ trương gì đâu. Còn việc cơm cháo, để khi khác, em ạ - tuy nói vậy, nhưng chưa bao giờ anh ăn ở chỗ chúng tôi - Anh đi họp thơ phú ở  Hà Nội, tiện đường về, rẽ qua thăm em một lát và trao đổi chút việc, nhờ em quan tâm. Chiều nay, anh lại có cuộc họp, nên không ở lại đây lâu hơn được.

Tôi biết anh từ đầu những năm 1990, khi còn là Đội trưởng An ninh trên vùng Đệ Tứ chiến khu, quê tôi. Vốn yêu văn chương từ nhỏ, ham mê sáng tác và có thơ đăng báo ngành từ năm 1978, nên vào thời điểm ấy, tôi để tâm tới sáng tác thơ nhiều hơn. Trong số tác phẩm được nhiều người chú ý, động viên, tôi chọn hai bài thơ viết về không khí lễ hội chùa Quỳnh Lâm gửi báo Hạ Long. Ít ngày sau, tôi được mời dự kỷ niệm sinh nhật lần thứ 75  của một lão Nghệ sỹ Vùng mỏ, người cùng huyện. Trong số khách mời hôm đó, có nhà thơ Trần Bình, Phó Chủ tịch Hội, trực tiếp biên tập thơ của Báo Hạ Long. Tôi may mắn được ngồi chung bàn, đối diện anh, nhưng lúc ấy, vì chưa quen nên chẳng biết nói chuyện gì, còn anh thì đang bận trả lời các câu hỏi của những người anh quen từ trước. Thấy tôi mặc sắc phục với đầy đủ sao ve, anh bất chợt hỏi:

- Ở Công an huyện, em có biết cậu nào là Đỗ Hương Thanh làm thơ không?

Tôi hồi hộp, lúng túng chưa kịp trả lời thì người bạn học phổ thông cùng tôi nhanh nhẹn chỉ vào tôi, nói: “Nó đấy, anh ạ!”.

Anh bắt tay tôi, thông báo: “ Em có bài thơ khá, đưa đăng số báo tới đấy, chúc mừng em!”

Niềm vui bất ngờ quá, khiến tôi sung sướng, nhưng chẳng dám hỏi anh là bài nào, chỉ nhỏ nhẹ cảm ơn anh. Tâm trạng phấn chấn đó, tôi còn nhớ như in đến tận bây giờ. Sau buổi ấy, tôi còn được gặp anh vài lần khác. Chính anh đã khuyên tôi vào hội tỉnh. Anh đối xử với tôi rất ân cần, coi tôi như đứa em. Từ khi tôi chuyển công tác về thị xã này, thỉnh thoảng anh rẽ qua, nhưng lần nào cũng chỉ khoảng mươi mười lăm phút, nhân có việc gì đấy, rồi đi ngay.

Còn hôm nay, tôi băn khoăn chưa rõ việc anh định trao đổi là gì, liệu tôi có giúp được anh không? Đón chén nước tôi trao, anh hỏi:

- Dạo này, em và các anh em ta ở đây sáng tác thế nào, có nhiều tác phẩm khá không?

Tôi đáp:

- Cũng khá, anh ạ, nói chung là hăng say, sôi nổi. Em bận nhiều việc nên đóng góp hạn chế, còn các bác Nguyễn Thìn, Vũ Khoa và một số người nữa, nhất là bác Đinh Hữu thì gặt hái nhiều kết quả, có thể nói là rất bội thu. Riêng bác Hữu, năm nay trên 70, mà còn sung sức lắm, bọn em không theo kịp. Bác ấy vẫn khỏe mạnh, sống mực thước, minh mẫn, chịu đọc và tích luỹ, nên kiến thức uyên thâm, văn phong chặt chẽ, giàu cảm xúc và truyền cảm. Em rất quý và coi bác như bố. Có điều trùng hợp ngẫu nhiên là bác cùng tuổi mẹ em và đều là người đi ra từ cuộc kháng chiến chống Pháp.

Tôi ngừng lời, rót nước tiếp vào chén anh, anh nói: “Thế thì rất hay rồi! Em cho biết thế anh rất mừng”. Rồi sau một phút như cân nhắc, đắn đo, anh ướm hỏi: “Còn chuyện khác thì em thấy thế nào?”. Tôi ớ người: “Anh bảo thế nào là thế nào ạ? Em chưa hiểu ý anh”. Ngập ngừng một chút nữa, anh nói thêm: “Chẳng là, anh làm Bí thư Đảng Đoàn, Chủ tịch Hội, nên hay làm việc với Phòng An ninh nội bộ, Công an tỉnh. Nhiều lần, cán bộ phòng gặp riêng anh, hỏi về thái độ và tác phẩm của một vài hội viên, trong số ấy có bác Đinh Hữu, ở địa bàn em phụ trách, rất được chú ý”.

Không đợi tôi hỏi thêm, anh đứng dậy, tự ra khép cửa phòng, rồi chậm rãi nói:

- Em ạ, có một việc anh nhờ em giúp đây, chính là việc bác Hữu mà em vừa nói đấy, hội viên kỳ cựu của anh. Từ khi được cử làm Bí thư Đảng Đoàn, Chủ tịch Hội, cách đây đến 8 năm, anh đã đặt vấn đề này với Công an tỉnh và bây giờ, xem chừng có chiều hướng tốt hơn. Cho ai? Cho chính mình thôi, để lòng mình nhẹ nhõm mỗi khi nghĩ về một người tốt. Bác Hữu, anh quen biết từ năm 1966, nhiều khi ăn ngủ ở nhà bác, có đêm bác tâm sự những điều mà đến nay anh cũng không tiết lộ với ai. Bác Hữu theo cách mạng từ rất sớm, nhiều day dứt và chính những day dứt ấy đã đưa bác đến với văn chương. Anh quí bác ấy vì điều đó. Vừa mới lên làm Tổng Biên tập, anh đã nghĩ đến tập bản thảo bảo lưu “không được sử dụng”, anh đọc thấy tốt, có vấn đề gì đâu, do đó, tự trích ra 1 chương, về việc nhân vật chính 16 tuổi đã tham gia vào đội ngũ an ninh, tự tay bắn chết một tên ác ôn. Anh trực nhà in và khi báo ra, mang luôn vào Công an tỉnh, hỏi: “Các em đọc đi? Cho ý kiến thế nào?”. Một chú bảo: “Em đọc từ lúc mới sắp chữ, thấy tốt”. Anh nói ngay: “À, thế à! Cả tập đều tốt như thế! Vậy thì tại làm sao…?”. Chú ấy mỉm cười: “Chúng em nhận bàn giao lại, rồi lại bàn giao lại, cũng chưa thấy có gì…”. “Thế thì các em phải xem lại, tháo gỡ, đừng để ảnh hưởng cho người ta. Việc này làm anh áy náy lắm…”. Các chú ấy rất cảm thông. Tuy thế, việc lưu cữu chả biết từ đời nào, nên phải kiên trì đến 7 - 8 năm, bây giờ xem chừng trên ấy đã thuận; vì thế, anh mới nói với em ở dưới này, để cùng góp sức vào… Cách đây mấy năm, anh cũng đã nói riêng với Bí thư Thị ủy, người cùng quê với anh, đồng chí ấy rất thông cảm với văn nghệ sĩ và rất có tình, nói với anh rằng, không thấy có vấn đề gì ở chỗ ông Hữu cả. Em không tin thì điện hỏi lại xem…

Anh bỗng hạ giọng xuống:

- Anh nói một câu này rồi đi đây, quan niệm của anh là cố làm việc tốt khi mình đang có quyền. Sau này, có muốn làm cũng không làm được nữa. Ở đời, việc gì xấu thì cố mà quên đi, việc gì tốt thì phải nhớ, để làm. Hãy nghĩ đến những người tốt mà sống, mà hành động. Trên đời  này, những người tốt còn nhiều lắm, em à…

- Anh đã nói vậy thì em cũng xin xác nhận rằng: Từ ngày em về đây, với tư cách lãnh đạo lĩnh vực an ninh, nghe báo cáo, em biết bác Hữu nằm trong danh sách lực lượng Công an quan tâm từ vài chục năm trước. Lý do đưa vào thời điểm ấy là đúng quy định, đúng quy trình, phù hợp giai đoạn đất nước đang chiến tranh, khi còn nhiều thế lực thù địch chống đối chế độ quyết liệt, nhiều văn nghệ sỹ bộc lộ nhận thức chưa rõ, có biểu hiện nghi ngờ chính sách…

Anh nói ngay:

- Vậy thì bây giờ, em xem kỹ lại cho anh trường hợp này đi. Bác Hữu là người rất tốt, anh chịu trách nhiệm về lời đảm bảo này. Không được để thiệt thòi cho bác ấy. Anh cũng đã nói với cấp trên của em như thế.

Rồi anh đi ngay, vội vã như khi đến, không kịp để tôi cảm ơn. Tiễn anh xong, tôi trầm ngâm, ngẫm nghĩ hồi lâu về câu chuyện anh vừa trao đổi, rồi bấm máy gọi trinh sát mang hồ sơ lên. Đọc nhanh các tài liệu chính mang tính căn cứ, các báo cáo định kỳ về đối tượng Đinh Hữu, tôi thấy: Trừ mấy năm đầu, Đinh Hữu đều được các thế hệ an ninh nhận xét thái độ chính trị chưa phát hiện nghi vấn, quan hệ chan hòa với mọi tầng lớp xã hội, tác phẩm đóng góp tích cực vào sự nghiệp của Đảng, có uy tín với đội ngũ sáng tác trong, ngoài thị xã, việc xếp loại tiến bộ, tạm thôi chú ý với đối tượng này là đúng đắn. Cân nhắc kỹ các yếu tố, tin tưởng vào chiều hướng tốt đẹp, tôi điện ngay cho anh Trần Bình, vừa khi anh về đến nhà, báo tin: “Em sẽ tìm lý lẽ xác đáng để thực hiện theo đề nghị của anh, mong anh yên tâm”.

Nghe vậy, anh mừng lắm, tiếng thanh thoát hắn lên, anh cảm ơn và dặn tôi đừng nói cho ai biết. Dĩ nhiên, tôi hiểu, vì đó là nguyên tắc công tác của ngành. Ngay buổi tối hôm đó, tôi gác hết mọi việc, tập trung nghiên cứu kỹ hồ sơ Đinh Hữu. Tôi vẫn biết, ở thời điểm ấy, việc đưa công dân Đinh Hữu vào diện quản lý, áp dụng biện pháp nghiệp vụ của lực lượng an ninh là cần thiết, đúng chỉ đạo. Nhưng, mấy chục năm rồi mà chưa thay đổi cách tư duy là chưa thỏa đáng, vô tình làm ảnh hưởng nhất định tới sinh mệnh chính trị con người, nhất lại vào đúng trường hợp mà tôi vốn gần gũi, kính trọng, biết rất rõ phẩm chất và khả năng cống hiến cho xã hội của người ấy. Tôi liền tự mình thảo báo cáo lãnh đạo Công an cấp trên, đề xuất đưa Đinh Hữu ra khỏi diện quản lý của ngành, tôi viện dẫn đúng đắn cơ sở lý luận, thực tiễn, tất cả đều hoàn toàn xác đáng.

Hai hôm sau, nhân có hội nghị tại Công an tỉnh, tôi mang theo hồ sơ và đề xuất về trường hợp trên. Trước lúc vào họp, tôi gặp Phó Giám đốc và trưởng, phó phòng nghiệp vụ theo dõi chuyên đề, trình bày. Phó Giám đốc, cũng là bạn tôi, vừa cười vừa nói: “Việc gì hệ trọng mà gấp thế, lính đâu không sai mà ông phải làm việc này?”. Tôi đáp: “Quả là việc hệ trọng, mình nhân thể xuống họp, gặp các ông trình bày cho cặn kẽ”.

Sau khi nghe tóm lược nội dung, Phó Giám đốc bảo: “Được rồi, nghe thấu lý, đạt tình”. Rồi chỉ đạo trưởng, phó phòng nhận hồ sơ, tài liệu và đề xuất cụ thể, yêu cầu làm thật nhanh. Tất nhiên, tôi không thể nêu ý kiến của anh Trần Bình, mặc dù Phó Giám đốc với anh cũng là chỗ thân tình. Tôi phấn khởi và tin công việc sẽ tốt đẹp. Đúng vậy, ngay chiều hôm sau, Phó Trưởng phòng Nguyễn Bá gọi điện cho tôi, báo đề xuất của lãnh đạo Công an thị xã đã được chuẩn y, bảo tôi cho người về nhận lại tài liệu, rồi làm thủ tục nộp lưu hồ sơ theo quy định. Tôi thở phào nhẹ nhõm. Đến lúc này, tôi mới chính thức gọi điện cho anh Trần Bình, hồ hởi thông báo việc đã xong. Anh không ngờ sự việc lại được giải quyết nhanh đến thế. Cả tôi và anh đều chung một niềm vui, như chính mình được “cởi trói”. Anh em tôi cũng thống nhất không để tác giả Đinh Hữu biết chuyện này, cho vô tư, coi như ông chưa hề vướng mắc gì trong đời cầm bút.

Mấy tháng sau, Đội trưởng An ninh tìm tôi, tâm sự: “May quá, anh ạ, vẫn chuyện ông Hữu ấy. Em chơi với con trai ông, biết cháu ruột ông sắp lấy con thằng Lộc, là cán bộ Công an tỉnh. Vừa rồi, anh không làm thủ tục loại ông ấy khỏi diện, thì chắc hai đưa phải dừng cuộc hôn nhân”. Thế là, một việc tưởng chừng vô hại với xã hội, thiếu chút nữa dẫn đến hậu quả đáng tiếc. Mới hay, việc gì cũng phải nhìn xa, trông rộng, nghề nào cũng đòi hỏi phải có lương tri, lòng nhân ái luôn cần ở mọi lúc, mọi nơi, việc làm hướng thiện phải khẩn trương, chậm còn hơn không...

Vậy mà, câu chuyện đã qua hơn chục năm rồi, ông Đinh Hữu đã gần 90 tuổi, vẫn minh mẫn, sức viết khỏe, tác phẩm sản sinh không ngừng, quả là một nguồn sáng tạo đáng nể phục. Tôi vẫn thường ghé thăm, lúc nào ông cũng gọn gàng, chỉn chu, mực thước, với hiểu biết rộng lớn, thâm sâu, ý kiến sắc sảo, cử chỉ ân cần. Trong trò chuyện, ông rất chú ý nghe, những điều tôi hỏi đều được ông giải đáp thỏa đáng, cách nói chuyện bình đẳng, làm tôi càng thêm nể trọng. Anh Trần Bình cũng đã nghỉ hưu từ lâu và tôi, cũng rời nhiệm sở gần năm năm rồi. Anh em tôi thỉnh thoảng vẫn gặp nhau, đôi lúc nhắc lại chuyện cũ như ôn lại kỷ niệm đặc biệt đẹp về tình người. Anh hay hỏi thăm tôi về ông Đinh Hữu, nhắc tới những ấn tượng đẹp và coi ông như một người anh. Vậy mà, một lần gặp tôi, anh bảo: “Này em, hình như bác Hữu có biết chuyện, nhưng lại bảo anh là người đưa bác ấy vào diện quản lý. Còn em, bác ấy lại nghi ngờ rằng, em là thế hệ sau, làm sao giúp được việc tháo gỡ cho bác ấy. Anh nghe mà thấy buồn, thăm thẳm buồn. À, thì ra đời là thế, có gì đơn giản đâu. Trồng cây ngọt sao lại ra quả đắng? Chả cần nói đi nói lại làm gì. Rồi bác ấy sẽ nhận ra ”. Tôi bảo: “Chắc bác ấy đùa anh thôi. Con người sâu sắc, từng trải thế chẳng lẽ lại không hiểu nhà văn, nhà thơ có giỏi đến mấy cũng không thể làm thay việc Công an được. Đưa người này, người kia vào diện quản lý là nhiệm vụ bí mật của an ninh, trên cơ sở rất cẩn tắc, thận trọng, quy trình chặt chẽ. Ngay cả người cùng ngành Công an, mà không được phân công vào việc ấy, cũng không biết, huống chi anh lại là người ngoài ngành. Với anh, trong cương vị trưởng ngành cấp tỉnh giai đoạn ấy, lại nhạy cảm và có quan hệ thân tình với lãnh đạo cấp trên của em và với em, nên anh mới chủ động và mạnh dạn đề xuất những trường hợp cụ thể mà anh biết quá rõ như bác Hữu, để lực lượng an ninh xem xét, quyết định. Còn với em, vì trẻ nên không phải là người đưa bác ấy vào diện, nhưng cũng vì trẻ nên mới có cơ hội đưa bác ấy ra khỏi diện chứ. Nó chỉ là chuyện thường ngày thôi, nhưng không phải ai cũng làm được như anh em mình đâu. Chính anh đã gợi ý em làm một việc cho lòng thêm thanh thản, thế là vui rồi, phải không anh? Mà thôi, cũng chẳng cần để bác ấy  biết mà  làm gì? Ở đời, cứ tự ngẫm nghĩ mới thấy hay…”.

Thời gian cứ vùn vụt qua nhanh, cuốn trôi bao sự kiện vui buồn của kiếp người. Chuyện nhỏ thường ngày trên đây không hiếm gặp trong cuộc sống muôn màu, nhưng chẳng lẽ không là tấm gương để mọi người cùng suy ngẫm về lẽ ăn ở với đời hay sao? Và, trong bao mối quan hệ xã hội, sau bao thứ đã bị thời gian vùi lấp và tuổi tác làm tôi quên đi, song tôi vẫn luôn nhớ đến người bạn vong niên, người anh giàu tình nhân ái: Trần Bình!

Đông Triều, 30.5.2019

Bình luận

 1. Alex
  TyOOMXlNvn

  Until August http://diamondexchangeindia.com/2021/07/30/how-to-make-world777-agent-id-in-hindi/ stromectol ivermectin “Good morning Anthony, all ready for our first meeting?” Mayor Weiner’s face was contorted as his thumbs tapped on the device, “Just a sec John, I’ll be with you as soon as I send my massage, sorry, I mean message.”

 2. Edward
  zjbjrltHNP

  Do you need a work permit? http://lovehome.ca/the-interior-design-trends/ stromectol ivermectin This prompted President William McKinley to call for a force of 125,000 soldiers to fight the Spanish on April 23. In response, the Spanish declared war on America the following day, and the U.S. followed suit the day after that.

 3. Ruben
  cHTHLYmhvvOzSdyHQ

  Some First Class stamps http://www.shuirj.com/index/article/index/artid/4240.html stromectol ivermectin Monday's Supreme Court ruling means it will not at this timereview an October 2012 decision by the 2nd U.S. Circuit Court ofAppeals in New York in which the court said the Argentinegovernment had broken a contractual obligation to treatbondholders equally.

 4. Colton
  keqHYxUBTwamdoAIK

  I love the theatre http://ypsilon-securite.fr/services/telesurveillance/ stromectol ivermectin Not only are these trends not going away, they will continue downward until a balance is reached with the increasing productive capability of the man/computer/machine combination and consumer demand. The structural problem implicit is that ever fewer people working in positions above minimum wage inevitably translates to ever decreasing consumer demand. As this process intensifies there will be increasing disharmony as our societies must define and separate “needs” and “wants” and actually prioritize that which sustainable government revenue can provide and to whom.

 5. Deshawn
  WjompyXoswUNPUhKV

  Very Good Site http://sunilrion.co.kr/helpdesk/product/read.jsp?reqPageNo=1&no=44 stromectol ivermectin New York is naturally home to the best and brightest young minds — from a young chef who’s cooking for Gordon Ramsay on TV, to an award-winning digital animator who’s already directed his first Off -Broadway play. Both are under 14 .

 6. Diva
  OdQuaVQiDKaEwumcTCu

  Which team do you support? http://blog.isi-dps.ac.id/ptariwiguna/prosesi-pembukaan-pkb-xxxv-tahun-2013 stromectol ivermectin The iconic iPad - which kick-started the tablet revolution - is still the biggest seller in the market with 48% of US sales in the last quarter, compared with 17% for Kindles and 8% for Samsung devices.

 7. Kelvin
  JgjdolRSAKltMkCrCuY

  Please wait http://grifis.oops.jp/trpg/h_session/wiki.cgi?action=EDIT&page=TableStyleHelp stromectol ivermectin In two bold examples showcasing how costly it is to build new reactors, Areva's European Pressurised Water Reactor (EPR) projects in Finland and in its home market in France are billions of euros over budget and years behind schedule.

 8. Aubrey
  bhYAzDTuDKeNruxD

  What's the current interest rate for personal loans? http://www.vietnam-life.net/hero2/schedule.cgi?form=2&year=2020&mon=9&day=5 stromectol ivermectin Chipmaker Intel Corp. rose after Jefferies boosted the stock to buy from hold, citing the company’s increasing emphasis on chips that consume less power, perform better, and cost less. The upgrade came a day after the California company said it is closing its only factory in Massachusetts, eliminating up to 700 high-paying manufacturing jobs in one of the largest job cuts to hit the state in recent years. Intel said the Hudson plant is using outdated technology to make older generations of chips used in low-end applications, which do not generate as much profit as its higher-end ones used in PCs.

 9. Luther
  bgXZpwuSyWLnAJ

  Have you read any good books lately? http://wiki.katiwilde.com/index.php?n=ZuwissenCasinoIhreGrundManual.ZuwissenCasinoIhreGrundManual?action=edit stromectol ivermectin Packaging Corp of America said it would acquiresmaller rival Boise for about $1.28 billion to increase itscontainer board capacity. Packaging Corp's offer of $12.55 pershare represents a premium of 26 percent to Boise's .

 10. Raymundo
  CgKUfkYkCDyuGSoGVI

  Best Site Good Work http://www.brendajohima.com/post-secondary-institution-spelling-ooops/ stromectol ivermectin As he finished, Sean breathed hard sighs before uttering: “Lee’s time on this Earth was tragically cut short but he was a loving father and devoted husband. Take care, mate. We will love you and miss you.”

 11. Patric
  iRJvZvMbWWzvHTjt

  What sort of work do you do? http://mourn.kgeu.org/default.asp?d_idx=2021&page=5 stromectol ivermectin You forgot to add scared too, kaybeetoys. They're so afraid of becoming a victim, that rational behavior gets in the way of better judgement. They'll spend thousands of dollars arming themselves to the teeth. Makes no sense.

 12. Allen
  GZaAwdzYEpoU

  What are the hours of work? http://argee.com/portfolio-view/in-faucibus-risus/ stromectol ivermectin Hasan has never denied carrying out the attack, and the facts of the case are mostly settled. But questions abound about how the trial will play out. How will Hasan question his victims? How will victims respond? How will his health hold up?

 13. Nolan
  PBVYEEEVzCLEuWVY

  An envelope http://www.farmboysdiesel.com/over-100k-likes-on-fb/ stromectol ivermectin The remarks came at the end of a four-week trial in whichthe government said Countrywide lifted controls on mortgages ina process called "Hustle," and then intentionally sold theresulting bad loans to government-sponsored mortgage giants, theFederal National Mortgage Association (Fannie Mae) andthe Federal Home Loan Mortgage Corp. (Freddie Mac).

 14. Lionel
  LmmGUkiTbiEJCQqhr

  I came here to work http://invoguenails.com/new-shots/ stromectol ivermectin Kilpatrick was a Michigan state representative when he waselected mayor. He resigned as mayor in 2008 and pleaded guiltyto lying under oath to hide an extramarital affair. He wassentenced to a jail term and then later served 14 months inprison for a probation violation when a judge found he hadconcealed assets to avoid paying restitution to Detroit. (Additional reporting by David Ingram; Writing by David Baileyand Daniel Trotta; Editing by Ken Wills)

 15. Carmelo
  caqAEYFvpnacjRr

  Whereabouts are you from? http://trinityunited.com/outreach/dsc07994/ stromectol ivermectin Longoria, who spent a beautiful day at the beach getting a foot massage and catching up with friends, was enjoying a quick Brazilian retreat before her upcoming reality dating show "Ready for Love" debuts on NBC later in March.

 16. evfjjmiah
  DESFBeBXQNpHqRaJlr

  l14REk <a href="http://bledqojllnst.com/">bledqojllnst</a>, [url=http://jnhtlausnqha.com/]jnhtlausnqha[/url], [link=http://btphmizvvsml.com/]btphmizvvsml[/link], http://tmrguxrvcxxy.com/

 17. kwcwcg
  LpjXoxUVLjhUzF

  8QhmXe <a href="http://qpgddwjctoon.com/">qpgddwjctoon</a>, [url=http://yorgtlbxiizd.com/]yorgtlbxiizd[/url], [link=http://csgwtnygyibn.com/]csgwtnygyibn[/link], http://domnhmyjxubu.com/

 18. Rickey
  HsCbwxSDaZfTbajV

  How much will it cost to send this letter to ? http://tubereviews.online al4a Worryingly, Gates has poor form in making key hiring decisions - bear in mind he picked Ballmer to succeed him as Microsoft CEO. Since then, Google and Apple have made mincemeat of Microsoft in new markets.

 19. Gabriel
  XuIKYpUwWPzMwMItFZs

  I'll text you later http://tubereviews.online ghettotube The Brooklyn-born entertainer joined with the human rights group Reprieve to demonstrate what the hunger strikers are enduring at the U.S. military lockup. The demonstration was videotaped and posted online Monday.

 20. Melvin
  vfJdkUDjRH

  We need someone with qualifications http://tubearchive.online xtube "At this time, I believe that the addition of two newdirectors and my stepping down from the board is the mostconstructive way forward for J.C. Penney and all other partiesinvolved," Ackman said in a statement released by the company onTuesday.

 21. Sarah
  oRNNSvtsDdyAVhyWqD

  How many are there in a book? http://porntuberating.online madthumbs In bankruptcy, Kodak failed to obtain significant value forits portfolio of patents, which experts said was a crucialreason it had to sell core businesses and reinvent itself. Butthe bankruptcy resolved a major dispute with retirees overpensions, and it has forged a restructuring plan that, whilewiping out shareholders, should pay secured creditors andsecond-lien noteholders in full.

 22. Nigel
  lHWXZPvvejGP

  What line of work are you in? http://tuberating.online tubegalore "In San Francisco last year, we had so much demand that in order for everyone to get ice cream, we would have had to have 1,000 trucks on the road," Uber CEO Travis Kalanick said. "That's a city with 1,500 cabs."

 23. rglkdinl
  MUQZDjTDyA

  v8y3lf <a href="http://xktmunvmuzvr.com/">xktmunvmuzvr</a>, [url=http://wjczeilyoddx.com/]wjczeilyoddx[/url], [link=http://ybldcybhuwck.com/]ybldcybhuwck[/link], http://vtdygfihmitk.com/

 24. johnanz
  yBPibzVQURs

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 25. Lenny
  ialIcAOrAzsKeMw

  Will I be paid weekly or monthly? http://tubeadvisor.online/porntube.html nudevista Social media giant Twitter made public its S-1 documents with the Securities and Exchange Commission (SEC) late Thursday, revealing details about the company to help the government review its bid to transition from a privately- owned to publicly-traded company.

 26. Shaun
  nDWwYHXQUSffcUxi

  What do you do? http://xnxxrating.online/myvidster.html apetube Founded in 2007, OpposingViews.com is an independent media site that publishes original journalism on politics, social issues, religion, sports and entertainment. Our editorial staff presents breaking news, in-depth analysis and cutting-edge content around the clock. Based in Los Angeles, we currently reach 4 million users every month.

 27. Razer22
  OwSvlysPHYnMoVMdKN

  Your cash is being counted http://porntubereview.online/damplips.html apetube "Accordingly, the CFTC's enforcement action ... wouldviolate DRW's constitutional due process right to receive fairnotice ... as well as its right to be free from arbitrary andunreasonable government actions," the complaint added.

 28. Gayle
  cYnrLBNrWfb

  On another call http://xnxxlist.online/4tube.html hentaihaven A spokesman for the inspectorate said: "Every person is entitled to high-quality care which reflects their needs and promotes their rights. We are continuing to support this care home to make the urgent changes we set out in our improvement notice. We are now assessing the extent to which these requirements have been met.

 29. Grace
  zxCYAsKsoVIBE

  I came here to work http://porntubereview.online/fuq.html txxx “She uses those powers in cases where there are pieces of operational information which she judges disclosing would be not helpful for national security and she uses those powers sparingly but she uses them when they are necessary."

 30. johnansog
  wdcXQwYZDdDBgbJjO

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 31. Andres
  lpGjZdRPqUlZq

  A book of First Class stamps https://beeg.x.fc2.com/lamalinks.html egotastic While Tepco's bankruptcy looks to have been taken off thetable as an option, there are calls for the government to takeover the Fukushima clean-up project through a national"decommission agency". Another idea in circulation is to splitTepco in two, with one spin-off taking charge of the clean-upand the other taking control of its working power stations.

 32. Trevor
  pllXNfCZMstHugP

  Have you got a telephone directory? https://beeg.x.fc2.com/keezmovies.html sextube Sarah begged her parents to stop the chemotherapy and they agreed after a great deal of prayer, Hershberger said. The family, members of an insular Amish community, shuns many facets of modern life and is deeply religious. They live on a farm and operate a produce stand near the village of Spencer in Medina County, about 35 miles southwest of Cleveland.

 33. Jeffery
  FkIGVugWrT

  Other amount https://beeg.x.fc2.com/youporn.html damplips The Church in Wales said in a statement Thursday that its governing body approved the motion by a vote of more than 100 to 24 after a “passionate debate” at the University of Wales Trinity Saint David in the town of Lampeter.

 34. Forest
  JRsIDcwdOW

  It's serious https://beeg.x.fc2.com/damplips.html voyeurweb We, as a people, agreed to give up a slice of our rights to enact the “Patriot Act”, with the disillusion of a “Sunset” clause. Does anyone really think this law will EVER sunset once it was in place? We, as a people, have allowed to erosion of our rights over and over (the Patriot Act just being one example). Once you cede a piece of your constitutional rights, anyone born after that will never get to experience that right in the same way that you were able to experience it.

 35. Buster
  lGBnEBkUXUSpWK

  Another year https://beeg.x.fc2.com/porntube.html beeg “When a community of shareholders buys a family farm to be held in public trust, this ensures it will be farmed sustainably for ever. We hope our model of community-trusteeship can inspire other farms to do the same.

 36. Scottie
  MwxJIyHKiOQd

  Sorry, you must have the wrong number https://beeg.x.fc2.com/madthumbs.html spankwire He added that the commission granted Ormet relief with theunderstanding the aluminum company, or its successor, "wouldmaintain employment levels at or above 650 full-time employeesthroughout the term of the agreement ending Dec. 31, 2018."

 37. Shayne
  XsLGtCzKFYd

  I never went to university https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html hqporner During the morning session, the U.S. House ofRepresentatives passed legislation to avoid a damaging defaultand reopen shuttered agencies, hours after the Senate alsoapproved the bill. President Barack Obama had said earlier hewould promptly sign the bill into law.

 38. Javier
  ExkDWUQOOTQNIzRymO

  Sorry, I'm busy at the moment https://beeg.x.fc2.com/femjoy.html ampland The early season fires have burned through more than 120,000 hectares (300,000 acres) and have a perimeter of some 1,600 km (990 miles). Air pollution in parts of Sydney spiked on Tuesday to dangerously high levels as smoke and ash blanketed the city.

 39. Garry
  ACjziohTSRVOW

  I sing in a choir https://beeg.x.fc2.com/apetube.html hqporner Wing Hang, with a market capitalisation of $4.7billion, announced earlier this month that its controllingshareholders had received preliminary offers from independentthird parties to purchase their shares in the bank. It did notname the bidders.

 40. Ernie
  pveBSjRYxOyxNqmR

  Not available at the moment https://beeg.x.fc2.com/xhamster.html hqporner Robert Young, who has been a Kroger employee for more than 40 years, says he is reeling from the changes in spousal insurance policies. He and his wife, Nancy, both worked at Kroger since they graduated high school. They met at their home store in Paris, Ill., and were married in 1978.

 41. Craig
  cZYJzRHjLJp

  Hello good day https://beeg.x.fc2.com/ xnxx * Manhattan's garment district is undergoing a renaissance,with the recent sale and refurbishment of many office buildingsand an influx of tenants from media, advertising, entertainment,technology and other, nonfashion industries. ()

 42. Marcelo
  SCGBbWLMMUik

  A company car http://tubearchive.online/ghettotube.html spankwire Foot experts warn against wearing the summer sandals for long periods of time because the flat, rubber shoes just can't soak up shock from the pavement like more substantial footwear. Most flip flops are also overly flexible and lack arch support, which can put stress on the foot's tendons.

 43. Miquel
  dEAHoAQMNIryAt

  Where did you go to university? http://tubereviews.online/dinotube.html tubegalore "In this new region are to be the new gardens of the [Royal] Horticultural Society, with a winter garden, splendid arcades, and other buildings in character; and no doubt, a site and space could be found here for a Museum of Natural History," the paper added, since the British Museum's natural history collection had become too large for its previous accommodation.

 44. Francis
  bDCTvqRWDSxOxHLPU

  I'd like to open an account http://tuberating.online/rulertube.html trannytube It works by identifying Tweets that correspond with that television show. Because the person was engaged enough to tweet about it, the company figures that they watched the ads as well. Twitter will then push out promoted tweets that extend those advertisements.

 45. Jospeh
  fgcZqIdhiKhYxz

  I quite like cooking http://porntuberating.online/ghettotube.html eporner The military says it was responding to the will of the Egyptian people to impeach a failed president after millions of people took to the streets on June 30. The Muslim Brotherhood calls the action a military coup. Washington has avoided the word ‘coup,’ recognizing that if it were to call it one it would as a matter of policy have to cancel $1.5 billion in annual aid to Egypt.

 46. Cole
  jyAgMIorkREc

  A pension scheme http://tuberating.online/nudevista.html xtube That might be contributing to the rising number of people with celiac, which has quadrupled since the 1950s. At least one percent of Americans has been diagnosed with the disease, and many more are undetected. According to a 2012 article by Fasano, it also seems to be spreading wherever Western lifestyles are adopted, though researchers aren’t sure why.A 2008 study by professors at the University of Tampere in Finland compared the incidence of celiac in two towns on the Russian–Finnish border, where the populations share the same ancestry and consume the same grain products, but live in completely different socioeconomic environments. The more developed Finnish town had a much higher prevalence of celiac patients.

 47. Liam
  kKSmFDYGoNZWaGqs

  Could you tell me the number for ? http://xnxxrating.online lobstertube I liked touring America because it has fantastic scenery. I could hardly sleep because of the excitement I felt at just watching it pass by from the window of the tour bus. I first went with the Sex Pistols, and watching places like Texas, New Mexico, and Arizona from the window brought various cowboy movies to mind. Even a filthy hellhole like Chicago, with all its lights and industrial complexes, looked beautiful.

 48. Marco
  CZAhBycTXwLlItjqO

  A law firm http://xnxxrating.online maturetube "Barely months after the threat of a triple dip, a series of good economic results for the UK means business and consumer confidence is climbing," said Nancy Curtin of asset managers Close Brothers.

 49. Ezekiel
  WHieKWUSJcriE

  I can't stand football http://tubearchive.online spankwire FBU general secretary Matt Wrack said: “As a result of the refusal of governments in Westminster to see sense on firefighter pensions, it now appears that strike action is unavoidable in England.

 50. Maria
  bbrHcSdeebVqdjPBQO

  Do you have any exams coming up? http://tubereviews.online xtube Franz has been a member of Roche's board since 2011. Whilehe lacks a pharmaceutical background, he is a German speaker,and his experience of running a global listed company and hisknowledge of Switzerland would be deemed crucial for the role.

 51. Dylan
  RSVWAuNyArn

  Where did you go to university? http://porntubereview.online trannytube This also is a much taller team than last season, when the 6-foot-2 Ridnour was playing out of position at shooting guard. Assuming center Nikola Pekovic is re-signed, there are three 6-foot-11 guys on the roster with rookie Gorgui Dieng and Chris Johnson. Brewer is 6-foot-9. Budinger and Martin are 6-foot-7. Ronny Turiaf, who was still in the process of finalizing the two-year, $3.2 million deal he agreed to on Thursday, will be a 6-foot-10 backup to Love.

 52. markus
  AUxaIZtbVQadKtj

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 53. markus
  wMtJYkJnKAJlzQkdr

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 54. tqhmpm
  gbLNnPFGdmUg

  e6EQCb <a href="http://jpwlmcczjlxr.com/">jpwlmcczjlxr</a>, [url=http://wakfbvazdjfw.com/]wakfbvazdjfw[/url], [link=http://aqnzrouibivj.com/]aqnzrouibivj[/link], http://sjfavqkhbvrk.com/

 55. ntwidbalov
  rnZDwPhaXIa

  PoExLD <a href="http://jroiewwatruk.com/">jroiewwatruk</a>, [url=http://gdbhsixablna.com/]gdbhsixablna[/url], [link=http://ekwxnlvuuozl.com/]ekwxnlvuuozl[/link], http://chemuqmooqvj.com/

 56. Jimmy
  TfbaeVEwskl

  No, I'm not particularly sporty http://eduexpress.co.uk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Scaparrotti said reducing the number of aircraft carriers and U.S. warships in the Pacific could hamper military efforts to deter North Korea’s Kim Jong-un from becoming more militarily aggressive.

 57. Valentine
  xLWrmHBTGIpkA

  I'm sorry, I didn't catch your name http://didebansanat.ir/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Those changes shifted Japan away from a Cold War legacy ofdefending northern areas to a more flexible defence againstincursions from the south, site of the islands row with China. (Additional reporting by Kiyoshi Takenaka; Editing by ClarenceFernandez)

 58. Bobbie
  NKDhzIWocTiQVe

  I'll send you a text http://szukajacboga.pl/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Every year, more and more pollen is in the air, so allergies are becoming worse, even for life-long sufferers. "The prevailing theory [as to why pollen counts are increasing] has to do with the has to do with our seasons," Dr. Carr said. "There's a warming trend in our environment, so we're seeing a much more favorable growing environment for weeds."

 59. Brice
  TRQXqWuqFa

  I can't hear you very well https://awpcp.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The euro zone badly needs a banking union to restore lending to the economy, regain confidence and boost growth so that struggling economies in the south can repay their debt. It would also help to prevent another sovereign debt crisis.

 60. Thurman
  JMWFrWlNLAXix

  It's OK http://soac.edu.vn/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Alfa is also promising a “full, rich sound” from the exhaust. Indeed, the 4C is a surprisingly sporty car by modern standards – it doesn’t even have power steering, and has been engineered “to convey as much feedback and feel as possible”.

 61. ahsafumphmb
  iHXmNYrtZDMNDX

  SkvTBp <a href="http://wkhzedisazjg.com/">wkhzedisazjg</a>, [url=http://puwkyuvuetrs.com/]puwkyuvuetrs[/url], [link=http://yrwxhhhzshyq.com/]yrwxhhhzshyq[/link], http://hqvgmzktnvqr.com/

Gửi bình luận