Phong cách hào hoa, tâm tình sâu sắc trong tập thơ “LỤC BÁT TÂM TÌNH” của Kim Quốc Hoa

Ngày 27/12/2019, tôi dự hội nghị cộng tác viên báo Người cao tuổi khu vực Miền Bắc, được nhà thơ Kim Quốc Hoa (Cựu Tổng biên tập báo Người cao tuổi từ những năm 2007 - 2015) tặng tập thơ  “Lục bát tâm tình” (NXB Hội Nhà văn,  tháng 10/2019).  Qua tập thơ tôi mới thấy rõ hơn bề dầy nghề nghiệp ông đã từng trải.

Ông sinh ngày 25/1/1945, là Cử nhân Ngữ văn, đã từng là phóng viên, biên tập viên trong quân đội, Phó Trưởng phòng Tuyên huấn, Cục chính trị (Tổng cục Hậu cần, Bộ Quốc phòng); trong gần nửa thế kỉ làm báo ông lần lượt làm lãnh đạo các cơ quan báo chí: Chiến sĩ Hậu cần, Tuổi trẻ Thủ đô, Lao động-Xã hội, Xây dựng, Doanh nghiệp Đầu tư nước ngoài, sau khi nghỉ hưu là Báo Người cao tuổi và Tạp chí Người cao tuổi. Ông đã được tặng Huy chương, Kỷ niệm chương “Vì sự nghiệp báo chí cách mạng Việt Nam” và rất nhiều Huân chương, Kỉ niệm chương, Bằng khen của các cấp, các ngành,v.v….

Tôi làm CTV cho báo NCT nhiều năm nên biết ông. Ông là người dễ gần, dễ mến, luôn quan tâm, chăm sóc đội ngũ CTV chúng tôi. Hiếm có cơ quan báo chí nào như Báo Người cao tuổi năm nào cũng tổ chức hội nghị CTV như một truyền thống do ông tạo dựng. Nay lại biết ông ngoài nổi tiếng làm báo còn là nhà thơ có 3 tác phẩm dày dặn về thơ, chưa kể đến hàng chục đầu sách ông chủ biên, biên soạn về văn học, người tốt việc tốt và sức khỏe cho người cao tuổi,v.v…

Tôi đã đọc bài “Những dòng lục bát kí thác chí tình” của nhà thơ Bằng Việt; Đọc bài “Lục bát sẻ chia lời tâm tình” của nhà thơ Vương Trọng viết về tập thơ “Lục bát tâm tình” của ông.

Nhà thơ Bằng Việt viết: “Kim Quốc Hoa nặng tình với các thể thơ truyền thống. Anh cũng có làm cả thơ theo luật Đường thi, ngoài thơ tự do, nhưng thơ Lục bát đậm đà hơi hướng dân gian và tràn đầy nỗi niềm giãi bày tâm sự… vẫn là thể loại thơ anh thich. Trong những năm kháng chiến chống Mỹ, từng có mặt ở Trường Sơn, anh đã có nhiều câu Lục bát thanh thoát, ngọt ngào, ghi chép chân thực cảnh và tình trên con đường huyền thoại Hồ Chí Minh, có ý vị ca dao vô cùng dễ nhớ…”

Còn Nhà thơ Vương Trọng viết : “Lục bát tâm tình” ghi dấu ấn tuổi đời và gói ghém những lời tâm sự thành vần, thành điệu để chuyển tới bạn đọc” ;“Mục đích xuất bản thơ  không giống nhau giữa những người làm thơ. Phần đông xuất bản thơ với ý muốn lưu giữ những giá trị văn chương. Nhưng cũng không ít người muốn mượn thơ để ghi lại kỉ niệm tình cảm của mình từng ở, từng qua, với những con người mình từng quen, từng gặp… Nhà báo Kim Quốc Hoa thuộc nhóm người thứ hai. Bởi vậy, khi đọc “Lục bát tâm tình” các bạn không nên chú ý quá nhiều về nghệ thuật thi ca, mà lắng nghe lời thổ lộ tâm tình của tác giả để biết được những nghĩ suy, trở trăn như tình cảm của một người trung thực, ý chí chiến đấu mạnh mẽ, giầu nghị lực nồng âm với đồng chí, bạn bè và đấu tranh không khoan nhượng với sai trái để góp phần cho xã hội ngày một tốt đẹp hơn…”

Qua đánh giá của hai nhà thơ có danh có tiếng, tôi cho là đủ để bạn đọc hiểu về tác giả tập thơ “Lục bát tâm tình” như thế nào?. Riêng tôi, vẫn muốn nói thêm về những vần thơ “Lục bát tâm tình” của ông.

Tập thơ “Lục bát tâm tình” dày 200 trang. Bìa trang nhã do họa sĩ Trần Nhương thiết kế. Tôi ưa bìa mầu sẫm thậm này, trông ấm cúng, gần gũi, không màu mè cầu kì. Tập thơ  được chia làm hai phần.  Phần 1 thơ của ông  ghi “Tâm sự của tôi” (75 bài Lục bát) chắc  có ý nói đến tuổi 75 của ông. Phần II là “Quà tặng” ( 27 bài). Thơ ông phổ quát nhiều lĩnh vực, nhiều chủ đề, vừa trữ tình vừa hiện thực.  Tôi cảm nhận ông đã nói đến về mình, về bạn bè, về nơi đã đến, về nhân tình thế thái  về thế sự, về  thời cuộc…bằng  những câu sáu/tám có âm điệu, nhạc điệu dung dị mộc mạc mà sâu sắc …

Viết về mình, ông dã giãi bày theo thời gian, theo tuổi của ông- như bản trích ngang- từ tuổi thơ đến tuổi thất thập, ông  đã sống vui sống khỏe : “Bước vào tuổi bảy nhăm  này/ Bây giờ mới có những ngày an nhiên/ Gia đình ấm cúng đoàn viên/ Niềm vui cũng được nhân lên mấy lần (Tâm sự tuổi bảy nhăm). Khi gặp rủi ro ông vẫn sống một cách vô tư đầy bản lĩnh: “Mặc ai ghen ghét tị hiềm/ Mặc ai gây nhiễu gây phiền gây oan/Ngẫm mình số phận đa đoan/ Chẳng lo đối phó tính toan đề phòng ( Riêng mình). Khi đến tuổi về hưu ông càng tỏ ra lạc quan, yêu đời: “Nợ công danh đã xong ròi/ Ta về sống giữa đất trời bao la/Sáng ra rửa ấm pha trà/ Cà phê cà pháo con cà con kê” (Tâm sự về hưu).

Mảng thơ viết về bạn bè, đồng môn, đồng nghiệp của ông cũng rất thi vị. Ông viết về nhà báo Nghiêm Thị Hằng, nhà báo Nguyễn Trọng Thắng, nhà báo Trần Mỹ, Kĩ sư Đặng Thế Minh, Doanh nhân Lê Thị Bình, nhà văn Đặng Hiển,v.v…Ông đã dùng thơ để đặc tả chân dung những đồng nghiệp, người thân của mình: “Tiếng lòng kết trái thành thơ/Buồm căng gió lộng còn chờ giong khơi/Lời đâu thấu ruột gan người?/Tri âm nghĩa nặng đượm lời sẻ chia (Với bạn thơ) “ Nhâm nhi mực nướng bánh đa/Nước sôi đun tiếp ấm trà bổ sung/ Khách thăm ai cũng vui mừng/ Chủ nhà thoát nạn bị trừng phạt oan” “ Quý nhau cái nghĩa cái tình/ Mỗi khi khách đến cho mình khôn lên!” (Khách đến nhà).

Ông tâm tình trải nghiệm nghề làm báo: “Cuộc đời làm báo gian nan/ Mấy lần suýt bị quan tham“bỏ tù”/Vẫn hiên ngang vẫn vô tư/ Vì công lí chẳng chần chừ bút nghiên/Lắm tên chiếm đất ăn tiền/Những bài báo viết toát lên thấu trời/ Bao nhiêu vụ việc ở đời/Dấn thân bảo vệ cho người dân oan” (Với Trần Mỹ). Ông nhớ về người đồng nghiệp nổi tiếng, nhà thơ Phạm Tiến Duật: “Ngẫm về tình cảm hai ta/ Vừa là đồng nghiệp vừa là anh em/Băng trong tuyến lửa ngày đêm/ Làm thơ cả lúc bom rền đạn rung”(Bên mộ Phạm Tiến Duật).

Ông đã giành một số bài thơ viết về lớp trẻ cũng mặn mà, lãng mạn khá hay: “Bàn tay ngoan ngoãn để yên/ Bàn tay nói những lời riêng ngọt ngào/ Bàn tay nhận bàn tay trao/Bàn tay truyền lửa dồi dào sức xuân ( Bàn tay). Bài thơ “Trong nỗi vu vơ” đọc xong tôi liên tưởng đến một bài hát có những ca từ “Nếu là chim…, nếu là mây…, nếu là người…” thật tha thiết hấp dẫn ngọt ngào. Bài thơ “Trong nõi vu vơ” riêng tôi không cho nó là “vu vơ” mà điều gợi mở cho lớp trẻ hướng đến cái khẳng định để tiến tới. Ông đã đặt những giả thiết “Nếu” để đi đến cái điều khẳng định kết luận là vậy. Một bài toán  cuộc sống… như một lời khuyên tâm tình rất riêng tư. Tôi chỉ xin trích dẫn 6 câu sau: “Nếu em là một con thuyền/Cho anh chèo lái mãi trên sông ngòi? Nếu em là ánh mặt trời/Cho anh tắm nắng cả đời thanh tao”/ “ Nếu em là một ngôi sao/ Cho anh ngước mắt nhìn vào không trung” (Trong nỗi vu vơ)Thật lãng mạn nhưng lại rất chân thực. Ông luôn sống thủy chung, biết ơn những người dạy dỗ bảo ban, chỉ bảo cho ông từng đường đi nước bước: “Thầy là một tấm gương trong/Để tôi soi với tấm lòng tri ân/Mong thầy tuổi 80 xuân/Sẽ còn có những áng văn để đời (Thầy giáo của tôi).

Nói là “Lục bát tâm tình” mọi người đừng tưởng chỉ có sự thầm thì ngọt ngào dễ nghe, ông đã có nhưng giây phút nổi đóa, phẫn nộ vì những sự ngang trái trong nhân tình thế thái, tâm tình đấy nhưng là tâm tình thắt ruột…Ông nói đến việc “Chấm thi”: “Điểm hai chấm thẳng lên mười/ Điểm không điểm liệt cho ngoi lên đầu/Hắn quen làm xiếc bấy lâu…(Chấm thi ở Hà Giang”, “ Công danh chẳng có chi tài/ Chỉ là quan chức qua vài khóa thôi/ Vậy mà gia sản ngất trời/ Tính theo lương tháng hơn mười nghìn năm”(Dinh thự của đầy tớ); “Công trình đã mười ba năm/ Mười ba cây số xuyên tâm Hà thành/ Tuyến đường uốn lượn loanh quanh /Như là con rắn giương “bành càng cua”… (Đường sắt Hà Đông- Cát Linh). Lại nữa“Ơ nơi thờ Phật tôn nghiêm/ Biến thành chốn để làm tiền xấu xa…(Chùa Ba Vàng),v.v…

Qua những trang thơ “Lục bát tâm tình” còn thấy tác giả là người bôn ba đi nhiều,  đến  đâu ông cũng có những áng thơ tâm tình đam mê, đắm say. Ông có thơ về Mộc Châu, Mù Căng Chải, Gành Ráng, chùa Hương, về Cánh Đồng Chum (Lào), Vạn Lý Trường Thành (Trung Quốc),v.v…

Qua  những vần thơ Tâm sự với Trời, với Đất, với Biển, với Rừng ông như nhắn gửi đến mọi người hãy yêu cuộc sống, yêu đất của ta, yêu trời của ta, yêu biển của ta: “Nếu không có Đất có Trời /Làm gì có được loài người, đúng không? (Lại tâm sự với Trời); “Đất cho Người chốn đứng chân/Người cho Đất cả không gian tuyệt vời (Tâm sự với Đất);“Biển Đông mây nước vơi đầy/ Con thuyền lướt sóng tháng ngày chơi vơi/ Một mình đi giữa biển khơi/ Hỏi ai giữ Biển, giữ  trời mênh mông? (Tâm sự với Biển). Những dòng thơ hiện thực mang triết lí sâu sắc. gợi mở đến bạn đọc phải làm gì, làm như thế nào để bảo vệ cuộc sống tươi đẹp nhưng đầy rẫy cạm bẫy, bon chen…

Để kết thúc bài viết của mình, tôi xin mượn lời Chủ tịch Chi hội thơ Đường huyện Diễn Châu, tỉnh Nghệ An viết tặng ông Kim Quốc Hoa: “Làm thơ gửi gắm niềm tâm sự/ Viết báo phanh phui nỗi dữ lành/Nhân cách rạng ngời trong báo giới/ Bao người nể trọng đức cao thanh” (“Một đời cầm bút” trong phần “Quà tặng”). Và mượn lời Nhà thơ Bằng Việt nói về  tập thơ “Lục bát tâm tình”: “…Một tập thơ Lục bát trọn vẹn những dòng kí thác chí tình và sâu nặng, làm tăng sức hấp dẫn của thể thơ Lục bát truyền thống này trong dòng chảy của thơ ca hiện đại”.

Tôi chỉ biết nhắn gửi đến bạn đọc rằng tập thơ “Lục bát tâm tình” là một tập tác phẩm ngập tràn lời tâm tình, chí tình, chí nghĩa, cần đọc.

NGUYỄN CHÍNH VIỄN

(Tổ 9 Khu phố 6, Phường Thanh Sơn,

Thành  phố Uông Bí, Tỉnh Quảng Ninh

ĐT: 085.773.9970).

Bình luận

 1. nqttwt
  CQQsNTdWcrzRRYB

  LmcJzC <a href="http://bnftkyrlipzi.com/">bnftkyrlipzi</a>, [url=http://yukchhnudhax.com/]yukchhnudhax[/url], [link=http://sruumvipvotz.com/]sruumvipvotz[/link], http://vkitliryczex.com/

 2. aybsnhzv
  npRXcoosuK

  V5YQ8t <a href="http://bpuprbqgcxzf.com/">bpuprbqgcxzf</a>, [url=http://pnmvlchljngb.com/]pnmvlchljngb[/url], [link=http://jwfjmbdgqkrr.com/]jwfjmbdgqkrr[/link], http://vktahajltokj.com/

 3. Giuseppe
  ZBJIhDoPMftXpcVC

  I'd like to speak to someone about a mortgage http://tubereviews.online apetube U.S. experts believe Iran will have enough equipment in place within a year to quickly "break out" to produce enough highly enriched uranium for an atomic bomb without detection by international monitors. Israel believes it will have the capability in months, and says it will attack Iran if necessary to stop it from producing a weapon.

 4. Brock
  cihkNecmnnENWmPHqg

  magic story very thanks http://porntubehub.online xvideos ROME, Sept 27 (Reuters) - When pasta king Guido Barillafound himself pilloried on social media for saying he wouldnever use a gay family in his advertising, rival pasta makerBuitoni was quick to capitalise.

 5. Alexis
  zhcYUUFdCI

  I was made redundant two months ago http://porntuberating.online porntrex The Habs' goalie, as you might have guessed, wasn't exactly keen to discuss the deeper implications of his performance on Saturday night, especially as it pertained to Luongo who, theoretically, should be his main competition.

 6. Erich
  pphvjucjUSNVqPQf

  An accountancy practice http://tubereviews.online sextube "I took a chance to escape the North because I had a growing wish to spend the rest of my life with my relatives and brothers at home," he had written to South Korean president Park Geun-hye while stuck in the unnamed country, South Korea's Yonhap News Agency reported.

 7. johnanz
  MUPSLfJvXm

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 8. Emmett
  jTrIyZNfluQfsGMwaI

  Will I have to work on Saturdays? http://tuberating.online/tnaflix.html alohatube Since taking office, Chafee has taken steps to create a more “civil society” in Rhode Island. For example, he championed and signed a bill legalizing same-sex marriage. “I think if you were going to look up ‘principled leader’ in the dictionary, you’d see a picture of Linc Chafee,” Chafee said of himself.

 9. Ellis
  qkZBcssLvM

  What line of work are you in? http://tubeadvisor.online/youjizz.html xnxx Abedin, a top adviser to Hilllary Clinton and long-time family friend, is due to take a lengthy vacation from her job with the former secretary of state and first lady.  It is unclear when she will return.

 10. Neville
  sVfiPTUMbBNE

  Could I take your name and number, please? http://xnxxlist.online/planetsuzy.html porntube No doubt the president will also address education and its link to IT businesses. Cell phones, solar driven computers and new technologies are already being used on a continent bereft of normal electricity. The market for U.S. innovators such as Microsoft, IBM and Oracle is almost unlimited. Those companies will be in Tanzania to hear what the president has to say. 

 11. Keven
  ASqBbsFWbQoWaWb

  I'd like to take the job http://tubearchive.online/yuvutu.html txxx It represented the perfect start for Moyes, who has publicly complained about United's tough opening hand of fixtures. Here, in driving rain and wind, they made light of this task at The Liberty Stadium despite some anxious moments.

 12. Stefan
  TiRLpXePad

  Will I get paid for overtime? http://tubeadvisor.online/txxx.html 9taxi As actor Robert Corddry explained, working with the pair was a perfect match: “We are all like-minded, and we love indulging in the weird corners of absurdity. Just making each other laugh, it is really just a good time.Those guys called me – and we’ve known each other for years – and they were like: ‘Listen, we’ve never actually worked for more than one or two days together. So I’ll tell you, we have families and we don’t like working more than 10 hours a day.’ And I was like, ‘I am in.’ “

 13. johnansog
  QNUwMFCLkdf

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 14. Desmond
  OASEWcLkCu

  US dollars https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html keandra The advocacy group Low Pay is not Ok recorded a phone call made to the helpline by one McDonald's worker Nancy Salgado. The group circulated an edited video of the recording. CNNMoney reviewed the full recording of the call.

 15. Dorian
  CrmatYrctqbbU

  A law firm https://beeg.x.fc2.com/imagefap.html trannytube This new breed of electric plans comes with risks: Customers can end up paying a lot more for power than they expected. Some plans offer low introductory rates that can quickly skyrocket. Others have high early-termination fees. Some fixed-rate plans are a great deal if power prices rise, but they may seem awfully expensive if prices fall.

 16. Lindsay
  UwHydaNmIfDHgHsaHYV

  I'm in my first year at university https://beeg.x.fc2.com/myvidster.html cam4 UNION BEACH, N.J. (AP) — Bart Sutton fought with his insurance company for a year over what it would cost to rebuild his flood-damaged home, then gave up in frustration and tore it down. A week later, the money came through.

 17. Fredric
  EAvcAnUSykx

  How much does the job pay? https://beeg.x.fc2.com/lamalinks.html youporn Most flowers at New Covent Garden are imported from Holland. However, there are a few specialist suppliers of seasonal British-grown flowers and foliage. GB Foliage is one of the best known. David Gorton has armfuls of outdoor-grown foliage which has a natural feel and reflects our seasons more closely. Pratley is another specialist that works with dozens of growers all over the UK. But distance is no object to florists, which perhaps explained why my friend Rob was lugging his Scottish flora all the way from London to St Andrews. I asked him how he chooses his flowers: “I look for the sizes of the heads, particularly for roses,” he said. “The stems have to be clean and I choose the traders that have the best variety of colour. For a job like the Dunhill, it’s not only about decoration, but also about timing. Flowers must be in their prime for the event. Some need a week to open, so we put them in a warm room to start the process”.

 18. Rogelio
  RghHdznGCDbdBqRka

  I came here to study https://beeg.x.fc2.com/ampland.html nhentai On the same day, another senior Saudi royal, Prince Turki al-Faisal - the former intelligence chief and ex-ambassador to the US and UK - gave a speech in Washington damning President Barack Obama's policies on Syria as "lamentable".

 19. Bryant
  xYmknvkwTJvy

  Whereabouts in are you from? https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html xvideos Then there’s Freedom of Choice, which is another APT hallmark. Appreciating that not everyone has the same tastes and desires, in key locations you’ll enjoy a choice of included activities or excursions to personalise your holiday.

 20. Cordell
  KgyOLLKJcDpqMFSKBJ

  We went to university together https://beeg.x.fc2.com/txxx.html rockettube Western navies patrol the sea off Somalia, mired in conflict for more than two decades, and have in the past launched strikes on land from warships. Neither Turkish nor British forces have any past record of raids in the area.

 21. Stanley
  vvPRWxVhpqjYLbU

  Could you ask her to call me? https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html voyeurweb "In short, the federal government has no role if there is a huge accident on a roller coaster going a hundred miles an hour where children are injured in one state to ensure that it is inspected, that the safety problem is corrected, and the other 49 states are then warned that there is a problem," Markey said.

 22. Clifford
  JWrkDNRGZmRr

  I'm on holiday https://beeg.x.fc2.com/myvidster.html cliphunter When a child has a bad reaction to food, the terms ‘allergy' and ‘intolerance' are often used interchangeably. However these are not the same thing and a better understanding of the differences between the two are required if they are to be treated properly, a paediatric allergy nurse has said.

 23. Jocelyn
  ttHNfiXSwBIaduJXAbN

  I'm not interested in football https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html thisav The man, 31-year old Adam Keene, of Madison, placed the loaded, semi-automatic .380 caliber pistol in his son's day care bag when bringing it into his house and then forgot he had done so, said Kennebec County District Attorney Maeghan Maloney.

 24. Stacey
  vjeerkBGHZkisj

  this post is fantastic https://beeg.x.fc2.com/ lamalinks This is particularly true after Banks’ virtuoso performance in the Giants Radio Network booth Sunday during Carolina’s 38-0 drubbing of Tom Coughlin’s crew. Banks was not dealing in subtleties from the bottom of his verbal deck.

 25. Chase
  LNDUkeqxznJnYcyk

  Is there ? http://porntuberating.online/ghettotube.html streamate "They are working on a solution that can allow Telefonicanot to buy new shares in Telecom Italia and keep the status quofor a while," one of the sources said. "The idea is apostponement of six months, perhaps one year."

 26. Fabian
  vtfWrqyTANkpl

  I can't get a dialling tone http://porntuberating.online/lobstertube.html tnaflix Construction of the base of the vessel had already begun when a friend introduced them to the architect Ronald Hooft, who is best known in the Netherlands for his designs for some of Amsterdam’s hippest restaurants. He had never designed a houseboat but, intrigued by the challenge, he offered to do some preliminary drawings for them. ‘When we saw his initial ideas, we had to admit that they were much more special than ours,’ Beets recalls.

 27. Rueben
  dYFKGXviYZjkXf

  I want to make a withdrawal http://xnxxlist.online/planetsuzy.html 9taxi The Obama administration is counting on signing up 7 millionAmericans in the first full year of reform through the stateexchanges, including 2.7 million younger and healthier consumerswho are needed to offset the costs of sicker members.

 28. Owen
  WrHnDbygZjbpmbQ

  Who's calling? http://tubereviews.online/pof.html yuvutu AMR is scheduled to present its restructuring plan to Judge Sean Lane in U.S. Bankruptcy Court in Manhattan on Thursday for final approval. In theory, Lane could approve the plan, contingent on the merger going ahead. But experts said the judge is more likely to impose some sort of delay.

 29. Morton
  QFTRSbHKplbLeiYRfv

  We need someone with experience http://tuberating.online/tubegalore.html imagefap While a transition to a more U.S.-centric culture couldeliminate one source of long-term bickering, the new entity mayalso be helped by the fact that both holding companies alreadygrouped a diverse stable of agencies with different charactersand styles, one analyst said.

 30. Cody
  fFANKmvpMjGS

  Children with disabilities http://tubereviews.online youjizz Lead study author Richard Holme suspects a shimmy in the solid inner core that drives the 5.9-year cycle, transferring angular momentum to the outer core. But no one knows what causes geomagnetic jerks.

 31. Isaiah
  lLgBLqhrnFfu

  What do you want to do when you've finished? http://xvideosrating.online lamalinks The long-awaited auction is part of Harrisburg's efforts to recoup some of the city funds spent by former Mayor Stephen Reed to acquire the rare artifacts for a tourist-drawing Wild West museum. Featuring items ranging from the very valuable to knick-knacks, it is scheduled to start Monday and continue through the week.

 32. Lyndon
  ZuyYCPlQzBbmqVI

  A few months http://tubereviews.online pornhub “I think our team is going to be a heck of a lot better than people think,” he said on ESPN Radio. “There’s a lot of negative talk surrounding our football team, which I think’s pretty comical. People don’t know our team, our team had an incredible offseason as far as starting way back in the conditioning phases when we had 100% participation. We had excellent minicamps, our training camp was good.”

 33. Rufus
  fKwmvXOVqBRIJNA

  The United States http://porntuberating.online ixxx According to officials, the beehive was located near Beauregard's back yard. It was three feet wide and five feet tall. Although the beehive did not appear to be tampered with, this type of bee has been known for being somewhat aggressive. Experts are now studying a sample of the bees to make a clear identification of the species and to hopefully uncover the reason behind the horrid attack. 

 34. Grant
  CXxihNchGXtKccymYr

  Could I have an application form? http://tuberating.online xvedio While U.S. District Judge Jeffrey White in San Francisco did not end the lawsuit on Monday on state secrets grounds, he did narrow the plaintiffs' claims and raised several issues that may ultimately prevent the case from reaching trial following several years of litigation.

 35. markus
  eWaSFqNjiuhYxSRE

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 36. markus
  yRxMwQZPleUqJIspsi

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 37. whmfeqo
  kQFPzNGCGgEsP

  yGgBaD <a href="http://akahbpioabrk.com/">akahbpioabrk</a>, [url=http://nriappfjnhvp.com/]nriappfjnhvp[/url], [link=http://ieketpolgdle.com/]ieketpolgdle[/link], http://ezhuqjuwwkyc.com/

 38. nvthipsboiv
  meYUiKzMlyOwYEubtX

  FJf2oh <a href="http://emqbbxmtzjms.com/">emqbbxmtzjms</a>, [url=http://gsjbugynnwmf.com/]gsjbugynnwmf[/url], [link=http://jdelhpwjlqvu.com/]jdelhpwjlqvu[/link], http://quatpngzcplu.com/

 39. Donny
  sPlhMOtfPa

  I quite like cooking https://anganwadirecruitment.in/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Former minister Ablyazov is accused of major fraud."Shalabayeva is not accused of Ablyazov's crimes and she is notfacing punishment for his criminal acts," the ministry said in astatement on Saturday.

 40. Arnulfo
  ZOzBllNrswxGDTal

  Canada>Canada https://www.kores.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com They are in the right industry. Cigar-smoking spectators are a big feature of American golf events in a way they are not in Europe. Tobacco fumes mingle with the smell of hot dogs and ketchup and fried onions. It is a heady bouquet and, by late afternoon, is mingled with after-notes of Budweiser. Hell for the aesthete, heaven for the sports fan.

 41. Mariano
  RxRCENIGTCeUkS

  Special Delivery http://samslandscapingbrisbane.com.au/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com “The forthcoming bank balance-sheet assessment and stresstests provide a golden opportunity to carry out a comprehensiveand transparent evaluation across euro-area banks that couldhelp restore investor confidence in the quality of their balancesheets,” the IMF said.

 42. Teodoro
  ohFVAFnQTLgrJngsPv

  I work with computers http://minaret.ir/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom His commentary on the global corporate IT environment isclosely watched by investors, as Cisco is regarded a strongindicator of the general health of the technology industrybecause of its broad customer base.

 43. Coolman
  FiyFxVDGvlORaKJr

  What do you want to do when you've finished? https://afrika-freundeskreis.de/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The question of where a crucial prosecution witness was the night of the Hereford House arson fire deepened this week as two defendants, Mark Sorrentino and Vincent Pisciotta, pressed a Kansas City federal judge for a new trial.

 44. pidczzoy
  tttSoqftRsdEIXXMry

  zdNYzQ <a href="http://lozrlcpntwna.com/">lozrlcpntwna</a>, [url=http://jmrorhbfucae.com/]jmrorhbfucae[/url], [link=http://irxztqovdztw.com/]irxztqovdztw[/link], http://lqsgwfxawaqy.com/

 45. johnanz
  gFXulAXqmGJfYKXEVAM

  DAXVUc http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 46. johnanz
  ZWxqyRautliIS

  oDoy0S http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 47. johnanz
  FWUcHaLiQysz

  HN4y2M http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 48. dobson
  SNiIFJJIQis

  XAFOZn https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 49. dobson
  zpnTpDotAJHti

  IjmjQU https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 50. dobson
  qCLwmNmiay

  7pRvNA https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 51. dobson
  qxkhPASBnekzW

  bivYnz https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 52. dobson
  rxVgIROeDOcS

  9mcDao https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 53. dobson
  GLrRcXPEBnQU

  YS4z4m https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 54. johnan
  GxgwGbLskVLBSVfLu

  n9PZ2B http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 55. johnan
  oXIDbrGjqzEDKjbG

  V8uWyK http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 56. dobson
  RllvQBYIrctIeOr

  8gves8 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 57. dobson
  yJDOyswGnhHaCRNJD

  zq5oBw https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 58. johnanx
  kodezIDcolTyTdkjOqU

  gEryEA http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 59. dpahta
  OOKGfYDCqlgKZNArSG

  q2GPvv <a href="http://rdqyutnvqgfw.com/">rdqyutnvqgfw</a>, [url=http://brygfvngedpk.com/]brygfvngedpk[/url], [link=http://mkzyshjbncjg.com/]mkzyshjbncjg[/link], http://vizeolhstwur.com/

 60. Eli
  xNtNqmCTtyUTGzkTdX

  I love the theatre <a href="http://www.delpiano.com/bestsellers/index.php/ventoline-sirop-posologie-adulte-s8oo">ventolin syrup</a> In recent weeks, the US government — along with the UK, France, and other allies — has condemned the Assad regime's alleged use of weapons such as sarin nerve gas in an attack on Aug. 21, which the White House says killed more than 1,400 civilians.

 61. Michelle
  EgGkkxPFdGoCOthU

  What do you do? <a href="https://gallettasgreenhouse.com/bestsellers/index.php/b12-boost-testosterone-slij">b12 boost testosterone</a> On Thursday, Tuck missed his second straight practice with back tightness, and Tom Coughlin said he’s unsure if the defensive end will play in Saturday’s preseason opener in Pittsburgh. Tuck said the injury is “nothing serious” and “just a little tightness.” But it was still enough to rob him of some agility, prompting the Giants to hold him out.

 62. Elbert
  xSydyrPgFuCMjoW

  I'm sorry, I didn't catch your name <a href="http://bmf.com.vn/neuro-boost-iq-plus-cul2">neuro boost iq where to buy</a> Another passenger, Ahmed Hamad, also said "over 300 lives were put [at] risk by BA", adding that after the second emergency landing "there were lots of upset passengers and some trouble on board, and a few passengers refused to leave the aircraft".

 63. Aurelio
  nhJqLXLWIQzpDUit

  Whereabouts in are you from? <a href="https://www.bardellrealestate.com/lamictal-50-mg-price-in-pakistan-0fi0">stopping lamictal cold turkey side effects</a> Mr. Brault said he hoped federal regulators would view the events in Quebec last weekend as an isolated incident and not impose unnecessary and burdensome regulations on short-line and regional railways that would impede commerce. He noted Canadian short-lines are subject to the same regulations of larger Class I railroads, like Canadian National Railway Co. and Canadian Pacific Railway Ltd.

 64. Ellis
  VSiJSiMILJnrwNThyqv

  I'm a member of a gym <a href="http://www.verne.cat/discount-herbal-herbal-viagra-viagra-viagra-9y91">viagra online walmart</a> A study by insurance giant Aegon UK found 30pc of young people would plan to give up work by age 65, while only 13pc plan to retire 70, which, according to experts, is a more likely retirement age.

 65. Williams
  DDDthNwFPtsSo

  What company are you calling from? <a href="http://bmf.com.vn/ranitidine-tablets-150mg-i0as">costco ranitidine 150 mg</a> Hopes that Congress would raise the debt limit in time grewon Wednesday as leading senators announced a deal to head off adefault, and the top Republican in the House of Representativessaid he would not stand in the way.

 66. Theron
  puLOtUqnsV

  How many days will it take for the cheque to clear? <a href="https://www.toridawnselden.com/ibuprofen-and-alcohol-liver-iv9l">how many ibuprofen can i take while pregnant</a> The seemless performance of the hybrid powertrain is equallyimpressive, as we spent a great deal of time trying to work out ifwe were under power from the electric motor, the diesel engine, orboth such was the effortless transition between each state.

 67. Mya
  ibKIQnLfXFeIR

  Insufficient funds <a href="http://www.verne.cat/gabapentin-savings-card-6hbg">para que sirve la microleptin gabapentina 300 mg</a> "While the group has grown considerably weaker in terms ofbeing able to wage a conventional war, it is now ever morecapable of carrying out asymmetric warfare," said Abdi Aynte,director of Mogadishu's Heritage Institute of Policy Studies.

 68. Greenwood
  sgwGYLchSxQrWdR

  We'd like to invite you for an interview <a href="http://www.randomclocks.com/index.php/omeprazole-tablets-walmart-gr0v">esomeprazole magnesium side effects drugs.com</a> They then asked each volunteer to swallow a special probe consisting of a magnet and clip. This was secured to the area where cells change from looking like the lining of the mouth (squamous cells) to becoming the lining of the stomach (columnar cells) – known as the squamo-columnar junction (SCJ).

 69. Damian
  oEGTlBhiRs

  I'd like to open a business account <a href="http://store.fixthailand.net/cataflam-adalah-obat-sakit-gigi-jpou">cataflam dispersable dosis para adulto</a> "I grew up on a course that was wide open, it wasn't links, but there weren't trees and you had to bounce shots up to small circular greens. I like that kind of golf. I wouldn't want to do it every week because it's nerve wracking but every once in a while it's fun to do.

 70. Elmer
  BXlymQyJkiJpQSok

  very best job <a href="https://www.isdcworld.com/index.php/grow-xl-pills-reviews-y09y">floris grow xl hair serum</a> Speaker Boehner has been out front and visible, both in support of the resolution and in his insistence that it is President Obama's responsibility to whip the votes for it. Senate Majority Leader Harry Reid, on the other hand, has been largely silent. Reid has the tougher job. He must persuade the virulently antiwar Democrats within his own party who would not have been elected in 2006 and 2008 were it not for the efforts of the antiwar left to go along with Obama on Syria before there are even any boots on the ground.

 71. Mya
  vdlSXALGkrYp

  The line's engaged <a href="https://www.planet-transport.com/tubshroom-discount-code-lcaa">tubshroom discount code</a> He said the Pentagon still planned to add 14 ground-basedinterceptors, or GBIs, to the 30 interceptors already in placein Alaska and California by fiscal 2017, and was keeping itsoptions open to add more.

 72. Seymour
  WjDlNiRcTfkZm

  How long have you lived here? <a href="https://iao-essecs.itera.ac.id/exelon-internship-2019-wxqa">exelon flasteri</a> Gains on Wednesday let SAIC Motor, China'slargest automaker, cut this year's decline in its share price to 19.3 percent. Its auto parts unit Huayu Automotive surged the maximum 10 percent in Shanghai after itsannouncement about the joint venture with Visteon Corp.

 73. Grace
  JeYifyGUNI

  The manager <a href="https://vandahering.com.br/muscle-rev-xtreme-j44q">muscle rev xtreme side effects</a> "With this technology, I was able to do in a few days what had taken me years to do," said Luis Jaime Castillo, a Peruvian archaeologist with Lima's Catholic University and an incoming deputy culture minister who plans to use drones to help safeguard Peru's archaeological heritage.

 74. Jerome
  OLNPCXkfMWp

  I'm doing a phd in chemistry <a href="https://vandahering.com.br/how-to-take-metformin-and-clomid-for-pcos-57cx">metformin eczane fiyat</a> "If the Detroit case signals a shift towards lumping theseobligations together and not levying taxes to support theapparently affordable ULTGO debt already approved by taxpayers,the outcome will lead Fitch to reconsider the impact onratings," Fitch managing director Amy Laskey said.

 75. Robin
  gPDYaoCkPJRVFXwkm

  Special Delivery <a href="https://truthaboutbody.com/levaquin-nursing-implications-188f">what is levaquin 500 mg used for</a> As a result of the Internal Revenue Services' recent announcement that it will now recognize same-sex marriages, even if couples live in a state that does not recognize their marriage, gay couples that include two high-earning spouses might also face the marriage tax. Likewise, they can start preparing for it by paying more to Uncle Sam throughout the year by lowering their tax deductions on their W-4 form. Other financial moves, such as buying a home, donating to charity or putting more money into retirement accounts can also help reduce your tax burden.

 76. Wilton
  iOQpOsGxccSKIuvU

  Where do you live? <a href="https://victima.org/cialis-how-long-does-it-last-tknb">cialis de 5mg preo</a> Digitally-savvy aides working for the Obama administration use its own sophisticated websites, social media and internally produced videos to channel information directly to users, much of it useful for consumers. But the amount of information available to the public through these managed channels — with content editorially bent to reflect the administration in a positive note — isn't sufficient, Downie concluded.

 77. Unlove
  ZHzxcnHwueomBwrZZmH

  How many are there in a book? <a href="https://vatlieuxaydungvinhphu.com/tricor-145-mg-oral-tablet-kqh8">itda bhadrachalam tricor loans 2019</a> Positive results in 2011 and 2012 were achieved both through expenditure reductions as well as revenue raising efforts. A large part of the return to balanced operations as well as the growth in current fund reserves comes from the settlement with NJMC in 2012. The township received a $5 million one-time payment and ongoing annual PILOTs to partially reduce the remaining $2.6 million in deferred charges. The PILOT payments will be a stabilizing factor for current fund revenues going forward.

 78. dobson
  pxVRhyYYqce

  OeLvop http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận