Sự nhầm lẫn của một giáo sư

SỰ NHẦM LẪN CỦA MỘT GIÁO SƯ
(Bàn về cuốn tiếng Việt 1 của GS Hồ Ngọc Đại)
Trần Đình Sử
___________

Tôi với GS Đại có chút đồng hương, đã từng học ở trại Thiếu sinh Quảng Trị. Tôi không có mâu thuẫn gì với anh Đại. Tôi cũng tán thành quan niệm mỗi ngày đến trường là một niềm vui, giáo dục học sinh để nó phải trở thành chính nó. “lấy HS làm trung tâm”… Nhưng đó là nói ở của miệng cho hay thôi, chứ hiểu cho đúng các mệnh đề ấy không dễ, và thể hiện trong chương trình với SGK thế nào mới thật là khó.
Tôi biết chắc anh Hồ Ngọc Đại chưa hề có một chương trình hoàn bị cho các môn học từ lớp 1 đến lớp 12. Cách dạy thực nghiệm của anh là nghĩ đến đâu dạy đến đó, chưa có hệ thống gì. Nếu ai không tin, đề nghị anh Đại công khai chương trình đầy đủ của anh cho mọi người biết và nhận xét, thẩm định. Và xin anh Đại đừng tự huyễn hoặc rằng không ai có đủ trình độ thẩm định sách của anh. Đó là nói về Chương trình, còn nhìn SGK của anh thì người ta thấy còn lâu mới đạt được yêu cầu đó, vì như SGK Tiếng Việt 1 công nghệ có quá nhiều sai sót ấu trĩ.
GS Hồ Ngọc Đại đi đâu cũng nói SGK tiếng Việt 1công nghệ của ông là môn khoa học, đã là khoa học thì phải học khái niệm. Tiếng Việt 1 theo ông, chỉ học một khái niệm , đó là cấu trúc ngữ âm của tiếng Việt. Vậy chữ viết là gì? Là vật thay thế cho âm là vật thật. Để học cấu trúc ngữ âm, học sinh chỉ học âm tiết, không học nghĩa, bởi nếu học nghĩa thì hoá ra học từ, mà theo ông đó là nội dung của lớp 2. Bài học của ông là một không gian chân không về nghĩa. Quy tắc chính tả là các quy ước. Sách của ông dạy HS phân biệt âm và chữ, tập đọc vần và viết theo vần, kết hợp dạy chính tả và cố nhiên là HS biết đọc và biết các quy tắc chính tả. Đây là một ưu điểm của SGK này. Nhưng HS đọc mà không hiểu nghĩa là một thiếu sót lớn. Cách dạy theo công nghệ là GV thực hiện răm rắp theo SGV, y như người thợ dạy một cách máy móc (xem hướng dẫn của SGV). Sách CN không đòi hỏi (thậm chí cấm GV thay đổi các quy định của SGV) GV được hình dung như một robot, cho nên GV lười và kém có thể thích SGK này. Sách CNGD không yêu cầu cha mẹ HS tham gia phối hợp. Về thực tiễn, nghe nói cách dạy này học chắc, không tái mù. Nhưng xin hỏi ai xác nhận điều này, có các khảo sát và đánh giá? Chỉ là do các anh kêu to lên mà thôi. Yêu cầu học chữ không chỉ để chống tái mù. Theo tôi cần có sự kiểm định khách quan, có đối chứng với SGK tiếng Việt 1 khác mới khoa học. Tôi nghe nói Viện KHGD đã nghiên cứu tiếng Việt 1 của CNGD, nhưng không đối chứng thì có giá trị gì? Tôi cũng nghe nói một số GV kêu phải thêm giờ thì mới dạy được, và các báo cáo kết quả sử dụng sách CNGD gửi lên trên trước đây do nhiều lí do còn thiếu khách quan, trong đó có vai trò của vụ chỉ đạo bậc học, nhiều cán bộ ở vụ Tiểu học đều là người của GS Đại cầm lái. Cần minh bạch với cái huyền thoại này.
Về lí thuyết, quan niệm của GS Đại còn nhiều khiếm khuyết nghiêm trọng không thể chấp nhận đuợc.
1. Sách tiếng Việt 1 không phải là sách khoa học. Chỉ có ngành ngữ học, Việt ngữ học, ngữ âm học mới là khoa học. Còn SGK Tiếng Việt là sách học tiếng Việt trong nhà trường, nhằm dạy HS đọc chữ, viết chữ đúng chính tả, đọc hiểu nghĩa, biết nói, viết các bài văn bằng tiếng Việt. Nó có nội dung khoa học và các nội dung khác như đạo đức, thẩm mĩ, các tri thức cảm tính, các bài thơ, bài văn, không phải đều là khoa học cả. Xem SGK Tiếng Việt 1 là khoa học là một ngộ nhận ấu trĩ.. HS lớp 1 chưa cần học khoa học cực đoan như thế. Ông cho HS học hết cấu trúc ngữ âm tiếng Việt như âm, âm đầu, âm đệm, âm chính, âm cuối, âm đôi, những khái niệm chỉ ở đại học mới học. Ông lại cho HS học thêm các khái niệm của riêng ông như vật thật, vật thay thế, lên lớp trên các khái niệm triết học của riêng ông càng nhiều. Ông lại dạy hết các quy tăc chính tả tiếng Việt, kể cả chính tả ngữ nghĩa cho HS lớp 1. Thật là quá tải. Đó là do quan niệm dạy khoa học cho HS lớp 1 mà nên.
2. Dạy học Tiếng Việt , dù dạy gì, đều là dạy HS năng lực sử dụng tiếng Việt: đọc, viết, nói, nghe, suy nghĩ, không phải nghiên cứu tiếng Việt. Phương pháp của nó là phương pháp giao tiếp: Đọc, viết, nói nghe, hỏi đáp những điều có nghĩa.
Còn chỉ học đọc âm, viết đúng chính tả mà không hiểu nghĩa, không biết nói thì đó là một yêu cầu quá thấp, không phải yêu cầu học tiếng. Sách thiếu hẳn phần kể chuyện, nói, nghe, chào hỏi.
3. SGK dạy cho HS phải có nội dung tư tưởng, đạo đức. SGK của GS Đại đầy rẫy những từ phản cảm như ăn quỵt, hàng thịt nguýt hàng cá, củ rủ cù rù, (Xem lại bài của Đao Tiến Thi Về ngữ liệu trong Tiếng Việt 1 CNGD.).
4. Sách yêu cầu HS đọc nhiều văn bản mà các em – với lứa tuổi của minh - chưa thể hiểu như Bình Ngô Đại cáo, Hịch tướng sĩ, Nam Quốc sơn hà, nếu chỉ cốt tập đọc âm và chữ, thì không có mấy ý nghĩa.
5. SGK CNGD viết không theo một chương trình được xây dựng khoa học. Họ chưa có chương trình xuyên suốt từ lớp 1 đến lớp 12. Hiện tại chỉ có sách lớp 1, còn từ lớp 2 trở đi là chưa có, gặp đâu hay đó. Cái kế hoạch dạy lớp 1 ngữ âm, lớp 2 từ ngữ, lớp 3 cụm từ, lớp 4 đoạn văn, lớp 5 bài văn là một kế hoạch phi khoa học. Chúng tôi đề nghị GS Đại công bố chương trình CNGD từ lớp 1 đến lớp 12 cho mọi người cùng tham khảo và nếu muốn sử dụng phải được HĐQG thẩm định ( như SGK vậy).
Sách Tiếng Việt 1theo GS Đại, đã được viết 40 năm nay, từng được được đem sử dụng đại trà mà không qua thẩm định. Đó là điều vi phạm luật Giáo dục. Năm 2017 Bộ đã tổ chức thẩm định để khỏi phạm luật, Hội đồng đã chỉ ra nhiều bất cập, nhưng GS Đại đã không chấp nhận, ông đã quát măng biên tập viên đụng bút vaò bản thảo của ông, cuối cùng BTV từ chối không biên tạp sách của ông. Hội đồng cho phép sách của ông chỉ được sử dụng cho đến khi có chương trình mới. Đến nay chương trình mới đã ban hành, sách của ông đã hết thời hạn sử dụng. Thế mà ông lại đem sách củ, không sửa một chữ, đưa cho HĐTĐ, yêu cầu HĐTĐ thông qua, HĐTĐ đánh giá không đạt, ông đã kếu với báo chí rằng HĐTĐ không đủ trình độ đánh giá sách của ông; Ông kêu với thủ tướng, với chủ tịch nước và chủ tịch quốc hội, đòi hỏi phải có cơ chế riêng để sử dụng vô điều kiện sách của ông cho năm học mới. Đó là môt yêu cầu vô lí, vi phạm luật giáo dục, mà ai cũng thấy, chỉ riêng ông là không thấy..
Một cuốn sách như thế hoàn toàn không phù hợp với nội dung, tinh thần và phương pháp dạy học của chương trình mới. Vì thế Hội đồng thẩm định quốc gia đã bỏ phiếu là không đạt là hoàn toàn hợp lí. Song GS Đại vẫn không bằng lòng. Tôi nghĩ món nhuận bút của 900000 bộ sách lớp 1 vô cùng hấp dãn và GS không thể từ bỏ, cho dù nó vô lí đến mức nào.
Tôi biết nhiều người mặc nhận thầy Đại là giỏi, song chưa hề đọc sách của ông và SGK của ông. Tôi khuyên mọi người hãy đọc cuốn sách nhỏ của ông có tên là Sách giáo khoa đổi mới giáo dục toàn diện triệt để của ông viết để dạy toàn ngành giáo dục một cách kệch cỡm để biết về học vấn và con người ông. Đọc sách của ông tôi xin nhận xét như sau:
GS Hồ Ngọc Đại bấy lâu nay được làm chủ ở trường thực nghiệm, một mình một cõi, ở trên vạn người mà không ở dưới ai cả, muốn dạy gì thì dạy, muốn nói gì thì nói, suy nghĩ tự do, không khuôn phép, không nghe ai phản biện, không biết tôn trọng người khác, chỉ thích những kẻ phỉnh nịnh, do vậy khó mà đòi hỏi ở ông một tư duy khách quan và khoa học được, mặc dù khi nào ông cũng tự khoe là tư duy khoa học và chê người khác là tư duy kinh nghiệm.
Hà Nội, ngày 3 tháng 1 năm 2020

Bình luận

 1. gljcggzobq
  jfRZkQcZlt

  dsit22 <a href="http://wdjsbpgpijyu.com/">wdjsbpgpijyu</a>, [url=http://xnbdymztfbju.com/]xnbdymztfbju[/url], [link=http://embhavyzcowc.com/]embhavyzcowc[/link], http://zoxrrwfhsyrr.com/

 2. addmczsws
  OPfcOjuoTNyVQz

  OUmyBv <a href="http://unctmljekydf.com/">unctmljekydf</a>, [url=http://ellndfqrxzne.com/]ellndfqrxzne[/url], [link=http://xqulmveykszz.com/]xqulmveykszz[/link], http://uogciqzvesck.com/

 3. Moises
  VhoKpdiBVX

  We need someone with qualifications <a href="https://www.toridawnselden.com/7-keto-dhea-gel-537v">dhea buy ireland</a> Much of the reporting presented the study as showing that exercise is “better” than drugs. This is an oversimplification. For many chronic diseases, a combination of exercise and drugs is the most effective way to either treat or prevent a condition. Both drugs and exercise may have a role: the drugs may help you get well enough to exercise and the exercise may help you get well enough for your doctor to be able you to review your medication.

 4. Amber
  gkGCPTcWKbb

  I'm in my first year at university <a href="https://empirefitclub.com/cialis-soft-tabs-online-kaufen-m0e3">cialis fedex overnight shipping</a> Some Western diplomats have said on condition of anonymitythat information about the type of weapons and other detailsSellstrom might possess could hint at government responsibilityfor the attack. But rebels have seized all kinds of weapons frommilitary depots across the country in the 2 1/2-year civil war.

 5. Patricia
  znAeeDLQztSKJvqsR

  Will I be paid weekly or monthly? <a href="https://turbocheck.de/renovation-homes-near-me-4loi">property to buy and renovate</a> The expansion beyond Windows 8 devices and Xbox game consoles starting on Monday is intended to bring new customers into the software giant's ecosystem of devices and services and could help it compete with other digital music offerings like Pandora, Spotify and iTunes.

 6. Wilburn
  rWMhaafYfBaPsME

  Have you got a current driving licence? <a href="https://terrymcdonagh.com/proair-ventolin-proventil-interchangeable-ne6f">proair ventolin proventil interchangeable</a> ** Shares in Italian defence group Finmeccanica rose 7 percent on Thursday on a report that South Korea's DoosanHeavy Industries & Construction was planning toraise money to buy a majority stake in energy unit AnsaldoEnergia.

 7. Conrad
  alYdeTWQURuWa

  A law firm <a href="http://www.sedrez.com/bestsellers/index.php/amsa-fast-orlistat-testimonios-fui2">amsa fast orlistat 120 mg precio</a> Demonstrators stayed in tents made from wooden frames, drew electricity from lamp posts, built restrooms, established a garbage collection network and hosted organized activities including soccer games at the Rabaa sit-in. Meals were distributed and makeshift hospitals were established.

 8. Chase
  zEYhbBOGgnscJxxu

  The National Gallery <a href="https://showmethis007.com/ciprofloxacina-dose-unica-1v4f">bahco reciprocating saw blades</a> Adding to market uncertainty, the U.S. Labour Department onThursday said the employment report for September will not bereleased as scheduled on Friday due to the government shutdown.No new date was set.

 9. Goodsam
  iPNGyXexjAznOIg

  Could I have a statement, please? <a href="https://invictus7x7.com/differing-strands-within-the-movement-spw9">differin for pimple marks</a> The Pittsburgh university said at least nine Marvell circuit devices incorporated the patents, and that the infringement let the Hamilton, Bermuda-based company sell billions of chips using the technology without permission.

 10. Bertram
  iNoexbBBrdsjwRUiCJl

  How much were you paid in your last job? <a href="https://truthaboutbody.com/manforce-tablet-50-mg-hindi-tdo6">manforce condom flavours </a> One of the most prominent advocacy groups for women politicians, EMILY’s list, issued a statement from Marcy Stech, the national press secretary, saying that Quinn “is the only candidate with the judgment, maturity and know-how [to] produce real results for New Yorkers.”

 11. Fabian
  onBnrfvxxdO

  i'm fine good work <a href="https://khomaynhom.com.vn/naproxen-nursing-considerations-40k7">naproxen 500 mg para que serve</a> Yes there are a number of options available, you can set your browser either to reject all cookies, to allow only "trusted" sites to set them, or to only accept them from the site you are currently on.

 12. Victoria
  SmRLTvMuhdFlmhtKp

  Could I have , please? <a href="http://www.racinlinks.com/renovation-suppliers-melbourne-pd31">the renovator paint runner</a> FINRA, the financial industry's self-regulatory agency, recently warned investors against jumping on the alternative bandwagon without doing their homework. "Compared to a traditional mutual fund, an alternative fund typically holds more non-traditional investments and employs more complex trading strategies," FINRA cautioned in an Investor Alert published last week. "Investors considering alternative mutual funds should be aware of their unique characteristics and risks."

 13. Garfield
  sZnjFbMjjktODFIRod

  I'd like to take the job <a href="https://sb.rfpa.org/cipronex-500-mg-refundacja-0rae">ciprodex otic suspension cost</a> The signing of Oden comes at a low risk high reward for the Heat. Oden fits exactly what the Heat are missing, a big man that can rebound and defend the paint. If Oden were to have another devastating injury, the Heat wouldn’t be paying him much anyway.

 14. Mohammad
  KhLfrnfpsAqWEAM

  US dollars <a href="http://www.verne.cat/cpt-menactra-vaccine-adzv">menactra vidal</a> “We weren’t intending on her or that subplot; it was just something when we met her and filmed her and had our encounter with her. All of a sudden, we realized we had something strangely poignant and heartbreaking.”

 15. Rodney
  oeWfsmbzFQ

  this post is fantastic <a href="http://store.fixthailand.net/formula-41-extreme-ingredients-6ejw">formula 41 extreme reviews</a> The closer we shuffle to Saturday’s game at Villarreal, where Bale is expected to play some part at El Madrigal, the more reasons there are to wonder about that dynamic out on the pitch.

 16. Bernard
  KokELzLeRrrIqT

  Do you know each other? <a href="https://vandahering.com.br/flomaxtra-sr-tablets-side-effects-s5sm">buying flomax online uk</a> “This is a policy that is so important it has been personally approved by the board of directors,” said Maria das Graças Foster, Petrobras president, during a forum in Rio de Janeiro. “The management of our goods, people, information and the wealth we create is of crucial importance.”

 17. Lindsey
  xnINZdkCjIn

  What's the interest rate on this account? <a href="https://hudsonseaglass.com/prodroxatone-free-trial-pxjy">prodroxatone free trial </a> Thomas Michael Rios was 18 when he and two friends, Jimmy Williams and Leah Johnson, vanished along with Williams' 1969 Camaro after leaving for a football game on Nov. 20, 1970. When Thomas failed to return that night, his parents assumed he had gone hunting. But hours turned into days, which quickly gave way to panic.

 18. Gordon
  ZaqHMwpxEzR

  I work with computers <a href="http://sachihouse.edu.vn/pharmacy/index.php/bactroban-topical-ointment-side-effects-dn9w">bactroban crema precio chile</a> ‘In line with our strong opposition to the death penalty in all circumstances, we will consider how to support any application for Judicial Review or clemency that Lindsay Sandiford chooses to make.

 19. Ronald
  ukJbVDAuzlpRk

  Could you tell me the dialing code for ? <a href="https://turbocheck.de/flonase-prospect-qehf">rite aid flonase</a> "It is a very highly skilled operation. We have seen similar products, however on closer inspection the potato is planted in a pot with a tomato planted in the same pot - our plant is one plant and produces no potato foliage."

 20. Colton
  JOlsXheDsnd

  How much were you paid in your last job? <a href="http://wisatahouse.com/how-to-safely-buy-viagra-online-5oij">how difficult is it to get viagra</a> ** Fiat SpA will have to wait longer than hoped tosettle the price to buy out a minority shareholder of itsChrysler business after a judge on Monday set a September 2014trial. The Italian automaker had sought a May trial and hadoffered to fly executives to the United States for depositionsto speed its lawsuit with the union trust that owns a 41.5percent stake in Chrysler.

 21. Cole
  NrAvWpGIQen

  How long have you lived here? <a href="https://thecreativevan.com/revistas-de-salud-y-belleza-pdf-ylft">baixar revista da natura em pdf</a> It then disappeared from the tracking system and reappearedin Manzanillo, Panama, on July 11, according to shipping dataobtained by research group IHS Maritime. IHS said there wereindications it had changed cargo in the interim.

 22. Isiah
  mogmIPElqC

  I don't like pubs <a href="https://victima.org/cheap-but-effective-alternative-to-viagra-pyog">buy viagra online scams</a> Panama's security minister Mulino said the 35 detained crew members of the ship were likely to be charged with crimes against Panama's internal security. Panama had attempted to question the crew, but they have not been cooperating, he added.

 23. Merle
  XKQHppIElQZpXQ

  I'd like to cancel a cheque <a href="https://victima.org/claritin-or-zyrtec-or-allegra-s6ne">claritin or zyrtec or allegra</a> Elisa may be “the unwitting victim of a secret military project” or just lost in her own life. She may be able to find room for some of her more unsettling acts. But, like most of us, she finds herself swept up in the minutiae of routine. Familiar is a terrific novel: psychologically subtle and philosophically supple. It will leave you with a heightened awareness of the strange cracks and wormholes on the peripheries of life.

 24. Stephen
  nmlhSEKwIBi

  How many days will it take for the cheque to clear? <a href="https://www.ypuclub.org/google-revenue-composition-tdms">revenue composition</a> Almost 1 in 10 high school and college-aged people have forced someone into sexual activity against his or her will, a study finds. The majority of those who have done it think that the victim is at least partly to blame.

 25. Coco888
  ZUZovPekxoLMgGV

  I study here <a href="https://www.toridawnselden.com/obat-amitriptyline-harga-i2jd">amitriptyline and tramadol interaction</a> Until further research reveals more information, the general advice is to adapt a healthy life style, regardless of the “risk-group” to which one belongs. In light of the numbers above, we hope that both individual effort coupled with scientific findings, will make notable progress in keeping high blood sugar levels and dementia processes under control.

 26. Miles
  AMWlibfzgiVUYwa

  What do you do for a living? <a href="https://yuvatrip.com/where-can-i-get-cytotec-over-the-counter-in-trinidad-5m6i">cytotec mexico</a> As Republicans celebrated its passage with a "rally" in the Capitol, some senior members of the party confided to Reuters that their leaders appeared to have no plan on how to both please conservatives, who push for smaller government, and ultimately get legislation enacted into law.

 27. Nathaniel
  sWMBWiPFks

  How many would you like? <a href="https://wstsconference.com/lopressor-nombre-generico-f2gj">lopressor 25 mg generic</a> Larkin added: “Furthermore, (Rudin) is required by court order to provide the city with notice regarding the cases and former assistants he intends to question the DA about. He has not provided the required information.

 28. Rupert
  GVvCdhnvYqtcZUsua

  Who do you work for? <a href="https://vatlieuxaydungvinhphu.com/what-is-ventolin-good-for-ajcs">ventolin yan etkileri eki</a> Tony Valasquez holds up a pro-life sign while his wife, Gertrude, sits beside him during the Life Chain, a pro-life movement, Sunday afternoon. People lined Frazier Street in Conroe holding up pro-life signs. Go to HCNPics.com to view and purchase this photo, and others like it.

 29. dobson
  qNtFNkHQKMJbLdFle

  wG8XAp http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận