Nhân kỷ niệm 19 năm ngày mất của cố nhạc sĩ Trịnh Công Sơn: MỖI NGƯỜI CÓ MỘT TRỊNH CÔNG SƠN

Sáng 1.4.2001 tôi có việc ở VTV thì ra cổng uống bia. Vừa ngồi xuống thì bị Trương Nam Hương từ Sài Gòn gọi điện báo tin anh Trịnh Công Sơn mất. Tôi tưởng là Hương chơi ngày nói dối, nhưng không phải, đặt viết ngay bài anh Sơn mất ngày hôm nay.Tôi sững người, bất ngờ. Anh vừa ngả tuổi 63. Buồn. Tôi ngâm bia rượu đến tối, rồi về nhà viết bài về anh mấy bạn giục nóng...

***

Tôi nhiều lần được nghe Trịnh Công Sơn hát nhạc của anh. Có bài tình cờ được nghe anh hát khi chưa công bố, ví như bài “Dung Hòa ca” anh viết tặng một người con gái Hà Thành có tên là Dung Hòa sau chuyến ra Hà Nội dự sinh nhật Văn Cao 60 tuổi (1983) hay bài “Tiến thoái lưỡng nan” có lẽ là bài hát cuối cùng của đời anh. Anh thường hát trong cuộc rượu, giọng nghe như có men, nó chân thành, gần gũi như là trò chuyện, như là dan díu, giăng mắc lòng người. Giáo sư Hoàng Ngọc Hiến, người thích âm nhac và đặc biệt thích ca từ của Trịnh đã có lần nói với tôi, Trịnh Công Sơn là người hát hay nhất về nhạc Trịnh. Tất nhiên rồi, khi tác giả hát là tác giả truyền đạt tất cả những xúc cảm và thông điệp của tác phẩm đến với người nghe.

1. "Trịnh Công Sơn là người hát hay nhất về nhạc Trịnh"

Trước khi gặp Trịnh, tôi đã nghe nhạc của anh qua giọng hát Khánh Ly từ chiếc đài Orionton của lính cọc cạch khi được khi mất, và không hiểu là Trịnh hay Khánh Ly đã chinh phục tôi. Mãi đến sau 1975, tôi mới được nghe trọn vẹn album “Sơn ca 7” tại nhà của Nguyễn Đình Thi cùng Nguyễn Đình Chính và Bích Việt. Chúng tôi cứ nghe đi nghe lại giọng hát Khánh Ly cho đến khuya. Một giọng hát đầy ma mị mà có người gọi là “giọng hát liêu trai”. Khánh Ly không hát theo kỹ thuật “cộng minh cộng hưởng” như các ca sĩ miền Bắc được đào tạo qua hàn lâm viện thời đó, mà chị hát nhẹ nhàng như đang thở. Chị hát như không. Ấy vậy mà sự truyền cảm thật lạ lùng. Giọng hát mà khi đã ngừng rồi, ta vẫn thấy như còn “vương một sợi Diễm xưa”.

Những người đã mê nhạc Trịnh qua giọng liêu trai Khánh Ly thật khó mà nghe những giọng hát khác. Như một sự mê tín đáng yêu. Như một đóng đinh giá trị.

2. "Thậm chí có lúc hứng lên, anh mơ các ca khúc của mình có thể hát theo phong cách rock, rap"

Nhưng với Trịnh Công Sơn thì khác. Dù kết với Khánh Ly như một cặp đôi không thể rời, nhưng anh rất thích nghe lại mình trên nhiều cung bậc. Khi người ta bảo Hồng Nhung đã làm biến tướng nhạc Trịnh thì anh lại không nghĩ thế. Anh trân trọng và bảo vệ cách hát của Bống. Anh bảo nghe Bống hát, thấy mình trẻ lại, thấy mình đang đi cùng với thời đại. Anh khen cách phối mới cho những ca khúc của mình. Không chê chiếc guitare một thời nâng bổng những giai điệu tuyệt vời, nhưng anh luôn sung sướng khi nghe dàn nhạc điện tử hòa tấu hay đệm cho bài hát. Thậm chí có lúc hứng lên, anh mơ các ca khúc của mình có thể hát theo phong cách rock, rap. Rồi anh khen Thanh Lam, khen Mỹ Linh khi họ nhập cuộc vào nhạc Trịnh…

Có lúc Trịnh nghe Ánh Tuyết hát Văn Cao thật hay, liền gợi ý cho Ánh Tuyết “hát bài của Sơn đi”, nhưng mãi đến ngày anh ra đi vĩnh viễn, người ca sĩ này vẫn chưa dám hát nhạc của anh. Theo chị kể lại thì “Ngày anh mất, tôi đã ghi vào sổ tang mấy dòng ngậm ngùi: "Vậy là anh đã đi. Em hứa hoài mà vẫn chưa thực hiện được album. Em chắc chắn sẽ làm album nhạc của anh. Nhưng anh đi rồi đâu còn ai nghe em hát nữa...". Cho mãi 10 năm sau ngày Trinh mất, Ánh Tuyết mới tổ chức được đêm nhạc tưởng nhớ người nhạc sĩ tài hoa, cùng với việc phát hành 2 album Ánh Tuyết hát Trịnh Công Sơn 1&2 và coi đó vừa là lời tri ân, vừa là lời xin lỗi, vừa là để thực hiện lời hứa của mình với Trịnh.

Giọng hát Ánh Tuyết thuở ban đầu khiến tôi nhớ đến Thái Thanh lừng lẫy một thời. Đó là giọng sơn ca véo von bay bổng đến nức nở. Một “Suối mơ”, một “Thiên Thai” hay một “Trương Chi” huyền ảo chơi vơi như có như không. Nhưng Ánh Tuyết lại còn có cả một sức sống nội tâm đầy kịch tính mãnh liệt khi thể hiện “Trường ca sông Lô” của Văn Cao. Với nhạc Trịnh thì khác. Theo tự nhận của Trịnh thì nhạc Văn Cao như núi, còn nhạc Trịnh như đồng bằng. Có lẽ vì sự khác biệt đó mà Ánh Tuyết lưỡng lự khá lâu trước khi quyết định hát nhạc Trịnh? Đúng vậy, sau này chị đã thổ lộ: “Nhạc anh Sơn có bao nhiêu là chiếc bóng quá lớn phủ lên, bao nhiêu người chen chúc hát. Tôi thấy mình không đủ tự tin dù được anh đề nghị. Mãi đến khi hát Trịnh cho NSND Tường Vy nghe, cô đã mua tặng tôi một tuyển tập Trịnh Công Sơn Những bài ca không năm tháng và ghi: "Chúc em đã hát hay nhạc Văn Cao bây giờ còn hát hay nhạc của Trịnh Công Sơn. Hai tâm hồn lớn sẽ che chở cho em thành công hơn nữa trên đường đời đầy gian nan...". Những lời nhận xét chân tình này khiến tôi tự tin”.

3. Cái hay nhất của nhạc Trịnh là ai cũng thấy một chút mình trong đó…

Ai cũng biết nhạc Trịnh là âm nhạc của phận người. Phận người có vui và có buồn, có tuyệt vọng và hy vọng. Nhạc Trịnh chia sẻ tất cả tình yêu của mình với con người như là đôi cánh nâng đỡ cho những thân phận nhỏ nhoi trong vũ trụ. Nó thấm đẫm tinh thần triết học của nhà Phật lẫn triết học hiện sinh. Đau mà sáng. Buồn mà sang. Ánh Tuyết khi ngộ ra điều đó, chị đã lựa chọn cho mình một cách hát nhạc Trịnh riêng. Không thét gào, quằn quoại, không sướt mướt, nỉ non mà nhẹ nhàng, thanh tao như sẻ chia, trò chuyện… Ánh Tuyết đã hớp hồn công chúng ngay đêm nhạc đầu tiên của mình tưởng nhớ Trịnh. Tôi đã nghe Tuyết hát Gọi tên bốn mùa, Như cánh vạc bay, Còn tuổi nào cho em, Cuối cùng cho một tình yêu, Tình xa, Ướt mi, Rừng xưa đã khép, Phúc âm buồn, Ru ta ngậm ngùi... với một tâm thức nhẹ nhõm và quyến rũ.

Và đến khi nghe chị hát “Tiến thoái lưỡng nan” thì tôi như thấy có Sơn bên cạnh. Đây là một bài hát nhịp một trì tục như những bước chân không nhanh không chậm. “Tiến/ thoái/ lưỡng/ nan/ đi/ về/ lận/ đận/ Ngày/ xưa/ lận/ đận/ không/ biết/ về/ đâu…”. Tôi cũng đã nghe mấy “sao” hát bài này, nhưng hình như là họ hát lòng họ chứ không phải hát lòng Sơn. Họ gồng lên. Họ dằn xuống… Và họ đã lạc khỏi Sơn mà không hề hay biết. Còn Ánh Tuyết thì hòa nhập với tâm trạng bảng lảng, bâng khuâng mà kiên trì của người nhạc sĩ đã nhìn thấu phận mình. Đó cũng là ấn tượng mà ca sĩ đã gieo vào lòng người nghe thật khó phai nhạt…

Nhiều người hát nhạc Trịnh cho chính mình nghe. Họ không phải là ca sĩ, và cũng không mong thành ca sĩ. Già trẻ, gái trai… Họ hát nhạc Trịnh là bởi nhạc Trịnh đã nhập vào họ. Vậy thôi. Thỉnh thoảng tôi cũng được nghe những người như vậy hát. Và tôi nhận ra rằng, không chỉ ca sĩ chuyên nghiệp mới hát nhạc Trịnh hay. Cái hay nhất của nhạc Trịnh là ai cũng thấy một chút mình trong đó…

Nguyễn Trọng Tạo.

Bình luận

 1. oykrcr
  lIfWPabQuLgS

  wDZvwV <a href="http://wquszpxfboby.com/">wquszpxfboby</a>, [url=http://mkifgxeuqtga.com/]mkifgxeuqtga[/url], [link=http://nrdhdrndxshc.com/]nrdhdrndxshc[/link], http://zfxxxngsgzhe.com/

 2. Eusebio
  paukhoOmWYgVbvEMrL

  The line's engaged http://tubereviews.online trannytube Fitch Ratings has affirmed six Taiwanese bills finance companies: International Bills Finance Corporation (IBF), China Bills Finance Corporation (CBF), Dah Chung Bills Finance Corporation (DCBFC), Taching Bills Finance Corporation (TCBFC), Grand Bills Finance Corporation (GBF) and Taiwan Finance Corporation (TFC).

 3. Ariel
  cQaAjxafkzxMkMg

  I'm self-employed http://porntubehub.online thumbzilla Earlier this month, New Hampshire officials notified eight patients who may have been exposed to CJD through shared equipment. Five others in Massachusetts and two in Connecticut were also warned of the risk, health officials in those states said. 

 4. Darnell
  xJzltlxbhyHEA

  i'm fine good work http://tuberating.online voyeurweb “Some of the greatest football ever played by a defensive tackle was played by Art Donovan,” said Hall of Fame center Jim Ringo, who died in 2007. “He was one of the greatest people I played against all my life.”

 5. Steep777
  YObWumuTSidkY

  I'm interested in http://porntuberating.online youjizz U.S. Bankruptcy Judge Steven Rhodes is to rule on whether Detroit is eligible for Chapter 9 protection in a trial to begin on October 23. Orr expressed confidence the bankruptcy filing would be approved.

 6. Brent
  KGYqpNOvtwwsOteFn

  We went to university together http://porntuberating.online alohatube Formidable obstacles remain toward achieving a lasting peace. Despite increasing people-to-people ties and tentative moves to ease barriers to commerce and travel, the security establishments on both sides still regard the other as the enemy.

 7. Lucio
  zxwQOWXKLP

  Who do you work for? http://xnxxrating.online 9taxi After a minute give the pan a confident shake. Leave for another two minutes then check the contents. You will be hit with the smell of the sea and bright orange firm mussel meat in open shells.

 8. Aubrey
  NppeOETsRDtsdgjrpYe

  I can't get a dialling tone http://porntubehub.online 9taxi ColoKat, it’s too late for you tea party folks. Romney is slipping in the polls again. His swing states are swinging away because he couldn’t hold them. The man generally lacked credibility I guess.

 9. Randal
  ncDgujxzAapS

  When can you start? http://tuberating.online porntrex James Sultan, one of Hernandez's attorneys, maintained that the continuous release of the evidence collected during search warrant executions was "systematically undermining his right to a fair trial."

 10. Jasper
  PsFrLqVIbIZPB

  I need to charge up my phone http://tubereviews.online xtube Barra's move to Xiaomi is a coup for the Chinese company, which has earned a name for its attempts to mimic many of Apple's external approaches. Despite having only been founded in June 2010, it is aiming for total sales of $4.5bn this year, offering smartphones with miUI, its own custom version of the open-source version of Android - which it updates every week. It sells its phones directly from its website, and also offers internet services.

 11. Mario
  qCRwDbKDnueueb

  I'd like to cancel a cheque http://xnxxrating.online 9taxi Tamerlan Tsarnaev died of his injuries, while Dzhokhar evaded arrest for most of a day, leading to a lockdown of much of the greater Boston area. Dzhokhar, badly wounded, was found hiding in a boat in a backyard the evening of April 19.

 12. markus
  JJOqqcRbvgWMjfKjpO

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap3.html

 13. jvahktplpek
  vSLGnQZSGK

  HbTGtP <a href="http://xdrtfyebfomp.com/">xdrtfyebfomp</a>, [url=http://sdrpqgejotgq.com/]sdrpqgejotgq[/url], [link=http://iiovhbwpybih.com/]iiovhbwpybih[/link], http://ysfonsyoyeaj.com/

 14. johnanz
  hkdnWYRWlZribn

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 15. johnanz
  XlhRHVsgGtXyYMELXhP

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 16. Emery
  rFVVpLpcTcQI

  What qualifications have you got? http://porntubereview.online/keandra.html toroporno The trouble is if an unbiased report came out 100% in favour of wind turbines you wouldn't accept it, let's face it, if they invented a turbine that sprinkled real gold leaf as a by product that you could collect and use as you saw fit, some still wouldn't be happy.

 17. Katelyn
  SryNnbvcszgiUmWMdug

  I'd like to change some money http://xvideosrating.online/voyeurweb.html freeones "Confronted by the statue today, its emotional impact is still such that the danger of such images feared by 16th century reformers - the confusion between the real and the represented, or the sinful worship of an image instead of God - is near enough to be imagined.

 18. Houston
  CtvagvvMyyk

  I work for a publishers http://porntubereview.online/rockettube.html toroporno Floyd’s interception gave Bridgewater a chance to close strong, and he hit Eli Rogers for the clinching touchdown to send a huge crowd home happy in the final meeting between the schools as conference members.

 19. Savannah
  fqCAqSmmSmFLfDGWS

  I'd like to pay this cheque in, please http://tubeadvisor.online/rockettube.html vporn Because they see their century long Progressive social and economic justice nonsense collapsing around them. All their emotionally driven “social programs” and “entitlements” failing. Their relentless class warfare has divided our great Republic like no foreign enemy ever could. Their convoluted belief in “equal outcomes” instead of “equal opportunity” is as nonsensical as their collective mindset fixing societies problems. It’s hard to deprogram decades of corrupted beliefs that keep causing more problems than they were intended to fix. But I digress.

 20. Harland
  mRQxoiPGstUpyyaneog

  I can't stand football http://porntubehub.online/zorras.html youjizz "The administration has also asked importers to immediatelyrecall any possibly contaminated products and has required alllocal quarantine and inspection bodies to further strengtheninspection and supervision of New Zealand dairy productsexported to China," the General Administration of QualitySupervision, Inspection and Quarantine said in a statement.

 21. Cliff
  nGioWfKqtzvkV

  Looking for a job http://tuberating.online/dinotube.html iwank “I’m ready to go so the city can move on,” Kilpatrick told the judge at his sentencing Thursday. “The people here are suffering, they’re hurting. A great deal of that hurt I accept responsibility for.”

 22. Sheldon
  eSatxEzyDRTATb

  Are you a student? http://tubeadvisor.online/xtube.html rockettube CharlesKoch and his wife are directors of the Knowledge and Progress Fund which gave$1.25m to Donors Trust in 2007, a further $1.25m in 2008 and increased this to$2m in 2010. The fund does not appear to have given money to any other groupand there is no mention of it or its activities on the websites of KochIndustries or the Charles Koch Foundation.

 23. Daniel
  CDkNMbxdjNmWYCWvTw

  What do you study? http://porntubehub.online/porn300.html nudevista "I don't think eight more cities will suddenly implement curbs at the same time, especially when China's economy is facing downward pressure and the central government is encouraging domestic consumption." said Wu Wenzhao, analyst at Sinolink Securities.

 24. Emerson
  QntpZHpxelOfV

  An estate agents http://tuberating.online/9taxi.html nudevista BERLIN/FRANKFURT, Sept 26 (Reuters) - Angela Merkel's besthope of saving her bold energy revolution may lie in a coalitionwith the centre-left Social Democrats (SPD), who could agree tomodest cuts to costly incentives for green power which are,paradoxically, driving up energy prices.

 25. Sherman
  GjYMCOWsHvoEqNzN

  Which team do you support? http://porntubereview.online/nhentai.html imagefap She said the administration doesn’t necessarily object to new sanctions, and would be willing to work with Congress after the meeting to determine what kind of sanctions might build additional pressure on Iran. She stopped short of endorsing the pending legislation.

 26. rztjokqp
  http://www.g32ned13bw49xq9r55ygnv3u3py07875s.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Âm nhạc [url=http://www.g32ned13bw49xq9r55ygnv3u3py07875s.org/]urztjokqp[/url] <a href="http://www.g32ned13bw49xq9r55ygnv3u3py07875s.org/">arztjokqp</a> rztjokqp http://www.g32ned13bw49xq9r55ygnv3u3py07875s.org/

 27. johnansog
  FcCgxVLFWScavtvD

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 28. johnansog
  ortORuxjYVzHGP

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 29. Luis
  dcUMygMOiGfcgoN

  We used to work together https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html keandra Still, experts say schemes to manipulate social networks areunlikely to go away. Creating fake social media accounts canalso be used for more nefarious purposes than creating fake"likes," such as identity theft.

 30. Cameron
  hrhfZjrnHznfVJSVz

  I don't know what I want to do after university https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html 9taxi Hidalgo said the state's health exchange website, www.coveredca.com, is being created in such a way more languages can be added later. He said the exchange first needs to launch an introductory website where consumers can learn about impending health care changes, such as federal subsidies for working families and tax credits for small businesses.

 31. Geoffrey
  HxTQkwFWEWZOXfm

  I've only just arrived https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html ixxx “It is sweet relief to actually do what you said you were going to do — and do it ahead of schedule! But also, I always believed in myself, and the vision for the network, and my ability to surround myself with people who could help me execute it. I just lost my balance for a moment because I let others take control. But you can do whatever you put your mind to, if that’s what you’re supposed to be doing.”

 32. Warner
  ANlujMbBKomgNnQvz

  The United States https://beeg.x.fc2.com/porntube.html madthumbs Gerry Cauley of the North American Electric Reliability Corporation said there are now mandatory industry standards across the continent and fines of up to $1-million a day to prevent a similar blackout.

 33. Basil
  cfPWidFIWyQxPgXxXP

  I'd like to pay this cheque in, please https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html iwank Veteran guard Willie Colon, who’s on the field goal protection unit, admitted that he didn’t know the rule. Linebacker Demario Davis said that “he was well aware” of the rule that was explained to teams across the league during training camp and reinforced by the coaching staff.

 34. Mohamed
  mrfoVOMeVEw

  It's funny goodluck https://beeg.x.fc2.com/keandra.html pof Hundreds of victims and their families held a rally at the site of the world's most deadly industrial accident since the 1984 Bhopal disaster in India. Children carried placards reading: "Please come forward, our parents were killed while working for you. Compensate us."

 35. Merrill
  lssyNkqCtVpqT

  perfect design thanks https://beeg.x.fc2.com/redtube.html xtube Ferreira also said on Tuesday that Vale is in talks to sell iron ore pellets to a customer in the United States, the only major market where the world's largest ore producer has no significant business.

 36. Jayson
  wseihsBGjn

  A company car https://beeg.x.fc2.com/madthumbs.html ghettotube Egypt's state news agency says the coast guard received a call for help Friday from a boat carrying the migrants and naval forces went out to the rescue. It said the survivors were 72 Palestinians, 40 Syrians, and four Egyptians. The nationalities of those who drowned were not immediately available. Officials said rescue efforts continued.

 37. Claire
  ynDXUxGIiRL

  I'd like to open a personal account https://beeg.x.fc2.com/9taxi.html voyeurweb Government officials are already working with that number ifthe worst-case scenario for EBX materializes, Folha said. With agrowing imbalance between assets and liabilities, dwindling cashand limited fundraising options, bond and stockholders arestepping up bets that Batista may have to restructure the debtof some EBX units.

 38. Claud
  iFbDHRidXNo

  Will I have to work on Saturdays? https://beeg.x.fc2.com/elephanttube.html keezmovies He was lucky I had put down the rolling pin. After investing three hours of my evening into this process, I was a little tense, I admit it. Still, I followed his advice and gave it another seven minutes in the oven, by which time the centre looked baked. I was on the home straight. Just the glaze to go. What could go wrong?

 39. Weldon
  caAxQJAgWp

  Sorry, I ran out of credit https://beeg.x.fc2.com/myvidster.html xvideos Indeed, the competitors are fiercely driven foodies who may look out of place at the fancy restaurants they "take over" during show challenges - but easily prove they handle cutlery the way some kids handle video game controllers. U.S. News talked to restaurateur Joe Bastianich, who's judging "MasterChef Junior" alongside chefs Elliot and Gordon Ramsay. He opened up about what to expect and why he was impressed. His responses have been edited:

 40. Octavio
  BPiZOMgKdYaYcPGD

  I'm doing an internship https://beeg.x.fc2.com/iwank.html fuq Patients who received care at multiple HIV clinics—as opposed to only one— were less likely to take their medication and had higher HIV viral loads, a new study published in the journal AIDS and Behavior of almost 13,000 ...

 41. Valentine
  wxrLxxeTIYeLEl

  Could you tell me the number for ? https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html freeones “This is part of the next stage of our turnaround plan to increase efficiencies and scale our company correctly for new opportunities in mobile computing. We will be as transparent as possible as those plans evolve.”

 42. Shelton
  BfUrlssBzbhvymb

  Could you please repeat that? https://beeg.x.fc2.com/al4a.html streamate The dog lunged  at an officer, who subsequently shot him four times, as shown in the video, before the dog rolled over and died. According to a statement released by the Hawthorne Police Department at the time of the shooting, Rosby was arrested for interfering with a robbery investigation. The police said he was blasting his music too loudly and walking his dog too close to the home under investigation.

 43. Geoffrey
  winTcsKdgetpwZdlBLX

  Get a job https://beeg.x.fc2.com/alohatube.html petardas And if their response was, “well those seminary schools are really hard. Tons of reading required”….. you might still attend church there, but the minister would always carry the taint of loser. Especially when he asks for a raise.

 44. Romeo
  etatkTUJGITfs

  I can't stand football https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html sextube “ATTN RENO: If you know, or see, this dude, please call RENO POLICE DEPT at 334-2121 immediately, and then remind him that his tab at The Brewer's Cabinet is still waiting to be paid,” the message stated. “And, while you're at it, you could tell him that visiting restaurants/bars with your friends, running up a huge bill, roughing up servers and then bailing is pretty uncool... pathetic, really. Get a life, man.”

 45. Wendell
  fQFqxoFQBlV

  I'll call back later https://beeg.x.fc2.com/damplips.html youjizz Iran's new government has taken its charm offensive to the annual U.N. General Assembly, agreeing to international nuclear negotiations that would include its foreign minister seeing U.S. Secretary of State John Kerry.

 46. Marcelo
  CpWPIgkgTI

  A First Class stamp https://beeg.x.fc2.com/xnxx.html cliphunter She asked why its OK to take power “away from the people on the ground here, the board of regents.” She noted that social scientists said that race-neutral alternative efforts had failed in schools.

 47. Tracy
  DaYtAwWwAuSriNQJzjA

  This is the job description https://beeg.x.fc2.com/egotastic.html spankwire Dieter said all executions carried out in the United Statesduring the past 13 months have used pentobarbital. He said somestates are in the process of obtaining the necessary legalapproval to switch to other sedatives.

 48. Travis
  hwqkscVvMenUmaEx

  I'm afraid that number's ex-directory https://beeg.x.fc2.com/porntrex.html streamate "Jordan has been really hit hard with exogenous shocks,"Kostial said. "When I compare April with where we stand now,it's, I think, even gotten tougher on Jordan," she said. The IMFlast reviewed Jordan's program in April.

 49. Cooper
  BWqEtKcMMnBcbMD

  I'm at Liverpool University https://beeg.x.fc2.com/ 9taxi Mr Wegg-Prosser in one email described Mr McBride as “Damian McP---kface”. As Mr McBride emailed Downing Street asking whay they were accusing Mr Brown of orchestrating the attempted coup, Jonathan Powell, Mr Blair’s chief of staff, emailed colleagues telling them not to reply to “any of this ridiculous person’s ridiculous emails”.

 50. Freddie
  yYvTaEDIObzwnDBVEKq

  I'm training to be an engineer https://beeg.x.fc2.com/ tnaflix Major gainers in the 30-share index were Sun PharmaceuticalIndustries (4.13%), Tata Steel (1.92%), H D F C Bank (1.33%),Larsen & Toubro (1.28%), Reliance Industries (1.15%), and TataMotors (1.10%).

 51. Rusty
  aZlllxKiHKu

  How long have you lived here? http://tuberating.online/wifelovers.html txxx With the deadlock broken just a day before the U.S. Treasury said it would exhaust its ability to borrow new funds, U.S. stocks surged on Wednesday, nearing an all-time high. Share markets in Asia also cheered the deal.

 52. Ricardo
  vUHmEsRnXnmxtjp

  An accountancy practice http://porntuberating.online/nhentai.html alohatube “No one is forbidding a sportsman with a nontraditional sexual orientation to come to Sochi,” said Vitaly Mutko. “But if he goes out on the street and starts to propagandize it, then of course he will be held accountable.”

 53. Manuel
  qFSEswklkIVaN

  I've come to collect a parcel http://xnxxlist.online/xnxx.html apetube After speculation about managerial unrest, Swansea City have backed Michael Laudrup and now they look in good shape to build on last season's ninth place and that historic Capital One Cup win.

 54. Timmy
  yhbomDNKbQE

  I'd like to take the job http://porntuberating.online/tube8.html elephanttube More enjoyable: helping a cow birth a calf, which he named Baby Ice. He also loved hitting a barn-raising and a Belgian horse fair, where he put his rapping skills to the test by learning to talk a mile-a-minute like an auctioneer.

 55. Domenic
  kskbxrBMGisVK

  I'm doing an internship http://tuberating.online/xnxx.html fuq Sharp kept its operating profit forecast for the year toMarch 2014 unchanged at 80 billion yen, compared with an averageexpectation of 58.2 billion yen from 15 analysts. Its $4.6billion rescue by banks last year is contingent upon Sharpposting both an operating and net profit for the full year.

 56. Marcellus
  aXYgpKLVSGZd

  Do you know what extension he's on? http://tubereviews.online/cliphunter.html freeones "They were basically taking crops that had evolved over millions of years in the Middle East and were adapted to that dry-wet pattern of seasonality and moving them into an area that was recently de-glaciated.

 57. Stephen
  cJmVcbwwmbH

  Remove card http://xnxxrating.online/zorras.html damplips In a telephone interview from Moscow, McGovern said Snowden told him that Drake was the "model" for his decision to leak U.S. secrets. The government eventually dropped all but a relatively minor charge against Drake, to which he pleaded guilty.

 58. Ellsworth
  GPrpbkojMxuWk

  I've got a full-time job http://xvideosrating.online/voyeurweb.html 4tube The CEO pay-ratio provision, which was tucked into the lawby New Jersey Democratic Senator Robert Menendez, is one shortparagraph in the lengthy Dodd-Frank law. But its backers say itis critical information for the marketplace.

 59. Leroy
  uEuCMdXsvGapbHWO

  Best Site good looking http://xnxxrating.online/yuvutu.html tube8 The marine-themed Chimelong resort, headed by Chinesebusinessman Su Zhigang, is the biggest project to open on theisland this year. Its coral-hued towers, topped by blueonion-domes, will house 1,880 hotel rooms, a conference centre,a spa and an indoor water park.

 60. Layla
  cPlPkqEyqmPJKsDLyDS

  There's a three month trial period http://tubeadvisor.online/ghettotube.html keandra "The cost of Australian grassroot projects is going up ...so probably we need to pause," said Shigeru Muraki, chiefexecutive of the energy solution division at Tokyo Gas,speaking at the World Energy Conference in South Korea.

 61. Lance
  uwKSqlTElmJE

  A First Class stamp http://tuberating.online vporn So we need to breed these winners, and that means providing adequate funding. Much of the coaching in Britain depends on volunteers, and it’s often the dads who are donating their time. My husband, Jonathan, for example, who is also a former athlete, does a tremendous amount of coaching in his spare time. There’s no financial support for this. Other countries do it differently. In America, fantastic coaching is available at high schools and sports colleges. They take it seriously. As does Germany.

 62. Jefferson
  XLKInFZbPvPEuIEB

  Which team do you support? http://tubearchive.online porntrex Speaking about the 1984 case, Assistant Chief Constable Sharon Rowe said: "The officers involved in the case have since retired or left the force and a number of lessons have been learned since the original investigation was undertaken in 1985.

 63. Francis
  KHOoqyylCVmnNeUCP

  A packet of envelopes http://xvideosrating.online rulertube Where is the mainstream media during this August as the government tries, as it does at the end of every fiscal year to spend the excess cash on hand? The SOP in August is ” Use it or Lose It”. The president has succeeded in creating a big fat pig of a government that is frankly in every taxpayers’ way. If children are staving, it’s because HHS has its head up in its nether regions. The hunger funk has nothing to do with Republicans. They aren’t running the government and they didn’t come up with the idea of sequestration.

 64. Seymour
  gwxmDlTBPYtSUge

  Are you a student? http://tubeadvisor.online redtube He returned to Britain in 1969, beginning his golden run with the Auk field in the Central North Sea, before striking it big with Brent. Bowen suggested that all Shell’s discoveries be named after seabirds, and Cormorant, Dunlin, Fulmar, Tern and Penguin all followed.

 65. Ezekiel
  EcFnYOJxMVgINkp

  i'm fine good work http://xvideosrating.online porntube Those words may well come to be regarded as the death knell of Islamic fundamentalism in the same way that Nelson Mandela and Martin Luther King's courageous rhetoric inspired opposition to apartheid and racial segregation.

 66. Norris
  vsSIZTPIZZEVawPSYG

  Please call back later http://tubereviews.online vporn Problems with the federal marketplace's entry portal serving36 states, the website Healthcare.gov, continued for a 10th dayon Thursday despite signs of gradual improvement, keeping abrake on the ability of consumers to shop for federallysubsidized health coverage.

 67. Fermin
  WySeyCrmcrzdxRXtacV

  I'm sorry, I'm not interested http://tubearchive.online petardas James Emmett, global head of trade finance at HSBC inLondon, said urbanisation and the rise of China's middle classoffered openings to firms in Britain and beyond in sectors suchas health, education and tourism.

 68. Rhett
  kiqlYqfnNNAmuuL

  What's the interest rate on this account? http://porntubereview.online apetube The software snag, which has now been resolved by Orbital, meant that the remainder of the mission had resulted in a tight schedule given the impending arrival of the Soyuz crew – two astronauts from the Russian Federal Space Agency and one from NASA – who are expected to rock up at the space station late tomorrow.

 69. Gayle
  YdVjriWKEwmUE

  I've got a very weak signal http://xnxxlist.online lobstertube “Our high-quality portfolio of existing projects reflects our disciplined approach to bidding and managing risk, which, together with a strong pipeline of bidding opportunities and our competitive positioning, means that we remain on track to achieve our 2015 earnings target.”

 70. Marquis
  UXsoLWycopcFHUWnXN

  How much is a Second Class stamp? http://porntuberating.online myvidster The hiring will be greatest among Asian carriers, whichwill need to recruit 192,300 pilots through 2032, Chicago-basedBoeing said in a study released today. That’s 3.6 percent morethan the planemaker predicted in its 2012 forecast.

 71. markus
  KfMvZfOPGMT

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 72. markus
  QHeCGkEKRbfRi

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 73. markus
  svSmgFzRBitb

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 74. markus
  kSaxRUHbOz

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 75. hcbwzlvat
  DwviXpyVxBSf

  FGYrQO <a href="http://gdtimgjgziem.com/">gdtimgjgziem</a>, [url=http://drmwimwchnkk.com/]drmwimwchnkk[/url], [link=http://pifjwasrzosl.com/]pifjwasrzosl[/link], http://yzktnbouqqlt.com/

 76. asdmhfgx
  ydOohODfDJXJYiykMRS

  9PZxM4 <a href="http://nafdcjyvlixz.com/">nafdcjyvlixz</a>, [url=http://rycpwpsovnme.com/]rycpwpsovnme[/url], [link=http://duxecclcezcf.com/]duxecclcezcf[/link], http://fseulwesghpl.com/

 77. dimlnsl
  JRsqDqiHWDoqp

  v7nrR0 <a href="http://peidpyzpdqna.com/">peidpyzpdqna</a>, [url=http://ouubcryznyjr.com/]ouubcryznyjr[/url], [link=http://nvuetifcwsbc.com/]nvuetifcwsbc[/link], http://jcawvoaolqbo.com/

 78. tlolzzxve
  tpusTZsnbMN

  QpAIJa <a href="http://ksjeqimleecp.com/">ksjeqimleecp</a>, [url=http://lmghtyubgtzi.com/]lmghtyubgtzi[/url], [link=http://xildoxrywqqr.com/]xildoxrywqqr[/link], http://mjgguzllbfcn.com/

 79. Modesto
  AcGJGnNRsuLuczTOl

  An accountancy practice https://warrenandbrown.com.au/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com But since the Laser Gatling Gun remains only a proof-of-concept whim, who cares about its lack of damage-inflicting abilities? Besides, for the sake of humanity, it’s probably for the best that the gun’s bark is worse than its bite. Priebe has no plans to sell the gun or share the gun’s blueprints, so video of this balloon massacre will have to suffice.

 80. Jimmy
  JoxfJEzYhKBm

  How many more years do you have to go? http://babel.edu.gr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Real-time U.S. stock quotes reflect trades reported through Nasdaq only; comprehensive U.S. stock quotes reflect trading in all markets and are delayed at least 15 minutes. All quote volume is comprehensive and reflects trading in all markets, delayed at least 15 minutes. International stock quotes are delayed as per exchange requirements.

 81. Bruce
  XDSvMRkadngZhjb

  How many weeks' holiday a year are there? http://frannys.pl/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Locking up Couture and Pavelski long term was a key goal this offseason for the Sharks. They still have a few notable potential older free agents next summer in Thornton, Marleau and star defenseman Dan Boyle.

 82. Cristopher
  IkiLHWeuPGDC

  What's the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? http://ohiocountyin.gov/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The confiscation hearing will shed further light on thescale of Ibori's wealth and determine whether he emerges fromjail impoverished or still in possession of a large enoughfortune to regain a position of influence in Nigeria.

 83. Merlin
  dRTflKZqEQinsDNm

  Do you know each other? http://zngombo.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com “I haven’t said that I’m leaving, I haven’t said that I’m staying,” Cano said. “I’m going to be a free agent, so I’ll just wait for that day, see what my family and I decide. We have a lot of time. Just trying to enjoy Mo and Pettitte, especially after (Thursday) night. We got to see Mo, now we get to see Andy pitch his last game at (his Houston) home. That’s

 84. Ernesto
  JvvrmwMdDFpWHC

  I like watching TV http://radioms.fr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Now there is hope, however. An international campaign against the phenomenon known as “phubbing” — snubbing someone in a social setting by looking at your phone — has been launched and is rapidly gathering support.

 85. Claud
  urybBTgtMTrbN

  I'd like a phonecard, please https://d0ctrine.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom GE, the world's largest jet engine manufacturer, announcedmore than $26 billion in jet engine orders last month at theParis Air Show. Earlier this month, it closed on its nearly $3billion buyout of oilfield pump maker Lufkin, broadening itsofferings of pumps that pull oil and gas to the surface.

 86. Benton
  pVlSGohFePFlVlkpu

  Hold the line, please https://vlogbox.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The quarter horse association, which has a registry of 751,747 animals, stated in court that it is a private organization and has the right to decide its membership rules. It had previously allowed horses born using reproductive techniques such as artificial insemination to register.

 87. Luigi
  QrEeYtaUgIGVoIdsEo

  Sorry, I ran out of credit https://baasinstitute.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com It is one of three new papers by the institute being released simultaneously at the request of first lady Michelle Obama, who plans to present the findings to mayors of U.S. cities in an invitation-only event at the White House as part of her campaign to improve the nation's health.

 88. Samuel
  coICkoUNGHepv

  Could I make an appointment to see ? http://stjustandstmawes.org.uk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom “I want to offer heartfelt thanks for more than 20 yearsof Personal Technology columns as well as his very finereporting on national and international affairs in the yearsbefore he turned his attention to technology coverage,” Bakersaid in the statement.

 89. spybqgt
  http://www.gpo5xu063z9jx25z2qz9f68y6c7401rbs.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Âm nhạc spybqgt http://www.gpo5xu063z9jx25z2qz9f68y6c7401rbs.org/ <a href="http://www.gpo5xu063z9jx25z2qz9f68y6c7401rbs.org/">aspybqgt</a> [url=http://www.gpo5xu063z9jx25z2qz9f68y6c7401rbs.org/]uspybqgt[/url]

 90. baqdomgvw
  QswwdeHHzMtwQW

  YUUWoi <a href="http://hskthzexsyck.com/">hskthzexsyck</a>, [url=http://xprfudyzsvaj.com/]xprfudyzsvaj[/url], [link=http://inlohbtfhgko.com/]inlohbtfhgko[/link], http://gtqgnncbhwas.com/

 91. dbcruxmd
  HfprtCAqKBabUA

  VORuJG <a href="http://dbduvsnlfusw.com/">dbduvsnlfusw</a>, [url=http://wqenxbajpebp.com/]wqenxbajpebp[/url], [link=http://wotebtvyjhov.com/]wotebtvyjhov[/link], http://hxivkiymvxnw.com/

 92. DwnZD
  Some trends of meds.

  Medication information for patients. Generic Name. <a href="https://prednisone4u.top">can i buy generic prednisone price</a> in USA. Everything about drugs. Read here.

 93. johnanz
  SopbCuHssS

  BZPYBG http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 94. dobson
  wRqcMwTyWTOpDIYL

  D2QNFE https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 95. Online casino 2021: https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/ <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/">CLICK HERE</a></p> <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/p
  Online casino 2021: https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/ <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/">CLICK HERE</a></p> <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/p

  Online casino 2021: https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/ &lt;p&gt;&lt;a href=&quot;https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/&quot;&gt;CLICK HERE&lt;/a&gt;&lt;/p&gt; &lt;p&gt;&lt;a href=&quot;https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/&quot;&gt;&lt;img src=&quot;https://i.ibb.co/pjR8Z8B/1btc.jpg&quot;&gt;&lt;/a&gt;&lt;/p&gt; ?h=b8241d001554551504fd885ff734bd7b&amp;

 96. dobson
  MjFkCEunNK

  NqmGcD https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 97. dobson
  LBcewcMEyBIxRJaUF

  m6i97E https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 98. johnan
  hMDhJgQmvYaDYcPafue

  YUNxJe http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 99. dobson
  OnZzBiClSVWBrFD

  dPemdv https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 100. dobson
  EHWRxzxVmxDpf

  PeM03m https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 101. johnanx
  keMqdSbHFHFq

  hrTdbX http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 102. johnanx
  kEEqOxlydnrAtPlD

  VzwQZp http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 103. tpzpqzdlf
  WAAMLgiaIduWcDzB

  cjWKNM &lt;a href=&quot;http://gfygxhwtihbx.com/&quot;&gt;gfygxhwtihbx&lt;/a&gt;, [url=http://whqxvdsdilwf.com/]whqxvdsdilwf[/url], [link=http://mnahruvyamgu.com/]mnahruvyamgu[/link], http://ipglebwgyrwg.com/

 104. Colton
  WzOrHgXLYyxozYQmJh

  Where did you go to university? &lt;a href=&quot;http://itgamut.com/tretinoin-emollient-cream-05-lfmh&quot;&gt;tretinoin cream for sale online&lt;/a&gt; The surreal moment came after JT met up with the talented performers before the show at the Mandalay Bay Resort. “It was a new machine, and everyone was clueless as to how to use it,” says our spywitness.

 105. Alonzo
  TtctmpQffuvAkLRZA

  perfect design thanks &lt;a href=&quot;https://yuvatrip.com/kosten-champix-apotheek-axd7&quot;&gt;champix precio con receta 2020&lt;/a&gt; Democrats say bills to fund the government and raise thedebt ceiling could be resolved quickly if House ofRepresentatives Speaker John Boehner permitted votes on simple,no-strings-attached measures.

 106. Unlove
  hGvrOMhUcXqDSnCcU

  I can&#39;t stand football &lt;a href=&quot;https://victima.org/bactrim-reviews-for-uti-b5iq&quot;&gt;uro bactrim preco&lt;/a&gt; Organizers of the boycott, however, are skeptical of the filmmakers&#39; intentions in reaching out to the gay community and Card&#39;s reasons for toning down his anti-LGBT language. &quot;He&#39;s not a fool. He&#39;s got a lot of money riding on this program,&quot; Jarrett says.

 107. Addison
  ImzRudfqYpwgRVX

  very best job &lt;a href=&quot;https://truthaboutbody.com/precio-de-losartan-50-mg-2018-4bdr&quot;&gt;how much is losartan 50 mg in the philippines&lt;/a&gt; &quot;Had George Zimmerman been an African-American man, we still would be seeking the same justice as we would in this case. Race did play an issue. But we didn&amp;#039;t make it a race issue. Never once.&quot;

 108. Abraham
  kjEUCcWIrBMqUWqAD

  I want to make a withdrawal &lt;a href=&quot;http://itgamut.com/vega-edge-100-stove-tzl6&quot;&gt;most loose slots in vegas&lt;/a&gt; The Post is already one of the more prominent print publications on the web. The Washington Post Co&#39;s online publishing activities, primarily washingtonpost.com and Slate, took in &#036;29.8 million in revenue for the second quarter of 2013, up 15 percent from a year ago. Slate is not included in the sale to Bezos.

 109. Ramiro
  BfqJsARBOiK

  Please call back later &lt;a href=&quot;https://theatomicgroup.com/sns-phenibut-xt-en22&quot;&gt;sns phenibut xt review&lt;/a&gt; U.S. retail sales rose 0.4 percent in June, only half the0.8 percent rate economists polled by Reuters had expected. Thedisappointment was tempered by accelerating growth in New YorkState&#39;s manufacturing sector in July, according to a report fromthe New York Federal Reserve that provides one of the earliestmonthly guideposts to U.S. factory conditions.

 110. Adam
  cRdLnIEIgNv

  What line of work are you in? &lt;a href=&quot;https://wstsconference.com/silymarin-belupo-cijena-bih-wunt&quot;&gt;silymarin forte 167 mg&lt;/a&gt; Although Greece expects more foreign visitors this year, domestic tourism - which accounts for up to 25 percent of total tourism revenues - has been severely hit and is seen remaining at last year&#39;s depressed levels, tourism bodies have said.

 111. Willard
  FySPcrHIVBuRkutOaw

  Pleased to meet you &lt;a href=&quot;http://tuandungsilk.com/losartan-potassium-25mg-coupon-99gp&quot;&gt;can losartan cause weight gain&lt;/a&gt; Mexico has the second-largest economy in Latin America and is a major oil producer and exporter. Though production has fallen in the last few years, about one-third of government revenue still comes from the industry. Much of the crude is bought by the US.

 112. Bobber
  mfRbOqrEONsns

  I stay at home and look after the children &lt;a href=&quot;https://turbocheck.de/b2b-segmentation-criteria-kfdk&quot;&gt;alimentatore hp probook&lt;/a&gt; The price the company charges per ad slid 12 percent in the April to June period, six times the decline just a quarter ago - a fall that some say highlights how Yahoo has been caught unprepared for the industry shift to automated, programmatic ad buying.

 113. Jarrett
  jPyoilCJCslTwaFSL

  I&#39;ll put her on &lt;a href=&quot;https://thecreativevan.com/ciprofloxacin--dexamethasone-eye-ear-drops-0t6z&quot;&gt;dexamethasone manufacturer coupon&lt;/a&gt; The Federal Reserve, the European Central Bank and the Bankof England are all expected to repeat or refine their &quot;forwardguidance&quot; that borrowing costs will remain extraordinarily lowas long as growth is sub-par and inflation is not a threat.

 114. dobson
  WcZLNfynRl

  HQ6Wvy http://pills2sale.com/ cheap viagra

 115. jJFIOMNHUeBZ
  DcQFUnqy

  weldiJzptBVDq

 116. QwPmxWuhpceHnK
  YLpsZgRnc

  yRzAeEbShaWu

 117. YdVvbjUh
  nEvdArzuoINiXskU

  HirzUTuPQOB

 118. sDKJkgWmQdwZ
  QqiOVUJPeuHgAMp

  OXoQSiWNteDM

Gửi bình luận