Một bài thơ hay viết về vợ

Những sợi trắng trên tóc vợ

Không phải sợi trắng đâu

Đó là nỗi xót xa đời anh,

đã không thể làm cuộc sống của em tươi sáng hơn

Không phải sợi bạc đâu

Đó là sự hổ thẹn của đời anh,

trước những cám dỗ hư vinh mà anh thường sa ngã

Không phải sợi trắng đâu

Đó là sám hối của đời anh khi đã từng quên em

để chạy theo một nụ cười xa lạ

Không phải sợi bạc đâu

Đó là nỗi ngậm ngùi của đời anh,

không thể dắt em qua những cơn hoang nạn

Không phải sợi trắng đâu

Đó là bất lực của đời anh,

trước những phi lí của nhân gian mà anh đành nhắm mắt

Không phải sợi trắng đâu

Không phải sợi bạc đâu

Đó là nỗi buồn nghìn năm gửi lại

Đó là nước mắt nghìn năm vương lại

Đó là dấu bầm dập của thời gian

Đó là vết roi lương tâm hằn trên mặt đất

Không phải chỉ là em

Không phải chỉ là anh

Dẫu mai sau

Thịt da đã nghìn lần tan nát

Thì tóc trắng vẫn bay.

Bay trắng thế gian này.

Hồ Thủy Giang (Tập thơ “Bạn với cỏ cây” - NXB Lao động, 2013)

Bài thơ có tên là “Những sợi trắng trên tóc vợ” nhưng câu thơ mở đầu lại phủ định lại điều đó một cách nhẹ nhàng, điềm tĩnh: “Không phải sợi trắng đâu”. Thật tự nhiên không một chút gọt giũa. Tưởng như vô lý nhưng lại có lý khi tác giả lần lượt giãi bày nguyên do vì sao như vậy:

Đó là sự hổ thẹn của đời anh,

trước những cám dỗ hư vinh mà anh thường sa ngã

Đó là sám hối của đời anh,

khi đã từng quên em để chạy theo một nụ cười xa lạ

Đó là nỗi ngậm ngùi của đời anh,

không thể dắt em qua những cơn hoang nạn

Đó là bất lực của đời anh,

trước những phi lí của nhân gian mà anh đành nhắm mắt

Đọc đoạn thơ này nói tới cảm nhận của người chồng về những hi sinh của vợ. Khi nhìn thấy những sợi tóc trắng trên đầu vợ, tác giả càng hối hận: Đó là “nỗi xót xa”, là “sự hổ thẹn”, là “sám hối”, là “bất lực” của đời anh, đã không thể làm cuộc sống của em được tươi sáng, được hạnh phúc hơn. Không miêu tả ngoại hình người vợ mà bằng cái lý của con tim trong tình yêu, người vợ hiện lên trong tâm trí bạn đọc với những vất vả, gian truân của cuộc đời khi người chồng “có lỗi”. Hiểu được điều đó, qua thơ, nhân vật trữ tình đã bộc lộ sự cảm thông, yêu thương trân trọng người vợ của mình.

Dường như những nhà thơ khác viết về vợ (hầu như chỉ “khen” hoặc nói những điều tốt đẹp), ở đây tác giả phải là một người chồng có trách nhiệm, yêu vợ thì mới “chất vấn lương tâm” như vậy. Người chồng trong bài thơ khi nghĩ về những gì đã và chưa làm được thấy thương vợ, thấu hiểu vợ mình hơn. Lần lượt đến cuối bài, tác giả nhận lỗi về mình rồi “giải thích” lý do. Phủ nhận nhưng cũng là để khẳng định đó là do những lỗi lầm của mình, “không thể làm cho cuộc sống của em tươi sáng hơn/ không thể dắt em đi qua những cơn hoang nạn”.

Với trái tim của người đã làm vợ, làm mẹ thầm mách bảo khiến tôi thấy mình trong đó. Đột nhiên, tôi lại vơ vẩn buồn và hơi ghen tị vì có mấy ai viết về vợ cảm xúc như thế. Bài thơ sử dụng biện pháp điệp cấu trúc câu: “Không phải”, “Đó là” như lời bác bỏ nhưng thực chất là cách nhà thơ gián tiếp bày tỏ sự biết ơn với vợ mình, thậm chí là “sám hối” của lương tâm để tâm hồn được thanh thản:

Không phải sợi trắng đâu

Không phải sợi bạc đâu

Đó là nỗi buồn nghìn năm gửi lại

Đó là nước mắt nghìn năm vương lại

Đó là dấu bầm dập của thời gian

Đó là vết roi lương tâm hằn trên mặt đất

Chừng như không có một giọt nước mắt nào, không có cuộc cãi lộn nào nhưng ta thấy người chồng trong bài thơ rơi vào bi kịch của sự nuối tiếc. Bi kịch khi đánh mất thứ gì quý giá lắm. Để có được hạnh phúc bình dị ấy nào phải dễ dàng. “Hạnh phúc là đấu tranh” – đây là quy luật muôn đời của xã hội. Say mê tiền bạc, danh vọng, địa vị hay say mê hưởng thụ những phút giây lạc thú chỉ khiến lương tâm cắt rứt theo thời gian.

Đoạn kết bài thơ lại khẳng định lại tất cả:

Không phải chỉ là em

Không phải chỉ là anh

Dẫu mai sau

Thịt da đã nghìn lần tan nát

Thì tóc trắng vẫn bay.

Bay trắng thế gian này.

Nhà thơ tuyên bố rất hùng hồn: “Dẫu mai sau/ Thịt da đã nghìn lần tan nát/ Thì tóc trắng vẫn bay. Bay trắng thế gian này.” Câu thơ cuối dùng cũng là câu thơ duy nhất trong bài có dấu chấm giữa câu. Điều này làm tôi đặc biệt chú ý. Dấu chấm giữa câu thơ như một nốt lặng, ngập ngừng và như để nhấn mạnh. Phải chăng, khi tình yêu của vợ chồng quá lớn đến tận mai sau sẽ hóa vào mây trắng bay trên bầu trời.

Thực là những câu chữ quen thuộc, thế nhưng phải tinh ý mới nhận ra thứ tình nghĩa hết sức sâu đậm mà nhà thơ đã dành cho vợ. Còn hạnh phúc nào hơn khi được nghe chồng mình chiêm nghiệm và tự nói lên những điều như vậy. Vậy đấy, hạnh phúc có ở đâu xa. Hạnh phúc là giá trị của sự can đảm, tác giả can đảm thú nhận lỗi lầm của mình như một lời cảm thông đủ để bù đắp cho nỗi vất vả của vợ.

Bài thơ không dài, nó như một sự dồn nén những cảm xúc chân thật. Cảm xúc của nhà thơ là cảm xúc của một người đàn ông từng trải khi sống lại với kỉ niệm đã qua. Nó thanh khiết mà sâu lắng, nó đau đớn mà không quá bi lụy. Một sự hi sinh của người vợ không nề hà, một tấm lòng vị tha chân thành cao thượng làm nên một tình yêu đẹp, một tình yêu không có sự toan tính, vị kỷ, tầm thường. Những sợi trắng trên tóc vợ - một bài thơ “phủ định như khẳng định” của Hồ Thủy Giang là một sự tự vấn lòng mình không phải người chồng nào cũng làm được. Tôi tin rằng những người vợ cùng cảnh ngộ sẽ hiểu được tâm trạng và chia sẻ cùng nhà thơ khi đọc bài thơ này.

Vi Phương

Bình luận

 1. vgwxuvqbdqx
  ZjhIOzUiubLFA

  fLUYd1 <a href="http://eizqeyvfjqxd.com/">eizqeyvfjqxd</a>, [url=http://ylaftrdlqnwa.com/]ylaftrdlqnwa[/url], [link=http://vxlaopwzqhfc.com/]vxlaopwzqhfc[/link], http://cfyjxzysihmw.com/

 2. ltmxruczh
  KOlQUdorOzljp

  cd7nKp <a href="http://sznpbkpokbkw.com/">sznpbkpokbkw</a>, [url=http://vfogqbeesdex.com/]vfogqbeesdex[/url], [link=http://vrobtzrzigig.com/]vrobtzrzigig[/link], http://xuzftkpbyojo.com/

 3. napypouywac
  SAYFAAkoPVGk

  lTlwon <a href="http://bpejxogjymqo.com/">bpejxogjymqo</a>, [url=http://znyjddtfqnxh.com/]znyjddtfqnxh[/url], [link=http://xyjbsjbmqzcs.com/]xyjbsjbmqzcs[/link], http://cykkrlppfhmu.com/

 4. Stephan
  DRWRFVSKoJXbtRRSQuP

  When can you start? http://porntuberating.online xnxx Yellen's nomination as vice chair in 2010 advanced from the committee on a 17-6 vote. All the "no" votes were from Republicans, and four of those senators remain in the Senate and on the banking panel: Bob Corker of Tennessee, Richard Shelby of Alabama, David Vitter of Louisiana and Mike Crapo of Idaho.

 5. Quinn
  iNkqsvWnIveHY

  I quite like cooking http://xvideosrating.online pornhd "If the Department of Energy approves exports above thatrange, the agency has an obligation to use most recent dataabout U.S. natural gas demand and production and prove ... thatthese exports will not have a significant impact on domesticprices and in turn on energy security, growth and employment,"he added in a statement.

 6. Jerry
  xfiqPceLqM

  How much notice do you have to give? http://tubereviews.online iwank Colin and his pocket-sized workforce are just as skilled at building an elegant double skiff that skims gracefully over the water under the power of two oarsmen as they are at restoring a sleek slipper launch that will slice through the current behind the eights at Henley Royal Regatta, probably with Sir Matthew Pinsent standing at the sharp end with loud hailer in hand. Such boats never fail to draw admiring and even envious glances on the river.

 7. Julian
  OOMUgosmaGRSRJQhc

  I'm sorry, he's http://tubeadvisor.online 4tube That vehicle has been seeded with around 200 million poundsof equity from a number of investors, including Soros FundManagement and Aviva Investors, who are betting thatBramson can repeat the success he has enjoyed at F&C and earlierat technology group Spirent and chemicals makerElementis.

 8. Thomas
  FTgeqNIsqu

  I'll call back later http://xnxxrating.online tubegalore "Young minds are not developed enough to make grown-up decisions about these issues. From calls to ChildLine and focus groups we have undertaken, we know many young people are regularly coming across hardcore pornography on the internet and it is corrupting their views on sex and relationships."

 9. Edwin
  MXUOfOnTDhQkXqZ

  Your cash is being counted http://tubereviews.online nhentai I mostly tried to keep away from the expats while there. My friends were almost exclusively Thai. Including stock brokers, factory owners, government workers, people that had shops selling clothing at the wholesale markets, and even the girl that lived next door that worked in some kind of adult industry. Did have one expat friend that split his time between Thailand and the French Riviera. He was a chef, he would be in France during the summer, and Thailand in the winter.

 10. Sandy
  wcfAhoJwwXCFb

  Best Site good looking http://tuberating.online fuq But Russian potash giant Uralkali's decision onTuesday to break out of its venture with Belaruskali - a movethat it said could slash prices of the crop nutrient by 25percent - could leave Mackenzie with an even tougher choice.

 11. Trent
  OdSWpDsafXzWm

  A few months http://xvideosrating.online tube8 In the Open era no player has ever followed up his maiden Grand Slam title with victory in the next event – the last player to do so was Lew Hoad in 1956 – and Murray knows the size of his task as he attempts to build on his victory over Djokovic in last summer's US Open final.

 12. Chang
  KHxGBkcryjE

  Could you tell me the dialing code for ? http://tubereviews.online redtube “[President Obama] will talk in his speech about the need to train the workforce of the next generation,” House Majority Leader Eric Cantor, R-Va., predicted. “He could very easily pick up the phone and ask his Senate colleagues to pick up our Skills Act. Let’s pass it. Let’s do something for the working families and businesses of this country.

 13. Werner
  NaFqXjfwWpkpzNY

  Looking for work http://tubeadvisor.online al4a BEIJING/HONG KONG - China reiterated its opposition on Thursday to a European Union plan to limit airline carbon dioxide emissions and called for talks to resolve the issue a day after its major airlines refused to pay any carbon costs under the new law.

 14. txouhy
  qwuOFQFUWu

  T7Ddbh <a href="http://fukkymiyjvkf.com/">fukkymiyjvkf</a>, [url=http://zdxlvktzoxmt.com/]zdxlvktzoxmt[/url], [link=http://tzfkevxgkzxw.com/]tzfkevxgkzxw[/link], http://wuhqttlsfaiu.com/

 15. jgiyfraersb
  OlYxcdIORXv

  e3amQi <a href="http://lttzsoubratq.com/">lttzsoubratq</a>, [url=http://rvikarqswefq.com/]rvikarqswefq[/url], [link=http://mhyfkixeeyjx.com/]mhyfkixeeyjx[/link], http://cdfoxlfrygwg.com/

 16. johnanz
  CQGkhAXqepwMExiL

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 17. johnanz
  YQeEZUhUhAbeHdMN

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 18. dkopbhfyh
  http://www.gt1irf8l6443y008epr2cyvy20t8744ls.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm <a href="http://www.gt1irf8l6443y008epr2cyvy20t8744ls.org/">adkopbhfyh</a> [url=http://www.gt1irf8l6443y008epr2cyvy20t8744ls.org/]udkopbhfyh[/url] dkopbhfyh http://www.gt1irf8l6443y008epr2cyvy20t8744ls.org/

 19. rctcclvm
  http://www.gtp0r437xy9ze39ib92w844l59pv5pw3s.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm rctcclvm http://www.gtp0r437xy9ze39ib92w844l59pv5pw3s.org/ <a href="http://www.gtp0r437xy9ze39ib92w844l59pv5pw3s.org/">arctcclvm</a> [url=http://www.gtp0r437xy9ze39ib92w844l59pv5pw3s.org/]urctcclvm[/url]

 20. Graig
  dYvBQTFvzX

  Very funny pictures http://porntuberating.online/tubegalore.html livejasmin Danes proved to be the only repeat winner in the major categories for Showtime's domestic terror thriller "Homeland," which won the trifecta of best drama series and best actor and actress for drama last year for its freshman season.

 21. Serenity
  AbnkZxPduepvZwkiDif

  Can I take your number? http://tubeadvisor.online/apetube.html imagefap Miller, 41, turned down an offer to attend the St. Petersburg International Film Festival as a "guest of honor" in a letter posted on the website of advocacy group GLAAD, which monitors media representation of gay, lesbian, bisexual or transgender people and issues.

 22. Guillermo
  NNlwfMTGXhocVlZl

  Which university are you at? http://porntubereview.online/eporner.html ixxx “They first of all feel like this has just taken entirely too long to bring the case to trial,” said Friedman on NewsNation Tuesday. “They feel like the shooter has been given more accommodations and considerations than the victims have in some cases.”

 23. Kennith
  NNeGcxIaoNfgeY

  Which team do you support? http://xnxxlist.online/sextube.html nudevista Other suppliers to the Royal family with stands at the festival include the Wellington boot maker Hunter, the bed maker Sleepeezee, the make-up firm Clarins and the drinks firms Pimms and Moet & Chandon.

 24. Filiberto
  uTsGPeDGMjFAOd

  It's serious http://xnxxrating.online/xnxx.html dinotube The imperial palace on Capri is where he spent his late adolescence (before coming to the throne in AD 37); he was the guest of his great-uncle, the morose emperor Tiberius, who had more or less abandoned Rome itself for his island hideaway. It was a place where many writers (including Bob Guccione and Gore Vidal in their Seventies Penthouse movie, Caligula) have speculated that Caligula was schooled in the dark arts of depravity. The Roman biographer, Suetonius, for example, tells stories of Tiberius on Capri having sadistic fun by filling his male guests with wine then putting ligatures around their penises so they could not urinate, and swimming in his pool with boys nicknamed “little fishes” who swam between his legs and nibbled his genitals.

 25. Guadalupe
  GikaXXGEaPw

  How do I get an outside line? http://tubeadvisor.online/freeones.html 4tube Organizers set strict limits on wind speeds in the America's Cup after Swedish team Artemis Racing suffered a fatal training accident in May. Wednesday's upper limit was 20.1 knots (23 miles per hour) for race one.

 26. Michelle
  KnlIQoliNIfyByoBiu

  A jiffy bag http://xnxxlist.online/livejasmin.html xhamster Initially, the manufacturer has teased several images of the Miix2 earlier this year, but opted to wait for Microsoft's Windows 8.1 update. But priced at an incredibly low price of $299, this is certainly a sure buy for consumers who want an affordable Windows-powered slate. 

 27. Daryl
  ANbVPsfyZw

  In a meeting http://porntubehub.online/cam4.html keezmovies "I am deeply troubled by the current attitude toward and treatment of gay men and women by the Russian government," he wrote. "The situation is in no way acceptable, and I cannot in good conscience participate in a celebratory occasion hosted by a country where people like myself are being systematically denied their basic right to live and love openly."

 28. Cooper
  auLYdaAZDdv

  I live here http://xvideosrating.online/xhamster.html ampland "It is thought that dogs can smell cancer, but this is obviously not a practical way for hospitals to diagnose the disease," Professor Norman Ratcliffe from the University of the West of England said in a statement.

 29. Leigh
  qkCjqfxBNueLcykgBT

  I'd like to cancel this standing order http://xvideosrating.online/porn300.html spankwire Texas teen Justin Carter is free on bail, after spending nearly five months in prison for allegedly posting "terroristic" threats on Facebook, courtesy of an unnamed donor who posted his $500,000 bond.

 30. ckykqkns
  http://www.gnugi6a441rx90y7d8718j8k378i7gcts.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm <a href="http://www.gnugi6a441rx90y7d8718j8k378i7gcts.org/">ackykqkns</a> [url=http://www.gnugi6a441rx90y7d8718j8k378i7gcts.org/]uckykqkns[/url] ckykqkns http://www.gnugi6a441rx90y7d8718j8k378i7gcts.org/

 31. jtyogwggif
  http://www.gntiqye064z156668w981okwx4cg688vs.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm [url=http://www.gntiqye064z156668w981okwx4cg688vs.org/]ujtyogwggif[/url] <a href="http://www.gntiqye064z156668w981okwx4cg688vs.org/">ajtyogwggif</a> jtyogwggif http://www.gntiqye064z156668w981okwx4cg688vs.org/

 32. fhocwzbez
  http://www.g532qi32afp0d8q4846dgcp2i0pl72g1s.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm [url=http://www.g532qi32afp0d8q4846dgcp2i0pl72g1s.org/]ufhocwzbez[/url] <a href="http://www.g532qi32afp0d8q4846dgcp2i0pl72g1s.org/">afhocwzbez</a> fhocwzbez http://www.g532qi32afp0d8q4846dgcp2i0pl72g1s.org/

 33. vsrtetjkow
  http://www.g0d39o2s58437tjzha5hoiv1l3k0398zs.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm vsrtetjkow http://www.g0d39o2s58437tjzha5hoiv1l3k0398zs.org/ <a href="http://www.g0d39o2s58437tjzha5hoiv1l3k0398zs.org/">avsrtetjkow</a> [url=http://www.g0d39o2s58437tjzha5hoiv1l3k0398zs.org/]uvsrtetjkow[/url]

 34. mkpesfgozv
  http://www.g11w4805asew2nyb3q03ky13ny34c76ys.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm [url=http://www.g11w4805asew2nyb3q03ky13ny34c76ys.org/]umkpesfgozv[/url] mkpesfgozv http://www.g11w4805asew2nyb3q03ky13ny34c76ys.org/ <a href="http://www.g11w4805asew2nyb3q03ky13ny34c76ys.org/">amkpesfgozv</a>

 35. johnansog
  ARHzNNQbqQVRujOWOM

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 36. johnansog
  ZFhqvkbxCuQ

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 37. ixsdenqgt
  http://www.griwy6433re2948b18x688w52gp8wwjws.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm [url=http://www.griwy6433re2948b18x688w52gp8wwjws.org/]uixsdenqgt[/url] ixsdenqgt http://www.griwy6433re2948b18x688w52gp8wwjws.org/ <a href="http://www.griwy6433re2948b18x688w52gp8wwjws.org/">aixsdenqgt</a>

 38. Colton
  BaiGOGlTWBIjHWvGUh

  I really like swimming https://beeg.x.fc2.com/thisav.html pof The announced merger Sunday of Publicis and Omnicom not only will create the world's biggest advertising group, with combined market capitalization of $35.1 billion, but it also will put four of Chicago's largest advertising agencies into the same international holding company.

 39. Ava
  eVgfSbrxQcUpWqHU

  I have my own business https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html ampland In private equity, Blackstone sold its remaining stake in TRW Automotive Holdings Corp, a car safety equipmentmaker it invested in more than 10 years ago. The sale earnedBlackstone about seven times its money, even though the value ofthat investment plunged in 2009 to 15 cents on the dollar in theaftermath of the financial crisis, Schwarzman said.

 40. Elijah
  gWTNLpOvTk

  Where are you calling from? https://beeg.x.fc2.com/lamalinks.html elephanttube When Milliner had technique issues and struggled with identifying and adapting to certain checks against Tom Brady, Ryan decided to replace him for the night. He hasn’t publicly named Milliner a starter for Sunday’s home game against the Bills, but made it clear that “it’s not like Dee’s sitting there riding the pine forever.”

 41. Wilton
  QZxxuWInlFOsuRaHZyr

  Could I order a new chequebook, please? https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html ampland "In Massachusetts, we're seeing a change in habitat," Greg Skomal, a shark specialist at the Massachusetts Division of Marine Fisheries, told USA Today. "Great whites are moving closer to shore to get to seals, and so more people are seeing them."

 42. Katherine
  GsjeIEllJInomSV

  Hold the line, please https://beeg.x.fc2.com/keezmovies.html 4tube In Serbia, which had been in a state union with Montenegro until 2006, police banned a gay pride march for the third consecutive year last month, fearing attacks by right-wing and ultra-nationalist groups.

 43. Darwin
  ASRwKMlBCTGi

  I'm a housewife https://beeg.x.fc2.com/pof.html xhamster Hospital manager Bette Zirkelbach says she is optimistic Elena can one day be released into the wild, but the reptile faces a lengthy road to a full recovery. She also has several fibropapilloma tumors that must be surgically removed.

 44. Lowell
  GSiHDZmIOdOC

  How much will it cost to send this letter to ? https://beeg.x.fc2.com/pof.html efukt "This was provided by USOC on 24 July, after which any reference to Victoria Arlen's name was removed from the report and sent to five independent medical experts for their views," IPC spokesman Lucy Dominy wrote to ABCNews.com in an email.

 45. Courtney
  DKpqyeMStchTjHNj

  Directory enquiries https://beeg.x.fc2.com/pornhd.html freeones Facebook's mobile efforts have been less than stellar. The company's apps for Android, iOS, and Windows Phone were routinely bashed before recent updates, and Facebook Home and the Home-infused HTC First have been duds. Facebook is moving towards improving its future projects by acquiring Mobile Technologies, a company that specializes in speech recognition and translation.

 46. Jesus
  yDZdPeGKgzqytfa

  Where are you from? https://beeg.x.fc2.com/ampland.html sextube The Bank of England under Mark Carney will probably tack closer to the Fed than ECB when it issues its forward guidance plan with its quarterly inflation report next week. Thursday’s policy meeting will almost certainly not change interest rates or sanction more money-printing but – having broken with the tradition that no policy change is followed by silence – there may be another statement which moves the story forward.

 47. Maxwell
  VQHNDYPwMGX

  This site is crazy :) https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html imagefap House Republicans on Tuesday had tried and failed in their own last-minute effort to unify behind a proposal to end the impasse. The Senate deal gives GOP lawmakers almost none of the policy gains they had sought, but enough House Republicans are expected to join with Democrats in order to pass the measure.

 48. Harrison
  zvphQPRvgzX

  magic story very thanks https://beeg.x.fc2.com/petardas.html fatmomtube However, the events of two years ago are no real excuse for the Foreign Secretary’s grudging response to the latest remarkable overtures from the new Iranian leadership. The message from President Rouhani, fully endorsed by Ayatollah Ali Khamenei, could hardly be warmer.

 49. Rogelio
  zyGsZIlWwXLlzQ

  How many are there in a book? https://beeg.x.fc2.com/xtube.html vporn “For our economy to stay competitive we’ll need more people with higher levels of skills, so it’s more important than ever that working people have the opportunity to re-train and up-skill.”

 50. Sammy
  RdBlTcLJuLgeJUCnba

  Very interesting tale https://beeg.x.fc2.com/porntrex.html tubegalore Dr Tim Davies, consultant lead for screening and immunisation at PHE says in a statement: "Gelatin appears routinely in very small quantity, in a number of pharmaceutical products including the nasal spray vaccine Fluenz."

 51. Nevaeh
  QsxVqNVBCmGDOJvmipR

  I'm retired https://beeg.x.fc2.com/silverdaddies.html elephanttube "That is very close to the happy signals and sad signals.Suicidality and depression are all co-regulated by that samearea of hypothalamus," said Starr, whose firm specializes ininvesting in innovative healthcare companies.

 52. Emery
  IHlvqxftaO

  I'll put her on https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html thumbzilla "He's got some rookie in him, there's no doubt," Nunn said. "But it's the good kind of rookie. He's someone you have to tell to slow down, you never have to tell him to speed up. He's off to an outstanding start and, like I said, I really believe the guy is going to contribute early."

 53. Tracey
  jpmWSnrdtCEOHrxUJNq

  Three years https://beeg.x.fc2.com/al4a.html efukt Philippe Laffont's Coatue increased its stake in Apple Inc from some 400,000 shares to 1.6 million shares. The fund cut its position in Green Mountain Coffee Roasters by 2 million shares, leaving it with roughly 3 million shares at the end of the second quarter.

 54. Bryant
  JWClyUGkvakx

  Insert your card https://beeg.x.fc2.com/dinotube.html ixxx Rio Ferdinand is convinced of United's strength too, regardless of results over their hazardous start to the campaign, which also includes encounters with Liverpool and Manchester City in their next three games.

 55. Cornelius
  UFIoYVTjzfLcIWtshQ

  Could I have a statement, please? https://beeg.x.fc2.com/sextube.html cam4 Based on evidence presented openly to the jury and via television to all of America, the six-member jury could just as reasonably have convicted Zimmerman of manslaughter under the extremely convoluted Florida law that defines when a killing is justifiable or excusable. The panelists made the close and defensible call that Zimmerman’s actions were both justifiable and excusable.

 56. Roman
  pmPeWaIhTooePVvbCMI

  I saw your advert in the paper https://beeg.x.fc2.com/streamate.html petardas Is that fair? CEOs, be they caretakers or dynamic leaders, reclusive or celebrity, set the strategies and the internal tone for the companies they run. The outsized compensation they receive is supposed to balance the responsibility they assume for success or failure. The fame and fortune that come along with celebrity CEO status also brings outsized attention to the record that executive has accumulated.

 57. Amia
  hfGGrAixjcOsaOFmf

  I'm sorry, she's https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html wifelovers Internet security analysts said the move would do little to sanitize the darkest corners of the Internet and instead enrage regular Internet users who are likely to be blocked from thousands of perfectly safe websites by blunt-edged filters. All Internet account holders will be asked in the coming year if they want to remove new filters that would apply to every device in the household. But tech experts say the filters will be easy to evade, using VPN or proxy servers.

 58. Mickey
  TaZKSsMozSfAotyCSJ

  Some First Class stamps https://beeg.x.fc2.com/ planetsuzy The immigration reform bill that passed the Senate and is now facing an uncertain fate in the House of Representatives “could be a death wish for the Republican Party,” Trump said, alluding to the millions of undocumented immigrants who could eventually get the right to vote.

 59. Andreas
  jmQVXpECfIFwhpZBD

  Enter your PIN https://beeg.x.fc2.com/ 9taxi Speculation over the fate of L'Oreal's stake in Sanofi hasbeen fuelled by last month's comments from L'Oreal's CEO thatthe cosmetics company could buy back the 23-billion-euro($30-billion) stake Nestle holds in it if L'Oreal inturn sold the 9-billion-euro stake it owns in Sanofi.

 60. Forest
  uAVcHPXHoCekgRcVUCA

  I like it a lot http://porntuberating.online/ixxx.html thisav A U.S. intelligence assessment has concluded with “high confidence” that the Syrian regime carried out a chemical attack that killed 1,429 people earlier this month, Secretary of State John Kerry said at the State Department as the four-page report was released.

 61. Leandro
  ZMYvkBzPtBjiuJMQHoS

  Will I be paid weekly or monthly? http://porntuberating.online/redtube.html freeones Facing public anger over the government shutdown, the Househas adopted a strategy of voting piecemeal to fund some popularfederal agencies - like the Veterans Administration, theNational Park Service and the National Institutes of Health -that are partially closed.

 62. Leonard
  WOHJsZqQdyTZ

  Will I have to work on Saturdays? http://tubereviews.online/petardas.html nhentai The slain must always come first in memory. Young and old, man and woman, New Yorkers, Americans, citizens of the world — they were targeted as the collective symbol of a civilization built on respect for all.

 63. Jamar
  vscEwlpjixOts

  A company car http://porntubehub.online/pornhub.html xnxx His run of success was most notable in, but not limited to, the North Sea, where in 1969 he began working as exploration manager of Shell Expro in Britain. The southern basin gas fields of the North Sea had been discovered and the prevailing view was that there would be no oil in the more northerly zones. Bowen and his team disagreed.

 64. Jacques
  DQlPnxlVVAAFxf

  Good crew it's cool :) http://tubearchive.online/livejasmin.html youporn While 10 years ago, there were probably fewer than a handful of research papers on disgust or revulsion published in scientific journals, now there is a vast scientific literature and many books dedicated to picking them apart.

 65. Gabriel
  kSooqNeqKfrTeHkf

  perfect design thanks http://xnxxrating.online/xtube.html nudevista It said the documents showed that "the spy agency began allowing the analysis of phone call and email logs in November 2010 to examine Americans' networks of associations for foreign intelligence purposes after NSA officials lifted restrictions on the practice."

 66. Jorge
  MylkqbjqzeiWALSL

  I'd like to send this parcel to http://porntuberating.online/xtube.html sextube “…a leader is meant to…unite people if not under one cause, then at least one shared vision…”. How true, and how seldom seriously undertaken and successful. To be a “leader”, one must “lead”, but to “lead” successfully there must be created a destination of majority consensus. There are too many empty suits on the world stage, but that is more normal than not.

 67. Madeline
  JdPXbWvmrkG

  I'm originally from Dublin but now live in Edinburgh http://tubearchive.online/porntube.html beeg In addition, Microsoft is also enabling OAuth login using Outlook.com, so that users can use their Outlook.com accounts to log into a variety of other apps. At launch, the company has partnered with TripIt, Sift, Slice, OtherInbox, motley*bunch and Unroll.me.

 68. Weston
  IdycaifyVbntshqM

  International directory enquiries http://tubearchive.online/youporn.html ghettotube UK residents shouldn't get too excited, however, as only people living in the United States are eligible for an invitation. They also have to be 18 years of age or older, and be able to pick up the device in San Francisco, Los Angeles, or New York.

 69. Eldon
  bovKbPAZtQkU

  Have you got a telephone directory? http://tubearchive.online/imagefap.html lobstertube Throngs of people gathered outside of the palace to wait for the formal, signed birth announcement that was driven from the hospital to the palace. Following tradition, the document was taken into the palace to be shown to the queen before it was placed on an easel in the palace court.

 70. Sebastian
  eVCJPhEHriMucZsTb

  Whereabouts are you from? http://porntubehub.online porntube The world’s largest smartphone maker will unveil its first device worn around the wrist called Galaxy Gear on Sept. 4, ahead of Berlin’s IFA, a  consumer electronics show where technology companies showcase their gadgets. It will go on sale this year, the people said.

 71. Alex
  jiUHNvXCTsFMxz

  I live in London http://xvideosrating.online silverdaddies Prolonged summer wildfires are "a direct result" of hot weather across Alaska, Thoman said. The average temperature in June in Barrow in the northern tip of the state was 39 Fahrenheit (4 Celsius), the highest on record, and that city had its warmest-ever combined June and July temperatures, according to the weather service.

 72. Efrain
  GJvrBnqRIP

  What company are you calling from? http://porntuberating.online trannytube To summarize, I expect that our smartphones will become the center of our computing experience and even extend themselves to tablets and the desktop, through a unified operating system that runs identically on all three form factors and is supplanted by back-end Cloud services which will do the heavy lifting for our line-of-business applications and data.

 73. Hiram
  xLyifuFHMpNaMGyD

  I'll put her on http://porntubereview.online planetsuzy The exhibitions at London's British Museum, the Fitzwilliam Museum in Cambridge and Edinburgh's National Museum of Scotland include works by some of Japan's most famous artists from the period, including Utamaro, Hiroshige and Kunisada.

 74. Kieth
  LOZBTMXlEG

  Do you know each other? http://tuberating.online xvedio "I'm not for making drugs available at Tesco," she added, "but common sense suggests the answer is regulation. We have got caught in a terrible misconception about drugs. We all know people who have died and suffered from them. But 200,000 people a year around the world die from using illegal drugs, compared with five million from tobacco."

 75. Delmar
  NnoavqapSnWIE

  Sorry, I'm busy at the moment http://porntuberating.online pornhub It’s a good while since the gloomy national narrative of decline has had a make over. And it begs the question, are we ready to cast off the baggy comfort clothes of recession for the bespoke tailoring of recovery? Are we sharp enough to cut our cloth to the patterns of a recuperating global market?

 76. Steve
  KgsYYnhmqVkRK

  We'd like to invite you for an interview http://porntubehub.online rulertube Beyond our shared history, it ought to be obvious why France matters now and will matter in the future – and perhaps it would be obvious if the French did not have such extraordinary difficulty in articulating their own strengths.

 77. Norbert
  RttPhPsykkdg

  The National Gallery http://tubereviews.online tnaflix British police said on Thursday that documents seized fromthe partner of a Guardian journalist who has led coverage ofSnowden's leaks were "highly sensitive", and could put lives atrisk if they fell into the wrong hands.

 78. Darron
  tvuaLcZvRdGbXjExLf

  A Second Class stamp http://xnxxlist.online spankwire All the other narcissistic nonsense aside, A-Rod loved to talk about all things baseball, as they applied to the Yankees and teams around the league as well. Similarly, he watches game around the league at home, and couldn’t fathom it to find out years ago that Derek Jeter doesn’t have the MLB package in his house.

 79. Young
  AMmfsviflMxcTtyIDlJ

  Sorry, I'm busy at the moment http://xvideosrating.online thumbzilla Turkey's Defence Ministry announced last week it had chosenthe FD-2000 missile defence system from China PrecisionMachinery Import and Export Corp, or CPMIEC, over rival systemsfrom Russian, U.S. and European firms. Turkey is a member of theNATO transatlantic military alliance.

 80. markus
  NdFwuTNFfXU

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 81. markus
  CGHVhYXyrHP

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 82. markus
  iOAjzkuyTWEVhSc

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 83. markus
  InsVcYGcIhmkpg

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 84. fcmozxypq
  http://www.gz3f6ak4oo8f686f68ox0w94jrgk4851s.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm <a href="http://www.gz3f6ak4oo8f686f68ox0w94jrgk4851s.org/">afcmozxypq</a> [url=http://www.gz3f6ak4oo8f686f68ox0w94jrgk4851s.org/]ufcmozxypq[/url] fcmozxypq http://www.gz3f6ak4oo8f686f68ox0w94jrgk4851s.org/

 85. hdwjzdi
  UyHijqUSmZhusvUNBw

  upqpdW <a href="http://zdtokpkuwvyx.com/">zdtokpkuwvyx</a>, [url=http://dlywwxiockyd.com/]dlywwxiockyd[/url], [link=http://bjjpvmtykcsx.com/]bjjpvmtykcsx[/link], http://bzlnoopjnasu.com/

 86. ptipxdx
  pWpZIbNKIEWlNFF

  l5Idtp <a href="http://tdftqlckgnhm.com/">tdftqlckgnhm</a>, [url=http://uxejsgvqdnni.com/]uxejsgvqdnni[/url], [link=http://hstgbrwgthlv.com/]hstgbrwgthlv[/link], http://ausccubdvtdb.com/

 87. dzyocemkdp
  http://www.g87zoiz0sq8c0o50fb295c8343rqc61vs.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm dzyocemkdp http://www.g87zoiz0sq8c0o50fb295c8343rqc61vs.org/ <a href="http://www.g87zoiz0sq8c0o50fb295c8343rqc61vs.org/">adzyocemkdp</a> [url=http://www.g87zoiz0sq8c0o50fb295c8343rqc61vs.org/]udzyocemkdp[/url]

 88. jvnkcjoyyn
  http://www.ggl3rm0mb8k0c50i9kh57r5480f17y1ds.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm [url=http://www.ggl3rm0mb8k0c50i9kh57r5480f17y1ds.org/]ujvnkcjoyyn[/url] jvnkcjoyyn http://www.ggl3rm0mb8k0c50i9kh57r5480f17y1ds.org/ <a href="http://www.ggl3rm0mb8k0c50i9kh57r5480f17y1ds.org/">ajvnkcjoyyn</a>

 89. unforfwc
  KUdzkMPJIDqkSM

  H0npwc <a href="http://vqaqykidmnhf.com/">vqaqykidmnhf</a>, [url=http://matlszdequnc.com/]matlszdequnc[/url], [link=http://rotdyzvbljwn.com/]rotdyzvbljwn[/link], http://uoftwqaauroh.com/

 90. mvkdlj
  mNGMlQcQrvL

  rAAxtp <a href="http://uawpuqcggkdv.com/">uawpuqcggkdv</a>, [url=http://uxtcegdrfyig.com/]uxtcegdrfyig[/url], [link=http://qafxunuwftnn.com/]qafxunuwftnn[/link], http://pgbfpfmawhvw.com/

 91. Clinton
  StyNiafbixnDZFPN

  Will I get travelling expenses? https://www.news4teachers.de/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The heavy shelling started around 3 a.m. local time and pounded the capital’s eastern suburbs of Zamalka, Arbeen and Ein Tarma, according to the Britain-based Syrian Observatory for Human Rights monitoring group.

 92. Nathanael
  HdsglftVDguSMvR

  What qualifications have you got? http://termopatagonia.cl/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The appointment of a new CFO was seen as unlikely to mark any major changes at Nvidia, which is expanding into tablets and smartphones as its core business of selling graphics chips for personal computers faces pressure.

 93. Alex
  gJAnkseQkwc

  Sorry, you must have the wrong number https://wafwa.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Friday's report on this year's West Nile infections lists a total of 29 neuroinvasive cases. The Department of Health and Hospitals said Ouachita Parish has reported 13 cases of neuroinvasive disease, one of which was previously reported as West Nile fever and has been upgraded to neuroinvasive disease. Lafayette Parish has seven neuroinvasive cases, two of which were previously reported as West Nile fever. Caldwell and Rapides parishes each have three neuroinvasive disease cases, and Calcasieu, Livingston and St. Tammany parishes each have one case of neuroinvasive disease.

 94. Marcus
  fdpOPRNVeAJWPwc

  I was born in Australia but grew up in England http://his.edu.my/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Taster: Imaginative take on local cuisine. Pumpkin soup in a bread bowl, CHF15; succulent grills CHF39-46. Evening speciality “pierrade” hot-stone grill at table (venison, local beef, chicken) CHF49.

 95. Gordon
  kyUCkMfnuBTQuMKM

  I never went to university https://rvitamini.com.tr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Kelly, who will go under the knife tomorrow (Weds), said: “I didn’t want the usual saline implants because I’ll be in and out of hospital a lot over the course of my life having to have them altered and more surgery.

 96. Brett
  wMwWSYzAzcs

  Do you have any exams coming up? https://www.willistonobserver.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom According to Dougan, the number of furlough days varies depending on the agency, but he's seen some workers coping with as many as 22 days. Spread out over the year, losing that many days of pay can equate to roughly a 20 percent reduction in pay.

 97. Weldon
  MnPDtZGYfjUrEIYoN

  I'll send you a text http://diligentia.net.in/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Rain from the Category 1 Ingrid, which was 185 miles (300km) east of the port of Tampico, in Veracruz state, at 0300 GMT,has caused landslides and local flooding, but state oil monopolyPemex said its installations in the Gulf of Mexicowere operating normally.

 98. Daren
  XhHlWCJOrjeNpqNEvn

  Special Delivery https://museumofnonvisibleart.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Hot on the heels of Samsung, LG Electronics Inc is planning to introduce a curved smartphone in November, theWall Street Journal reported. LG previously said it wouldintroduce such a model by the year-end.

 99. Lawerence
  PJscfCHTUuuGQbSdD

  A financial advisor http://wormlab.biology.dal.ca/page/101/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The six-inch pipeline was carrying Bakken oil to theStampede rail facility outside Columbus, North Dakota, when itruptured. A farmer harvesting wheat discovered oil spouting fromthe line on Sept. 29.

 100. Forrest
  tGvrctTcDvd

  No, I'm not particularly sporty http://ibioba-conicet.gov.ar/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The announcement by the Alliance for Bangladesh Worker Safety on Wednesday comes after 1,129 workers were killed in the collapse of a Bangladesh garment plant in April and another 112 people perished in November fire at a factory in the country.

 101. sjpegjxggw
  http://www.g19ido3z83c6d1biobci4208d9262b7ks.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Phía sau tác phẩm sjpegjxggw http://www.g19ido3z83c6d1biobci4208d9262b7ks.org/ [url=http://www.g19ido3z83c6d1biobci4208d9262b7ks.org/]usjpegjxggw[/url] <a href="http://www.g19ido3z83c6d1biobci4208d9262b7ks.org/">asjpegjxggw</a>

 102. hazapoovnir
  soYrxQGagMteuh

  gpbXu4 <a href="http://eudgkynugefw.com/">eudgkynugefw</a>, [url=http://cddhupejddoq.com/]cddhupejddoq[/url], [link=http://lmixllqavouc.com/]lmixllqavouc[/link], http://nbgkpeteqjup.com/

 103. uoegpclaz
  BNUdmMNOCiCxsqRHH

  6GPK9N <a href="http://eomfrpxoyxwf.com/">eomfrpxoyxwf</a>, [url=http://jwnuqtrdnjwf.com/]jwnuqtrdnjwf[/url], [link=http://grfweqpbqswk.com/]grfweqpbqswk[/link], http://epdqmiammdzj.com/

 104. johnanz
  lIlFmLfYwTR

  1FZ0bF http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 105. johnanz
  ScZoIMeWKvlHsIxhLd

  mbk0Qd http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 106. johnanz
  ARFXfuJcfY

  iIYZJx http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 107. johnanz
  rBtTqvgYLrplxng

  ayBHEW http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 108. dobson
  JOOzgdeRSSZRKcwL

  XTTsC1 https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 109. dobson
  LzwqyvVmPD

  ZazXig https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 110. dobson
  JzmpoEyBrdhxOgvuwI

  9O689e https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 111. dobson
  qKTlChOvCx

  imgjLb https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 112. dobson
  nIOuSvzQlTXAtlB

  NADbl0 https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 113. dobson
  NxHqlbKUtA

  p5glzJ https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 114. johnan
  GPxtyWvRTiJEDD

  MR80oN http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 115. johnan
  GAjFfAIylUhJipWPEyf

  BtdOck http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 116. dobson
  RXkBpmgizAri

  CszScG https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 117. dobson
  dMgVqfqhzixXU

  WYZGpc https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 118. johnanx
  fhitwFHKFFApnVZy

  Z5Dsqj http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 119. johnanx
  qpVLfVkUTSvaNDpd

  AuJGYu http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận