Sách cũ như một bến đợi, một sân ga

Bạn có khi nào bị phản bội chưa? Ngay cả người ruột thịt nhất đã lừa tiền khiến bạn trắng tay, hay bị bạn thân "nẫng" mất người mà bạn thương yêu nhất. Hay vào một sớm mai, bạn nhận được quyết định mất việc sau những ngày giãn cách xã hội của một tháng 5 rực rỡ nắng. Tất thảy những ví dụ, hay chăng là những thất bại đó, hãy coi như một bước trượt của chính mình trong cuộc đời còn nhiều điều cần phải học hỏi. Có lẽ, vào những lúc cô đơn nhất như vậy, bạn có thể dựa tâm hồn mình vào âm nhạc, vào sách.

Sách cũ hay sách mới đều giống một sân ga nhỏ, ở nguyên đó đợi bạn. Nếu là cuốn sách hay, nó sẽ thức tỉnh bạn giống như tiếng còi tàu, giúp bạn bình tâm hơn để đi tiếp một chuyến tàu mới. Sách cứu rỗi bạn bất chợt, giúp bạn cảm thấy dễ thở hơn để rồi bình tâm, tìm ra lối rẽ khác.
Đành rằng ở đời chẳng phải ai cũng thích đọc sách. Tôi từng có một người bạn không thích đọc sách nhưng lại làm công việc in sách ở nhà in. Chẳng đọc sách, nhưng số bạn lại sướng, có chồng lo cho nhà cao cửa rộng, đầy đủ đến mức chỉ cần nhẹ nhàng, nhàn nhạt sống, rồi cũng qua một đời. Có lúc tôi trộm nghĩ, chắc bạn có cách tu thân từ kiếp trước nên không đọc, không học, "ngu ngơ" tận hưởng thái bình.
Và tôi cũng có một người bạn khác, tên Thẩm, số bạn vất vả, khổ cực nhưng lại rất thích đọc sách, ngồi đâu cũng đọc, mua xôi, bỏ tờ giấy báo gói xôi ra cũng đọc, cứ như không đọc thì sẽ không sống nổi qua ngày.
Thẩm làm ở Công ty Công viên cây xanh Hà Nội, từ thuở còn đi vớt rác trên mặt hồ Bảy Mẫu, rồi có ngày cắt tỉa ngọn cỏ, ngày quét lá cây vàng khô trên lối đi. Thẩm nghỉ hưu đã năm năm nay, vừa xin cho cô con gái đi làm cỏ trong công viên. Làm mẹ đơn thân nuôi con nên thời gian rỗi, Thẩm đi tìm mua sách cũ để đọc.
Có một thời người Hà Nội kỳ thị những phụ nữ không có chồng mà có con, để tránh hàng xóm tọc mạch đời tư, Thẩm lên núi sinh nở, tựa vào rừng mà sống, vùi mình vào đọc tiểu thuyết, truyện ngắn để tiêu hao nỗi buồn, tiêu hao những khoảng thời gian rảnh rỗi.
Sách cũ nhưng chữ nghĩa không cũ bao giờ. Hôm ngồi nhìn hồ Bảy Mẫu, sau 20 ngày cách ly toàn xã hội, khi mà cả 6 cổng công viên Thống Nhất đóng cửa, mặt hồ bất ngờ mang theo mình một vẻ đẹp nên thơ. Không một bóng người, nước và cá an nhàn bơi lội, không có người câu cá trộm, không có người dắt chó đi dạo quanh hồ và dĩ nhiên là không có những chú chó nhảy xuống hồ vớt bóng.
Hồ Bảy Mẫu được sống phẳng lặng, mơ mộng ít ngày. Phía bên kia đường là hồ Ba Mẫu, thi thoảng trên đường một có chiếc xe tang vụt qua rất nhanh và rất ít người trên xe. Tôi nói với Thẩm về chuyện chiếc xe tang ít người, Thẩm nói, khi mình chết mình chỉ thích chết một mình, nhờ đứa con đưa xuống nhà đài Hoàn vũ là xong. Thẩm khoe mới đọc lại "Chuyện cũ Hà Nội" và không thể ngờ năm 1945 ở Hà Nội: “Những người đói, cảm thấy mình sắp chết thường lùi đi, rồi nằm xuống chốn bơ vơ, chẳng muốn ai nhìn thấy” (Chuyện cũ Hà Nội - Tô Hoài).
Đến cái chết cũng muốn được chết một mình thì còn gì để gọi ra nỗi cô đơn kiếp người? Thẩm bảo đọc Tô Hoài: “Chữ nghĩa tôi run rẩy, thổi bay được”. Thì ra,  nhà văn viết về dịch đói cũng đau đớn, chưa kể đến những năm 1906, khi mà giặc Tây đốt cả làng Thể Giao vì nạn dịch hạch, mượn dịch để đốt làng và đốt người.
Chẳng cứ dịch bệnh, chỉ qua mấy đợt nắng nóng của ngày hè, tỷ lệ người ốm rồi ra đi cũng đông, các nhà lạnh cũng chờ xếp hàng. Vẫn biết chuyện sinh diệt là lẽ thường, nhưng có bao câu chuyện cười khóc ra nước mắt ở đài hóa thân. Sang hèn cùng trên một ngọn lửa lò thiêu. Cái còn lại duy nhất, đó là phẩm chất người. Người đó đã sống ra sao, ứng xử ra sao trong cuộc đời ngắn ngủi mà thôi.
Thẩm kể: Đọc xong nghĩ lại mới thấy dịch hạch, dịch tả, dịch Covid-19 đều đáng sợ như nhau. Sách cũ, toàn những chuyện như rơi dưới đáy hồ, vừa mới vớt lên nhớ lại.
Những ngày mà ở nhà là yêu nước, Thẩm đọc. Tôi sững người trước sự đọc kỹ của người bạn làm nghề vớt rác trên hồ. Thẩm hỏi tôi liệu có còn nhớ hiệu sách ở phố Huế, trước cửa chợ Hôm Đức Viên. Xưa lắm, nhờ có bác Ninh bán cho bộ sách "Chiến tranh và hòa bình" giá có 4 đồng bạc một bộ, 4 tập. Nay bác Ninh đã mất. Sách đã cũ, giấy đã ố vàng mà Thẩm vẫn nâng niu không cho, không bán, thi thoảng đem ra đọc lại 1 chương để nhớ về Andray dưới gốc cây sồi già.
Có thời, Thẩm say mê anh chàng Andray (nhân vật trong "Chiến tranh và hòa bình" của Lev Nikolayevich Tolstoy). Tưởng mê gì, chứ mê nhân vật trong tiểu thuyết thì chắc đời sống phải no đủ lắm. Nhưng ngược lại, làm mẹ đơn thân, đi làm công nhân ở công viên Thống Nhất, khi đó Hà Nội còn đặt tên là công viên Lê Nin, Thẩm mê một anh kỹ sư nông nghiệp, có với nhau đứa con gái. Anh ta thề thốt, lời nói gió bay, rốt cục Thẩm nuôi con một mình. Từng dán vỏ cao sao vàng, bóc lạc thuê, đan len, rồi dệt len thuê, để nuôi con. Làm mẹ mà cách yêu con của bạn như thể mỗi mình mình biết sinh nở vậy.
Thẩm kể rằng, năm 1990 của thế kỷ trước, hay đến hiệu sách cũ ở số 5 phố Bát Đàn của ông Phan Trác Cảnh. Thẩm biết ông Phan Trác Cảnh từ ngày còn ở trường đại học Tổng hợp văn (cũ), khi nghỉ hưu, ông dồn hết tâm sức cho sách. Đến với hiệu sách cũ số 5 Bát Đàn, ngoài những bộ sách bằng tiếng Pháp như quyển Bắc Kỳ Tạp lục, bộ sách Viễn đông bác cổ, Hà Nội Chỉ Nam, toàn những người mê sử Hà Nội, ở đó còn gặp gỡ những người mê sách một thời, các sách sử học của tác giả Phan Huy Lê, Đinh Xuân Lâm, Hà Văn Tấn, Trần Quốc Vượng, sách nghiên cứu, họ vừa là tác giả vừa là bạn đọc, và nhiều nhà nghiên cứu xã hội học khác cũng đến đây.
Những sinh viên người Anh, Mỹ, Pháp, Nhật Bản, Hà Lan cũng tìm đến đây để tìm sách nghiên cứu khi thư viện trường thiếu tư liệu. Họ trở thành bạn đọc, bạn mê sách của ông Cảnh, bà Mão. Thẩm nhờ mê sách, đọc sách, vượt qua những trống vắng của người mẹ nuôi con một mình. Sau này khi đến chơi và xem sách thôi, thì thấy ông Cảnh về già mong có người lưu trữ hàng vạn cuốn sách kia, thật là một công trình không nhỏ của nửa thế kỷ tìm kiếm và mua sách cũ của ông.
Sách cũ, không phải vàng bạc gì, nhưng đó là hơi thở của ký ức đời người, là bến đợi, là sân ga, là sự thức tỉnh bất chợt giúp người ta hiểu biết, thức ngộ, để rồi tựa vào sự hiểu biết vô hình để từng trải sống tiếp.
Hiệu sách cũ số 180 phố Bà Triệu, của anh Lương Ngọc Dư, cũng có một giá trị khủng về tư liệu và sách quý hiếm. Có quyển sách quý giá cao ngất ngưởng nhưng vẫn có người tiêu tiền bạc cho sách. Sách quý cũng có cách chơi của sách, không thể so sánh với cách chơi cá cảnh hay chơi cây cảnh, càng không thể so với cách chơi xe cổ hay người chơi xe hơi.
Có người Hà Nội thích mua sách cũ về đọc, đọc chán lại bán hoặc đổi, có người chỉ mê đọc và ngấm giá trị tinh thần vào người rồi đem bán, hoặc trả sách thư viện chứ không lưu giữ. Hà Nội có người không lưu giữ sách, đó là nhà văn Tô Hoài, nhưng Hà Nội lại có những nhà văn có cả vạn cuốn sách như một thư viện quốc gia, phải kể đến nhà thơ Lữ Huy Nguyên, nhà nghiên cứu về Hà Nội Nguyễn Vinh Phúc, nhà nghiên cứu phê bình văn học Nguyễn Ngọc Thiện, nhà nghiên cứu phê bình văn học Phong Lê, dịch giả Phạm Xuân Nguyên, Dương Tường. Cách lưu giữ sách của họ, cách đọc của họ, thật đáng kính nể.
Dù muôn nẻo đường đời, dù ngàn kiểu cách tiêu khiển của con người, nhưng sách cũ nhỏ bé, trang giấy ố vàng vẫn như một sân ga, hay một bến đợi.
Mới đây thôi, ở hiệu sách cũ đường Láng, tôi gặp một người tìm mua được cuốn "Trên mảnh đất đời người" của Anatoli Stepanovich Ivanov. Người mua sách hớn hở ra mặt, rồi ông nói bằng giọng thật trầm: “Tôi rất thích cuốn này mà lâu nay không lưu giữ được, khi nào mình sống ích kỷ, không biết tha thứ thì nên đọc lại cuốn này”.
Ở mỗi hiệu sách cũ, dù đọc hay chưa đọc sách, nó vẫn giống như một sân ga, một bến đợi, có bao điều hay, sự lạ lẫm mà cả khi ta đọc rồi ngủ quên, rồi nhớ lại nhặt lên cũng là cần thiết cho sự từng trải của mỗi cuộc đời.
Nhà thơ Hoàng Việt Hằng

Bình luận

 1. dpettesunbi
  VOCzuWNwuAOuMct

  ATYcC6 <a href="http://jskqmsgqunff.com/">jskqmsgqunff</a>, [url=http://evedwwcczade.com/]evedwwcczade[/url], [link=http://pbxbbscetvki.com/]pbxbbscetvki[/link], http://bzeaddnfkqcl.com/

 2. Cesar
  UTOHreroAD

  I'll put him on http://xnxxlist.online fuq Approved last year for two rare forms of leukemia, Iclusig will continue to be given to people in the trials, with some doses being reduced, the Cambridge, Massachusetts-based company said in a statement today. 

 3. Roland
  mTUegeCOoztbRhX

  No, I'm not particularly sporty http://tubereviews.online porn300 AMSTERDAM, Aug 14 (Reuters) - An independent foundationwhich has the power to block a takeover of Dutch telecoms groupKPN has expressed its concern over the proposed 7.2billion euros ($9.6 billion) offer by Mexican billionaire CarlosSlim's America Movil.

 4. Alexa
  KuNYLFRlndiUewe

  Will I have to work on Saturdays? http://tuberating.online freeones ZURICH, July 17 (Reuters) - Novartis raised itsfull-year outlook on Wednesday after generic competition to itsbest-selling blood pressure pill was delayed, granting the Swissdrugmaker a temporary reprieve from patent losses.

 5. Hector
  BfHAcmqHKeGF

  Languages http://tubeadvisor.online xtube "No company will be able to delay beyond ten years, and theCompetition Commission believes that many companies wouldbenefit from going out to tender more frequently at every fiveyears," the watchdog said in a statement.

 6. Fifa55
  YORCrneQGyt

  Hello good day http://xvideosrating.online cliphunter FILE - In this Sept. 7, 2013, file photo, women run from the effects of tear gas past a wall that reads in Portuguese "Who pays the price?" during a protest in Rio de Janeiro, Brazil. While Brazil, Russia, India and China recovered quickly from the crisis, they accounted for only 22 percent of consumer spending in the 10 biggest economies in 2012. (AP Photo/Silvia Izquierdo, File)

 7. markus
  PrGSiKSkIZcz

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap3.html

 8. eoaeyqks
  RVdgyeymRaQZO

  qJLPeV <a href="http://qtutdykjjloo.com/">qtutdykjjloo</a>, [url=http://uqgjfqymredt.com/]uqgjfqymredt[/url], [link=http://bellynowuwkx.com/]bellynowuwkx[/link], http://plmyaaxkqtul.com/

 9. johnanz
  VxxKnIEixTr

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 10. Sergio
  NxYhxxXBRNlhtA

  We'd like to invite you for an interview http://porntubereview.online/redtube.html egotastic Even if the two companies' dividend payments were to exceed the amounts borrowed from the U.S. government, the companies would owe money, because the bailout does not have a mechanism for a buyback of the government-held preferred shares.

 11. Johnie
  KQmHnKTjPqQbmDgC

  My battery's about to run out http://porntubereview.online/zorras.html trannytube If you were to believe The Internet, Jeff Tuel is destined to fail in Buffalo because he didn't win games at Washington State*, didn't have stats that jump off the page, didn't get drafted, and struggled to hold onto his starting job in college. The Internet is a reactionary place, and those reactions were out in full force following the news that Tuel will likely start for the Bills in the season opener.

 12. Lenard
  CDzFhFWHmLsDSc

  I quite like cooking http://xnxxlist.online/tubegalore.html lobstertube Cracking open an ice cold beer is a summer custom. But knocking back just two regular 12 ounce brewskies three night a week means consuming an extra 364 carb grams between now and Labor Day, the amount in an entire loaf of bread.

 13. Charlotte
  YtrerFFIjaxdvJBq

  I'm a partner in http://tuberating.online/xnxx.html redtube “Seriously sick, incapacitated patients are treated in this hospital,” Mitin told Interfax news service. “A nurse saw a patient all on fire in Ward No. 2. He must have smoked in bed, and cotton wool in his mattress must have caught fire.”

 14. Trinidad
  lBCBCoVPKaZtAPe

  What's the exchange rate for euros? http://tuberating.online/9taxi.html spankwire Contador was elevated to second overall after Bauke Mollema (Belkin) endured a tough day and fell to fourth, while Jean-Christophe Peraud (Ag2r-La Mondiale), who had been ninth in the general classification, was forced to abandon the race after falling twice and breaking his collarbone.

 15. johnansog
  nGzmGsAVQG

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 16. Jamal
  CEUIqXXOSMDM

  Not in at the moment https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html porntrex To put it differently, history is unlikely to repeat itself in exactly the same way (putting aside the possibility of what Nietzsche calls the "eternal return of the same"). The next crisis is unlikely to unfold exactly like the last one did. This isn't Battlestar Galactica where "all this has happened before, and all this shall happen again."

 17. Brooke
  FVfnUlCkSkGifYGN

  The United States https://beeg.x.fc2.com/xtube.html tubegalore Sunday's rally started on the National Mall, which is home to U.S. war memorials and has been mainly closed to tourists since October 1 when Congress failed to agree to continue funding the federal government, closing down services deemed "non-essential."

 18. Kelly
  gTkHJhxeLgyWRxQfTo

  How much will it cost to send this letter to ? https://beeg.x.fc2.com/fuq.html youporn Pester said TSB would focus on a local banking model,"supporting economic growth in the communities it serves". Itwill become Britain's 8th biggest retail bank with 4.5 millioncustomers and a 4.3 percent share of the current account market.

 19. Gayle
  myRhZwVBnLdClf

  I live here https://beeg.x.fc2.com/tube8.html 9taxi The newspaper reports emerged ahead of a meeting on Monday of the Kenyan parliament's defense and foreign relations committee which is expected to ask security chiefs how much warning they had of Saturday's assault.

 20. Lindsay
  NoWcmFEFpjckWPRncy

  How much does the job pay? https://beeg.x.fc2.com/ghettotube.html tubegalore McIlroy has also been criticized for the amount of time he spends with his girlfriend, former world number one tennis player Caroline Wozniacki, many suggesting that his private life has taken up too much of his potential practice time for golf.

 21. Terry
  InzHcAwCmzQYsvFO

  Have you seen any good films recently? https://beeg.x.fc2.com/tube8.html tube8 The company said its smartwatch is designed to perform common tasks such as checking texts and email, liking Facebook posts and getting calendar reminders. Reply capabilities will be limited; you can respond to a text from a list of emoticons or preset messages, for instance.

 22. Gianna
  frSwWlFvqZD

  A financial advisor https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html xtube Bolland is the most senior of the "ex-Lehmanites" andrecently celebrated 20 years with the bank - including 15 yearspre-crash in a range of senior roles, which included overseeingits expansion in Russia, Turkey and the Middle East.

 23. Isreal
  xqimDFTaNFcLyCrnz

  I like watching TV https://beeg.x.fc2.com/spankwire.html iwank According to RIA, there were citizens from Russia, the U.S., Britain, France, Italy, Ukraine, Canada, New Zealand, Denmark, Argentina, the Netherlands, Australia, Brazil, Turkey, Finland, Poland, Sweden and Switzerland on board the ship.

 24. Tristan
  TDAPhoQfaYWgySMBqvC

  What company are you calling from? https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html myvidster The bank's loan book, the largest in Brazil's financialsystem, totaled 575.51 billion reais at the end of June, anincrease of 25.2 percent from the prior 12 months. On aquarterly basis, lending growth at Banco do Brasil outpaced thatof rivals with an expansion of 7.2 percent.

 25. Ricardo
  mTCcimdhsSXmBJw

  I'm sorry, she's https://beeg.x.fc2.com/petardas.html tiava Pershing Square had gained 2.2 percent in the first two weeks of July, sending yearly gains to about 8 percent through July 15, Reuters previously reported. Despite the disappointing bets on Herbalife and J.C Penney, some of Ackman's other big holdings, such Procter & Gamble and Canadian Pacific, have performed well this year.

 26. Gavin
  IKZhRgDjuOTvE

  I'm sorry, I didn't catch your name https://beeg.x.fc2.com/ youjizz Meanwhile, the Giants players held one of their regular, military-style debriefings. It’s something they’ve done every few weeks for the last three years, according to the team, but this one was important enough that linebacker Spencer Paysinger mentioned it to the media. While he wouldn’t discuss what was said, he did indicate that it reinforced Coughlin’s message that the team needs to “stick together” and “stay together.”

 27. Terry
  pBjnuibsMIl

  I'm retired http://tuberating.online/femjoy.html livejasmin The government wants to avoid a drop in living standardsthat could reignite street protests, but it also needs to reinin costly subsidies as it struggles with economic fallout fromupheaval across the Arab world and from the euro zone debtcrisis, which has hit its main source of trade and investment.

 28. Albert
  lRvDJWtIZUnbj

  I'd like to open a personal account http://tubereviews.online/4tube.html fatmomtube Typically, NCEP doesn't roll out new computers and new forecasting software at the same time because trouble-shooting any problems becomes more complicated. If a problem crops up, it's unclear whether the model or the computer is to blame.

 29. Lyndon
  CQyCjuNsRNZEerwLXp

  I'd like to cancel a cheque http://xnxxrating.online/9taxi.html wifelovers Sept 16 (Reuters) - Kennametal Inc said it would buyAllegheny Technologies Inc's tungsten materials businessfor $605 million to boost supply of the raw material used tomake its metal-working tools, increasing its exposure toaerospace and energy markets.

 30. Jerome
  AIdsAMcxEwvDjKVl

  Recorded Delivery http://tubeadvisor.online/tube8.html wifelovers And it is this widespread ignorance of how to clamp down on digital threats from our law enforcers and crime fighters, which in part explains my reticence to react. I really don’t have much faith that our police force are geared up to deal with this type of threat – so I can’t be bothered to call them.

 31. Roger
  CYMhcwKFeIVdpagpgzB

  I want to make a withdrawal http://tubeadvisor.online/planetsuzy.html pornmd He said Prada’s return to the top 20 for the first time in six years might be thanks to positive publicity surrounding Malaika Firth, its new face for 2013 and the first black model to take the role since Naomi Campbell in 1995.

 32. Sebastian
  cUPVXVHDftqMT

  Go travelling http://tubearchive.online porn300 The People’s Bank of China raised its daily fixing by 0.08percent to 6.1406 per dollar, the strongest since a peg to thegreenback was lifted in July 2005. Inflation (CNCPIYOY) quickened to 3.1percent last month, the fastest pace since February, data showedtoday. The nation’s foreign-exchange reserves, the world’slargest, rose to a record $3.66 trillion as of Sept. 30 from$3.5 trillion at the end of June, according to central bank datareleased today.

 33. Stanton
  HPkYpufVbzlY

  What do you study? http://porntuberating.online nudevista The NTSB has yet to issue a final report on the cause ofthe 787 battery problems but Boeing said its redesign addressedmore than 80 potential causes. The NTSB said it would send arepresentative to assist in the Heathrow investigation.

 34. Warren
  iNykFMCMSqhTC

  Do you play any instruments? http://tuberating.online femjoy The benchmark S&P index is on pace for a slight advance forthe week after two straight weekly losses, as investors exercisecaution amid uncertainty over how soon the Fed will begin towind down its $85 billion a month stimulus program.

 35. Eddie
  LCtCiLnVdm

  I never went to university http://porntubereview.online petardas Blair, who has amassed a fortune of up to £50 million since he was forced out of 10 Downing Street in 2007, spoke out about the generous pay-off that Sir Robert received when he left Rothmans, the tobacco firm, in 1988.

 36. Cesar
  OeRGlfiyToIfRQlDh

  We'll need to take up references http://porntubereview.online beeg Staff at London Underground Tube stations have been competing for the best hanging baskets, tubs, cultivated gardens and fruit and vegetables as part of the Tube's annual Underground in Bloom competition.

 37. markus
  PhQOKoQUCpNCunxqBU

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 38. markus
  LGIlQJlmsyik

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 39. ehmooes
  pnbbehZACoJoYVRukB

  qZSe2e <a href="http://gumpvdnnmwwv.com/">gumpvdnnmwwv</a>, [url=http://onfmxoxaabtp.com/]onfmxoxaabtp[/url], [link=http://litrudniymvu.com/]litrudniymvu[/link], http://ozfxptowcgmy.com/

 40. wkpbkktlt
  BzGTCtlgxzyQoRmvcP

  TOVrxH <a href="http://ehchuficaqcq.com/">ehchuficaqcq</a>, [url=http://nxhuhlchyiba.com/]nxhuhlchyiba[/url], [link=http://ilqofitlkbgf.com/]ilqofitlkbgf[/link], http://mskrxyysosut.com/

 41. Laverne
  mEdlBFrCgV

  Lost credit card https://www.masterqna.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com "I think Eli would be the first to say that he's not the way we want him to be," said Coughlin, whose biggest concern was a running game that gained 1.2 yards a carry. "Somehow, we've got to stop the interceptions. You're looking at a two-edged sword. You've got to put yourself in a position where you are throwing it and not running it."

 42. Fausto
  bDQmAlgeXiLXS

  Could I ask who's calling? http://iejuliarestrepo.edu.co/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom This is the 23rd year of the awards – a spoof of the even more prestigious Nobel prizes, which will be announced next month. The 10 prizes, organised by the humour magazine Annals of Improbable Research and awarded at Harvard University, honour achievements that "first make people laugh, and then make them think".

 43. Lorenzo
  UtXNwiwaXqLuFNphh

  One moment, please http://theexpertta.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com "As new human cases of MERS-CoV continue to emerge, without any clues about the sources of infection except for people who caught it from other patients, these new results suggest that dromedary camels may be one reservoir of the virus that is causing MERS-CoV in humans.

 44. Jose
  HgekKWdbEhOifl

  Would you like a receipt? https://www.berta.com/he/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Two years later, he resolved civil charges related toHealthSouth, without admitting wrongdoing, in a settlement withthe U.S. Securities and Exchange Commission that included anofficer and director ban which Scrushy now wants lifted.

 45. Melvin
  fXxkHuQbmORcXFmHPQ

  Whereabouts are you from? http://cprajsamand.in/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com U.S. ConocoPhillips said last year it would sell itsAlgerian unit to Indonesia's Pertamina for $1.75 billion. Hess is selling one if its two Algerian oil stakes to Cepsa,which is already heavily involved there, and Britain's BG Group also plans to go, sources said in April.

 46. wagalgkcmx
  cEEbFvJtyRF

  XqmizO <a href="http://pkjraypivoeg.com/">pkjraypivoeg</a>, [url=http://ggfeaigxyfio.com/]ggfeaigxyfio[/url], [link=http://qodpplbwukec.com/]qodpplbwukec[/link], http://clvsikdmdaso.com/

 47. qvpgcws
  CAziyNQIEbsMXxSlLoJ

  yXHFdl <a href="http://iferqnpvsijw.com/">iferqnpvsijw</a>, [url=http://qqqzhqjoxlgv.com/]qqqzhqjoxlgv[/url], [link=http://nnzpkvzebvds.com/]nnzpkvzebvds[/link], http://uqlkutgnasma.com/

 48. johnanz
  aOPJJmYEBsU

  zZMRgZ http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 49. johnanz
  iixOBBdLpD

  TJ7d05 http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 50. dobson
  JOUVqYksCp

  1CuAPX https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 51. Online casino 2021: https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/ <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/">CLICK HERE</a></p> <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/p
  Online casino 2021: https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/ <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/">CLICK HERE</a></p> <p><a href="https://morep.app.co.mz/community/p

  Online casino 2021: https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/ &lt;p&gt;&lt;a href=&quot;https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/&quot;&gt;CLICK HERE&lt;/a&gt;&lt;/p&gt; &lt;p&gt;&lt;a href=&quot;https://morep.app.co.mz/community/profile/casino2021/&quot;&gt;&lt;img src=&quot;https://i.ibb.co/pjR8Z8B/1btc.jpg&quot;&gt;&lt;/a&gt;&lt;/p&gt; ?h=6915521f8eb222b6f53aa9d8d42fd0ba&amp;

 52. dobson
  pnPsnvPEJZICDBzJ

  NeE4bu https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 53. dobson
  znIUlIpsPAZ

  lLqpdH https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 54. johnan
  XcLsVDevOvrYTni

  s3UjYw http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 55. dobson
  PhpoumKEIyADniAJ

  Xusywe https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 56. johnanx
  NnVOGdjbKkOXJCespI

  bZ8iB4 http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 57. zrguroaru
  QMGHLDJukrbZ

  SjNpn4 &lt;a href=&quot;http://xknydxyqqtwm.com/&quot;&gt;xknydxyqqtwm&lt;/a&gt;, [url=http://gamjzrbuqbdy.com/]gamjzrbuqbdy[/url], [link=http://bzgypyxtgitz.com/]bzgypyxtgitz[/link], http://rdbwxqelppgm.com/

 58. Molly
  rIoSFonQbdOAwPb

  Could I borrow your phone, please? &lt;a href=&quot;https://www.skon.in/tartrato-de-metoprolol-100-mg-wmzu&quot;&gt;image metoprolol er 50 mg&lt;/a&gt; He added: &amp;ldquo;But before taking this step, business leaders should recognize that even in today&amp;rsquo;s imperfect markets, high-performing companies do manage to combine commercial and sustainable success.&amp;rdquo;

 59. Ignacio
  NwEgFAJBDVESmFBuU

  What do you do for a living? &lt;a href=&quot;https://victima.org/diflucan-tablet-cost-0zqz&quot;&gt;can diflucan be used for uti&lt;/a&gt; Sir Philip will also be well aware of the recommendations of the Commission on Banking Standards which the Government said last week it almost wholly endorsed. The members of the Parliamentary commission suggested 10-year payment plans, tying up executive share options for a decade to ensure payouts are linked to long-term performance.

 60. Earle
  VeJLjARbaTbMOCIV

  I&#39;m not working at the moment &lt;a href=&quot;http://www.verne.cat/super-beta-prostate-formula-side-effects-v8le&quot;&gt;super beta prostate formula side effects&lt;/a&gt; The last notable European intervention on a similar scale was with Georgia. Combined with the arming and training of the Georgian armed forces by the US this resulted in the Georgian Russian war. Which might have led further but didn&amp;#8217;t. &amp;#8216;Sweden&amp;#8217;s Foreign Minister Carl Bildt last month, describing Moscow&amp;#8217;s actions as &amp;#8220;economic warfare&amp;#8221;.&amp;#8217; Who would be surprised if it turned into another war proper? Not me or many others. The imbecility of Europe&amp;#8217;s rulers knows no bounds. They get lost in paper and abstractions. What if as a result of Russian schemes the Eastern Ukraine breaks away? Will NATO support Western Ukraine drive to reclaim territory? Will the EU states march East? One thing seems apparent Russia will be prepared to go further to realize its objectives than the EU states will when the total cost that has to be paid becomes apparent to all the citizens of the EU.

 61. Adolph
  gAqPoVCuUnY

  I&#39;m on work experience &lt;a href=&quot;https://thecreativevan.com/psb-alpha-t1-specs-m15p&quot;&gt;psb alpha t1 tower&lt;/a&gt; Malone, a former investor in satellite provider DirecTV, also said he thinks the two largest satellite playersshould merge &quot;because scale economics in the media businessdrives down costs and makes it possible for larger investment.&quot;

 62. Malcom
  LpamIfiUINpAxGpZHB

  I&#39;m training to be an engineer &lt;a href=&quot;https://tsg339.com/karbolic-qlul&quot;&gt;karbolic &lt;/a&gt; &amp;ldquo;We feel that we now have a design that meets the criteria of being architecturally sound, aesthetically pleasing, reasonably affordable and buildable,&amp;rdquo; USTA chairman of the board and president Dave Haggerty said when unveiling the plans. &amp;ldquo;We have been working toward a viable design for a roof over Arthur Ashe Stadium for a decade.&amp;rdquo;

 63. Olivia
  IXzSkMrTMLWYa

  What are the hours of work? &lt;a href=&quot;https://thecreativevan.com/king-oyster-mushroom-health-benefits-7rq6&quot;&gt;king oyster mushroom health benefits &lt;/a&gt; Much attention focused on a plan written by Senator SusanCollins, a moderate Republican from Maine. It would fundgovernment operations for another six months at their currentlevel and extend Treasury Department borrowing authority throughJan. 31.

 64. Fletcher
  vwZabNLMmAAQVS

  I&#39;d like to order some foreign currency &lt;a href=&quot;https://www.ypuclub.org/etoricoxib-beta-60-mg-erfahrungen-xot0&quot;&gt;etoricoxib wiki espaol&lt;/a&gt; America&#39;s committed over a billion dollars to this effort, and today, I can announce that we will be providing an additional &#036;340 million. No aid can take the place of a political resolution that gives the Syrian people the chance to rebuild their country, but it can help desperate people to survive.

 65. Hailey
  LYnbsUxiAHlo

  Very interesting tale &lt;a href=&quot;https://vatlieuxaydungvinhphu.com/tylenol-extra-strength-500mg-amazon-w64l&quot;&gt;can you mix tylenol and ibuprofen&lt;/a&gt; In 1990, there was the mega New York march protesting a controversial Federal Drug Administration policy prohibiting Haitians from donating blood. Last week, Haitian-Americans were preparing to target the Dominican Republic’s consulate in the wake of a divisive court ruling denying citizenship to D.R.-born Haitians and others.

 66. Thurman
  ESrghjeVAKLotjXhg

  I&#39;ve got a part-time job &lt;a href=&quot;https://theatomicgroup.com/trenbolone-tablets-price-in-india-v9yz&quot;&gt;trenorol vs trenbolone &lt;/a&gt; &amp;#8220;Article 1, Section 4 of the Constitution — otherwise known as the Elections Clause. According to the Elections Clause, states have the authority to prescribe “the time, place, and manner” of elections.&amp;#8221;

 67. Raymond
  fYgnjJnPaN

  I&#39;m doing an internship &lt;a href=&quot;http://www.truenaturebliss.com/index.php/prednisone-for-coughing-and-wheezing-3632&quot;&gt;does prednisone affect your blood sugar&lt;/a&gt; In 2008, the FISA Amendments Act granted NSA broad newpowers in exchange for regular audits from the JusticeDepartment and the office of the Director of NationalIntelligence and periodic reports to Congress and thesurveillance court, the Post said.

 68. Lester
  eTwZfCJDRBFeylqFJi

  I quite like cooking &lt;a href=&quot;http://tuandungsilk.com/clindamycin-dosage-for-staph-skin-infection-w4eb&quot;&gt;is it safe to use clindamycin gel while pregnant&lt;/a&gt; The only thing Shellie Zimmerman, 26, managed to say was that she wasn&#39;t ready to comment, letting Simms do all the talking in the 20-minute press conference, blasting reporters for labeling her as a fame hound instead of a woman trying to move on with her life.

 69. Donnell
  LoYpgaCfTnLQl

  Could I borrow your phone, please? &lt;a href=&quot;https://yuvatrip.com/ciprofloxacin-uses-for-bladder-infection-iv9l&quot;&gt;ciprofloxacin ornidazole indication&lt;/a&gt; Scheindlin asked both sides in the federal case for their opinions on how the addition of an inspector general — the idea backed by City Council — should affect her decision. The city said it’s all the more reason for the judge to shoot down the request for a federal monitor.

 70. dobson
  hIfbjtebVKBttzD

  Iazueg http://pills2sale.com/ cheap viagra

 71. kXpWJmxrSejAl
  BDVXOTpeAQGo

  sFjfCtVPH

Gửi bình luận