Hà Nội bia hơi

Người ta nói bia hơi Hà Nội bây giờ chủ yếu phục vụ giới bình dân. Điều đó chỉ đúng một phần. Bia hơi Hà Nội vẫn ngon như thường, nếu bạn tìm đến đúng địa chỉ. Và uống với cái cách nhâm nhi, thưởng thức, chuyện trò tâm sự với bạn bè, vừa đủ nghe trong một không gian nhỏ nhưng thoáng. Thế thì bạn mới tận hưởng được hương vị bia hơi Hà Nội. Giờ tan tầm mỗi chiều tháng sáu nóng nực, khi mới vừa cảm thấy đói bụng và khát, bạn sẽ thấy một vại bia hơi ướp lạnh và một nhúm lạc rang húng lìu thú vị biết chừng nào.

 

Tôi là dân quê mùa thứ thiệt, may mắn được về Hà Nội tạm trú vài năm (1976 - 1982). Lúc đó mới biết đến ngụm bia hơi Hà Nội. Nói thật, bây giờ cuối mỗi cuộc nhậu phải cầm lon bia hay chai bia đã mở, trong lúc bụng đã căng cứng rồi, tôi lại nhớ đến ngụm bia hơi Hà Nội khó nhọc ngày nào. Nhớ để ráng uống cho hết, kẻo phí phạm.
Ngày ấy, góc đường Khâm Thiên - Nam Bộ (nay là đường Lê Duẩn) có Nhà ăn tập thể của Toa xe Tổng cục Đường sắt. Thi thoảng, tôi và lão Thập bạn tôi, buổi trưa thả bộ từ khu Tập thể Nhà Dầu Kim Liên sang nhà ăn này. Mỗi phiếu cơm trưa đổi bằng tem gạo loại 250gr và nộp thêm ba hào. Chừng hai lưng bát cơm độn mì sợi vón cục, bát canh rau lõng bõng, hai miếng đậu phụ, hai miếng thịt lợn thái kiểu lưỡi lam Gillette. Hôm nào cơm ít thì thêm nửa cái bánh mì. Lùa vài đũa hết veo. Nhưng quan trọng nhất là cái vại bia hơi (dân Hà Nội gọi cái cốc to là vại). Phải có phiếu cơm mới mua được một vại bia ba hào. Mỗi vại bia phải mua kèm ít nhất một gói lạc rang cuộn sâu kèn giá hai hào, nhỏ hơn cái kem Walls bây giờ. Trước cửa nhà ăn, dưới mấy tán dù vải bố, các anh giai Hà thành ngồi chầu hẫu hút thuốc cuốn, chờ bác xích lô cởi trần nhễ nhại chở mấy bom bia về. Cái cách mấy anh giai nhạt miệng chẹp chẹp do thèm bia cũng rất gợi. Có anh xách bình toong theo đựng bia mang về nhà, có anh đem phích Rạng Đông. Anh nào cũng làm ra vẻ quen cô phục vụ bia kiêu kiêu của nhà ăn.
Tháng sáu, phố phường Hà Nội nắng khét lẹt. Tóc trên đầu như khô giòn, hầm hập. Cái gì của Hà Nội cũng phả ra hơi nóng. Mặt đường nhựa làm mềm cả dép nhựa Tiền phong thời thượng. Tường phố vỉa hè mấy ông ngồi đồng quán nước chè không dám tựa lưng. Quạt nan phành phạch. Yên xe đạp muốn bỏng đít. Cái cần tiếp điện của tàu điện nẹt lửa rẹt rẹt… nổ đom đóm mắt. Tất tần tật cái cảm giác ghê rợn này chỉ cần giải quyết bằng một vại bia hơi ướp lạnh là có thể… nguôi ngoai.
Cuộc sống khốn khổ tằn tiện đã dạy người Hà Nội biết cách kéo dài sự sung sướng với vại bia. Chẳng có lão nào ngớ ngẩn mà dzô… dzô trăm phần trăm như bây giờ. Lạc rang thì mua vô tư, nhưng bia, đừng có mơ! Lần đầu tiên giữa trưa nắng đổ lửa, khát quá, tôi vội vàng làm ực một phát gần hết nửa vại bia. Lão râu xồm ngồi bên nhìn tôi lạ lắm, cái nhìn mấy em xã hội đen ngày nay gọi là “nhìn đểu”. Uống xong thì tôi mới… tiếc.
Lão râu xồm nhắc khéo cô em phục vụ phải để bia chảy vào vại của lão từ từ, chứ xả ào ra bọt không thì bia của người ta còn mấy tý. Phải đặt nghiêng vại, bia vào đến đâu, dựng dần vại lên tới đó. Lão thành kính đưa vại bia lên miệng, nhấp một ngụm, dường như để bia thấm đều lên cặp môi dầy của lão cái đã. Đặt vại bia xuống bàn, thư thả châm điếu Sông Cầu nạp khói, cho khói nhin nhín ra hai lỗ mũi, lão xoe xoe mấy hạt lạc rang bong vỏ, cho vào miệng. Lão chậm chạp đưa lưỡi lia những đám bọt bia trắng xóa bám trên bộ râu rậm rạp. Gọn ghẽ, sạch sành sanh, đừng hòng thất thoát đi đâu một giọt bia nào…
Bia với tôi, nói không ngoa, hiếm ngang mật ong. Sinh viên, làm gì có tiền. Uống một vại đâm nhớ. Bia hơi Hà Nội ngon cực. Vàng sóng sánh, thơm dịu, chạm tay vào miệng vại dính dâm dấp. Những giọt bia rơi trên ngực áo về nhà vẫn còn thơm phảng phất chứ không có mùi hũ hèm như nhiều loại bia hơi bây giờ. Nghe nói nước mạch ngầm khu vực nhà máy bia Hà Nội rất tốt nên bia ngon hơn ở nơi khác, dù cùng loại thiết bị máy móc sản xuất. Người thì bảo úi giời, bia thời ấy hiếm, uống ít thì thấy ngon, thấy thèm. Người thì bảo thời ấy mấy cô bán bia chưa biết cách pha chế làm cho bia dôi ra kiếm lời. Chứ thời buổi bây giờ, tìm đâu ra bia hơi nguyên gốc?
Cũng có lý. Không ai thống kê nổi Hà Nội hôm nay có bao nhiêu quán bia hơi. Quán nào cũng trương biển Bia hơi Hà Nội thứ thiệt, Bia hơi Hà Nội nguyên chất… Mà thượng đế Hà Nội đã ranh ma lắm rồi. Mỗi lần ra Hà Nội, lũ bạn lại kéo tôi lên quán bia hơi quen trên khu Quần Ngựa, gần nhà máy bia, có đắt hơn quán khác một chút. Chủ quán bảo cái sự đắt ấy là các anh mua bảo hiểm ngon cho bia đấy chứ.
Bia của lão rót ra vại gốm màu nâu, cao lêu đêu, quai sần sùi, nửa lít, nhìn rất bắt mắt. Ghé miệng vào vại là sực nức men bia. Quán bài trí sơ sài nhưng ấn tượng. Lối dẫn lên quán, một cái xe ngựa cũ kỹ, một con ngựa bằng gốm lên dốc dáng mệt mỏi. Hai ba cái mũ rộng vành treo trên vách quán cùng cuộn dây thừng, khẩu súng săn và một cái yên sờn cũ. Lão chủ quán có vẻ kết phim cao bồi miền Viễn Tây nước Mỹ chăng? Tôi rất khoái bia và không gian cái quán này, nhưng đã lâu lắm rồi không thấy bạn bè rủ rê đến đó nữa.
Có thể, quán này và các quán bia hơi nhỏ khác cạnh tranh không nổi, nên tự giải tỏa không có bồi thường, nhường chỗ cho các đại gia. Bạn đã nghe nói đến Bãi bia mà phát ngợp bao giờ chưa? Ngôn ngữ đặc sản vỉa hè của Hà Nội mô tả về sự hoành tráng của một địa chỉ bia không ngoa tí nào. Bãi bia Thái Hà rộng như một sân tập bóng đá. Người uống bia chen chúc ồn ào như vỡ chợ, kể có cả bốn năm trăm khách có dư. Tiếng xe chạy ngoài đường dội vào, tiếng người chuyện trò cười đùa không dứt. Tiếng người gọi điện thoại di động như quát. Người phục vụ hớt hải chạy tới chạy lui như ma đuổi giữa các bàn. Tôi không thể nào nghe được các bạn tôi nói những gì, chỉ thấy một vị nào đó nâng vại bia lên ngang mày thì tất cả đồng thanh dzô… dzô khí thế.
Bàn bên cạnh còn khí thế hơn. Nhân viên phục vụ chậm nên các ông kêu một lần mấy chục vại bia để uống dần cho bõ tức. Bia đầy bàn, thức ăn đầy bàn, hả hê…
Bãi bia toàn đàn ông mặt đỏ, loáng thoáng vài bóng hồng. Dưới sàn nhà, lối đi giữa các bàn ngoài trời lép nhép bia, lép nhép lá rau củ quả, la liệt tàn thuốc lá, giấy lau… Cảm giác nhờn nhợn.
Lối vào toa lét tấp nập, tiếng nước xả như suối. Kết thúc cuộc bia, ra bãi gửi xe, tôi không tài nào nhớ được xe mình để chỗ nào. Xe gửi đã tầng tầng lớp lớp. Ba mươi phút tôi mới tìm được xe dắt ra khỏi bãi.
Người ta nói bia hơi Hà Nội bây giờ chủ yếu phục vụ giới bình dân. Điều đó chỉ đúng một phần. Bia hơi Hà Nội vẫn ngon như thường, nếu bạn tìm đến đúng địa chỉ. Và uống với cái cách nhâm nhi, thưởng thức, chuyện trò tâm sự với bạn bè, vừa đủ nghe trong một không gian nhỏ nhưng thoáng. Thế thì bạn mới tận hưởng được hương vị bia hơi Hà Nội. Giờ tan tầm mỗi chiều tháng sáu nóng nực, khi mới vừa cảm thấy đói bụng và khát, bạn sẽ thấy một vại bia hơi ướp lạnh và một nhúm lạc rang húng lìu thú vị biết chừng nào.
***
Sài Gòn cũng vô khối quán bia hơi. Trước đây còn có cả quán bia hơi đối chứng nổi tiếng của Nhà máy bia Sài Gòn, góc Hai Bà Trưng - Tôn Đức Thắng, quận 1. Bia hơi bình dân quán Cây Trúc, đường Lê Quí Đôn, quán Hội Văn nghệ trên đường Trần Quốc Thảo, quận 3. Sang hơn có bia tươi Tiệp quán Hoa Viên tên tuổi trên đường Mạc Đĩnh Chi, quận 1. Bia hơi cạnh sân quần vợt Lan Anh, quận 10. Bia hơi Đức nữa… Nhưng thời bây giờ, chỉ cái sự ngon thôi, chưa chắc đã nên một cuộc nhậu.
Tôi và một anh bạn gốc Hà Nội thường rủ nhau đến quán bia hơi Hà Nội trên đường Hồng Hà, quận Tân Bình, gần sân bay Tân Sơn Nhất. Quán rộng rãi, lão chủ quán vui tính, rất sành bia, nói chuyện về bia quên cả phục vụ khách. Những câu chuyện tiếu lâm hiện đại sinh ra bên những vại bia thời khốn khó lão kể vanh vách, cười chảy nước mắt.
Lão cũng có bộ râu xồm, hệt như bộ râu của cái lão đã “nhìn đểu” tôi cách đây mấy chục năm ở Nhà ăn Toa xe Đường sắt, góc phố Khâm Thiên. Có khi chính lão “nhìn đểu”, chứ còn ai nữa?
Có thể lắm chứ!...
Hà Nội, 1.2009 – 5.2014
V.D.C

 

Bình luận

 1. jmglvcucf
  wCkMRNknRXg

  ZDyD66 <a href="http://bhhkxfrbunmx.com/">bhhkxfrbunmx</a>, [url=http://dnemfydlqvtq.com/]dnemfydlqvtq[/url], [link=http://eavmexnoadhx.com/]eavmexnoadhx[/link], http://cmafegmsmclz.com/

 2. agjuockzbdk
  USygeHztrTSXhiH

  2eDx7x <a href="http://ejkgcvdazcxx.com/">ejkgcvdazcxx</a>, [url=http://aveyzfnjnugl.com/]aveyzfnjnugl[/url], [link=http://gdwbgtfxlotk.com/]gdwbgtfxlotk[/link], http://qpllkmcoxaei.com/

 3. German
  CiTZDokGaflqxqivD

  Is this a temporary or permanent position? http://xnxxlist.online porn300 "The current iPhone portfolio is underperforming and Apple is at risk of being trapped in a pincer movement between rival 3-inch Android models at the low-end and 5-inch Android models at the high-end," said Neil Mawston, the research firm's executive director.

 4. Sammy
  ESUWCgwxUxPTMwk

  How many days will it take for the cheque to clear? http://xvideosrating.online ghettotube The delay in the requirement that big employers offer health insurance to workers has raised questions about the administration's ability to implement the biggest domestic policy initiative in a generation.

 5. Gregory
  LDVvgVPlnZwEZQ

  Remove card http://tubeadvisor.online tiava Kerman said she feels proud that unlike many prison shows, which depict inmates as savagely violent, this show humanizes them. She recounted that her experience in prison was not what she had expected.

 6. Pablo
  qReCTMOjulfVWthRl

  Wonderfull great site http://tuberating.online cliphunter In a stand-alone restructuring, equity would likely go tocurrent creditors, which usually leads to new management. Andthere is no guarantee Horton would get his severance package,which would have to be renegotiated if the merger failed.

 7. Rolland
  uAFlkHtymDUHVnuivxw

  Do you know what extension he's on? http://porntubehub.online rockettube But the communists were not happy with a simple confession. Re-education is about turning a criminal into a new person, so Mr Ford's admission of guilt was only the start of a process; his Chinese interrogators wanted him not just to admit to his guilt, but to believe that he had done wrong as well.

 8. johnanz
  GsTvDoIbqJKGAeQwdZN

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 9. Galen
  JkNIzANtZVy

  Can I take your number? http://tuberating.online/al4a.html vporn When we met at the hospital, Kat told me Malala was reserved at first, but a breakthrough came when she offered to help with her hair. One side of Malala's head had been shaved for her first surgery, and she was longing for it to grow back. When Kat braided her hair into a French plait, she was delighted. 'She looked in the mirror and she couldn't believe how nice it looked and then we bonded from there.' Malala and Kat would go on to spend many hours together as her health continued to improve.

 10. Merlin
  rqUijfwapwmnr

  Your cash is being counted http://xnxxlist.online/sextube.html txxx Also on Wednesday Manning’s lawyers pled for leniency by highlighting his gender identity issues — going so far as to show a photo of him in drag, wearing women’s clothes, a blonde wig and lipstick.

 11. Jessica
  fuMxZBUROy

  Hold the line, please http://porntubereview.online/femjoy.html youjizz "You can look back and see what happened historically. You can do a real-time analysis of that data, and you can look forward: How can I use this to predict what will happen?" says C. Martin Harris, chief information officer of the Cleveland Clinic, which is working with Watson to improve medical education. At the moment, Watson is "learning" the same kind of information as trainee physicians, with the goal of taking the same licensure exam they take. Once up to snuff, the computer will turn the tables and help the students.

 12. Carlo
  HyDvWZzkVqES

  A Second Class stamp http://porntubehub.online/dinotube.html freeones Marina Litvinenko appealed to the British public for financial help so she could continue to search for "the truth" surrounding the death of former KGB spy Alexander Litvinenko seven years ago.

 13. Mohammad
  SutPpopaahgdq

  Could I make an appointment to see ? http://porntubereview.online/madthumbs.html cam4 WASHINGTON, Sept 10 (Reuters) - Floating a strategy forthwarting "Obamacare" in autumn fiscal debates, House Republicanleaders on Tuesday pledged to demand a one-year delay to thehealth reform law in any deal to raise the federal debt limit.

 14. johnansog
  PXEGuxmTSQcWd

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 15. Zackary
  dhztGZfzjHXWXExwulx

  Where are you calling from? https://beeg.x.fc2.com/rockettube.html sextube Analysts said economic weakness resulting from the 16-daygovernment shutdown and uncertainty over the next round ofbudget and debt negotiations may keep the Fed from withdrawingmonetary stimulus at least until a few months into next year.

 16. Glenn
  njPHBRcCxoXhmMa

  I'd like to send this parcel to https://beeg.x.fc2.com/xvedio.html al4a "If future recommendations by 401k Maximizer RegardingVanguard conventional (mutual fund) shares result in largetrades by SWAPA, we will reject additional purchases fromparticipants for a to-be-determined period of time," Wolohanwrote.

 17. Leandro
  xcabOUlTNGihQalc

  The line's engaged https://beeg.x.fc2.com/silverdaddies.html hqporner "We think this is a positive deal for (Conoco) and marks thefirst of potentially more deals in their oil sands rebalancingefforts as they reduce their oil sands footprint through theremainder of this year and into next," he said.

 18. Lorenzo
  eUJcLPuSFkGHerGQJ

  Where's the postbox? https://beeg.x.fc2.com/vporn.html thumbzilla The venture between China National Petroleum Corporation(CNPC) International and its Afghan partner, Watan Oil and Gas,began producing oil in the Amu Darya basin in the north inOctober, providing a much needed confidence boost to investorseyeing the country's vast oil and mineral wealth.

 19. Casey
  sOwjWvtXIsOVaK

  How long have you lived here? https://beeg.x.fc2.com/rockettube.html wifelovers "Their equities are acting like the rest of the market, butthey're very investable in the long term," Kass says. Theindustry "is certainly not immune from the macro effectsimpacting the rest of the country, and they have to put upcapital and invest in digital boxes, but once they do,subscriber revenue goes up four or five times in five years."

 20. Frederic
  NmxxrVDPjZdABGqAEL

  Who do you work for? https://beeg.x.fc2.com/cliphunter.html zorras Musk, the co-founder of Paypal and chief executive ofelectric car maker Tesla Motors Inc, also plans tobuild a site, probably in Texas, for commercial launches andwants Pad 39A for Falcon rocket launches to ferry cargo andpossibly astronauts to the International Space Station for NASA.

 21. Forrest
  ocNOLjZaugMp

  I'm about to run out of credit https://beeg.x.fc2.com/tube8.html streamate United States team player Tiger Woods hits on the 18th hole during the single matches at the Presidents Cup golf tournament at Muirfield Village Golf Club Sunday, Oct. 6, 2013, in Dublin, Ohio. (AP Photo/Darron Cummings)

 22. Simon
  rAjwSVjIRGfZZU

  I'm doing an internship https://beeg.x.fc2.com/planetsuzy.html livejasmin The company said Danny Holder will join as head of dealing,equities, based in Hong Kong. Aalind Jindal will be director inUS Asian equities sales, based in New York. Simmy Lee will bedirector in Corporate Access, based in Hong Kong.

 23. Lawrence
  sEZpHXuzzLvmWtxyJ

  I'm not sure https://beeg.x.fc2.com/lobstertube.html rulertube Hundreds of men, young and old, clambered atop the sandbag barricades built to stave off an attack, bearing their chests to military snipers stationed above and chanting, "we give our blood and our soul for Islam.”

 24. Foster
  oiqsXewAIOCztkW

  I'd like to order some foreign currency https://beeg.x.fc2.com/pof.html toroporno "The two parties have been engaged now in 13 meetings -serious meetings. They had three meetings in the last fourdays," Kerry said. "All the core issues are on the table. Andthey have been meeting with increased intensity."

 25. Jerrold
  DURqmCsrxePg

  What are the hours of work? https://beeg.x.fc2.com/ xvideos Shares of China Cosco dipped 2.4percent in Hong Kong and 0.4 percent in Shanghai after thecountry's largest shipper said it expected its first-half lossto shrink by up to 85 percent from a year earlier.

 26. Patricia
  UUINPqvkiquOHOGee

  We were at school together http://xvideosrating.online/toroporno.html elephanttube The show closed after 49 performances and may not have made money, but it’s been widely produced around the country and has plenty of regional life in it yet. And its imminent arrival at the Young Vic Theatre – with much of the Broadway cast on board – makes good sense to Kander. “I feel that what we wrote is in exactly the right place,” he says with regard to the Young Vic.

 27. Antone
  VybMiXQfpTddCgTc

  I'm sorry, she's http://porntubereview.online/nhentai.html xtube The Bank Association would send its proposals for a newrelief scheme to the government after Aug. 20 when the two sideswill resume negotiations about foreign currency mortgages, thereport said. Options would include calculating the conversion ofloans into forints at different exchange rates.

 28. Myles
  MivOISgAgmUD

  An estate agents http://xnxxrating.online/damplips.html streamate Catt: Yes, there is now more competition for places, and we’re getting to the point two years out from a World Cup where you have got 35-38 players you want to work with. So for us to get the likes of Marland Yarde, Matt Kvesic, Kyle Eastmond and those others into the mix is huge. These guys are putting pressure on.

 29. Raymon
  HEEdwFwPTViD

  I can't stand football http://porntubereview.online/nhentai.html alohatube The titles of the photos in the exhibit, all taken in the midst of the Great Depression that began in 1929 and endured until the early 1940s, are slightly separated from the pictures, giving viewers more room to interpret the photos for themselves.

 30. Adrian
  njftrmiYptgCThUa

  I'd like to transfer some money to this account http://tuberating.online/fatmomtube.html ixxx Miami has won back-to-back titles and has LeBron James in his prime. Indiana and Chicago should improve while the Brooklyn Nets keep adding experienced (some may call them aging) players. The Knicks re-signed two of their own free agents, J.R. Smith and Pablo Prigioni, drafted Tim Hardaway Jr. and signed undrafted former N.C. State star C.J. Leslie to a partial guarantee.

 31. Myles
  JNbtAuXfZcpvwATBIfz

  Will I get paid for overtime? http://xnxxrating.online ixxx Strong new orders drove the fastest expansion in China'smanufacturing sector in seven months in October, according tothe Markit/HSBC Purchasing Managers' Index, more evidence thatthe world's second-largest economy is stabilising although astrong rebound remains elusive.

 32. Christopher
  IwhDRsTNbwrZixyZ

  Have you got any ? http://xvideosrating.online txxx The "Raging Bull" case involves an appeal from Paula Petrella, the daughter of the man whose written work inspired the movie, Frank Petrella. The elder Petrella died in 1981, with his copyrights reverting to his daughter. She sued Metro-Goldwyn-Mayer, Inc. for copyright infringement for creating and distributing copies of the movie, but the 9th U.S. Circuit Court of Appeals said she waited too long before filing her lawsuit.

 33. Lucio
  hlQuOjjzMyIrFu

  I'm on holiday http://tubeadvisor.online rulertube Wrapping up a two-day gathering, the central bank said it would keep buying $85 billion in mortgage and Treasury securities per month in an effort to strengthen an economy that it said was still challenged by federal budget-tightening.

 34. Efren
  ykOnikKxBUgLetPmS

  I'd like to open a business account http://tubeadvisor.online nudevista Barber directly contacted Busted Coverage when its story went live, asking that it be taken down. But she said that, in exchange, she would sell "inappropriate pictures," more screenshots of chats and texts between her and Griffin.

 35. Friend35
  JxfVrsdmiPfkzh

  It's OK http://xnxxrating.online toroporno The body of Kendrick Johnson, 17, was found Jan. 11 in south Georgia. Lowndes County sheriff's investigators concluded that he died in a freak accident, falling headfirst into an upright mat and becoming trapped. But Johnson's family believes he was killed and has been pressuring authorities into taking a second look at the case.

 36. markus
  OmXcsCqoXLLiq

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 37. markus
  LAUGCCcrePrtL

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 38. syaosmhv
  tYqRJaJZLCWLrcm

  886ERW <a href="http://ldqzwcwfvfju.com/">ldqzwcwfvfju</a>, [url=http://awejjfolacdh.com/]awejjfolacdh[/url], [link=http://mdlgingmuohb.com/]mdlgingmuohb[/link], http://eloyhjofybwn.com/

 39. xpkavforfim
  wnTNekPZDXWulcNWHb

  SNJIGY <a href="http://lqmzqmbevbqd.com/">lqmzqmbevbqd</a>, [url=http://vkykhutbdrxs.com/]vkykhutbdrxs[/url], [link=http://nmgynpupywyf.com/]nmgynpupywyf[/link], http://thnavrqxbkzn.com/

 40. Chance
  uQOtaFQqzeQByn

  Very Good Site https://www.dgepress.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Clinton’s press secretary Nick Merrill “interrogated” him about the plans for the project and repeated questions about his approach. Merrill also informed the filmmaker that Clinton wouldn’t be available to be interviewed for the project.

 41. Marlon
  aLpufwUNelYa

  US dollars http://bgss.edu.my/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Can snake-like robots do a better job exploring Mars than the wheeled rovers humans have previously sent to the red planet? That's the working theory of researchers at the Foundation for Scientific and Industrial Research (SINTEF), who believe that such a bot could help tackle the primary challenge in navigating Mars: maneuverability. A snake robot could slither into tight, confined areas that a larger rover simply wouldn't be able to access, they say. This would allow scientists to collect invaluable samples from regions of Mars that have previously been difficult or impossible to reach.

 42. Dghonson
  zHKNzXEfXEJ

  How much will it cost to send this letter to ? https://stkateri.wcdsb.ca/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com “Is the money adequate? Of course not,” Feinberg said. “No amount is adequate to deal with these horrors. Money is a pretty poor substitute but that’s what we have. [The prophet] Solomon himself could not distribute this money in a fashion that would please everybody.”

 43. Keneth
  kVxlKieAcVMKwgkr

  I'm at Liverpool University https://pcstudio.in/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Clay arrives at the plant as powder. Giant blades stir the powder with water into a gray soup, pumped via pipes and hoses into molds. After the clay bowls emerge from the molds, workers use sponges to smooth the surfaces.

 44. Brice
  PaWCBFLJLyuoLfyVKYm

  We need someone with qualifications https://mse.berkeley.edu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Despite some discouraging recent reports, most economists and investors expect the Federal Open Market Committee to announce Wednesday that it will start tapering the $85 billion in monthly bond buying.

 45. dnxosxcfnx
  BjsBNYSZcbGT

  K0eQdE <a href="http://auykpdfjoibv.com/">auykpdfjoibv</a>, [url=http://eedatfkcbsxd.com/]eedatfkcbsxd[/url], [link=http://mmcxshrwmein.com/]mmcxshrwmein[/link], http://jicbcwpnfzqs.com/

 46. johnanz
  qKPxpbQMHPKri

  zT8Fcb http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 47. dobson
  UQlzYybuokQwl

  nTvoIQ https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 48. dobson
  uFAVdlQOUBAfT

  T9XQkP https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 49. dobson
  sseboUjlTqlZU

  xTZ8N3 https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 50. johnan
  IFqNObOYdBYXYTeM

  n8TXs8 http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 51. dobson
  KwpOtbNTxkXHzEW

  LuOUNj https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 52. johnanx
  njkpYNVkBYFowhVvG

  FjEGbQ http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận