Du thủy trên sông Bạch Đằng(bút kí)

Trong cuộc đời có biết bao chuyến đi mà chúng ta khó nhớ hết. Nhưng cũng có những chuyến đi để lại cho ta nhiều ấn tượng không thể nào quên. Với tôi, chuyến du thuỷ bằng con thuyền nhỏ trên sông Bạch Đằng cùng một nhóm anh chị em văn nghệ sĩ là như thế... Nhân kỷ niệm tròn 10 năm Trại sáng tác VHNT của Hội VHNT Quảng Ninh tại Đà Lạt (2005-2015), các văn nghệ sĩ Quảng Ninh từng tham dự Trại đã mời Ban Văn học (Hội VHNT TX Quảng Yên) và một số anh chị em văn nghệ sĩ Hà Nội, Hải Phòng, Hải Dương v.v.. tổ chức một chuyến đi thực tế sáng tác trên dòng Bạch Đằng giang (TX Quảng Yên).

Nghe nói được đi thuyền trên sông Bạch Đằng, cả khách và chủ, không ai là không hào hứng. Bởi đây là con sông gắn với nhiều sự kiện quan trọng trong lịch sử vẻ vang của dân tộc ta. Đặc biệt là chiến thắng vang dội của quân dân nước Đại Việt chống đạo quân xâm lược phương Bắc hùng mạnh vào năm Mậu Tý 1288. Cũng nơi đây, theo truyền thuyết, các đức vua Trần Minh Tông, Lê Thánh Tông trên đường thị sát ra phủ Hải Đông từng dừng chân lại Bến Ngự (Trại Yên Hưng xưa), ngắm trăng trên đồi Nguyệt Lĩnh và xúc cảm làm thơ. Người đời sau gọi bến đó là Bến Ngự… Những câu thơ của người xưa vẫn còn đây: Giáo gươm lởm chởm núi non dày. Mặt bể rung rinh sóng tuyết bay. Đất ráo mưa xuân hoa dệt gấm. Thông reo gió tới lá khuơ mây… (Bạch Đằng giang-Trần Minh Tông). Bờ biển chon von núi mấy hàng. Chập chồng chiều dọc lại chiều ngang. Đất nhiều cá muối dân no đủ. Ruộng thiếu hoa màu thuế nhẹ nhàng… (An Bang phong thổ- Lê Thánh Tông)

Có những dịa danh, dòng sông, núi non, Đất và Người ở ngay bên ta mà ta cũng từng có thể biết và chưa biết, chưa hiểu thấu. Nhân chuyến đi này các bạn sẽ cùng ôn lại những trang sử hào hùng, những kỷ niệm một thời, giao lưu Thơ Nhạc và cùng nhau thưởng thức những món ẩm thực hải sản, thực phẩm tươi sống của vùng sông nước Quảng Yên. Đấy cũng chính là mục đích tạo cảm hứng sáng tác và quảng bá du lịch sinh thái, sông nước và lịch sử, văn hóa Bạch Đằng giang.

Sáng tháng 5. Mùa hạ trải nắng mới trên mặt sông. Anh chị em trong đoàn từ các nơi tập trung về Bến Ngự và xuống tàu đò, bắt đầu cuộc hành trình. Sau cơn giông đêm qua, sáng nay trời thật trong trẻo, mát mẻ. Cơn mưa đầu mùa dường như đã gội sạch không gian, gợi ra nhiều khát vọng cháy bỏng trong cảm xúc, hứa hẹn những sáng tác mới! Theo lịch trình, chúng tôi sẽ qua sông Rút, đầm Nhà Mạc, rồi tới Cái Tráp - Lạch Huyện, vòng qua Quỳnh Biểu - Cống Mương... Nghĩa là từ trên sông, chúng tôi sẽ được thấy vòng đê uốn lượn, với các đoạn khúc ôm lấy đảo Hà Nam, những cánh rừng ngập mặn, những bãi phù sa, những ô đầm nuôi trồng thuỷ sản của cư dân Hà Nam, Thuỷ Nguyên, thấy công trường đang thi công cầu Bạch Đằng trên tuyến đường Hạ Long - Hải Phòng. Chúng tôi có cả một ngày rong ruổi trên sông nước...

Qua gầm cầu sông Chanh, từ dưới nhìn lên, thấy dáng vóc cây cầu trên đầu sừng sững đang chở trên mình nó những dòng người và xe cộ ngang sông. Đấy chính là dòng đời một vùng quê đang thao thiết chảy vào cuộc sống như dòng nước cũng đang thao chiết chảy ngàn năm dưới chân. Đến bến Phà Rừng, cửa sông Bạch Đằng hiện ra. Ai cũng ngỡ ngàng trước trời nước mênh mông ấy, như choáng ngợp trước một bức tranh lụa kỳ vĩ! Là “dân bản địa”, tôi tranh thủ giới thiệu sơ bộ về dòng sông đã mang nặng biết bao giang khúc và vận mệnh lịch sử. Trong đó là lịch sử nhà Trần ba lần đại thắng Nguyên Mông. Không thể không kể về sự tích bà hàng nước mách “lịch Thuỷ triều sông Bạch Đằng” và mưu lược bày trận đồ bãi cọc của Hưng Đạo vương Trần Quốc Tuấn. Sự kết hợp nhuần nhuyễn giữa kinh nghiệm sông nước dân gian với tài thao lược của Trần Hưng Đạo đã làm nên một chiến công vĩ đại, ghi vào trang sử hiển hách của nước ta. Và nhờ đó mà dòng sông này còn vang vọng đến ngàn năm!

Bằng những tư liệu đã chuẩn bị, tôi hưng phấn làm công việc của một “hướng dẫn viên du lịch”: Trận quyết chiến chiến lược trên sông Bạch Đằng, Trần Hưng Đạo đã tính toán và bí mật cho quân sĩ chuẩn bị và đóng hàng nghìn cọc gỗ bố trí thành các trận địa cọc dưới lòng sông Bạch Đằng. Tài liệu khảo cổ tại bãi cọc Yên Giang cho thấy cọc được cắm theo hình chữ chi, mỗi cọc có đường kính từ 15 đến 33cm, được bố trí thành chùm, từng cụm cách nhau trên dưới 1m theo hướng ngược dòng sông. Đó là một công trình quân sự vĩ đại và mang tính khoa học cao. Thiên tài quân sự của Trần Quốc Tuấn còn thể hiện ở chỗ đã dụ được đoàn chiến thuyền hùng mạnh của địch vào đúng thế trận bày sẵn để tiêu diệt. Khi Ô Mã Nhi - viên tướng khét tiếng trận mạc của Nguyên Mông - dẫn đoàn thuyền chiến tới sông Bạch Đằng, thuỷ quân nhà Trần ra giao chiến và giả thua; chiến thuyền Nguyên Mông đuổi theo tiến sâu vào trong họng sông Bạch Đằng… Lúc ấy tướng nhà Trần là Nguyễn Khoái mới dẫn đội quân khiêu chiến nhử đoàn chiến thuyền quân Nguyên vào bãi cọc. Khi thuỷ triều xuống, thuỷ quân nhà Trần gồm hàng trăm chiến thuyền nhỏ lẹ cùng quân lính mai phục ở hai bờ sông tràn ra thành một dải thuyền, chắn địch. Quân dân Đại Việt khí thế ngút trời, tên bắn như mưa dồn các chiến thuyền địch vào trận địa cọc để phóng hoả. Giao tranh từ giờ Mão đến giờ Dậu ngày 8 tháng 3 năm Mậu Tý (9-4-1288), quân dân nhà Trần đã đại thắng. Gần 600 chiến thuyền, trên 4 vạn quân tướng của đế quốc Nguyên Mông đã bị tiêu diệt hoàn toàn. Tướng giặc Ô Mã Nhi bị bắt sống. Chiến thắng Bạch Đằng 1288 không chỉ đập tan cuộc xâm lược lần thứ ba của đế quốc Nguyên Mông hùng mạnh và đi vào lịch sử của dân tộc chúng ta như một chiến công chói lọi, xoá sổ cả một “hạm đội huyền thoại”, mà trên thực tế đã làm suy yếu và chấm dứt mộng bá vương của một đế quốc phong kiến tàn ác đầy tham vọng…

Nhà văn Vũ Thảo Ngọc, nhà thơ Minh Đức, Chử Thu Hằng cùng thốt lên: Thật hiếm có dòng sông nào trên đất nước ta lừng lẫy oai hùng như Bạch Đằng giang! Các văn nghệ sĩ tranh thủ ghi chép. Hoạ sĩ Nghiêm Vinh lấy giấy bút ra ký hoạ những cảnh sông nước, bãi rừng và những gương mặt bạn bè. Còn tôi, với giọng đầy cao hứng tiếp tục giải thích, mở rộng: Bạch Đằng chảy qua hai huyện Thuỷ Nguyên (Hải Phòng) và Yên Hưng nay là TX Quảng Yên (Quảng Ninh) đổ ra cửa biển Nam Triệu. Sông Bạch Đằng, còn gọi là sông Vân Cừ, dòng chảy mênh mông, sóng vỗ tung bờm trắng xoá. Trong Dư địa chí, Nguyễn Trãi từng mô tả: “Sông Vân Cừ rộng 2 dặm linh 69 trượng, sâu 5 thước, núi non cao vót, nước suối giao lưu, sóng tung lên tận trời, cây cối lấp bờ, thật là nơi hiểm yếu”. Tên Vân Cừ được giải thích bởi khi nước triều lên có gió bắc thổi, hoặc nước triều xuống có gió nam thổi, dòng sông cuộn lên những con sóng lớn bạc đầu như mây trắng. Ngoài ra, sông Bạch Đằng còn gọi là sông Rừng, với bến đò Rừng, bến phà Rừng nối đôi bờ Quảng Ninh - Hải Phòng. Người Yên Hưng trước đây từng lưu truyền câu “Con ơi, nhớ lấy lời cha/ Nước lên, gió bấc chớ qua sông Rừng” để nói lên sự hiểm yếu của sông. Bạch Đằng là cửa ngõ phía Đông Bắc và là đường giao thông quan trọng từ biển Đông vào nội địa Việt Nam. Ngày nay, sau gần 8 thế kỷ kể từ trận chiến bãi cọc Bạch Đằng năm ấy, địa lý dòng sông đã có nhiều thay đổi lớn. Theo sử sách ghi lại, cửa biển ngày đó so với bây giờ cách nhau hàng chục km do phù sa bồi đắp. Chắc nơi đây vào những tháng năm của thế kỷ bão táp thời nhà Trần, là cửa sông sóng vỗ lưng trời như bờm ngựa tung trắng xoá? Thay đổi thế mà lòng sông vẫn rộng ngút cả tầm mắt. Gió nắng quét những làn mỏng như chiếc chổi lau bụi, sáng cả mặt gương sông! Chúng tôi háo hức cảm thấy mình như những thuỷ binh trước giờ xung trận. Lại nhớ bài thơ của nhà vua Trần Minh Tông, trong đó có hai câu: “Chạm mây gươm giáo xanh von vót/ Sóng tuyết khi đầy lại lúc vơi…”.

Thuyền đến Ngãnh Cốc, ngang địa phận thôn Đồng Cốc (phường Nam Hoà) thì một sự cố bất ngờ đến với chúng tôi. Vào thời điểm ấy, nước rặc mạnh, rút nhanh trơ lòng sông gần như tới đáy. Thuyền mắc cạn trên bùn, ngay cạnh một khúc cồn nằm ngang sông. Nhà đò đã hết sức cố gắng rồ máy, chống đẩy, lay đi lay lại, đò vẫn không thể nào nhích lên được. Chúng tôi đành cắm sào đợi nước. Lại được dịp thả trí tưởng tượng khi có ai đó bảo: Biết đâu thuở ấy bầy chiến thuyền hùng hậu của Nguyên Mông cũng mắc cạn như thế này và hoảng loạn đè lên nhau bỏ chạy, đâm vào cọc mà tan thây…(!).

Hoàng Công Cư, nguyên Phó Giám đốc Công ty Quản lý Đường Sông 3 (anh mới nghỉ hưu sau gần 40 năm bồng bềnh trên sông nước Quảng Ninh), nói: “- Chúng ta đã không tính trước con nước, xuất phát chậm giờ nên gặp phải lúc “con nước chết”, dòng sông cạn đáy… Ít nhất phải nằm chờ một tiếng nữa mới may thoát khỏi bãi này!”. Mọi người ồ lên: Ái chà, chắc “các cụ” muốn cầm chân đám cháu chắt hậu thế này tại đây để “thử thách” chăng? Vậy thì tranh thủ… đọc thơ thôi!
Mọi người hào hứng hẳn lên. Tôi và Minh Đức - “nữ thi sĩ miền sơn cước” - đứng ra dẫn chương trình giao lưu thơ ca ngẫu hứng ngay trên đò. Nhà văn Vũ Thảo Ngọc cũng tham gia ý kiến ôn lại những ngày hoạt động Trại Sáng tác VHNT của anh chị em văn nghệ sĩ Quảng Ninh ở Đà Lạt 2005. Hoàng Công Cư đọc một chùm thơ mở đầu. Rồi Đỗ Minh Tâm, Minh Đức, Vũ Thế Hùng, Tiên Lãng, Chử Thu Hằng… ai cũng sôi nổi góp vui. Chợt nhớ có lần Vũ Thảo Ngọc nói sẽ về thăm Hà Nam quê tôi nhưng sau đó đợi mãi không đến, khiến tôi rất buồn. Nhưng cũng chính cái sự “lỡ hẹn” ấy đã giúp tôi có cảm xúc để viết bài thơ “Sao chẳng về thăm” đăng trên Tạp chí Văn nghệ Quân đội và Báo Hạ Long. Ký ức đánh thức, tôi đọc một mạch bài thơ, vừa là để “hoá giải” lời trách, vừa là cho mọi người cùng biết xuất xứ bài thơ…
Hoá ra không như Hoàng Công Cư nói, đã hơn một tiếng trôi qua mà nước vẫn chưa lên, con thuyền vẫn không thể nhúc nhích ra khỏi đáy sông. Tôi đề xuất “phương án 2”: Chuyển hướng, rút thuyền ra quay lên thượng lưu sông Bạch Đằng! Tất cả đồng thanh: Rút! Rút! Bao nhiêu lời ví von vui đùa được thốt ra theo con thuyền từ từ đẩy khỏi bãi cạn.

Ngược dòng, con thuyền lại hoà mình vào không gian phơi phới gió nắng cửa sông nhằm hướng lên Cồn Khoai, Điền Công, Bo Gia Đông... Đến đoạn sông Giá, một nhánh nhỏ chảy vào địa phận huyện Thuỷ Nguyên, Vũ Nhang gợi ý: Ta ghé vào thăm khu quần thể di tích Tràng Kênh, Minh Đức (gồm đền thờ Ngô Quyền, đền thờ Lê Đại Hành, đền thờ Đức thánh Trần, chùa Tràng Kênh và Nhà tưởng niệm Chủ tịch Hồ Chí Minh). Mọi người nhất loạt đồng ý.

Thuyền cập vào bến với những bậc đá lát rất công phu. Mọi người bước lên, ngợp trong một không gian đền đài thật đẹp mang đậm nét cổ kính kết hợp hài hoà hình khối, sắc màu kiến trúc thời hiện đại với hệ thống cây xanh, cây cảnh được trồng và chăm sóc rất công phu. Chính khu quần thể tâm linh nằm bên bờ tây sông Bạch Đằng này đã góp phần làm vợi bớt những gì sôi động, bề bộn của không gian Khu công nghiệp Tràng Kênh, Minh Đức của nhà máy xi măng, nhà máy điện đang ngày đêm toả nhiệt và khói bụi… Người ta có thể dạo bộ dưới vòm cây xanh mát, lòng dịu đi và lắng đọng với hồn xưa muôn thuở. Có thể nói đây là một điểm du lịch tâm linh và sinh thái mà các du khách cần biết và rất đáng đến, đáng nhớ… Xem người lại ngẫm mình, khu quần thể Chiến thắng Bạch Đằng, nơi chính trận chiến trên dòng sông Bạch Đằng ở Quảng Yên nay vẫn chưa làm được điều này trong hệ thống du lịch để thu hút khách thập phương…

Chiều ngà ngà chuyển và dát vàng nắng trên mặt sông! Thuyền chúng tôi quay về Bến Ngự, nơi sáng nay khởi hành. Bóng cao vút nhà thờ bến Đạo Quảng Yên hiện ra mỗi lúc một lớn dần trong khung gầm cầu Sông Chanh. Bóng nhà thờ soi xuống mặt sông long lanh, xao động bởi cây cầu Sông Chanh như một nét mày thanh tú của thiếu nữ. Chiều sông nước gợi cảm đến bồi hồi! Tức cảnh sinh tình, vì thế chăng mà bao đời nay có biết bao áng văn chương để đời đã bắt đầu từ chính trên mảnh đất này?

 

Quảng Yên 9-5-2015

Bình luận

 1. qbcnzs
  LzrUdEIxPSarKaglwzY

  712xku <a href="http://dyqrpzzqcnro.com/">dyqrpzzqcnro</a>, [url=http://ldylotnxogrs.com/]ldylotnxogrs[/url], [link=http://qgwuhuhjxamw.com/]qgwuhuhjxamw[/link], http://iachhioikmwj.com/

 2. Mitchell
  jXdPtQIJOZzYHRWy

  Where are you from? http://www.vietnam-life.net/hero2/schedule.cgi?form=2&year=2020&mon=4&day=23 stromectol ivermectin There were several flurries that got the blood pumping from the pair, but by the end of the fight, Marquez hadn’t done enough to prevail. As if to put an exclamation point on the fight, Bradley connected with a powerful left hook that sent Marquez stumbling backwards in the last seconds of the final round. Marquez is fortunate it didn’t happen any earlier or he might have been finished off by a charging Bradley.

 3. Josiah
  KESVNzqToXlUwj

  A few months http://dkc.kotapekalongan.pramukajateng.or.id/kwartir-cabang-kota-pekalongan-laksanakan-rapat-koordinasi-pengurus-bidang-hubungan-masyarakat-dan-pengabdian-masyarakat/ stromectol ivermectin We will punish Putin over this Snowden business by punishing 300,000,000 (Three Hundred Million) Americans by denying them any national participation in the Olympics. What a genius ! I guess you can’t get much smarter than that.

 4. Marissa
  mfCtyXtrkasMKStnAls

  We'd like to offer you the job http://grifis.oops.jp/trpg/h_session/wiki.cgi?action=EDIT&page=TableStyleHelp stromectol ivermectin * Saudi Telecom's (STC) Indonesian unit has pickedMoelis & Co to advise it on negotiations with lenders as theoperator steps up efforts to restructure a $1.2 billion Islamicloan, two sources familiar with the matter said.

 5. Janni
  wQypLUShAcxApZ

  I read a lot http://www.aptbill.net/main/view_indv.php?num=16583 stromectol ivermectin But TransCanada Chief Executive Russ Girling said he isconfident the project, which will take Alberta crude to theAtlantic seaboard, is expected to go ahead, will garner enoughsupport to allow construction to proceed.

 6. Fifa55
  xSrjhWRaVRqOfoGu

  I'm on holiday http://www.evachuang.com.tw/wordpress/?p=949 stromectol ivermectin The UNHCR has registered 28,000 Rohingya asylum seekers out of nearly 95,000 Myanmar refugees in Malaysia, many of whom have been in the country for years. An estimated 49,000 unregistered asylum seekers can wait months or years for a coveted UNHCR card. The card gives asylum seekers discounted treatment at public hospitals, is recognized by many employers, and gives protection against repatriation.

 7. Mohammed
  BakFdBtioHC

  I was made redundant two months ago http://www.sostegnounisob.altervista.org/articolo.php?id=193 stromectol ivermectin They don’t have one every year because winning gold at the Summer Olympics takes precedent every four years. So when it happens, it’s an event worth noting, with nothing at stake but laughter and entertainment and no home field advantage to be won for the playoffs.

 8. Bernard
  EplTcpFfHNESSjqOx

  Do you have any exams coming up? http://tonight-montauban.fr/blue-whale-montauban-gestion-de-penurie-et-taille-critique/ stromectol ivermectin Cruise-and-stay packages are worth considering. Many cruises set off from Florida, but Barbados is also an important embarkation point. There are also good-value repositioning cruises in the spring and autumn, crossing the Atlantic by sea one way, flying the other.

 9. Milton
  kUeeCIuJix

  Do you know what extension he's on? http://www.farmboysdiesel.com/over-100k-likes-on-fb/ stromectol ivermectin "In spite of a difficult commercial environment, tenderingremains active, mainly driven by prospects in emerging markets,but the timing of the booking of some large tickets remains, asusual, uncertain," Chief Executive Patrick Kron said.

 10. Ralph
  JFCpiHgUgtrQlwukxKx

  Can I use your phone? http://64.85.163.163/display/SW/SoS+Wiki?showComments=true&showCommentArea=true stromectol ivermectin Vincent would not say what the donations to the fund have amounted to. But he said they have exceeded the $120,000 that Zimmerman's attorneys had said was needed to put on a good defense before the trial started in May. The fund had raised almost $315,000 in January.

 11. Jose
  oTyKvcbKCfzQZXbLNhX

  Special Delivery http://www.vill.ogawa.nagano.jp/cgi-bin/bbs/sbbs.cgi?mode=view&no=371 stromectol ivermectin "The recent design changes in Yahoo Mail are important steps to building a more modern and personalized version," the representative wrote. "We recognize that this is a lot of change and are actively listening to user feedback so we can continuously make improvements."

 12. Renato
  DKnXlKFtQUZxObvrG

  Where do you come from? http://kying.ptu.jp/diaryseac/diary.cgi?mode=entry&ym=200903&no=62 stromectol ivermectin In fact, unlike a Blu-Ray player that comes with a YouTube app baked into its firmware, Chromecast can't really stream YouTube at all – not on its lonesome. It's really just a receiver. To stream content, it relies on a "sender" app running on an Android or iOS device or in the Chrome browser. Both halves together make the whole.

 13. Hector
  hewZHRDiCnosnl

  Some First Class stamps http://ozersan.ru/index.php/component/k2/item/2 stromectol ivermectin Or you might see it as evidence that even "the Regiment", coming back from an operational tour in Iraq, knew that the paperwork had to be done properly and were belatedly putting things right with customs because they knew they had to.

 14. Danilo
  TIMcWbXjOnHrhn

  I love the theatre http://afteryoubeauty.com/growing-categories/ stromectol ivermectin Steinway said the deal with Paulson did not provide for a"go-shop" period during which the company could actively seekout competing bids. But Steinway is allowed to accept a superioroffer until the closing of Paulson's tender offer, within 25days.

 15. Cooler111
  uebkdYZPnSm

  We used to work together http://www.iif.or.kr/board/view/7?boardno=410&page=4&keyname=&keyword=&cate= stromectol ivermectin "I figured that the shooter would finish me off if he saw that I was still alive," Manning said. "At that time I could feel my lung starting to collapse and fill full of fluid, and as a medic I knew that if the scene wasn't safe and if I didn't get medical treatment right away, I would most likely drown in my own blood in my lung."

 16. Tyler
  ekIODjLNTpvVMdY

  I can't stand football http://www.sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=379&msection=5&ssection=0 stromectol ivermectin The visit was the kick-off of the "Drink Up" campaign. The push to drink more water is backed by the American Beverage Association and the International Bottled Water Association, igniting skepticism among those who favor tap water over bottled water in most instances.

 17. zhmcgmudk
  SXJWpDJSduDmUHNPW

  QZgwU6 <a href="http://ltjhvrczjbqc.com/">ltjhvrczjbqc</a>, [url=http://wyhdyulftznd.com/]wyhdyulftznd[/url], [link=http://nskowkzrgrcb.com/]nskowkzrgrcb[/link], http://mrpvwtlxghiy.com/

 18. lugktgtdpb
  BKSlznOmkAiPvS

  8kegZ8 <a href="http://uzcsgtnypoiv.com/">uzcsgtnypoiv</a>, [url=http://lnykhhrgppqd.com/]lnykhhrgppqd[/url], [link=http://qexasbulqhhf.com/]qexasbulqhhf[/link], http://qkrywejmlxty.com/

 19. Myles
  vQnJvXHgtAwUueZ

  Very Good Site http://porntuberating.online youporn But we get a very high reporting.  And it’s getting better.  But I realized in the beginning when we started, we made unwarranted assumptions about how easy it was to decide what you wanted to do and then to do it.  And as we learn more about how people wanted to make informed choices and they need more help putting their commitments together, we did that.

 20. Jimmy
  vmcDQsWBquBsT

  Withdraw cash http://xvideosrating.online 9taxi Earlier this year, Entel bought the Peruvian unit of Nextelfrom NII Holdings for $400 million to help finance itsentry into the Andean nation, which has one of thefastest-growing economies in the region.

 21. Leonard
  pxzOkcTrIyd

  Where do you live? http://porntuberating.online al4a "The company remains concerned about the length of time itis taking to agree a framework for long-term compensation. As aresult the company will now pay a second tranche of emergencyaid, lasting three months," Primark said in a statement.

 22. Stephanie
  IFtceaMWBLdCYbkRX

  Could you tell me my balance, please? http://tuberating.online thisav Detroit in its eligibility phase is required to prove it isinsolvent and has negotiated in good faith with creditors owedmore than $18 billion or that there are too many creditors tomake negotiating feasible.

 23. Bob
  qUHdORDAtO

  What's the interest rate on this account? http://xvideosrating.online voyeurweb But as a film, the result is static, like Ang Lee’s similarly muddled “Taking Woodstock.” Rickman is a droll curator, but Kristal, as a main character, stands still while the wildness swirls around him. Add in characters like the homeless savant Idaho (Freddy Rodriguez) and a tone that’s unabashedly awe-struck, and the movie feels like a Las Vegas imitation of a place that was once scuzzily, beautifully alive.

 24. johnanz
  IamnNUmWWeFpfuMzBXz

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 25. qmsqkmolvvl
  CdiAPaxvemEZHnghb

  Oso3P0 <a href="http://ggsrwutlwinq.com/">ggsrwutlwinq</a>, [url=http://tmiboixrchal.com/]tmiboixrchal[/url], [link=http://bsbubbiibgwb.com/]bsbubbiibgwb[/link], http://qigjvckjjujr.com/

 26. Theron
  NwXroUWkZXMtfGqWK

  Please call back later http://tuberating.online/damplips.html thumbzilla "I've had times where I haven't played well at all coming into this event and for some reason it turns it around," the world number one told reporters on Wednesday on a damp, overcast afternoon at Firestone.

 27. Clement
  CvPhCngOYSoIdpOo

  Hello good day http://tubearchive.online/porntube.html voyeurweb Roberto Cavalli said economic malaise has not affected his brand, which generated core earnings of 8.7 million euros in the first half of the year, but his country's financial problems had an impact on him personally.

 28. Jamie
  dQNjFEGmZvvszdZL

  One moment, please http://porntubereview.online/vporn.html porntube The model-turned “America’s Next Top Model” creator apparently forgot her shoes — and her manners — Sunday night at the premiere of “A Time to Kill,” showing up 20 minutes late in questionable shoes and an unmade face, one irritated guest tells Confidenti@l.

 29. Denis
  fOdbRpTAZlAFoHR

  I've got a very weak signal http://xvideosrating.online/freeones.html tube8 How useful a feature this is for the average high-end amateur photographer isn’t clear, but for people who have to shoot images or video at difficult angles (think paparazzi photographers) this flexibility is a real boon. I shoot a lot of video interviews using just an iPhone and it is always a bit hit-and-miss that it will be framed properly. Being able to mount the lens on a tripod and then control it remotely would be great.

 30. Amado
  EBwnkNlJbWCdoarUW

  Yes, I love it! http://xvideosrating.online/damplips.html dinotube Clearers ensure that derivatives and other financial transactions are completed, even if one side of a deal goes bust, and are core to making the opaque $630 trillion swaps market more transparent and safer.

 31. johnansog
  BNWKMsBuYwycpvR

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 32. Henry
  lkTxNoNWRZeIViIHoJR

  I'm a housewife https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html xvedio "There may be some short-term market moves ... but markets are getting increasingly immune to nonsense out of Washington," said Eric Stein, co-director of the Global Income Group at Eaton Vance in Boston, who manages more than $17 billion, including Eaton Vance Global Macro Absolute Return fund and Eaton Vance Strategic Income fund.

 33. Aurelio
  odOvnRMogDHmu

  I'll send you a text https://beeg.x.fc2.com/vporn.html trannytube Natalie Ceeney, the chief ombudsman, said it was time for banks and other financial firms to learn from these complaints, rather than simply fobbing off customers who then turn to her service.

 34. Cameron
  qsjJNotkgO

  What's the interest rate on this account? https://beeg.x.fc2.com/porn300.html planetsuzy The Cayman government said the agreements with the U.S. will streamline the reporting of information "regarding accounts and nonfinancial entities substantially owned by United States citizens and residents." It will relay that information directly to the U.S. Internal Revenue Service.

 35. Cyrus
  hUocnNgETcBcmK

  Get a job https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html hentaihaven But he also blames then-Police Commissioner Lee Brown for failing to deploy cops as peacekeepers, critically acknowledging “in many ways, the Police Department failed and the buck stopped with me, the mayor.”

 36. Cameron
  zrBlefNqZzOw

  Who's calling? https://beeg.x.fc2.com/redtube.html redtube With an unemployment rate of nearly 27 percent, twice the euro zone average, young Greeks have to rent, if they can, or lean upon the hospitality of their parents - an uncomfortable compromise in a country that traditionally has had one of the highest home ownership rates in Europe.

 37. Christopher
  dRwskqDJVmEvHXBKBj

  I'm a housewife https://beeg.x.fc2.com/toroporno.html myvidster Author Tom Clancy in 1985, a year after he published his first book, 'The Hunt for Red October.' Clancy's publisher, G.P. Putnam's Sons, confirmed that Clancy had died on October 1, 2013 in Baltimore. 

 38. Gavin
  JxwEhZiuRHADk

  I'd like a phonecard, please https://beeg.x.fc2.com/ampland.html trannytube A senior figure in British business, Norman has previouslybeen chief executive of supermarket chain Asda and also servedas a member of parliament for eight years and was chiefexecutive of the Conservative Party.

 39. Abraham
  tOsNjqsVdSPVacdy

  Excellent work, Nice Design https://beeg.x.fc2.com/femjoy.html trannytube His talks with Iran coincide with continuing negotiations to finaliseBritish energy company BP's Khazzan project to extract hard-to-reach gasin Oman that could supply around 1 billion cubic feet a day by 2018.

 40. Roberto
  gilzxndbEpV

  A pension scheme https://beeg.x.fc2.com/egotastic.html hqporner "Expectation right now for at least 2014 is that we should be able to more than double up (revenue), and the goal we are driving towards is recognized revenue of $100 million sometime in 2015," Jain said.

 41. Marissa
  wwteSxtqXXnL

  What sort of music do you listen to? https://beeg.x.fc2.com/youporn.html tube8 "One of the first acts of a new Labour government will be touse all the money that (Prime Minister) David Cameron wants tospend helping 80,000 big businesses to cut business rates for1.5 million shops, pubs, workshops and hi-tech firms," Milibandwill tell activists in the southern English resort of Brighton.

 42. Barney
  dxqAlAtmeXuDSAQEYzh

  I'd like , please https://beeg.x.fc2.com/ thumbzilla The regulator took 2,500 MW in capacity reserve undercontract last winter to ensure steady power supply, a task mademore difficult after Germany in the summer of 2011 shut 40percent of its nuclear plants. (Reporting by Christoph Steitz; editing by Jason Neely)

 43. Ronny
  ZvzadHnINSWWbO

  Whereabouts in are you from? http://tubearchive.online/porn300.html ampland Investors have been closely watching for clues about when, and by how much, the Fed will begin to wind down its $85 billion a month in asset purchases, which have helped lift the S&P 500 to a record high while keeping interest rates low.

 44. Quinton
  fiSLFbwdpRpW

  I'd like to pay this cheque in, please http://porntuberating.online/porntube.html txxx One woman exclaimed, "You've got to be kidding me!" after the jury said prosecutors hadn't proved Bulger's role in the 1975 death of Francis "Buddy" Leonard, who was shot in the head. And a visibly angry Billy O'Brien told reporters that prosecutors "dropped the ball" after the jury didn't convict Bulger in the 1973 shooting death of his father, William O'Brien.

 45. Madison
  gzILTmahDflMp

  A Second Class stamp http://tubereviews.online/xtube.html myvidster The next mayor and chancellor will also grapple with how to continue the rollout of the tough new Common Core standards in the U.S.’ largest public school system — a challenge with massive national implications. Oh, and there is, of course, the herculean task of negotiating a new contract with the city’s teachers union.

 46. Domenic
  aMpmPDagrXb

  How do you know each other? http://porntuberating.online/ampland.html zorras The player has grown frustrated by his lack of opportunities, however, and while he remains determined to make a success of his career at United, he regards a loan move in January as a necessity simply to play first-team football.

 47. Gabriella
  wQhfpQxiyrDvQRRuti

  How much does the job pay? http://xnxxrating.online/sextube.html keandra Markets dropped more dramatically in 2011 to the U.S. debt crisis than they had during the recent government shutdown, which indicates markets have adapted to instability in U.S. politics, Edelstein says. Investors in 2011 were also fearful of the debt crisis in the European Union two years ago, so that contributed to a decrease in stocks that year and makes it more difficult to compare market behavior, Edelstein cautions.

 48. Rupert
  gcVeYCTZyxgv

  Where do you come from? http://tubereviews.online ghettotube The report broadcast on Sunday by TV Globo, which gave no evidence that any strategic data had been intercepted, followsearlier disclosures by the network that the NSA snooped on theemails and phone calls of Rousseff herself. The network alsoreported that the NSA hacked into the computers of Brazil'sstate-run oil company Petrobras.

 49. Carson
  vECAMHLQPbsOKQYv

  I enjoy travelling http://tubearchive.online planetsuzy Also in the speech she said a "beefed-up" police watchdog, the Independent Police Complaints Commission (IPCC), will start investigating more complaints from next year rather than the vast majority of complaints going back to the forces as happens now.

 50. Elmer
  DGiuaxEDkzxXtL

  Nice to meet you http://tubearchive.online fuq "As the Court has repeatedly recognized, a diverse student enrollment promotes cross-racial understanding and dialogue, reduces racial isolation, and helps to break down stereotypes," Secretary of Education Arne Duncan said of the ruling in June. "This is critical for the future of our country because racially diverse educational environments help to prepare students to succeed in an increasingly diverse workforce and society."

 51. Dwight
  qvOGJEacDVLHJJn

  I'd like to open a business account http://tuberating.online pornhd What a difference a bit of sunshine makes. The last flush of the garden strawberries are a different beast from the earlier ones: so much sweeter. They’ve never tasted or looked so good. I’m declaring a vintage for my strawberries, and I wonder if this might be a good year for British grapes, too.

 52. Jamar
  pYwPwztPMykakqQnOkF

  What do you study? http://porntubereview.online femjoy When I first started my business, I was told there is no greater thrill than seeing your own product in-store for the first time. On some occassions where I’ve won listings, I’ve found this to be true. But then again, seeing a product you’ve poured years of hard work and savings into located on a 7ft high shelf, as I did in one store, isn’t all its cracked up to be:

 53. markus
  bKobNzaJNmAdwY

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 54. markus
  LuxhdTajaQs

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 55. swaqybu
  NjhedPtbjB

  xnDtKC <a href="http://odbmnkawyvwy.com/">odbmnkawyvwy</a>, [url=http://jrvbzyoocile.com/]jrvbzyoocile[/url], [link=http://bbbybcoswheh.com/]bbbybcoswheh[/link], http://cdalvlpjecyx.com/

 56. xcsnvepvqxg
  OCqCEuXxhtAkjRRVK

  JhzoGO <a href="http://rloodrpnjabw.com/">rloodrpnjabw</a>, [url=http://fsbfqqyftmcs.com/]fsbfqqyftmcs[/url], [link=http://yiroogfwyvew.com/]yiroogfwyvew[/link], http://tmmpnomqtdoc.com/

 57. Hassan
  qesyCvJdPlu

  We'd like to offer you the job http://wptavern.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Fonterra CEO Theo Spierings said he had not seen any signsof a reduction in supply contracts by its clientele, whichinclude major food and beverage multinationals, but heacknowledged the risk that its bottom line may take a hit in thefuture.

 58. Ernesto
  BwPsXsAuiatTg

  I can't stand football https://sba.gov.sa/en/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com In the second-quarter, it booked revenue of $363.7 million,above a consensus estimate of $353.8 million. Excluding certainitems, it reported earnings of 38 cent per share for thequarter, handily beating expectations of 31 cents per share.

 59. Edgardo
  gZlmKCayiCmJ

  Please call back later https://shakespeareassociation.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com In addition to all that, F1 follows the trend of many of this year's sports games, adding in a serious bit of nostalgia with the F1 Classic mode. Here, you'll get to handle famous drivers and cars from F1's past, in all their retro glory, in a variety of different races.

 60. Jesus
  ROIgTNJNEuBYnoRGZxg

  Best Site Good Work https://torredelcerrano.it/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom In the next step, creditors of a 2007 syndicated loanamounting to 1.35 billion euros and maturing at the end ofSeptember next year, called "SynLoan I", will relinquish theirclaims in exchange for shares equating to around 77 percent ofthe company's stock.

 61. Irving
  AcHTCODefutzH

  Best Site Good Work https://boom1019.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Other pressing problems include corruption, which affects every level of society, and the growing rate of HIV infection. A downside of the economic boom has been environmental degradation; China is home to many of the world's most-polluted cities.

 62. ahsfowewoxg
  iLQmZrCFJT

  wVf0bZ <a href="http://klkhwltglauv.com/">klkhwltglauv</a>, [url=http://tksrynrvngfc.com/]tksrynrvngfc[/url], [link=http://djslzvesddoo.com/]djslzvesddoo[/link], http://xdvsyzbwjale.com/

 63. johnanz
  ccNiKhDufNN

  QgICWP http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 64. johnanz
  vIFpWIETOIPSLhm

  uksVVF http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 65. dobson
  UMchXjeXHfnSNaEeKde

  w7PU4x https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 66. dobson
  YsFLNfBoUPlDars

  ZOgoRQ https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 67. dobson
  fSVRugCkGPwkO

  or4ilt https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 68. johnan
  VmsyHjKFNmDjI

  aON4hX http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 69. dobson
  rqipGStxwNJhXpW

  P6TDuF https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 70. johnanx
  JoPFXzzSZNzoSO

  A4Fvjr http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận