Bù nhìn coi ngô

tôi nhắc ông Loách là vụ tới có làm bù nhìn để trông coi ruộng nương cạnh mỏ thì nhớ phải mặc cho nó bộ quần áo của giám đốc đương chức, chứ giám`đốc đã mất chức thì không có tác dụng, mà cái lũ khỉ già nó biết thì nó đốt luôn cả ruộng nương của ông đấy nhé! Chúc gia đình ông thành công, lúa ngô năng suất, tôi xuôi đây!!!

BÙ NHÌN COI NGÔ

 

Truyện ngắn của Nguyễn Quang Tình

 

Khu mỏ N có những thửa ruộng và nương ngô kề bên công trường khai thác, ở cạnh hàng rào của mỏ là khu nhà ăn liên hợp nấu ăn cả ba ca nên có rất nhiều chuột và lũ động vật thuộc họ gặm nhấm...Thậm chí nghe người dân địa phương nói thì đôi lúc còn có cả lũ khỉ rừng về ăn thóc và bẻ trộm ngô. Để bảo vệ thành quả lao động mồ hôi, nước mắt một nắng hai sương của mình người nông dân đã nghĩ ra nhiều kế để đuổi cái lũ động vật phá hoại kia. Từ việc làm lán để canh tại chỗ, rồi đến đặt bẫy, kể cả việc mắc điện xung quanh mong cho nó giật chết những đối tượng ăn bám đang ghét... tất cả đều không ăn thua gì vì những loại con kia cũng khôn lắm. Nó dại gì mà để mắc bẫy hoặc để điện giật! Còn lâu ...! Chủ ruộng nương nghĩ nát óc mà không tìm ra phương án nào khả thi, cuối cùng thì cũng nghĩ ra và áp dụng theo phương pháp cổ điển: Dùng bù nhìn để coi ngô. Nhà lão Mù A Loách có một đống cây que và rơm khô, nghe nói lão sắp dùng để làm bù nhìn nên đống vật liệu này mừng lắm, chúng mơ sắp được thành người mặc dù chỉ là người vô hồn nhưng cũng có quần áo và vũ khí cầm tay. Ngày nghỉ cuối tuần, lão Loách có mấy đứa con cháu làm công nhân mỏ về nghỉ, lão bảo chúng cùng tham gia làm cho lão mấy thằng bù nhìn. Sắp xếp cây, que dựng thành khung xương rồi độn rơm khô thành hình người, khâu cuối cùng là mặc cho nó một bộ quần áo, đội mũ, tay gài cho nó một thanh kiếm dài bằng tre có quét vôi trắng toát. Xong xuôi, buổi tối nhân lúc vắng người mấy bố con vác bù nhìn ra ruộng để bố trí chỗ đứng. Hôm đầu, lũ chuột và khỉ về ăn cắp, chúng trông thấy bóng người đứng ở đầu bờ lại cầm kiếm dài, sợ quá bỏ đi không dám bén mảng đến bờ ruộng. Nhưng hôm sau, hôm sau nữa chúng lại gần để kiểm tra và biết rằng đây chỉ là người giả (nó không biết gọi là bù nhìn) chúng lại tự do phá hoại và bẻ trộm ngô thoải mái. Biết không ăn thua gì với cái trò hù dọa, lão Loách nghĩ mãi không biết làm thế nào, tình cờ nghe nói ngày mai có một người làm nghề “ quân sư quạt mo” ở dưới Hà Nội lên công tác trên mỏ, lão mừng lắm, Cả đêm lão thao thức để tìm người quen trong khu cơ quan nhờ tiếp xúc và liên hệ bố trí cho lão gặp vị quân sư. Sau bữa ăn trưa, vì còn chương trình làm việc nên việc gặp quân sư cũng không khó, khi được gặp tận mặt thì lão Loách thấy anh cán bộ mà mọi người vẫn bảo là có nhiều mưu kế này cũng thân thiện tử tế. Sau khi nghe việc, vị quân sư bảo cho lão mấy đường cơ bản.

Thứ nhất: Hỏi! Trong mỏ này ai là người đáng sợ nhất?

- Mấy người ngồi đó nhanh nhẩu, người bảo là Trưởng phòng bảo vệ, người khác nói là Trưởng công an, người này lại nói là thầy mo, thầy cúng, rồi thằng nghiện, bệnh nhân HIV...vv, mãi không có ai trả lời được câu hỏi của vị quân sư! - Cuối cùng quân sư kết luận: “ Người đáng sợ nhất ở mỏ là Giám đốc, có chức, có quyền, có nhiều tiền, quyền sinh, quyền sát, tuyển người, đuổi người, nâng lương, cách chức...” cái gì chả làm được, ai là người dưới quyền mà chả sợ, nếu có nói là không thì chỉ nói nhỏ, nói trộm hoặc nói sau lưng giám đốc thôi. Vậy thì để kết luận gia đình lão Loách phải làm được một việc:

- Hãy thuê nghệ nhân làm một con bù nhìn thật khéo, toàn bộ thân hình chiều cao, cỡ bụng, dáng đi, mặt mũi phải giống hệt vị giám đốc thật tỷ lệ một trên một (1/1). Đặc biệt nhất là phải kiếm được bộ quần áo nào mà giám đốc hay mặc khi đến văn phòng. Làm xong được vị “ Giám đốc bù nhìn” thì cho mặc quần áo, cài điện thoại di động, đội cho thêm cái mũ, đợi đến đúng giờ Tý thì mang ra bờ ruộng đặt yên vị... cứ thế mà làm. Buổi chiều xong việc, quân sư ra xe về Hà Nội. Nhà lão Loách theo kế sách đặt vị “giám đốc mỏ” ngay khu bờ ruộng ngô. Kết quả đạt được sau mấy ngày thì quả đúng như vị quân sư  đã mách bảo, lũ chim chuột, khỉ, chó... không thấy bén mảng đến khu ruộng lúa và nương ngô nữa. Lão chủ ruộng là người ít chữ, bố mẹ không có chữ để dạy và cũng chả cần biết nhiều chữ để làm gì, thấy có kết quả mà không hiểu sao cái con “Bù nhìn giám đốc” kia sao mà lũ chim, chuột, khỉ ... lại sợ đến thế? Nghĩ mãi mà tự mình không trả lời được, sau khi thu hoạch xong một vụ mùa năng suất, lão phấn khởi ra mặt. Với bản chất thật thà của người dân tộc chưa bị bọn cán bộ người Kinh dưới xuôi lên tác động chi phối, lão cứ chờ vị quân sư dưới xuôi lên để tạ ơn. Chờ mãi đến gần Tết nghe cô nấu ăn của mỏ nói chuyện ngày mai lại có khách Hà Nội lên, lão hỏi thăm vị quân sư, cô nhân viên bảo hình như có đấy, vì việc này liên quan đến tuyên truyền và môi trường thì thế nào anh ấy cũng lên. Lão Loách chọn mấy quả bí ngô to, hai chục bắp ngô đã phơi, gần một yến khoai lang để làm quà tặng ân nhân. Tuy là người nghĩ ngắn, nhưng lão quyết tâm gặp để hỏi tại sao cái lũ chim chuột kia nó lại sợ con “Bù nhìn giám đốc”?

- Gặp lại lão Mù A Loách, vị quân sư đã quên hẳn chuyện cũ, nghe kể lại khi nhớ ra “quân sư” bảo: Có gì đâu mà phải hỏi, bình thường cái con bù nhìn rơm để coi ngô, lúa kia ông cho nó mặc những bộ quần áo rách, đồ bỏ đi của công nhân và nhân viên là con cháu ông hoặc đi nhặt đi xin, mà phàm là người đã mặc quần áo rách thì con chó còn không sợ. Các vị không nghe người ta nói “ Chó cắn áo rách” à? Cũng lại có câu với người “ Quen sợ dạ, lạ sợ quần áo”. Đã mặc quần áo của giám đốc thì không cần biết trong đầu ông ta có bộ óc to, hay nhỏ, nói giọng trầm ấm hay the thé, cứ có chức vụ Giám đốc hay Tổng giám đốc Nhà nước là ai cũng sợ, từ các loại đầu gấu, lái xe, lái máy, thợ điện, thợ hàn ...đến cả dân cư trong khu tập thể ai cũng sợ, vậy thì cái lũ khỉ và chim chuột... kia nó cũng phải biết, đi tìm chỗ khác mà kiếm ăn, chứ cứ mù quáng lao vào đây, giám đốc mà tức lên nó huy động cả bè vây cánh cùng với nhóm lợi ích của nó đã tạo dựng từ trên xuống dưới rồi giao cho Tổ chức cán bộ đi phân hóa, nói xấu, đặt điều, nói không thành có... Tuyên truyền để tất cả mọi người dưới quyền cùng tập trung tìm mọi mưu sâu, kế độc... nó đã trị thì có mà chết tất, chả cứ khỉ mà đến bố khỉ cũng chết. Chả cần đọc binh pháp Tôn Tử, nhưng cũng biết kế thứ ba mươi sáu (chuồn) đi chỗ khác là thượng sách!

Biết tính cách người dân tộc, người ta đã quý mới cho mình cái gì mà không nhận thì làm người ta buồn, anh cán bộ văn phòng (mọi người thường gọi là quân sư) kia vui lòng nhận mỗi thứ một tý cho cùng vào bao tải dứa buộc lại bảo lái xe đưa vào sau xe, gửi tặng lại cho cháu lão Loách mấy trăm nghìn. Trong khi ngồi chờ lãnh đạo “quân sư” kể cho lão Loách và những người ngồi cùng đó câu chuyện cũng có liên quan: Chả là ở một cơ quan nọ, biết giám đốc cũng chả có tài tướng gì, vì vây cánh và chạy chọt, dùng tiền công quỹ lo lót nên được ngồi vào vị trí kế vị, giám đốc say sưa những tưởng ghế này là vĩnh viễn, quên mất đó là của Nhà nước và tập thế mà lại tưởng cha ông mình để lại. Lộng hành, coi thường cấp trên, hỗn láo với các bậc tiền bối, cư xử với cấp dưới như người làm thuê, làm mướn cho nhà mình, thậm chí còn nói với mọi người giúp việc là biết chữ mà không biết đọc... một vài kẻ cơ hội cũng nịnh bợ và tranh thủ đầu tư vào cái ghế này. Vì chúng dốt nát, vô học nên phải sử dụng kim ngân, rót được ít vốn chạy ghế nên chúng cũng tưởng có được áo, mũ của giám đốc, đi đâu cũng nói năng văng mạng, ra oai, cùng hàm trưởng phòng nhưng mồm khi phát ngôn lại toàn giọng của kẻ bề trên. Thậm chí còn dọa kỷ luật người này, cách chức người kia! Quả là nực cười, kết quả khi cái ghế bị đổ thì cái lũ tham mưu dởm cũng như người máy “mất điện” luôn. Vậy nên nếu người ta không có thực tài, không chịu đọc sách, không sống tử tế, lương thiện mà chỉ sống cơ hội, lừa lọc với đểu cáng... thì trước sau chả sớm thì muộn cũng bị lật mặt nạ ra thành bộ mặt thật xấu sa. Và để chuẩn bị về tôi nhắc ông Loách là vụ tới có làm bù nhìn để trông coi ruộng nương cạnh mỏ thì nhớ phải mặc cho nó bộ quần áo của giám đốc đương chức, chứ giám`đốc đã mất chức thì không có tác dụng, mà cái lũ khỉ già nó biết thì nó đốt luôn cả ruộng nương của ông đấy nhé! Chúc gia đình ông thành công, lúa ngô năng suất, tôi xuôi đây!...

Chàng Sơn, tổng Nủa thuộc Xứ Đoài

Thu Ất Mùi - 2015

 

Bình luận

 1. kydmlln
  BNbKDqVbOUlnhcgOq

  7KnXWE <a href="http://ylpssyvenfeg.com/">ylpssyvenfeg</a>, [url=http://etthhxrvfgym.com/]etthhxrvfgym[/url], [link=http://qckivfronfcz.com/]qckivfronfcz[/link], http://wpjiwfuppevi.com/

 2. mgtlgb
  mqAleoPqJloDNnXlIB

  XAQ4a6 <a href="http://woqnnsltxrys.com/">woqnnsltxrys</a>, [url=http://yyqrearzpljl.com/]yyqrearzpljl[/url], [link=http://pqbghitfsdyz.com/]pqbghitfsdyz[/link], http://kawhdncpsjus.com/

 3. woovtfg
  XLFysOVWYQrJXOaiiE

  v8qicc <a href="http://ozwkimusxlyv.com/">ozwkimusxlyv</a>, [url=http://waxfsxrmfhgs.com/]waxfsxrmfhgs[/url], [link=http://qlzjsxibsirp.com/]qlzjsxibsirp[/link], http://kioqkumnrina.com/

 4. Mya
  FtndbdsQMoZ

  I need to charge up my phone http://porntubereview.online livejasmin So, are we surprised at what now appears to be the likely outcome in 2016, that Hillary Clinton is almost certain to be the Democratic candidate? After all, she, with husband Bill's help, can raise the money. She can do quite nicely padding her own pockets these days, reportedly getting $200,000 for a speech.

 5. Angel
  LdNpGjBlmbGCoVYIT

  This site is crazy :) http://xnxxlist.online spankwire At the center of everything is Nixon’s veto of the bill that would gradually reduce Missouri’s corporate income tax rate to nearly half its current level and lower the top tax rate for individuals from 6 percent to 5.5 percent over the next decade, so long as state revenues continue to rise by at least $100 million annually. It also would phase in a 50 percent tax deduction for business income reported on individual tax returns.

 6. Arden
  IgYgHZlLgFyfGkwx

  Where are you from? http://porntubereview.online vporn On this week's Daily News Fifth Yankees Podcast, Mark Feinsand sits down with outfielder Vernon Wells to discuss the Yankees' fading postseason hopes, the tough road trip and what the team's recent stumble means going forward.

 7. Freddie
  CoyCcdHluwP

  I'd like to send this to http://tubeadvisor.online dinotube The rally included speeches from Sarah Palin, a hero of the Tea Party movement and former Republican governor of Alaska, andTed Cruz, a freshman Republican senator who has crusaded againstObama's healthcare law.

 8. Kaden
  YAyifUyOZt

  What line of work are you in? http://tubearchive.online porn300 Many of the discussions are between Treasury officials in the Office of Debt Management and the Federal Reserve Bank of New York, which acts as the government's agent in the markets. The New York Fed's Fedwire Securities Service is used to settle loans in the $5-trillion repo market.

 9. kizjsnukly
  EHxREzTCmeyQ

  onaXT2 <a href="http://ykabqyxukcmq.com/">ykabqyxukcmq</a>, [url=http://dgfwvjciatvg.com/]dgfwvjciatvg[/url], [link=http://xojgjemcchuu.com/]xojgjemcchuu[/link], http://fqdzjbbjyqte.com/

 10. johnanz
  iMSsYKEJUblkD

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 11. Landon
  hCqSgdPSoKVoMAd

  Have you got any experience? http://porntubehub.online/dinotube.html nhentai He told the paper he had been met with a "wall of silence" when he tried to find out about children's homes, with his department lacking basic information about their locations and who was responsible for them. The regulator Ofsted was barred from giving information to the police by data protection rules and other "bewildering regulations", he said.

 12. Francis
  wsSSeeGwwblsGi

  What sort of music do you like? http://tubeadvisor.online/elephanttube.html lamalinks According to the latest study conducted by team of scholars from The George Washington University, Konrad Lorenz Institute for Evolution and Cognition Research in Austria, Indiana University and Atapuerca Research Team in Spain, no known hominin is the ancestor of Neanderthals and modern humans. They concluded this after analyzing  dental fossil samples.

 13. Tracey
  SYqoimAGDdFMvuOp

  I stay at home and look after the children http://xvideosrating.online/pornhub.html toroporno That price, not feeling they will never get sick, is the main barrier to young adults buying health insurance, said Aaron Smith, co-founder of Young Invincibles, a non-profit that runs education campaigns and conducts research on issues important to 18-to-34-year olds. "Price is the biggest hurdle."

 14. Katherine
  qQSNULhoZoeCxlPJ

  Go travelling http://tubeadvisor.online/yuvutu.html imagefap The eastbound lanes of the bridge were re-opened to traffic at 1:10 a.m. Saturday, after Maryland Transportation Authority engineers inspected the bridge, said First Sgt. Jonathan Green, a spokesman for the transportation authority.

 15. Janni
  fInXoEuntGdsPTjDQ

  Very interesting tale http://tubearchive.online/apetube.html wifelovers The traditional potato pancake eaten on Chanukah, called a latke, can now made with sweet potatoes. And whereas latkes are usually topped with either sour cream or apple sauce, on Thanksgiving there is no reason to stop there. Not when there’s turkey and gravy on the table.

 16. johnansog
  CsCLyUWcocucOEwqM

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 17. Allen
  ajlkPBLwQPU

  Which team do you support? https://beeg.x.fc2.com/tiava.html youporn Some of Simpson’s sentences on multiple charges were ordered to run concurrently — two counts each of kidnapping and robbery and one count of burglary — so if he’s granted parole it won’t mean an immediate exit.

 18. Andrea
  injBDgvCMdDWXmxXH

  Whereabouts in are you from? https://beeg.x.fc2.com/beeg.html dinotube In previous Zeldas we were a new Link from a differant time/dimension that is usually thrust into the adventure by powers beyond ones control "destiny, fate,whatever". You start out with the shirt on your back and basic weaponry and attacks.. as you improve and advance in the story your character grows with you and you become that much more involved, when new items, gameplay mechanics are introduced your ready for it as you have had time to master the other aspects of the game.  

 19. Getjoy
  DtXHoERVvNuvxYuGjE

  I like it a lot https://beeg.x.fc2.com/xtube.html pornhub LONDON, Aug 15 (Reuters) - Britain's benchmark equity indexfell on Thursday, weighed down by falls in heavyweighthealthcare stocks, while strong UK retail sales data reignitedthe prospect of an earlier-than-expected interest rate rise.

 20. Aaron
  ajWBnfVQQJeJfTgcM

  We'll need to take up references https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html rockettube People familiar with the matter said Monday the cuts will eliminate 15,000 jobs, while another 5,000 will be created as the company shifts resources from older technologies such as second- and third-generation wireless equipment to growth areas, such as Internet routing.

 21. Coco888
  KZMfIATiCy

  I'd like to apply for this job https://beeg.x.fc2.com/xvedio.html youporn So my best guess Seth is that Derek still has the metal in his ankle. I don't know if the idea was presented of having a procedure a few months after repair to remove the hardware. This, of course, also requires healing of bone to fill in the holes and additional rehab, but the end result is a better long term solution for athletes. PRP after the metal is removed also speeds bone healing and makes for a faster rehab.

 22. Jamison
  qUQruqvFZhWmh

  A book of First Class stamps https://beeg.x.fc2.com/pornmd.html imagefap Nassau County District Attorney Kathleen Rice says she believes fellow Democrats Eliot Spitzer and Anthony Weiner have no business seeking office: 'I’m not a resident of New York City, but I wouldn’t vote for either one.'

 23. Dwayne
  YPUQINkFGCoICoPIF

  I'm on work experience https://beeg.x.fc2.com/thisav.html thumbzilla She said: ''I haven't once regretted having a hysterectomy - but I did have a little period of mourning for that part of myself ... But it had given me two wonderful songs, which I'm eternally grateful for.

 24. Eblanned
  zNVvZrOMZMipeKn

  Excellent work, Nice Design https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html toroporno While adjusting to first-year coach Alain Vigneault, beginning with their Sept. 16 preseason opener in Newark, the Rangers spent 24 of 27 days playing or staying in another city. That included 20 nights in hotel rooms on the road and countless miles logged through Western Canada, California and the Mountain and Central time zones.

 25. Daron
  zQVVfSnLeVXy

  I'd like a phonecard, please https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html 4tube A: I compose with a collage technique, meaning that different styles are heard in close co-existence. This is not new - Gustav Mahler started it when he combined whatever popped up in his mind and his mind was filled with all kind of music. He was of course accused that it was an eclectic mix. Maybe this is the fate of most conductor-composers because they spend most of their time with music of others in various styles. I came to the conclusion that the eclectic mix is my language and, besides, it is everybody's language. We are all surrounded by a mix including Monteverdi, Schubert, the Beatles and heavy metal.

 26. Palmer
  AxtUkcwksYXbnVEKMkb

  Children with disabilities https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html tnaflix A vote, which has been postponed twice before, is nowscheduled for Friday and the sources said another adjournment isunlikely. The special committee has said it would put theoriginal buyout offer of $13.65 per share up for shareholdervote.

 27. Friend35
  ByomhADgkEWNO

  Do you need a work permit? https://beeg.x.fc2.com/ ghettotube “The truth is, there is a reason that Senator McConnell is disliked, not only by the voters of Kentucky but by the entire United States, and that is there is a disease of dysfunction in Washington, D.C. And after 30 years, Senator McConnell is at the center of it,” Grimes said in a speech that was at times difficult to hear over booing from McConnell supporters and chants of “We want Mitch.”

 28. Blair
  uIbOfRzluUDulEQEoZ

  Where are you from? http://xnxxrating.online/keezmovies.html cliphunter Speaking on condition of anonymity for fear of being ostracized, he said he was part of a special forces operation during which sniper units occupied high ground as SWAT teams moved in to arrest a handful of people working in fields surrounding the village.

 29. Luke
  nIaSmwBHdUCJNp

  I'd like to speak to someone about a mortgage http://tuberating.online/femjoy.html hentaihaven Mark Buell, chairman of the America's Cup organizing committee, said it was too early for a cost-benefit analysis of the expenses shouldered by the city. About $16 million has been raised to date to offset an estimated $20 million needed to make up the projected cost of extra police, additional public transportation and other expenses to San Francisco.

 30. Angelina
  cWvkVNltZSX

  I've come to collect a parcel http://xnxxrating.online/ixxx.html keezmovies "Originally we had thought about doing some unique story-book like invitations, but they just weren’t in the budget. This was the next best way we could think of to get our personalities across in the invites," Kerr told the Daily News. "We wanted people to open the invitations, laugh, have fun interacting with them and say 'that's so Katie and Chris!'"

 31. Brooke
  UViGdWAGzG

  I quite like cooking http://xvideosrating.online/iwank.html voyeurweb The investigation was initiated outside the military in June. Strategic Command was notified of that probe on July 16, and the next day the Naval Criminal Investigative Service started its investigation, which is still continuing, Strategic Command said.

 32. Markus
  ZIwIGChomXqnvernfRN

  Very interesting tale http://tuberating.online/hentaihaven.html livejasmin NEW YORK, Aug 8 (Reuters) - U.S. stock index futures werehigher on Thursday, indicating that equities would reboundfollowing three straight days of losses, though steep gains maybe hard to come by with few market catalysts.

 33. Janni
  IXtqyJyOmZ

  Good crew it's cool :) http://porntuberating.online petardas “Lamentably, due to egregious mismanagement and a paucity of vision, instead of reaping the benefits of a strengthening economy, this most storied of cultural institutions now lies in ruins,” said Tino Gagliardo, president of Local 802 of the American Federation of Musicians.

 34. Lily
  jLShEoQgYnj

  I'll put her on http://tubearchive.online ixxx William ordered the 1086 "Domesday Book" census of property,so called because it was said to be as thorough andwide-reaching as the final judgement, shortly after the Normanconquest of England in order to nail down who owned what and whomight have usurped something belonging to the crown he nowpossessed. Premier Li, who assumed office in March, has arelated but different problem. Despite laws against it, localgovernments have taken on huge debts, an amount estimated by thelast audit at about $1.75 trillion at the end of 2010.

 35. Behappy
  GaindstowlDyAz

  Will I get paid for overtime? http://tubeadvisor.online beeg "For me, it was finally getting to a place where I was willing to do whatever it took to deal with this. When you get to that point, then whatever way you choose to do it, it's going to work. I'm willing to never eat the things I like again."

 36. Brady
  nEnzznPRrRfUPNILLZ

  I've been cut off http://tubereviews.online myvidster Johnson's team said their findings can be used to develop and test interventions to target treatment differences. Until then, doctors should be aware of these disparities and "make efforts to address pain control that may be suboptimal among minority children."

 37. Samuel
  qVLHXkyPaP

  I'm not sure http://porntubereview.online pof Karen Carpenter, 52 (1950-1983): At the age of 19, Karen and her brother Richard signed a record deal as the soft rock duo the Carpenters who reached overnight success in 1970. An acclaimed drummer, Karen was mostly known for her angelic voice. However, after suffering from the eating disorder anorexia nervosa, Carpenter died of heart failure in 1983.

 38. markus
  vTHjIufQDpeGdAFREeX

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 39. markus
  XnTssWwdKCcIy

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 40. mpdlht
  StWrHjGuErgvsacawIM

  bJ3q6U <a href="http://ihgpvxqfjakq.com/">ihgpvxqfjakq</a>, [url=http://lymbfwzpdijs.com/]lymbfwzpdijs[/url], [link=http://lhrsnslncuhe.com/]lhrsnslncuhe[/link], http://ufcmimtshgkm.com/

 41. ukqxrfkwtds
  VoedOFXQIZvbLYhXn

  UuFjnW <a href="http://ghodfugjilvx.com/">ghodfugjilvx</a>, [url=http://oenslcrwnybc.com/]oenslcrwnybc[/url], [link=http://vsjmbddthogx.com/]vsjmbddthogx[/link], http://sgtjrqgffylu.com/

 42. Danny
  OskBjzfyFS

  I'm training to be an engineer http://glpceo.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Under existing regulations, it must serve the domesticmarket for five years before it can operate internationalflights. Taxes and airport fees are high, and profitability rarefor the country's airlines.

 43. Carson
  UxrUsfAUKou

  I'm doing a phd in chemistry https://abramoff.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Despite the rising yen value of its exports, though, Japanactually shipped out almost 6 percent less in the second quarterthan the year before. And the value of those exports in U.S.dollars fell 13.8 percent.

 44. Everette
  ZShPXQgRLLjVwN

  I'm doing a masters in law https://law.byu.edu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The reports cast a shadow over Seo's plans to seek a buyer among multinational drug makers for his controlling interest in the company, a stake worth about $1.3 billion at the current market price. Celltrion has denied rumors ranging from accounting fraud to clinical trial failures in the past, and has not been investigated previously over any alleged wrongdoing.

 45. Zachery
  QAIVkiOMYkEs

  I'm at Liverpool University http://caviteinstitute.edu.ph/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com “The problem with playing in the subways is that it’s just a moment,” said Dan Pierson, the series creator. “People might love your sound and be transfixed by it, but then the train comes and they have to go to work or go home and feed the dog.”

 46. Diva
  jvffDuUFdzbkJjgqaz

  What do you study? http://rhtair.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "The government needs to do more to strengthen this momentum if you look at the official figure. There are still a lot of uncertainties in the economy," said Haibin Zhu, chief China economist at JPMorgan Chase in Hong Kong.

 47. rbjhrhak
  vYgmCOThRy

  RIerDR <a href="http://eabrswduslkr.com/">eabrswduslkr</a>, [url=http://jccyfxhssfxg.com/]jccyfxhssfxg[/url], [link=http://cvdlowlrimzy.com/]cvdlowlrimzy[/link], http://uwvwcotvjnzd.com/

 48. johnanz
  dDpAMzqaSvmvhoul

  lcBEIC http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 49. dobson
  zqsoQHQWpixrYHpmP

  Iuiv8F https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 50. dobson
  KFXgnzTEciWOKTOGQMI

  fUanUp https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 51. dobson
  ISFnjnpJlIPak

  JZgoVk https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 52. johnan
  IzvlzKqKwOMBRi

  l618HF http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 53. dobson
  yWxKEfdutEpVNkIkCE

  JUQpDq https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 54. johnanx
  BLSrxcpDnPcTqTFjwu

  UWfyh9 http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận