Nghệ sĩ nhân dân Lệ Ngọc: Kiệt cùng với đam mê sân khấu

Bố chị, nhà văn Việt Hoài muốn Lệ Ngọc phát triển năng khiếu này. Ông không muốn con gái dấn thân vào nghệ thuật. Nhưng, Lệ Ngọc lại ấp ủ giấc mộng nghệ sĩ. Chị tâm sự, có lẽ, nghệ thuật đã nằm trong máu từ ngày còn nhỏ. Sân khấu, với chị là đam mê, đã yêu thì rất khó bỏ, dù rằng có thể, vì nó chị phải sức cùng lực tận.
Nhìn Lệ Ngọc xuất thần trên sân khấu, ít ai biết nữ nghệ sĩ
đang phải đối diện hàng ngày với nỗi đau thể xác do bệnh tật.
NSND Lệ Ngọc kể rằng, chị được tiếp xúc với sân khấu là nhờ vở diễn "Một thời để yêu" của bố. Vở diễn này, ông viết cho nhà hát cải lương của Hà Nội. Lệ Ngọc xem rồi yêu thích sân khấu luôn từ đó. Mới hơn 10 tuổi đầu, chị đã mê Nguyệt Ánh, Thanh Tú. 15 tuổi, Lệ Ngọc cứ mò mẫm ra xem diễn, tập diễn hết sân khấu này đến sân khấu khác, hết Nhà hát Lớn lại ra rạp Hồng Hà… Bố mẹ phản đối nhưng không thể ngăn nổi tình yêu của con gái dành cho sân khấu. Trời không chịu đất thì đất phải chịu trời. 16 tuổi, Lệ Ngọc thi tuyển vào nhà hát.
Không tự tin lắm nên Lệ Ngọc đăng ký và thi tuyển đến 4 nơi, gồm cả Nhà hát Tuổi trẻ, Nhà hát Kịch Việt Nam, Nhà hát múa rối và điện ảnh. Kết quả, chị trúng tuyển cả 4 nơi. Lệ Ngọc chọn Nhà hát Kịch Việt Nam vì rất nhiều nghệ sĩ chị yêu mến như Đoàn Dũng, Thế Anh, Nguyệt Ánh… đều đang làm ở đây. Họ cũng là thế hệ học trò của bố chị.
Có thế mạnh vì ngoại hình xinh xắn và bố có sức ảnh hưởng nhất định trong giới, nhưng con đường vào nghề của Lệ Ngọc không chỉ toàn thuận lợi. Chị không muốn sử dụng ảnh hưởng của bố mình, bởi mới vào nghề, chị muốn đi bằng đôi chân của mình. Chị hiểu, nghệ thuật rất khắc nghiệt. Nếu không giỏi thực sự thì không thể tồn tại với nghề. Nếu diễn giỏi, lần sau đạo diễn sẽ tìm đến mình…

NSND Lệ Ngọc trong "Ngũ biến" - màn diễn đặc biệt giúp chị mang về giải thưởng Hoa dâm bụt - giải thưởng cho nữ diễn viên xuất sắc nhất của Liên hoan sân khấu ASEAN tại Nam Ninh, Trung Quốc tháng 9-2016.
Thế nên, phải trải qua rất nhiều vai phụ, kể cả các "vai rất bé", nhiều nhất là các vai trẻ con, Lệ Ngọc mới chạm đến vai chính. Sau Ngọc Chi trong "Người đá lạc đội hình", Lệ Ngọc được các đạo diễn quan tâm nhiều hơn. Ngay các đạo diễn nổi tiếng và có tiếng khắt khe với  nghề như đạo diễn Xuân Huyền, Đình Nghi… cũng tỏ ý hài lòng. Cô gái nhỏ bé của Nhà hát Kịch Việt Nam đã trở thành nữ diễn viên chính của nhiều vở diễn như thế.
NSND Lệ Ngọc tâm sự, khi chị quyết định gắn bó với Nhà hát Kịch Việt Nam, sân khấu đã qua thời hoàng kim, nếu không muốn nói đã dần bắt đầu đi xuống. 40 năm gắn bó với sân khấu, 40 năm đã chị sống với những thăng trầm của Nhà hát, đã có lúc khó khăn mà nản lòng nhưng kể cả trong những lúc bĩ cực nhất của cuộc đời, chưa bao giờ Lệ Ngọc muốn rời xa nhà hát, xa ánh đèn sân khấu. Ngược lại, trong khó khăn, chị càng muốn tìm tòi, càng dốc sức cho sân khấu.
Khúc quanh khó khăn lớn đầu tiên trong cuộc đời hoạt động nghệ thuật của Lệ Ngọc là thời điểm Phương Anh - con gái đầu lòng của chị chào đời. 3 tháng tuổi, Phương Anh đã phải rong ruổi theo mẹ lưu diễn từ Bắc đến Nam. Diễn xong mỗi màn, chị lại tranh thủ vào sau cánh gà cho con bú. Món bồi dưỡng duy nhất của chị thời điểm ấy là cháo lòng.
Bù đắp lại, mẹ con Lệ Ngọc nhận được sự chăm sóc, tình cảm ấm nồng của các anh chị, cô chú trong đoàn, sự yêu mến của khán giả. Khó khăn, sức chị chịu được. Nhưng con chị còn quá nhỏ, bắt đầu ốm yếu. Thương mình, thương con, nhiều lúc, Lệ Ngọc nuốt nước mắt để vai diễn được trọn vẹn. Chỉ đến khi, con ốm quá, chị mới quyết liệt bỏ ngang chuyến lưu diễn trở về. Lần bỏ đoàn đột ngột ấy, Lệ Ngọc suýt "dính án" kỷ luật. May là sau đó mọi chuyện ổn.
Những năm cuối của thập kỷ 80 thế kỷ trước, cuộc sống của nghệ sĩ sân khấu, trong đó có gia đình Lệ Ngọc khó trăm bề. Chồng chị, nghệ sĩ Văn Hải cũng là diễn viên chính của nhà hát. Xác định mình không hợp với làm doanh nghiệp nhưng lương tháng ba cọc ba đồng không đủ nuôi mình, nuôi con, hai vợ chồng chị nghĩ cách làm kinh tế. Năng khiếu ngoại giao của bản thân lúc này mới bắt đầu phát huy.
Ban đầu trầy trật, sau nhiều va vấp, rút kinh nghiệm, làm rồi quen. Lĩnh vực kinh doanh nhiều, chỉ có điều, không công việc nào gắn với nghệ thuật, đặc biệt là sân khấu. Năm 2001, đời sống sân khấu đã rất khó khăn. Vợ chồng đều yêu nghề nhưng bàn đi tính lại, anh quyết định hy sinh nghiệp diễn để về làm hậu phương cho vợ. Lệ Ngọc nói, chị coi đây là sự hy sinh của anh cho chị và gia đình bởi đã làm người nghệ sĩ, không ai không muốn mình được gắn bó sàn diễn. Đã yêu thì rất khó bỏ…
NSND Lệ Ngọc và bạn diễn trong "Cải lão hoàn đồng" - vở diễn
tham gia liên hoan sân khấu cấp khu vực tại Hàn Quốc năm 2014.
Khi Lệ Ngọc chín muồi cả về kinh tế và diễn xuất, muốn dồn toàn bộ sức lực cho nghệ thuật lại là thời điểm sân khấu lao đao nhất. Khán giả quay lưng với sân khấu, với kịch nghệ. Vào khoảng năm 2004, nhà hát không có đêm diễn. Kịch bản hay không có, tác phẩm sân khấu hay càng hiếm. Đạo diễn chán, vở dựng không có người xem.
Lệ Ngọc đang là trưởng đoàn của Nhà hát Kịch Việt Nam. Không đành lòng nhìn sân khấu tuột dốc, không cam lòng để tình yêu mình nâng niu, trân quý chết dần mòn, Lệ Ngọc dốc sức mình tìm tòi hướng đi mới. Chị chạy khắp nơi, gõ các cửa. Hết thuyết phục, mời các đạo diễn giỏi như Xuân Huyền, Lê Hùng… dựng vở, chị lại cạy cục tìm người am hiểu chuyên môn và báo chí để làm công tác truyền thông.
Cùng với ban giám đốc mất rất nhiều công sức xây dựng kịch mục nhưng với Lệ Ngọc, khổ nhất là đi tìm khán giả. Chính lúc này, kinh nghiệm 35 năm làm doanh nghiệp của chị được phát huy tối đa. Để chiêu lại khán giả cho nhà hát, cho sân khấu, Lệ Ngọc tận dụng tất cả các mối quan hệ. Chị đến từng doanh nghiệp, từng lãnh đạo chính quyền, đoàn thể, thuyết phục mọi người cùng chung tay đẩy mạnh phong trào.
Tìm tài trợ, mang quân đi biểu diễn ròng rã Bắc, Nam, đến đâu, chị cũng cố gắng mời, tập hợp bằng được những người cùng chí hướng đến xem các tác phẩm, kịch mục dựng mới để đóng góp ý kiến rồi tiếp tục điều chỉnh, tìm hướng đi khả thi nhất.
Không nhiều nghệ sĩ thích, thậm chí bài xích hài kịch, nhưng sau những tìm tòi, Lệ Ngọc quyết định mời NSND Lê Hùng làm hài kịch. Chùm hài kịch "Chuyện vặt", Lệ Ngọc diễn đến 5 vai mang về doanh thu cho đơn vị. Với chính kịch, Lệ Ngọc ghi dấu ấn với "Bến mê"… Sau thời gian này, khán giả cũng bắt đầu tìm lại về với sân khấu.
Dường như trời chưa hết thử thách lòng người. Ở đỉnh cao của sự nghiệp, Lệ Ngọc phát hiện mắc trọng bệnh. Chị không thể nào quên, đêm diễn "Mỹ nhân và anh hùng" tại TP Hồ Chí Minh năm 2009. Đây là vở diễn của Nhà hát Kịch Việt Nam mang đến tranh tài cùng các đồng nghiệp trong cuộc thi sân khấu kịch chuyên nghiệp toàn quốc. Chị vào vai bà lớn. Theo kịch bản, bà lớn ngồi trên kiệu.
Đêm đó, Lệ Ngọc xây xẩm mặt mày, thấy kiệu lắc ghê quá. Chị ứng biến, kêu: "Hôm nay không muốn ngồi kiệu, bà muốn cõng". Diễn viên Hồng Quang vào vai chồng bà lớn cõng chị vào đến cánh gà thì Lệ Ngọc cũng lăn ra… ngất!
Từ bệnh viện trong nước đến Singapore, Lệ Ngọc nhận kết quả giống nhau. Khủng hoảng, đau đớn nhưng Lệ Ngọc giấu biệt. Chị sợ nhất là phải nhận sự thương hại của người đời. Đến tận bây giờ, đã 8 năm trôi qua, chị vẫn thế. Nữ nghệ sĩ cứ nhắc đi nhắc lại với chúng tôi, chị không muốn công bố bệnh tình của mình. Vừa âm thầm chiến đấu với bệnh tật, chị vừa đi làm, đi diễn. Bi kịch, chị gói gọn trong 4 chữ "tối tăm khủng khiếp".
Mặc dù được các bác sĩ làm công tác tư tưởng trước đó nhưng một đêm, sau khi diễn về, đổ nước gội đầu, tóc rụng từng mảng, không còn cọng nào, chị ngất ngay trong nhà tắm. Cú sốc vì hình hài thay đổi, kiệt sức vì bệnh, vì công việc khiến chị ngã quỵ Nhưng mặc bệnh tật, chị vẫn lao vào công việc. Sân khấu như liều thuốc giảm đau tinh thần hiệu quả nhất, dù rằng, sau mỗi xuất diễn, có thể sức khỏe chạm đến đáy, kiệt cùng.
Để đảm bảo ngoại hình, Lệ Ngọc viện đến công nghệ làm đẹp. Một mái tóc được đặt giống như tóc thật của chị ngoài đời được mang từ Nhật mang về. Khán giả, đồng nghiệp vẫn thấy chị đi làm bình thường. Không ai biết, suốt khoảng thời gian ấy, chị đấu tranh từng ngày với nỗi đau thể xác, những cuộc sinh hóa triền miên.
Ước chừng, đã có 36 lần truyền hóa chất, xạ trị chị phải thực hiện. Xót vợ, rất nhiều lần, nghệ sĩ, nay là doanh nhân Văn Hải khuyên vợ: công việc quan trọng nhưng tính mạng còn quan trọng hơn. Lệ Ngọc không đồng ý. Với chị, quanh quẩn ở nhà, nghĩ về bệnh chỉ khiến bệnh thêm nặng. Mãi rồi anh cũng phải xuôi theo.
NSND Lệ Ngọc chia sẻ rất thật rằng, nếu những ngày qua, không có chồng, không có các con bên cạnh, yêu thương, có lẽ, chị đã không qua được cơn bạo bệnh. Mấy năm gần đây, khán giả, đồng nghiệp vẫn chỉ biết Lệ Ngọc với rất nhiều những vinh quang từ nghề diễn. Sau danh hiệu NSND là hàng loạt các giải thưởng kịch nghệ mang tầm quốc gia và khu vực.
Năm 2015, cuộc thi Sân khấu Kịch chuyên nghiệp toàn quốc, chị có giải Nữ diễn viên xuất sắc. Năm 2016, Lệ Ngọc có giải thưởng Hoa dâm bụt cho nữ diễn viên xuất chúng của Liên hoan sân khấu ASEAN - Trung Quốc. Vở diễn từng mang lại giải thưởng nữ diễn viên xuất sắc 2015 - "Lâu đài cát" cũng được vinh danh là vở diễn xuất sắc tại liên hoan.
Công chúng có thể biết đến các danh vọng chị đã mang về nhưng ít người biết, để thực sự sống các nhân vật ấy trên sân khấu, với một cơ thể mang trọng bệnh như Lệ Ngọc, chị đã mệt mỏi, nhiều lúc muốn kiệt sức. Nhưng, chỉ là kiệt sức sau sân khấu, khi vai diễn đã kết thúc. Lên sân khấu, Lệ Ngọc lại như người nhập đồng, quên hết tất thảy.
Cho đến tận giờ phút ngồi trò chuyện với chúng tôi, căn bệnh mà chị gọi là đại bệnh ấy vẫn chưa thôi đeo bám nữ nghệ sĩ. Chị cũng bảo rằng, nhiều y bác sĩ cũng rất ngạc nhiên về tình trạng sức khỏe của chị. Mới đây, Bộ trưởng Bộ Y tế, bà Nguyễn Thị Kim Tiến còn đề nghị chị xuất hiện trong một số chương trình giao lưu nhưng chị từ chối. Chị vẫn giữ quan điểm không muốn ai thương hại. Và rằng, còn quỹ thời gian đến đâu, Lệ Ngọc vẫn dồn hết sức mình cho sân khấu đến đấy.
Vẫn nhiều dự định dành cho sân khấu chị vẫn đang ấp ủ. Một số khác đang được riết róng triển khai. Nữ nghệ sĩ còn tiết lộ một chương trình rất độc đáo nhưng cũng là thử thách nhiều khó khăn cho cá nhân chị: Lệ Ngọc được một đạo diễn nước ngoài mời tham gia vào vở "Kim tử", một vở diễn rất nổi tiếng của Trung Quốc nhưng hồn cốt rất gần với Việt Nam.
Với vở này, Lệ Ngọc sẽ vào vai một bà mẹ mù, độc thoại và một mình một sân khấu trong suốt một giờ đồng hồ. Sở dĩ Lệ Ngọc được tin tưởng giao vai này vì chị đã từng liên tiếp 3 lần dành giải thưởng Diễn viên xuất sắc Liên hoan sân khấu ASEAN - Trung Quốc, nếu tính cả giải thưởng mới nhất trong tháng 9 vừa qua.
Với chị, sân khấu vẫn luôn là đam mê cháy bỏng. Sống hết mình với đam mê của bản thân, đốt đến năng lượng cuối cùng cho sân khấu cũng chính là phương thuốc hữu hiệu nhất để chống lại bệnh tật của người phụ nữ - nghệ sĩ quả cảm, hết lòng với nghiệp đời nghệ sĩ.
Minh Hải / cand.com.vn

Bình luận

 1. Tyler
  RLBGGGoFPxhguMDGD

  What do you study? http://tubeadvisor.online hentaihaven "I was shocked by the rulings," the head of the main employers' union Pierre Gattaz told BFM TV on Friday. "The law must change so that it stops wreaking havoc. It's unbearable: clients want to consume more and staff want to work more and they can't. It's crazy."

 2. Sophie
  yIAIsoKaGRikywg

  Are you a student? http://tubereviews.online efukt About 100 protesters from the Federation of National Organizations, which is made up of nationalistic groups, staged a silent protest in front of the Indian embassy in the capital Colombo and urged India not to interfere in Sri Lanka's internal affairs.

 3. Zackary
  GDCGbBXVKESZagkHGv

  Hello good day http://porntuberating.online lobstertube Tensions along the 740-km Line of Control that divides Kashmir rose on Tuesday when an Indian army patrol was ambushed and five soldiers killed in the Poonch region. New Delhi blamed the attack on the Pakistan army. Islamabad denied involvement.

 4. Clyde
  moZMDiLYKN

  What's your number? http://tubearchive.online keezmovies In August, Lufthansa Chief Financial Officer Simone Mennesaid the airline was not worried about problems with theDreamliner because "a lot of aircraft have teething problems inthe beginning, like the 747-400, and now it's flying absolutelyreliable for years and years and years."

 5. Tyrone
  BXfXNDqAJoSLienIt

  Could you give me some smaller notes? http://xnxxrating.online porntube A hot pink dress over lime green Spandex shorts and a matching hair scrunchie to boot? It's exactly the kind of look we would expect to see Serena Williams serve up on the tennis court. The athlete shows off her style at the 2012 U.S. Open.

 6. johnanz
  uJrbUtdMBUeGcPIB

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 7. Murray
  WosDgNMCHqf

  I came here to study http://tubearchive.online/porntube.html tube8 Energy shipments have been making increasingly largecontributions to rail companies' profits as producers search foralternatives to crowded pipelines to get oil to market. Rival CNRail also highlighted energy sector growth when itreported quarterly results on Tuesday.

 8. Sterling
  fyWihqHnTBDosbQ

  We need someone with experience http://xvideosrating.online/freeones.html imagefap Abbas had pressed for explicit guarantees that Israel would negotiate a withdrawal based on borders from before the 1967 war. Israel has resisted, insisting it would keep several settlement blocs and East Jerusalem, a city it annexed as part of its capital in a move never recognized internationally.

 9. Seth
  lEGXkcCLOs

  Could I borrow your phone, please? http://xnxxrating.online/ampland.html ixxx My friends who dislike it say writer-director Lawrence Kasdan portrays these characters as people for whom issues like the Vietnam War, civil rights, women’s rights, etc., were passing fads they forgot as soon as they moved on to their real lives of insulated middle-class comfort.

 10. Louie
  pZgrVOUrAxLz

  How much does the job pay? http://porntubereview.online/xhamster.html freeones Carney's remarks follow an interview by Defense Secretary Chuck Hagel where he declared the U.S. ready for action and a press briefing Monday by Secretary of State John Kerry where he termed the chemical attack "undeniable" and made the humanitarian case for a move against Assad.

 11. Gonzalo
  yfumrNyubGj

  Could I borrow your phone, please? http://porntubehub.online/redtube.html zorras The contest had become acrimonious on the eve of the vote. One of Bach's opponents, Denis Oswald from Switzerland, publicly criticised the links between the German and the man regarded as the 'kingmaker' in the IOC, Sheikh Ahmad al-Fahad al-Sabah, from Kuwait.

 12. johnansog
  fQziSmMfXbuHMSHb

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 13. Blaine
  UUogFGwutxAiaijWf

  I can't get a signal https://beeg.x.fc2.com/rockettube.html lobstertube But he faces resistance not just from President Giorgio Napolitano, who would have to order parliament to be dissolved, but also from his own increasingly fractious supporters, some of whom may switch allegiance and back Letta's government.

 14. Roman
  jUEjuEqCkefPQawFRJ

  very best job https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html elephanttube Simply by lying in bed the participants will experience a host of physical effect including atrophying muscles and a decrease of bone density. In addition, a person’s overall fitness can decrease, since their hearts don’t have to work as hard to pump blood.

 15. Dallas
  sfhEfYGWlHvcQDhHifF

  Could I have a statement, please? https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html redtube They condemned the crackdown on anti-government protesters and compared giant pro-government rallies - organised by Mr Erdogan's AKP party to counter the protests - to the huge rallies staged in Adolf Hitler's Nazi Germany.

 16. Sandy
  XpSalARVzzW

  I live in London https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html xhamster Well, something has to change. Manning leads the NFL in interceptions. Geno Smith is two behind with six. Christian Ponder has five. No other quarterback has more than four. In the NFC rankings, Manning is ahead of only Ponder and Josh Freeman, who just lost his job.

 17. Foster
  GywEVutquOwmUDws

  I work for myself https://beeg.x.fc2.com/thumbzilla.html imagefap The crater, in result is nearly 5 miles wide and 2,600 feet deep. There is now a horseshoe-shaped lake on the central land split giving shape to the lake-one of the only remains of the original mountain.

 18. Eduardo
  pZPQSoVhVTKumm

  I'd like to open a business account https://beeg.x.fc2.com/xtube.html ghettotube Fat-soluble statins are believed to cross the blood-brain barrier, unlike water-soluble statins such as rosuvastatin (Crestor) and pravastatin (Pravachol). The drugs may decrease inflammation and even modify dopamine pathways in the brain, which are linked to Parkinson's, the study authors suggested.

 19. Sylvester
  wtXVysFhaGbHKsG

  Can I take your number? https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html hqporner Organizers set up a stage in front of the billionaire leader’s Rome residence, the 17th century Grazioli palace. Hundreds turned out, waving Italian flags and chanting derogatory slogans about the country’s “communist” judges. Minutes before the besieged leader appeared, dozens of signs reading “Go Italy! Go Berlusconi” were handed out to the crowd, and the scene was set. He made his entrance, walking at the center of a cluster of his usual throng of burly bodyguards, sporting his broad smile and dressed casually with a collarless blue shirt and a blue sport jacket.

 20. Cecil
  JPFUbbuVSbS

  Could I have an application form? https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html cliphunter The proposed deal is far less ambitious than the Doha talks that the WTO pursued in vain for 12 years; but it would still add hundreds of billions of dollars to the world economy by some estimates and would open the way to much wider trade reforms, enabling the WTO to re-write its rules for the internet era.

 21. Preston
  EjnUmfAPldbytgfuApc

  Whereabouts in are you from? https://beeg.x.fc2.com/lamalinks.html fuq Days after the deluge began, floodwaters roared off rain-soaked mountainsides through canyons that carried torrents of runoff into communities below, sweeping homes from their foundations, crumbling roads and bridges and initially leaving some 12,000 people stranded.

 22. Casey
  byowWYbvcQUw

  What's the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? https://beeg.x.fc2.com/xhamster.html pornmd Wal-Mart shares fell 2.6 percent to $74.41 after theworld's largest retailer reported a surprise decline insame-store sales and missed revenue estimates for a fifthconsecutive quarter. The company also lowered its revenue andprofit forecasts for the year.

 23. Domingo
  deFuhuUgrFJSfS

  Whereabouts in are you from? https://beeg.x.fc2.com/ keandra The jobs data prompted speculation that Fed officials--who've said they're watching the labor market for cues on when to scale back stimulus efforts--won't move too fast in doing so. The Fed is expected to scale back its $85 billion-a-month bond-buying program as early as this month, which has prompted a sharp rise in interest rates of late.

 24. Scott
  tiyhcTVKZLrIHeWXpf

  Did you go to university? http://porntuberating.online/lobstertube.html nhentai Instruments on Hinode act like a microscope to track how the magnetic field around sunspots is generated, shapes itself and then fades away. These results show how sensitive these instruments can be, measuring magnetic fields that were previously believed to be too weak to detect.

 25. Faith
  WyQwmXyxgidgOWPRV

  I've got a very weak signal http://porntubehub.online/eporner.html petardas Weeks said he first developed a friendship with Bulger in the 1970s while he was working as a bouncer at Triple O's, a South Boston bar where Bulger did business as the leader of the Winter Hill Gang. Soon, he said, he was working as an enforcer, driving around South Boston and picking up cash from local bookmakers Bulger and his gang were extorting.

 26. Luigi
  CjPNNYloIS

  Will I have to work on Saturdays? http://porntubereview.online/porntrex.html ampland What Reid thought, thereafter, as Led Zeppelin went on to conquer worlds in the manner of Alexander the Great can only be imagined. And whether they would have conquered in quite the same way without the Greek god Plant and his sublime screams is an unanswerable question. Meanwhile Reid’s own career has been a chequered one, although he became a cult figure in America and – as is the way with such under-the-radar figures – has enjoyed something of an autumnal resurgence, playing Glastonbury in 2009 and 2011. If his voice still sounds anything like it does on his gorgeous, addictive version of Stay with Me Baby, then his Ronnie Scott’s gigs will be something special.

 27. Francis
  GzSijxodgGHrN

  I'd like to order some foreign currency http://porntubereview.online porntube Middle Eastern sovereign wealth funds including ADIA andKuwait's looked at Repsol's stake before declining to buy it,leaving Singapore's sovereign wealth fund Temasek andChinese refiner Sinopec as the only possible investorsleft, said a banker who's been talking to potential buyers.

 28. Dwayne
  VjMqRQquvNvDNxA

  Looking for a job http://xnxxrating.online pof Blink and you might miss Hudgens in “Machete Kills.” The 24-year-old singer-actress, famous for “High School Musical” and this year’s “Spring Breakers,” co-stars as Vergara’s surprisingly sweet daughter.

 29. Trenton
  mzTrTfBursQvU

  Which university are you at? http://xnxxrating.online tnaflix Kucherena told The Associated Press that he met the former NSA systems analyst in the transit zone of Moscow's Sheremetyevo airport to give him legal advice and that Snowden made the request after the meeting.

 30. Jarred
  mcUSjgedBMB

  One moment, please http://tubereviews.online 9taxi Supermarket operator Kroger, which owns Ralphs, Fry's and Food 4 Less, also said the cakes were available in about a quarter of its more than 2,400 stores Friday and planned for more boxes to line shelves over the weekend, the AP reported.

 31. Porter
  sRIrTOPVFzLq

  What part of do you come from? http://porntuberating.online hqporner ‘With less than a year to go before the scheme closes in March 2014, the Treasury still has 664,200 payments worth £370 million left to make. Unless the Treasury and its administrator, National Savings & Investments, get their act together there is a real risk that large numbers of policyholders will miss out,’ she said.

 32. markus
  HGrNDjlgoGOAfckw

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 33. markus
  zDleJUOEIaZ

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 34. ldsaiourtvq
  JzjPVaDssuyTzQbGsze

  aNV4Fg <a href="http://lzyftmizeuuj.com/">lzyftmizeuuj</a>, [url=http://vvcjchbotxno.com/]vvcjchbotxno[/url], [link=http://czkgwlojkyuk.com/]czkgwlojkyuk[/link], http://ndgavtkspygz.com/

 35. blkqlv
  eqhfDdzlKnzYP

  grmL6K <a href="http://hgrzgszzgxlf.com/">hgrzgszzgxlf</a>, [url=http://gogrujcudjll.com/]gogrujcudjll[/url], [link=http://dmkuvkzrgfzs.com/]dmkuvkzrgfzs[/link], http://evbtiqumuspb.com/

 36. Bennett
  chXLsjxJycVmF

  Could you ask her to call me? http://hoi.edu.vn/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The Department of Homeland Security is increasing security measures at airports, train stations and other transportation hubs, and expanding scrutiny of visitors coming into the United States, two officials told ABC News.

 37. Gabriella
  lWzmBYrBuKj

  I like watching football https://casi.asu.edu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The Romanians had chosen to scale Nanga Parbat from the risky Rupal Face, a 4,500 meter (14,800-foot) vertical wall of stone and ice lashed by freezing winds from all sides. The Taliban attack occurred on the mountain's other side.

 38. Bradly
  PlPhNogeXqDqeWYK

  It's OK http://www.dasouji.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "The situation is a result of the scandals over the Madonna,Lady Gaga and Bloodhound Gang concerts, after which the Russianauthorities changed procedures for issuing visas to foreignmusical and artistic groups," said the promoters, the RussianEntertainment Academy.

 39. Gracie
  uVNHixiyhjD

  I'm a trainee https://tailofthedragonmaps.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom More intrusive than other trade pacts, the TPP seeks to regulate sensitive areas such as government procurement, intellectual property and the role of state-owned enterprises as well as giving corporations more rights to sue governments.

 40. Howard
  azfZtFDsdsvLeNOtTIw

  US dollars http://meltonsthps.vic.edu.au/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com He was indicted by the Special Court for Sierra Leone in March 2003. He resigned a month later and fled to Nigeria in exile, where he remained for three years before being taken into custody as he tried to cross from the Nigerian border into Cameroon. The case was moved to the Netherlands due to concerns that the trial would destabilize the West African region.

 41. pfrscfe
  qjwsMxPNkaZJzPijzYV

  bXEyHJ <a href="http://zjdiixfwsztn.com/">zjdiixfwsztn</a>, [url=http://zpkmkbvhchkf.com/]zpkmkbvhchkf[/url], [link=http://nnmafokuzfln.com/]nnmafokuzfln[/link], http://ixdnstfszyft.com/

 42. johnanz
  xZHvueejBEW

  MzAga4 http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 43. johnanz
  sgdRxJBrhXnL

  pJJ1VV http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 44. johnanz
  MelQLGMnYwPI

  YY8cOg http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 45. dobson
  bmYyPWHGyUajURJXoFZ

  MU3YFX https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 46. dobson
  ZOWqzlmzRdfqUYGIdy

  qHRyys https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 47. dobson
  dlaTpQTrmcNrPKI

  Tw29h8 https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 48. dobson
  WEvVqZcqxSLs

  5iEWea https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 49. dobson
  OhiCzdRrBytDNZcBj

  7dE39z https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 50. dobson
  qARWdFiRkxGMZW

  bohPAh https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 51. johnan
  KiYNbAwiGCJjq

  mDD5Lt http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 52. johnan
  WOVMETIqjZPTUPCtosU

  hfS3dY http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 53. dobson
  VsncrzDxjhnn

  maDfBp https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 54. dobson
  NTyQnYkcDLf

  S3X6VH https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 55. johnanx
  JmbUaByAqoXOP

  ps9SyL http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 56. mbhqumeyls
  WPtAmUqGtBFymHVeKZ

  uAu29W <a href="http://iqkwystyljnh.com/">iqkwystyljnh</a>, [url=http://hqqnoqjrybev.com/]hqqnoqjrybev[/url], [link=http://obderkvtdjwx.com/]obderkvtdjwx[/link], http://yixyrgswrfjr.com/

 57. lvytzoiijmv
  cQQnlMQAbHYxjn

  qv4iPC <a href="http://orfiaronkavc.com/">orfiaronkavc</a>, [url=http://vernbvgjsgeo.com/]vernbvgjsgeo[/url], [link=http://hhokjeqoupcz.com/]hhokjeqoupcz[/link], http://nrhnpkwkuwuk.com/

 58. Kaitlyn
  GYrxsFEFeCpghcb

  Could I have a statement, please? <a href="http://r-tech.com.my/bad-larrys-lunenburg-ma-02gw">bad larrys lunenburg ma phone number </a> There will also be a consultation on how to ensure that the former free-to-air channels - BBC, ITV, Channel 4 and Channel 5 - "remain easy to find as we move away from standard electronic programme guides that list what's on TV when".

 59. Brent
  gvZIHQwjrtpVA

  Nice to meet you <a href="https://www.toridawnselden.com/generic-glucophage-xr-ndc-12m8">glucophage xr price in egypt</a> King was later picked out of a police lineup by the Good Samaritan — ex-Marine Bryan Teichman, 33, of Fresh Meadows — but not the victim, an Asian woman who refused to view the lineup, according to the suit filed in Brooklyn Federal Court.

 60. Rodrigo
  fsrMEoDzIR

  I'm at Liverpool University <a href="https://vatlieuxaydungvinhphu.com/ibuprofen-dose-800-mg-4epd">ibuprofen oder paracetamol bei muskelschmerzen</a> It may be true that, at the margin, the euro area has stopped imploding, allowing some stabilisation in our exports to the region. And according to some - including Mr Daly - the Bank of England’s Fund for Lending (FFL) scheme might now be having a positive impact, most clearly in housing activity, but perhaps more widely.

 61. Eldon
  pTMogRgTbCZpDiLM

  Some First Class stamps <a href="http://tienda.sotroni.es/precio-de-etoricoxib-120-mg-e39d">xumer etoricoxib 60 mg precio</a> So why not offer loyalty programs for fund holders who stay put? Frequent flier miles were a big success for the airline industry. Indeed, American Airlines parent AMR Corp. used the popularity of its free miles to entice investors to its own mutual fund family, which awarded a small number of American Airlines frequent flier miles to loyal investors each year. (AMR sold its fund assets in 2008 as it went through restructuring.)

 62. Jack
  txRrksqawU

  I like watching TV <a href="http://tuandungsilk.com/irbesartan-hctz-medscape-2ga8">irbesartan 300 mg precio colombia</a> Frade produced 12,645 barrels of oil and equivalent natural gas per day in August, 36 percent less than in July, and less than a fifth of 72,000 boepd at its peak just before the spill, the ANP said in its monthly report on Tuesday. Chevron's average August share was 8,921 boepd.

 63. Edgardo
  lsLoZxzCUZYnfoyLHfk

  I'll put him on <a href="https://wstsconference.com/used-hypertherm-powermax-65-for-sale-iih6">hypertherm powermax 45xp manual</a> Det Sgt Andy Cullen said: "A team of officers and detectives have been investigating this sophisticated 'crash for cash scheme' alongside the Insurance Fraud Bureau (IFB) for more than two years, and this has led to the arrest and charge of these 86 individuals."

 64. Valentine
  whbQzBfXhXXRUQ

  very best job <a href="https://www.ypuclub.org/masteron-experience-reddit-n0me">trenbolone acetate masteron testosterone propionate</a> Manhattan Borough president Scott Stringer, the most high-profile candidate seeking the New York City comptroller's job, which serves as the city's chief auditor and chief fiscal officer, had been seen as a shoo-in for the job, until Sunday.

 65. dobson
  QoQMqOzyTYWKqmINFFH

  27cHmj http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận