Chuyện về ông Trương Đình Tuyển

MỘT NGƯỜI ĐÁNG KÍNH…
Theo face Trần Trung Hiếu.

Trong tang lễ Nhà thơ - Nhạc sĩ Nguyễn Trọng Tạo tại Nhà tang lễ số 5 - Trần Thánh Tông - HN, có một người đàn ông lớn tuổi ăn mặc giản dị, dáng cao gầy khắc khổ. Ông đi một mình, không vòng hoa, không được loa xướng danh. 
Ông đến với Nhạc sỹ - Nhà thơ Nguyễn Trọng Tạo, tiễn biệt như người bạn đến với người bạn, chứ không phải kiểu như ông nguyên lãnh đạo cấp cao đến viếng người quen.
Quá nhiều người biết ông, kính trọng ông, một người đáng kính biết sống bình thường giữa đời thường. Để nổi tiếng (tốt) rất khó. Người nổi tiếng làm người bình thường còn khó hơn nhiều.
Ông là Trương Đình Tuyển, nguyên Bộ trưởng Bộ Thương mại , nguyên Bí thư Tỉnh ủy Nghệ An. Nổi tiếng là một "Ông quan" liêm khiết.
Ông Trương Đình Tuyển từng là "Tư lệnh" một ngành của Việt Nam trong 14 phiên trường kỳ đàm phán gia nhập WTO kéo dài 11 năm, trực tiếp là 8 năm 2 tháng và 26 ngày ròng rã. Công lao và tâm huyết đó của ông nhất định sẽ được lịch sử ghi nhận.
Ông Tuyển là người không thích quan cách. Hồi ông làm Bí thư Tỉnh ủy Nghệ An, đến phòng Bí thư của ông, thấy góc phòng có bếp ga, xoong nồi, chén bát, có người ngạc nhiên hỏi: "Thế không có ai phục vụ cho ông à?". Ông cười: "Làm sao phải có thêm một người phục vụ! Mình ăn được thì nấu được chứ". Ông tự đạp xe đạp đi chợ Vinh mua thực phẩm về nấu lấy ăn. Nấu một bữa, ăn cả ngày. 
Ngày nghỉ cuối tuần, không họp hành gì, ông nhảy tàu hỏa ra Hà Nội với vợ con. Anh em cán bộ Tỉnh ủy Nghệ An kể: văn phòng Tỉnh uỷ trang bị cho ông cái tủ lạnh, nhưng ông không nhận. Ông chỉ đề nghị mua cái bình gas, hết bao nhiêu tiền ông trả. Trong lúc bí thư, chủ tịch nhiều tỉnh, huyện, giám đốc các sở đi xem bóng đá phải là xe con, dù nhà chỉ cách sân vận động một cây số, thì Bí thư Tỉnh uỷ Trương Đình Tuyển vẫn đạp xe đạp ra sân vận động mua vé xem bóng đá.
Ông Tuyển là người thẳng thắn và liêm khiết. Khi ông làm Bí thư Nghệ An, lãnh đạo tỉnh bàn nhau định phân phối một mảnh đất và xây nhà cho ông. Ông liền từ chối với lý do: "Tôi đã có nhà ở Hà Nội rồi". Dịp Đại hội Đảng bộ các huyện, văn phòng Tỉnh uỷ bố trí xe con cho Bí thư, các Phó bí thư, các Trưởng ban, còn anh em chuyên viên thì đi chung xe 16 chỗ ngồi. Đó là "tập tục" xưa nay, nên họ không cần hỏi ý kiến Bí thư mới. Đến giờ xuất phát, thấy xe con, xe ca đỗ san sát trong sân, ông Tuyển ngạc nhiên hỏi: "Xe đi đâu mà nhiều thế này?". Một ông văn phòng thưa: "Thưa anh, xe đi Đại hội huyện…". Ông đỏ mặt phán: "Các xe con về. Còn tất cả lên xe ca. Tiền đâu mà xe cộ rầm rầm thế?". 
Lần khác, ông nhận được giấy mời dự Đại hội Đảng bộ huyện nọ. Đúng giờ ông nhờ một anh cán bộ chở xe máy xuống huyện. Các cán bộ Huyện ủy vì không biết mặt Bí thư mới, nên cứ ra cổng để đón đoàn xe của Tỉnh ủy về. Chờ mãi, đến khi thấy chiếc xe ca chở cán bộ tỉnh, hỏi ra mới chưng hửng: Bí thư Tỉnh uỷ mới đang ngồi đọc tài liệu trong hội trường đại hội từ lâu rồi! 
Lên dự Đại hội Đảng bộ một huyện miền núi, sau khi bầu bán xong, kết thúc hội nghị, Huyện uỷ chiêu đãi rất thịnh soạn. Cuối bữa tiệc, Bí thư Tỉnh uỷ hỏi Bí thư Huyện uỷ mới: "Ông làm sao có nhiều tiền mà chiêu đãi nhiều người thịnh soạn thế này?". Ông Bí thư huyện tái mặt: "Dạ thưa anh, bốn - năm năm mới có một lần". Ông Tuyển nghiêm sắc mặt: "Tiền là tiền thuế của dân, miền núi lại nghèo, dân đang đói, ông không xót sao?” Còn đi dự đại hội xã , thì họp xong là ông về rất nhanh, vì ngại xã phải mời cơm. Rủ anh em cùng đi về dọc đường ăn quán. Khi ăn quán ông thường giành "quyền" trả tiền vì "Lương tôi cao hơn các cậu". 
Bà con tiểu thương bán thực phẩm chợ Vinh do xem tivi nên biết mặt ông Tuyển. Khi mua rau, cá, ông hỏi bà con "Có bán đắt không đấy?". Bà con trả lời ngay: "Làm Bí thư Tỉnh uỷ mà tự đi chợ nấu ăn, là bà con biết rồi. Bà con thương lắm, tin lắm, không bán đắt mô!". Ông Tuyển về làm Bí thư Nghệ An chưa trọn nhiệm kỳ, mà có huyện miền núi như Tân Kỳ ông đến thị sát tới 3 lần. Ông đi cơ sở không bao giờ báo trước. Không bao giờ để huyện hay nông trường, nhà máy lo chỗ ngủ, đãi đằng cơm nước, mà tất cả đều do Văn phòng Tỉnh uỷ chuẩn bị theo sự chỉ đạo của ông.
Người dân Nghệ An còn kể nhiều giai thoại nữa, như chuyện ông Tuyển cứ sau mỗi cái Tết lại nộp vào ngân quỹ của tỉnh hàng tỷ đồng. Đó là tiền mà các quan chức Nghệ An mang ra Hà Nội "chúc Tết" gia đình Bí thư khi ông không ở nhà. Ông bắt vợ nhận và cho vào một cái hòm, như "hòm công đức"... 
Một lần Đoàn công tác bộ Thương mại từ Huế ra Quảng Trị. Sở Thương mại tỉnh cho hai chiếc xe đến chở đoàn. Một chiếc xe con 4 chỗ và một chiếc xe 22 chỗ ngồi. Bộ trưởng Trương Đình Tuyển ra khỏi khách sạn, lên thẳng chiếc xe ca ngồi vào vị trí thứ hai sau lưng lái xe. Lãnh đạo tỉnh thiết tha đề nghị Bộ trưởng xuống đi xe con. Ông cười bảo: "Các ông vẽ chuyện. Đây ra Đông Hà xe này chở đoàn còn rộng, đi thêm xe con làm gì cho tốn!". Từ Quảng Trị ra Quảng Bình cũng vậy. Lần này thì Bộ trưởng nổi nóng đuổi anh lái xe con: "Em đưa xe về ngay!".
NGƯỜI YÊU VĂN CHƯƠNG, HAM HỌC
"Chất quan" Trương Đình Tuyển là chất ham học, ham đọc. Một lần, ông Tuyển đi máy bay vào công tác ở Huế. Khi xuống máy bay, ông một tay xách cặp, một tay ôm vào ngực một tập dày tài liệu, báo. Hình như trên máy bay ông mải đọc tài liệu, đọc báo, nên khi máy bay dừng, ông không kịp sắp xếp vào cặp. Thấy đoàn Ủy ban tỉnh Thừa Thiên – Huế ra sân bay đón, ông quên mất là mình đang ôm chồng tài liệu, liền giơ tay chào, thế là tài liệu bay tung tóe khắp nơi. Ông có thói quen tranh thủ đọc mọi lúc, mọi nơi, và đọc chăm chú từng phút một. 
Khi ngồi chủ trì cuộc họp, ông ít khi mặc comple, thắt cà vạt, kể cả khi đón Thủ tướng hay Phó Thủ tướng về làm việc với hội nghị của Bộ. Hình như ông không thích loại y phục lễ lạt gò bó này. Ngồi họp, tay ông chống má, mắt lim dim như đang ngủ. Mặt ông trông hốc hác, phong trần. Nhưng khi có đại biểu nào nói ý gì đó "có vấn đề", ông liền bật dậy, mở cuốn sổ trước mặt ghi chép, rồi lại ngồi lim dim lắng nghe.
Ở một cuộc họp nọ tại Quảng Trị, khi thấy giám đốc một doanh nghiệp đọc bản báo cáo viết sẵn, ông bỗng rời vị trí đến vỗ vai, ngắt lời: - Anh là giám đốc hay cán bộ công ty? Giám đốc mặt tái mét, run như cầy sấy: - Dạ, báo cáo Bộ trưởng, em là giám đốc ạ! - Giám đốc sao không nhớ việc công ty mà phải đọc báo cáo viết sẵn. Đưa bản này cho nhà báo. Tôi hỏi gì anh trả lời nấy, được không? Anh xem, tôi là Bộ trưởng, công việc cả ngành mà họp với các anh, tôi có đọc bài viết sẵn bao giờ đâu!
Còn có cả một Bộ trưởng Trương Đình Tuyển rất yêu văn chương và quý mến các nhà văn, nhà thơ. Ông hay đàm đạo văn chương với các nhà thơ Nguyễn Trọng Tạo, Hoàng Trần Cương… Khi ông mới lên làm Bộ trưởng, cái tên Phùng Quán khi đó vẫn gây "sợ sệt" đối với nhiều người. Thế mà ông dám mời nhà văn Phùng Quán đến cơ quan Bộ Thương mại đọc thơ. Vào Huế, dù họp hành cấp tập, tối đến ông vẫn rủ mấy anh chị nhà thơ Huế đến chỗ ông để gặp gỡ và đọc thơ cho vui. 
Trong những cuộc như thế, ông chăm chú nghe thơ anh chị em và say sưa đọc những bài thơ mới của mình cho đến tận khuya. Thơ ông rất tâm trạng và rất mới. Trong chuyến đi thăm lăng mộ Taj Mahal, Di sản thế giới ở Ấn Độ, ông có bài thơ "Viết ở lâu đài Batmahal": “Bátmahan sừng sững giữa trời / Pho sử đá ghi cảnh đời nghịch lý / Vua khóc vợ xây đền đài kỳ vỹ / Tôi khóc người thợ đá / Đá ơi!”
Sang Nga, đi trên bờ sông Nêva, gặp cô gái Hồi choàng khăn che mặt, ông viết: "Mắt mồ côi anh gặp mắt em rồi". Có lần một số Tết báo “Thương mại” có in một bài thơ ông viết tặng vợ, nhưng ký một bút danh khác. Bài thơ ghi công vợ bao năm chăm lo việc họ, việc nhà, "Còn anh năm tháng hành nghề phiêu diêu". Khi được hỏi: "Sao ông làm Bộ trưởng lại gọi là "hành nghề phiêu diêu?", ông cười, đáp: "Luật pháp, chính sách của mình chưa chặt, còn nhiều kẽ hở để bọn xấu lợi dụng, nên làm Bộ trưởng bây giờ, "chết" lúc nào không biết. Không phiêu diêu là gì nữa!".
Ông Tuyển có cả một tập thơ tình. Toàn những bài không có đầu đề. Đó là những bài thơ "khóc" một cuộc tình thời trai trẻ. Ông có câu thơ họa rất đúng chân dung của mình: “Tôi khảo cổ chính tôi và thấy / Một xấp dày ngu ngơ…” Có người hỏi ông: "Sao ông không xuất bản thơ mình?” Ông cười nheo mắt: “Mình in thơ bây giờ, thiên hạ sẽ bảo: Bộ trưởng lấy "tiền chùa" in thơ à! In thơ thì vội gì. Nàng thơ bỏ mình mới sợ...”
Những thông tin này không còn xa lạ với người Nghệ và báo chí.
Những câu chuyện rất bình thường, bình dị về bác TRƯƠNG ĐÌNH TUYỂN còn rất nhiều. Sẽ hơi ngoa khi nói về ông với nhiều câu chuyện như những giai thoại, trở thành huyền thoại đến khó tin với một quan chức như ông trong bối cảnh chốn quan trường ngày nay.
Nhân dân cần lắm nhiều quan chức vì dân, thanh liêm như vậy!

(Sưu tầm)

Bình luận

 1. pqyxupyanuq
  cLBEUZtkQJKtceIl

  Qz1IjH <a href="http://qsidrmiqrzft.com/">qsidrmiqrzft</a>, [url=http://gqvrdsvxvhsq.com/]gqvrdsvxvhsq[/url], [link=http://xkyufnffxgqp.com/]xkyufnffxgqp[/link], http://cnfxrawdcoyk.com/

 2. Mauricio
  lVQFDMMiiIDbT

  I came here to study http://xnxxlist.online porn300 And even during his media conference call Tuesday there were times Dunlap seemed surprised at the money given a player with two NFL starts. But he knows why. Because of those flashes that he wants to become steady bolts of lightning.

 3. Layla
  WboEiSdsizKxw

  I sing in a choir http://porntuberating.online porn300 “4G is amazing and will revolutionise the way we use our mobile phones so of course we want to make it accessible and easy for all our customers to try it and enjoy it," said Simon Groves, chief marketing officer of Tesco Mobile and Tesco Telecoms.

 4. Darin
  jEXVJEDMHLFupQJ

  Insert your card http://porntubehub.online 4tube Hassan's family first escaped Damascus and headed to his hometown in Syria's Kurdish-populated northeast, only to find it under siege by al-Nusra Front fighters. They then traveled to another town which was hardly better.

 5. Paris
  FlSaehnUaGJN

  Which team do you support? http://tubearchive.online apetube Braugher isn’t best known for comic roles, though he had some lighter moments a couple of years back in “Men of a Certain Age.” So he says “Brooklyn Nine-Nine” offers a nice change of pace.

 6. Wendell
  XQkaYnBezyDxP

  Yes, I love it! http://xvideosrating.online pornmd Preheat the oven to 180C/350F/gas 4. First make the pastry. You can do this by hand or in a processor. Sift the flour and icing sugar together and add a pinch of salt. Rub the butter into the flour until the mixture resembles breadcrumbs. Add the egg yolk and mix until the mixture just comes together. If the pastry seems dry, add a splash of water. Form into a round, cover with cling film and place in the freezer for one hour.

 7. markus
  UGIZnjRLTXewwIBJJy

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap3.html

 8. napgltg
  JJQAXTwSXm

  mp0LyP <a href="http://ieqvzsgjnsjn.com/">ieqvzsgjnsjn</a>, [url=http://mrcqbmczvgix.com/]mrcqbmczvgix[/url], [link=http://oravbzehyeoh.com/]oravbzehyeoh[/link], http://vwnkhrjsxepf.com/

 9. johnanz
  eTSizAyUaRXQ

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 10. Allan
  KZQNRyZgGuBrBbB

  Not in at the moment http://tuberating.online/femjoy.html eporner “We will continue to dialogue with all our partners including the government of Uganda on increased funding for HIV treatment,” he said. He said TASO has running contracts with their development partners which allow them to have enough treatment for the clients under their care.  Currently TASO cares for 100,000 persons living with HIV on annual basis.

 11. Ruben
  ornehxuyHAzHIl

  I'd like to change some money http://tubearchive.online/petardas.html vporn Wal-Mart shares fell 2.3 percent to $74.63 afterthe discount retailer posted disappointing same-store sales andmissed revenue estimates for a fifth consecutive quarter. Thecompany also lowered its revenue and profit forecasts for theyear.

 12. Fermin
  vfhHlpVujnAOYHFXqeW

  I'm sorry, he's http://tubereviews.online/livejasmin.html fatmomtube When the coalition came to power, Mr Osborne said he planned to stop the deficit rising by 2015. However, the scale of the economic crisis and the lack of growth that he had anticipated meant that welfare payments did not fall as quickly as anticipated and tax receipts did not go up as quickly as was hoped. This meant he had to push back the time it would take to get the deficit falling to 2017-18.

 13. Giuseppe
  CqMakGVnGDl

  What line of work are you in? http://porntuberating.online/rockettube.html madthumbs Customers could buy a gram of cocaine for 0.8956 bitcoin, or about $127 at an exchange rate of $142 per bitcoin. That exchange rate fell to as low as $110 per bitcoin on Tuesday, after the Silk Road bust was announced.

 14. Devon
  cWvWBpvQilqiavVD

  How much is a First Class stamp? http://xvideosrating.online/porn300.html xhamster Born in 1931 in South London, Bruce had an unsettled childhood that was further disrupted by wartime evacuation. He left school at 14 and, having failed his eyesight test to join the Royal Navy, decided that he wanted to be a foreign correspondent. He even found the confidence to apply in person to Northcliffe House, home of the Daily Mail and Evening News. He ended up as a messenger boy and then in the accounts department.

 15. johnansog
  tzNiyfAneRDEMMfFR

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 16. Ronald
  zIrqyrBWgOexKEat

  Very Good Site https://beeg.x.fc2.com/livejasmin.html rulertube Stress testing banks has become a key tool for regulators to monitor the health of the financial system after the 2007-2009 meltdown. The tests aim to determine whether the biggest banks are maintaining adequate capital levels by examining how they would weather a hypothetical market shock.

 17. Darron
  zhhyHXxNukVF

  Sorry, I'm busy at the moment https://beeg.x.fc2.com/pornhd.html pornmd Since the summer vacations started, every morning as I go to the office I see lots of children on the way to their summer camps, travelling either on foot or by bus. Based on my previous visits to these different camps, the stark contrast between the various activities on offer occurred to me as an interesting subject for a story.

 18. Wesley
  BrAfTNicmUVNC

  I work with computers https://beeg.x.fc2.com/eporner.html porn300 A policy forcing residents in Chicago's public housing developments to submit to annual drug tests violates privacy and other constitutional rights, according to a class-action lawsuit filed Thursday that seeks a court order halting the practice, which critics say is rare nationally.

 19. Randy
  rSAIqLxpLneLSVvqY

  I'd like to send this to https://beeg.x.fc2.com/imagefap.html fatmomtube Steve Westnedge plays his saxophone for a Leopard Seal known as “Casey” as part of a study on the animal’s reactions to different sounds at Sydney’s Taronga Zoo. The seal occasionally responds with his own sounds, depending on the time of year, which are normally used when wanting to attract mates or establish territories. REUTERS/David Gray

 20. Thaddeus
  CVWqbWJLOqjAgkQf

  Who do you work for? https://beeg.x.fc2.com/pof.html vporn 'I feel refreshed,” beams Dr Liam Fox, as he sips a Diet Coke on the House of Commons terrace. The former defence secretary is not referring to a summer break divided between Spain and his Scottish homeland, but of an absence of nearly two years from frontbench politics, during which he has immersed himself in the perils and opportunities facing Britain in the 21st century.

 21. Lazaro
  DCrBWSbTkcSIAbjPl

  How do you do? https://beeg.x.fc2.com/zorras.html efukt "This is just a beginning," she said. "Our aim must be to shatter impunity, so that rape can no longer be used as a weapon of war anywhere in the world as it was in Bosnia, and as it is today from Congo to Syria."

 22. Sheldon
  QVJoJHVVjk

  A financial advisor https://beeg.x.fc2.com/9taxi.html fatmomtube The pace of technological and social change we have experienced over the past 13 years has been extraordinary. It's had an impact on every aspect of children and young people's personal, social and sexual development. We are all having to change our approaches and work differently in order to make sure we keep up. That is why we need good guidance that must reflect social and technological change, as well as all we have learned about good teaching and learning over the last decade.

 23. Marcos
  ZWqGGMpiyHZwqEJ

  Where are you from? https://beeg.x.fc2.com/egotastic.html pornmd At that time, zoologist Tsunemi Kubodera said of his discovery, “It was shining and so beautiful. I was so thrilled when I saw it first hand, but I was confident we would because we rigorously researched the areas we might find it, based on past data.”

 24. Emanuel
  duscHkUjTbmCzohovDI

  Excellent work, Nice Design https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html youporn Centers for Disease Control and Prevention combination image shows pictures showing clinical features of pigs infected with Porcine Epidemic Diarrhea virus or PEDv from pig farms in the People's Republic of China in 2011. PEDv, which first cropped up in Europe in the 1970s and remains uncontrolled in China and other parts of Asia nearly four decades after it first appeared. A) Litter of pigs infected with this virus, showing watery diarrhea and emaciated bodies. B) A representative emaciated piglet with yellow, water-like feces. C) Yellow and white vomitus from a representative sucking piglet. D) Thin-walled intestinal structure with light yellow water-like content. E) Congestion in the small intestinal wall and intestinal villi; desquamated epithelial cells from the intestinal villus (original magnification �100). F) Congestion in the lamina propria of intestinal mucosa, and degeneration, necrosis, and desquamation of epithelial cells of the intestinal villi (original magnification �400).

 25. Logan
  hMwWiPYIhjK

  A pension scheme https://beeg.x.fc2.com/thumbzilla.html efukt First, Boskin is correct in noting that current budget deficits and rates of debt accumulation cannot be maintained indefinitely, and that stabilizing and ultimately reducing the debt-to-GDP ratio is important if all sorts of economic horrors are to be avoided. This is a point of agreement between the two candidates–not a basis for choosing between them.

 26. Jarrett
  RSFZDWyctjFjYkJ

  How many would you like? https://beeg.x.fc2.com/ damplips "HTC's innovation, authenticity, and boldness have made us the change-makers in the mobile industry and led us to launch what influencers regard as the best phone in the world, the HTC One," HTC Chief Marketing Officer Ben Ho said in a statement. "Our original and playful Change platform is different to anything else out there and aligns our brand with the same qualities our phones are already known for."

 27. Efrain
  obfdhhjymrzwMmQoNV

  No, I'm not particularly sporty http://porntubereview.online/cam4.html porn300 A federal judge in Oakland has ruled that Cold War military veterans who say they were harmed by government-backed chemical and biological experiments are not entitled to medical treatment outside the Department of Veterans Affair medical system.

 28. Geraldo
  XRvRKwxuZHhXwDViy

  I quite like cooking http://tubereviews.online/wifelovers.html keezmovies The study's authors concluded: "Studies have shown that chronic jet lag and rotating shift work can increase an individual's risk of developing hypertension, obesity, and other metabolic disorders.

 29. Pedro
  UxYURFfqrEyOhdN

  Thanks for calling http://xvideosrating.online/youporn.html efukt "It's word-of-mouth," said Dan Fellman, Warner Bros. president of domestic distribution, explaining the film's remarkable performance, which included a drop of only 21 percent in receipts from the opening weekend which he said was a record for a wide-release film.

 30. Kaitlyn
  oGUJuTcWWHvAsJH

  Will I get travelling expenses? http://tubereviews.online/tnaflix.html porntrex Sheikh Khalifa, speaking during an official visit to Muharraq Province, said Bahrain was being targeted in order to destabilize the Gulf, a possible reference to Iran, which Manama has accused of instigating the protests. Tehran has denied the accusations.

 31. Arlen
  WLAJxQyyiycMvNH

  I enjoy travelling http://tubeadvisor.online/porntube.html livejasmin "We had some very important comments from Mr Dudley which reinforced the view that while the Fed will still look to taper, clearly the level of confidence in the economy is maybe not as strong as we previously thought," Mr Morriss said.

 32. Malcolm
  DjLsTupwbWN

  Can you hear me OK? http://xnxxrating.online apetube Chris Kelly, member of the iconic 1990's rap duo Kris Kross, is dead at 34. The musician died at an Atlanta hospital following an apparent drug overdose at his home, authorities said, though no official cause of death has been determined. Police were called to his home on May 1, 2013 and he was transported to Atlanta Medical Center where he was pronounced dead. Kelly is most famous for his 1992 song "Jump," a hit off the debut Kris Kross album "Totally Krossed Out."

 33. Ellis
  JbDHHwjCcYvSUWsi

  Hold the line, please http://xnxxlist.online sextube If we want true change we need a GOP President. Democrats seem to be fine with us bombing civillians in other countries over and over and over with no oversight as long as their is a DNC in the office. Not to mention we don’t need privacy and it is ok to spy on everyone on the planet. Again as long as a Democrat is the President. If we had McCain or Romney in there, maybe we could see the calls to end this become popular again. The GOP is a lost cause, they don’t seem to mind a never ending war on terrorism where they get to state who is a terrorist and then just bomb them without arrest, trial, or anything.

 34. Eddie
  bjEmPLOdxCPqES

  I've got a very weak signal http://porntubereview.online thumbzilla Finally one incompetent out of the Obamanation. I truly hope Congress considers, very carefully the next appointee. Perhaps someone with experience and who is not chosen for PR reasons....or to soothe the masses. Knowing Obama he will be looking for a Hispanic female with ties to Mexico.

 35. Darwin
  vNfLdCGltjch

  I hate shopping http://tubereviews.online egotastic "We have yet to establish if this particular pill is to blame for the death of this young woman, but the fact that she and her friends took pills described as green and with a Rolex stamp on it causes us real concern."

 36. Cristopher
  PRAGYTNCErmRF

  Yes, I play the guitar http://tuberating.online cam4 Ullman, who was the CEO from 2004 to 2011, was brought backin April to stem a sales hemorrhage blamed on Ron Johnson, whowas picked by Ackman in 2011 to remake the 111-year-old retaileras a trendier department store.

 37. markus
  pzpoWqoyxpXYFkXL

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 38. markus
  oiWDNGJinwQktpFEIpA

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 39. okzmeqxjivf
  QSsUadOYtIFnMHnupc

  D4iLkp <a href="http://kwxnfyatrjhh.com/">kwxnfyatrjhh</a>, [url=http://dwqqygdtixfc.com/]dwqqygdtixfc[/url], [link=http://pbmphizvhbny.com/]pbmphizvhbny[/link], http://wcqbztwxgbch.com/

 40. twustjxfqi
  ZhNyJTCkeUa

  ar01Ta <a href="http://bebsnmbwknrl.com/">bebsnmbwknrl</a>, [url=http://iaxjwlpixqdv.com/]iaxjwlpixqdv[/url], [link=http://hbrbczbnmjrc.com/]hbrbczbnmjrc[/link], http://nhunzebugejw.com/

 41. Joaquin
  QhgmgYLoCcNebvtualP

  How do you spell that? https://cakeshop.biz/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com After quickly learning your voice, all you have to do is say “OK Google Now” followed by an action, and even if your phone has the display off or if you are not directly in front of it, the Moto X will wake up and respond to what you say. It’s incredibly useful in situations where you can’t access or look at your phone, like driving for instance. Just say “OK Google Now navigate to 1 Broadway Avenue,” and off you go.

 42. Adam
  SpkItLHWwhPTh

  very best job http://nabne.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Furious at having to endure a fresh "catechism" from his boss of five years who once dismissed him as a "collaborator", Mr Fillon unleashed a full-blown assault against the ex-president on Thursday night.

 43. Harrison
  OOcYJxFTricgYCpH

  Looking for a job https://4kdownload.ir/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com In 2011, La Nina, an abnormal cooling of waters in theequatorial Pacific that wreaks havoc on weather in Asia and theAmericas, was blamed for crippling droughts in Texas and severedry spells in South America that decimated crops.

 44. Franklyn
  vRBqXZbxhGaVAI

  I can't hear you very well https://omidi.ir/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Like its peers, Sanofi has been regrouping researchoperations around the world and shifting resources away fromEurope, where austerity-driven price cuts and delays in theroll-out of new drugs have reduced rewards for innovation.

 45. Darron
  XBFtViPswyl

  Have you got any experience? http://ibrafertilidad.com.ec/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The eight states had opted out of a prior settlement agreedto by 37 other states last year over Avandia, which has beenlinked to heart problems. It was pulled from the market inEurope in 2010 and its use has been heavily restricted in theUnited States.

 46. fhunpbmev
  wgZjyiTTOGMiRdmaQ

  nyxoyQ <a href="http://opxiizzwsfwf.com/">opxiizzwsfwf</a>, [url=http://zzlfsockaaor.com/]zzlfsockaaor[/url], [link=http://jgctujmijgly.com/]jgctujmijgly[/link], http://jyiwxekxpdsh.com/

 47. johnanz
  CQttYeISQPUmuKxC

  V9skAj http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 48. johnanz
  CedgCzNVnbx

  z363nk http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 49. dobson
  JyQAUaLQsaZHG

  GSm6US https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 50. dobson
  uLdtcYGoMOLNYKdrk

  ZLln4M https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 51. dobson
  GBAVNeeIOwOBkbILcO

  78R5xz https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 52. johnan
  qcObXzskpIIjoDSFVQX

  Y5TkZz http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 53. dobson
  tUBZrMrlFufztQ

  MkkU5E https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 54. johnanx
  nCqqwwhHmMYVnWOEQDb

  YGA6E7 http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

 55. Ca Trúc
  Kính trọng bác Trương Đình Tuyển.

  Rất nể phục một hiền tài vì dân vì nước

Gửi bình luận