Bí quyết làm quan

Tôi cả đời phấn đấu mãi, cố gắng mãi, nhiệt tình và sáng tạo mãi để mong có ngày được cất nhắc làm lãnh đạo. Vậy mà chờ mãi, đợi mãi vẫn không thấy đến lượt. Có lần liếc trộm cái danh sách cất nhắc thấy rõ ràng tên mình cạnh số 1 đã khấp khởi mừng thầm, gọi bạn bè đi liên hoan nháp lia lịa. Thế rồi vẫn thấy hết người nọ được cất nhắc đến người kia được đề bạt còn mình thì vẫn...tèo. Sau đó tình cờ một dịp có cơ hội tôi được xem lại danh sách thì mới phát hiện ra rằng: hóa ra tên tôi xếp thứ..11. Nghĩa là còn khuya mới đến lượt!

Gần đây tôi gặp một đứa bạn. Nó không xinh bằng tôi, không giỏi bằng tôi, không chăm chỉ bằng tôi... thế nhưng nó cứ thăng tiến vù vù...loáng cái đã lên chức to vật vã, tiền bạc rủng rỉnh, xe hơi, nhà lầu, khẽ ho là người thăm hỏi vòng trong vòng ngoài. Tôi cũng như mọi người nhìn nó như nhìn cái nóc nhà.

Vốn thân nhau,một lần tôi bảo: "Mày đúng là đứa tốt số nên cứ có chức là có tên mày". Con bạn tôi cười to và bảo: "Chả có số xiếc gì đâu. Chẳng qua tao có bí quyết làm quan nên nó mới dễ thăng tiến, thế thôi". Nói rồi nó vạch ống tay áo lên cho tôi xem: Phía bắp tay sát nách của nó có xăm một hình quân cờ màu đỏ. Nhìn qua cũng thấy ngay đó là quân TỐT ĐỎ.

Tôi đang còn ngơ ngác thì nó giải thích:

- Ngày xưa đi học, cứ nộp bài thì giấy trắng mực đen ra đó nên mày giỏi thì được điểm cao. Tao dốt thì bị điểm xấu. Nhưng làm quan là một công năng khác. Nó hoàn toàn không giống khi ta đi học. Nó là bí quyết đến từ việc người ta có thấu hiểu được cái lẽ tự nhiên không mà thôi.

- Tôi sốt ruột : "Mày cứ nói toẹt ra đi, vòng vo tam quốc mãi"!

- Đấy, biết ngay mà, nguyên cái tính đó của mày đã khiến mày...đến đời sang tiểu lần thứ 3 cũng chưa thành quan được. Sếp chưa nói xong mày đã cãi xong rồi đúng không?

- Thì mày tính: Sếp tao trình độ chuyên môn cũng tầm tầm thôi nhưng lúc nào cũng tỏ ra ta là nhất, cái gì tôi cũng đã biết, tôi quyết cái gì cũng trúng, tôi chỉ cần búng thì cái gì cũng thành công. Vĩ cuồng như thế thì bố đứa nào nó chịu đựng nổi?

- Thế cơ quan mày có ban lãnh đạo không?

- Có, Cũng ban bệ đàng hoàng nhưng vào cuộc họp hay khi có công việc khó cần giải quyết thì hệt như đàn cừu. Thậm chí chả dám kêu be be ấy chứ!

- Thấy chưa? Nó reo lên, Vậy là đàn cừu đó toàn người thấu hiểu cái lẽ tự nhiên của bí quyết làm quan đấy nhé.

- Thật à? Mày giải thích tao nghe xem nào?

- Thế này nhé: Theo tự nhiên khi tao bắt đầu đến cơ quan công tác. Tao nói: "Thưa anh, em rất vui khi được về cơ quan mình làm việc. Mong anh và mọi người quan tâm dạy dỗ, chỉ bảo cho em. Em xin cố gắng hết sức để theo kịp mọi người ạ". Sếp cười rất nhân hậu và vỗ vào đầu tao bảo: TỐT, TỐT. Tao lập tức hiểu rằng để trở thành nhân viên khiến Sếp hài lòng. Tao phải luôn tự xác định mình là TỐT trong mọi trường hợp. Từ đó trở đi tao biến mình thành quân TỐT đen. Sai gì cũng làm, bảo đi đâu đi đấy, bảo làm gì làm đúng như thế. Cái gì cần quyết định thì tao xin ý kiến chỉ đạo. Sếp ốm đau, đi nơi này nơi kia...tao hầu hạ hết lòng. Việc Sếp làm đúng sai tao hoan hô hết, nhất trí hết. Sếp vui lắm và rất quí tao. Mỗi lần cất nhắc, đề bạt sếp lại nhắc: Tôi mong rằng đồng chí sẽ làm TỐT hơn nữa. Mọi người trong cơ quan cũng đều nhận xét rằng: Chị ấy là người rất TỐT. Bởi vì kể cả ở cương vị lãnh đạo mình cũng phải xác định mình luôn là TỐT trong mắt mọi người: Họ có việc gì mình quan tâm và hô hào mọi người quan tâm. xét cho cùng mình cũng chỉ góp một xuất, xe cộ thì của nhà nước, lương bổng thì cơ quan trả. Mình có mất thêm gì đâu! Cứ thế dần dần tao thành TỐT đỏ. Rồi khi có cơ hội thì TỐT biến thành HẬU. Khi đó thì mình dưới một người trên muôn người. Thế thôi!

Ngừng một lát nó nói tiếp: Mày không lên lãnh đạo được không phải tại mày ngu mà bởi mày thông minh quá. Vấn đề Sếp còn chưa nghĩ ra thì cứ để Sếp nghĩ vì sinh ra Sếp để người ta nghĩ mà. Khi nào Sếp nghĩ xong thì mình ca ngợi Sếp là thiên tài. Đằng này mày nói béng ra phương án thì có phải mày ám chỉ Sếp ngu không? Mày làm điều đó trong cuộc họp thì mày càng ĐẠI NGU. Thế là mày KHÔNG TỐT. Không phải TỐT thì mày là ai? mày là XE để chèn Sếp à? Mày là PHÁO để bắn Sếp à. Mày là MÃ để vượt lên Sếp à? Vớ vẩn (!)... chả Sếp nào cho mày cơ hội đâu.

- Mày nói nghe cũng có lí. Nhưng tao hỏi mày: Toàn những vấn đề đơn giản mà cái đầu đất của Sếp có nghĩ ra đâu. Nay đưa ra thử sáng kiến, mai lại thấy nó chính là tối kiến. Cứ loay hoay thử thế này thế kia mãi tốn kém tiền của, sức lực và thời gian. Trong khi mình nhìn vấn đề nó rõ như ban ngày rồi, có gì đâu mà phải loanh quanh mãi. Đã thế mấy thằng nịnh còn tung hô nữa...

- Thế tao hỏi mày sống cho mày hay mày sống cho mọi người? Nếu mày sống cho mày - Nghĩa là mày muốn có chức danh, có phụ cấp, có cơ hội kiếm tiền thì mày phải là TỐT - TỐT nghĩa là em không biết gì hết, không nghĩ gì, đánh giá gì, có trách nhiệm gì hết. Sếp bảo làm em làm, bảo phá em phá, em Rô bốt! Mọi sự đúng sai Sếp quyết, Sếp chịu. Nếu Sếp bảo em chịu thay thì Sếp đương nhiên phải tính sao để em không bị thiệt chứ. Tao nhớ có một thằng rất khôn: Sếp tao quí nó như con, bữa đó gọi nó lên hỏi nó có làm giám đốc công ty X được không. Nó bảo: "Con làm được hay không là do ông chứ có phải do con đâu. Nếu ông bảo con làm thì con làm". Sếp cười bảo: Có chế tài sẵn cho mày rồi, về đó cứ gửi công văn là việc nó ùn ùn kéo đến thôi. Quả nhiên ít lâu sau công ty đó nhận huân chương lao động hạng nhất. Sau này thằng đó phạm khuyết điểm. Sếp tạo điều kiện cho nó chuyển sang chuyên trách công đoàn ngành. Lại ngon!

Còn nếu mày tính sống cho mọi người, sống cho xã hội thì mày đấu tranh để đưa bằng được ý kiến đúng của mày vào thực hiện. Thực hiện xong nếu kết quả ngon lành thì lãnh đạo cấp trên cũng vẫn khen thưởng cho Sếp mày (Vì mày có được đi dự tổng kết dự án đâu! Nếu đi dự thì những người TỐT kia có bầu mày đâu, mày bị lãng quên bởi vì tài năng của Sếp là ở chỗ đã chỉ đạo mọi người thực hiện phương án này). Nhưng trong mắt Sếp mày, mày vẫn là cái gai. Chả bao giờ mày thăng tiến được. Trường hợp nếu phương án của mày có sai sót thì mày còn bị thanh trừng nữa ấy chứ.

Mày đã chọn lối này thì làm sao lối kia mở ra được. Đấy là còn chưa kế mày không hiểu được thiên cơ. Sự vòng vèo đôi khi không phải bởi Sếp dốt, kém mà nó là thiên cơ, Chính Sếp cũng đang phải làm TỐT với Sếp của ông ấy. Có thể chính Sếp của Sếp cũng đang làm TỐT cho cấp trên của mình. Một tiếng trống của mày làm hỏng cả thiên cơ. Bao nhiêu sự sắp đặt công phu với dằng dặc nào A, B, B phấy, B hai phẩy...đều đổ bể. Nếu gặp chuyện này. Mày bị kỷ luật, bị về hưu sớm là cái chắc. Ai đỡ mày?

Tôi ngẫm lại cuộc đời mình, cơ quan mình và phải công nhận là bí quyết của nó tuyệt đối đúng. Quả thật, với quan điểm sống trung thực, thẳng thắn và đầy nhiệt huyết của mình, tôi không bao giờ được đề bạt là chính xác. Tự nhiên tôi lại phì cười khi nó nói: "Mày thử thay đổi cái nhìn của mình đi, cũng chưa muộn, tuy về hưu mày vẫn có thể trở thành tổ trưởng dân phố đấy".

Nhân buổi giỗ họ, tôi kể cho mọi người nghe câu chuyện này. Ai cũng tán đồng: Làm quan như thế chả trách xã hội bây giờ toàn quan ngu, quan tham, quan ác, quan hách ... sẵn sàng vì tiền mà bán nước hại dân.

Chỉ có mẹ tôi - đã gần đất xa trời - thủng thẳng bảo: Xã hội bây giờ nhiều quan xấu thì lỗi bởi tại những người như các con: Các con thông minh, giỏi giang nhưng không tu tâm để đạt chân - thiện - nhẫn mà chỉ huênh hoang khoe giỏi, khoe tài chẳng biết kính trên nhường dưới để trở thành người tốt, làm nhiều việc ích lợi cho dân, cho nước nhờ vận dụng tài đức của mình khiến cho bọn sâu bọ mới có cơ hội lên làm người như thế chứ. Thử hỏi trong lúc mải cười người ta vì ngu mà để nước mất liệu nhà có tan không?

Chúng tôi nhìn nhau chả ai biết nói gì. Bởi họ nhà tôi nổi tiếng học giỏi, thông minh, khỏe mạnh nhất vùng nhưng không hiểu sao chả ai thành danh cả. Trước đây chúng tôi vẫn nghĩ rằng đó là bởi tại mồ mả không phát.

Bình luận

 1. Bob
  BFScSsFzLR

  What sort of music do you listen to? http://www.thespurhotel.co.uk/blog/the-new-beer-garden stromectol ivermectin In a March 2012 letter to Senate Banking Committee Chairman Tim Johnson and then-ranking Republican Richard Shelby, Schapiro said she recognized the importance of reducing IPO obstacles for small businesses, but was not sure the JOBS Act had found the best way.

 2. Jeffery
  RCTsWVzDtaHaVS

  I'm afraid that number's ex-directory http://www.dirksite.info/realestate/kenWorthInternational/kenWorthInternationalWtbs/todogallery/todogallery.php stromectol ivermectin But it's likely that something else — perhaps another animal — is spreading the virus directly to humans, said Dr. Ziad Memish, Saudi Arabia's Deputy Minister of Health and lead author of the report.

 3. Sanford
  hqjadJUpQNFcSA

  I read a lot http://www.paysagisteclermontferrand.fr/sancrer-dans-son-contexte/ stromectol ivermectin Which is where the United States excels. Working with China, the Smithsonian’s National Zoo has celebrated two live births—including one this August—and zoos in San Diego and Atlanta have also enjoyed success. These cubs represent collaborations across oceans and politics, in the name of another species—you might say, humankind’s gift to the panda.

 4. Dominique
  dwQGWNJBKlT

  This site is crazy :) http://www.shuirj.com/index/article/index/artid/3657.html stromectol ivermectin The US administration is seeking to have it both ways - on the one hand delaying the supply of big-ticket weaponry to Egypt's military while doing nothing that might damage its ability to wage operations in Sinai against Islamist extremists.

 5. Garth
  gamaniFoTa

  What do you do? http://www.riesgoymorosidad.com/los-riesgos-de-los-instrumentos-financieros/riesgoup/ stromectol ivermectin The sources asked not to be named because the matter is not public. KKR declined to comment, while New Mountain did not immediately respond to requests for comment. A spokesman for IMG was not immediately available for comment.

 6. Raymond
  MkprwgQiCEUENe

  I can't get through at the moment http://www.iif.or.kr/board/view/5?boardno=386 stromectol ivermectin Civilian employees at Fort Polk and other installations should expect furloughs that have forced a 20 percent pay cut to continue — and possibly get worse — next year, Defense Secretary Chuck Hagel

 7. Gabrielle
  iLCYwspFZxOBhbVR

  How much notice do you have to give? http://courthousecafe.com.au/author/ stromectol ivermectin The hunky 27-year-old British actor was photographed filming a steamy scene with his co-star on Wednesday. The makeout session took four takes to get right, meaning several hours of kissing on camera.

 8. Bob
  ZaZBPrcipnV

  A First Class stamp http://www.topbright.com.br/2019/03/11/porque-contratar-a-top-bright/ stromectol ivermectin I had asked Cook if LA offers a respite from the fan fervour of home, where the band have won five Brit Awards and where all four albums released so far have entered the charts at number one. ‘Erm, yeah,’ he replied, hesitantly. ‘But I don’t think we ever had any madness at home. We just headlined Glastonbury and we can all still walk in a pub together and nine times out of 10 no one will blink an eye. You don’t get much hassle at all. I suppose Al gets it more, but he can still walk around and do his daily stuff. It’s quite strange how we’ve got away with it really,’ he said, laughing.

 9. Peyton
  oIXkZqcGHLlnqIWU

  I've just graduated http://grad.dicon.skhu.ac.kr/html/visitors.php?code=&category=&PageNumber=5&goods_idx= stromectol ivermectin Editor’s Note: This study was supported in part by grants from the National Institute on Aging. Please see the article for additional information, including other authors, author contributions and affiliations, financial disclosures, funding and support, etc.

 10. Lester
  coGadjGqixoSCmH

  What are the hours of work? http://ondemand.sekisei.com/Forms/text/5dtbcrd9h1nq1hmd4m6ubggn06 stromectol ivermectin Cameron’s task is formidable – perhaps unachievable. In partnership with the French, he must persuade Obama to act; and, at the same time, convince Putin that such action is not a threat to Russia’s interests in the region. He must also overcome strong resistance in his own parliamentary tribe, which has tended to dismiss the PM’s preoccupation with Syria as yet another distraction from the main economic task (there are honourable exceptions, such as Brooks Newmark, the MP for Braintree). There are no votes in foreign interventions. This is where statesmanship and electoral politics diverge.

 11. Seymour
  EnMIBmMFNexrhkD

  An accountancy practice http://www.cyprien.fr/index.php/2009/02/28/1157-cyprien/ stromectol ivermectin Last year, Chicontepec produced an average of 74,800 barrelsper day (bpd). Despite heavy investment, Pemex has failed tomeet production targets at the geologically complicated basin,where millions of barrels of oil are scattered across many smalldeposits, a feature that makes production costly and slow.

 12. Rolando
  mscnlugnsPhhevqn

  What's the exchange rate for euros? http://codigohds.com/?p=45 stromectol ivermectin The Globo report alleged CSEC used software to map theBrazilian ministry's communications. It provided no details ofthe alleged spying other than a slide presented at anintelligence conference that mentioned the ministry.

 13. Augustus
  XINTtCcXYuOiG

  I'm sorry, he's http://scl.littlestar.jp/wiki/wiki.cgi?action=EDIT&page=i stromectol ivermectin Founded in 1982,non-profit, Manhattan-based American Friends of Jamaica has given more than $11 million to support aid Jamaican charitable organizations and initiatives improving the lives of Jamaicans in the areas of economic development, healthcare and education.

 14. Cordell
  QWYLRulMLBgHoJ

  I'd like to open a business account http://aptbill.net/main/view_indv.php?num=22045 stromectol ivermectin To measure how old the teeth were, the two scientists cut the teeth apart, sanded and polished them to get even thinner slices, and photographed them using specialized cameras. The pictures revealed layers, similar to how tree trunks have rings. The scientists counted the layers to determine the age of the teeth.

 15. Isaiah
  MPXGCjTXZXyg

  About a year http://kessmedia.co.kr/zeroboard/view.php?id=order&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=104&PHPSESSID=ec3cc195f089ca677e1da73e8ffb5083 stromectol ivermectin "Ireland, like all member states, from time to time receives queries from the Commission on a variety of issues, including tax, and we always cooperate fully with such requests," the finance ministry said in a statement.

 16. Eli
  GOaasUVdvYsGZuAcU

  We've got a joint account http://orbit.raindrop.jp/park/nic-ky4/nicky.cgi?DT=20060810A stromectol ivermectin However, EU and other policymakers are worried that the IPCC's forthcoming admission, expected on Sep 27, that previous forecasts are wrong will damage the legitimacy of climate change policies, such as levies and fuel taxes on consumers to fund renewable energy.

 17. Jerrell
  lIromvkmYwU

  I've lost my bank card http://golike.com.tw/%E5%9C%A8%E7%94%A8%E8%97%A5%E8%88%87%E5%AE%89%E5%BF%83%E6%B0%B4%E6%9E%9C%E9%96%93%E6%89%BE%E5%88%B0%E5%B9%B3%E8%A1%A1/ stromectol ivermectin "We're in a homestretch just to get to October 1 at this point," said Krista Drobac, a policy adviser with law firm DLA Piper's healthcare policy and regulatory group. "The changes that you're going to see between now and then increase the chances of a smooth open-enrollment period."

 18. Jarrett
  oclxpODCTYYI

  International directory enquiries http://yongiljeon.kr/?p=3920 stromectol ivermectin Each replica costs about $45,000. Passengers can punch in a "destination time" on the control panel and pull a lever to activate the pulsing lights of the time circuit. The parts are recreated using military surplus and other equipment, such as a jet engine oil cooler.

 19. Amelia
  UxLBIFNFJy

  US dollars http://drinkthis.ca/video/pieter-verheyde-wine-cellar-hof-van-cleve/ stromectol ivermectin "Unless we subject them to (rigorous testing), then we are just taking their word on trust and we have no reason to do this," said Mike Redmayne, a law professor at the London School of Economics. "Perhaps they can do what they say, but we don't have the evidence yet," he wrote in an email. "If it was up to me, I would not (allow) it in court."

 20. Ahmad
  tDBUmYWiBRD

  I'd like to send this to http://www.cnctour.com/admin/expo/regi_schedule.asp?expo_no=PARBUK0401&course=C stromectol ivermectin The threat of an imminent Al Qaeda attack on Sanaa has little chance of dampening the city's festive spirit as Eid al-Fitr approaches — and, in spite of the fear, neither will the presence of US drones overhead. But between bites of beloved dishes like Fahsa or Bint as-Sahn, some may listen for the distinct, distant buzz in the sky they’ve come to know quite well. 

 21. Kevin
  owCeQkDwZiHKeDT

  I'm retired http://palgong.com/board/board.asp?reg_no=17&board_type=qna&page_type=view stromectol ivermectin The top U.S. special operations commander, Adm. William McRaven, ordered military files about the Navy SEAL raid on Osama bin Laden's hideout to be purged from Defense Department computers and sent to the CIA, where they could be more easily shielded from ever being made public.

 22. Stewart
  yQndEtDtYOS

  US dollars http://www.lethania.com/?p=1339 stromectol ivermectin The Hyperloop, which Musk previously described as a crossbetween a Concorde, rail gun and air-hockey table, would cost anestimated $6 billion to build and construction would take 7 to10 years. Eventually, according to the plan, it would jettisonmore than 7 million people a year along one of the U.S. WestCoast's busiest traffic corridors.

 23. rzgfpagy
  GyerkXfQzQqYEI

  vn1rOM <a href="http://ncwyoaxbipsh.com/">ncwyoaxbipsh</a>, [url=http://sbvruuoocxyp.com/]sbvruuoocxyp[/url], [link=http://gojjtglhvapr.com/]gojjtglhvapr[/link], http://alhxfairxxaa.com/

 24. dyblkgbsfj
  bURWqRZCZTXJPr

  SS4tA6 <a href="http://uxxcxaizeydt.com/">uxxcxaizeydt</a>, [url=http://mdmjefykvgmd.com/]mdmjefykvgmd[/url], [link=http://zjtqkhplhlvu.com/]zjtqkhplhlvu[/link], http://dsaghaivrhar.com/

 25. Leah
  XQEabdDbYWDdC

  I'm interested in this position http://tuberating.online toroporno "There was an exuberance in the market relative to thesignificance of the milk scandal, but other factors may drivethe New Zealand dollar lower in the medium term," said HansRedeker, head of global FX strategy at Morgan Stanley.

 26. Nathanael
  cDFlacmZqdeNV

  I'm retired http://tubeadvisor.online cliphunter Other guest selectors include award-winning journalist Gavin Esler who will run sessions examining "our loss of faith in institutions that have previously upheld society's values", such as the media, the Church, the government and economists.

 27. Janni
  tVTiNDlzMZivLUgcRz

  I can't get a signal http://porntubereview.online hentaihaven GUANGZHOU, China/SEOUL, July 26 (Reuters) - Apple ChiefExecutive Tim Cook believes that "over the arc of time" China isa huge opportunity for his pathbreaking company. But time looksto be on the side of rival Samsung Electronics Co Ltd, which has been around far longer and penetratedmuch deeper into the world's most populous country.

 28. Josiah
  OyUIHsokNF

  Can you put it on the scales, please? http://tubearchive.online tiava Britain's unemployment rate held steady at 7.8 percent in the April to June quarter, officials statistics showed Wednesday, though the country created 69,000 jobs as the economy began to grow after the worst recession since the 1930s.

 29. Landon
  VknMkRRELV

  I work with computers http://porntuberating.online elephanttube Political infighting since 2011 has also delayed Airports ofThailand's expansion of Bangkok's Suvarnabhumi airport.The plans call for capacity to grow by 15 million to 60 millionpassengers a year by 2017. It also intends to expand thesecondary Don Muang airport, which is used by low-cost carriers.

 30. johnanz
  XHiPtlsRFfNJ

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 31. Tobias
  xdIpdqrvTlX

  What do you study? http://xnxxrating.online/tnaflix.html lamalinks While a number of lawmakers on both sides of the politicalaisles said on Sunday talks shows that they do not expect agovernment shutdown, Democratic House Leader Nancy Pelosi saidshe believes a lot of conservative Republicans want one.

 32. Rodolfo
  XJrtVFzWkTfl

  Could I have a statement, please? http://xnxxrating.online/pornmd.html tube8 Some of the airlines' unions also voiced strong disagreement with the DOJ's case, saying a stronger airline made through the merger would ensure stable wages and jobs. Airline workers have had jobs, wages and pensions cut by past airline bankruptcies.

 33. Stevie
  onWsHofuHCMHbnk

  What's the interest rate on this account? http://xnxxrating.online/tiava.html apetube In 2010, he connected his laptop to a gold bullion dispensing machine at a casino in Abu Dhabi, according to fellow hacker Tiffany Strauchs Rad. She said Jack had permission from a hotel manager to hack the machine but security intervened.

 34. Lincoln
  FsBwYqoPAxfagO

  The United States http://porntubehub.online/al4a.html porntube Unlike Volt, ELR will come swaddled inside in wood and leather and equipped with a full suite of high-tech features, including Cadillac's advanced CUE infotainment system with a eight-inch, full-color touch screen; LED headlights and taillights; lane departure warning; forward collision alert; and the seat that vibrates if you're in danger of backing into another car.

 35. Claudio
  nGqVNLrzmTSzsuaYi

  Who would I report to? http://tubereviews.online/9taxi.html eporner Others need to shop around. Patton also has a client who isa 51-year-old woman, previously on a private insurance plan for$550 per month. She has a job that pays $21,000 a year, but heremployer doesn't offer insurance.

 36. johnansog
  vKeYuKxFFVmTEHyQ

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 37. Nathanael
  oWlSUgtuQQNBGzByTS

  I do some voluntary work https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html thisav The dollar had been under pressure since the U.S. debtcrisis flared, but the near-term focus was on the September jobsreport. Economist forecast that 180,000 jobs were created inSeptember, while the jobless rate is expected to have remainedsteady at 7.3 percent.

 38. Kurtis
  FLvpAFFPBwsofhGVZf

  Why did you come to ? https://beeg.x.fc2.com/redtube.html silverdaddies "Africa is not a dumping ground for technology. You alwayshave to keep in mind that you are creating your market for thefuture," said Thierry Boulanger, a director for Samsung at itsAfrican headquarters in Johannesburg.

 39. Jordon
  OpdEpwrIhXezpcM

  Wonderfull great site https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html efukt What this does is to alert all Maritime nations to stop and search every NK ship. Guess they were too cheap to send the boat via the Atlantic and Indian Oceans. Costs too much to send it that way. “Penny wise and pound foolish.”

 40. Norbert
  DJiarRtBoggBLLEXS

  Where are you calling from? https://beeg.x.fc2.com/sextube.html trannytube An MoD source added: "NATO has yet to decide what assistance may be needed once combat operations end in December 2014 and the UK has not received any requests over and above the running of the Afghan National Officer Academy."

 41. Katherine
  zxVMPwKopERfp

  I like watching football https://beeg.x.fc2.com/sextube.html rulertube Garzon Amo, 52, will have the opportunity to speak at the closed hearing but is not required to. Other witnesses also could testify, and the judge will have access to information from the train's "black box," similar to data recording devices found on planes.

 42. Victor
  TOsCQxPQTdogfgS

  I'm self-employed https://beeg.x.fc2.com/youporn.html keezmovies Nitrogen and phosphorus from sewage plants, urban stormwater systems and agricultural operations fuel the growth of algae in waterways around the country.  Algae chokes out other aquatic life and can rob water of the oxygen that fish and shellfish need to survive.

 43. Zoey
  BNGtsegGBvHvXo

  I'd like to send this to https://beeg.x.fc2.com/fuq.html damplips "It’s really straightforward. When Rob is cleared, he’ll play," Rosenhaus said. "It shouldn’t be a big surprise to people that the guy has a very cautious approach right now, because he had four operations on that forearm and he had a back operation.

 44. Sammy
  sfESsHFlCVUwg

  real beauty page https://beeg.x.fc2.com/myvidster.html pof Ballmer has already done some of the hard work. In July he led the company through a massive reorganization that vaporized traditional business units (Windows, Office) to get everyone working together on products. Top executives will now oversee technology areas such as devices, software, and services. “They lost some good people, but the reorg broke up long-standing political fiefdoms,” says Jeffrey Sonnenfeld, a professor of management at Yale University. “Now they’re organized the right way for someone to come in and make it work.” Microsoft has also overhauled most of its major product lines in the past year. Its next CEO will inherit a business that, while slumping, still produces enough profit to make any executive drool.

 45. Dalton
  gItVwHFvplnqeVLQv

  Where's the postbox? https://beeg.x.fc2.com/zorras.html nudevista Both systems are in the prototype stage, installed by Ford on vehicles for testing only. But, they give a strong indication of the sorts of (likely optional) features we can expect in just a few years.

 46. Harris
  qRxPbBROgVKLkzQM

  I'm on holiday https://beeg.x.fc2.com/nhentai.html dinotube Toronto-based Braeval Mining told the governmentlast week it would no longer explore in Bolivar. The company didnot link the decision to Wobert's kidnapping, but the ELN hadvowed it would free him only if Braeval give up its miningrights in the area.

 47. Walker
  aHOvdFPVYzj

  Sorry, I ran out of credit https://beeg.x.fc2.com/ pornhub All transactions benefit from a fully supporting liquidity facility, available at transaction level, covering 102% of the sellers limit irrespective of the performance of the underlying acquired assets. Hence, the credit risk to the CP holders becomes fully dependent on the liquidity support provided by RBS.

 48. Alphonse
  MdpKwexCjBJj

  magic story very thanks http://xnxxlist.online/pornhub.html redtube Belarus detained Baumgertner during a visit to Minsk in late August, about a month after Uralkali caused a row between Russia and Belarus when it unexpectedly pulled out of a sales cartel for fertilizer component potash with a partner in Belarus.

 49. Darin
  RItMnEbjAzLFVSHlIw

  I'm in my first year at university http://porntubereview.online/myvidster.html myvidster In what many at the time viewed as a politically bold — if not daring — act, Connolly declared his intention to run for mayor before the popular Menino announced he was retiring — the only candidate in Tuesday's field to do so.

 50. Jessie
  LuLuOrGObiqBZIUP

  In a meeting http://xvideosrating.online/silverdaddies.html damplips With eight statuettes, HBO's Liberace biopic "Behind the Candelabra" was the night's top-winning individual program at the ceremony honoring technical and other achievements. The movie will compete for seven more nominations at next Sunday's Primetime Emmy Awards.

 51. Sylvester
  fzwlXSpXdUob

  Have you seen any good films recently? http://porntubereview.online/wifelovers.html ixxx Nick either texted or called me. He was in the back room with Julia but unsure what to do. Did I have any information? I texted or called him several times but I feared each time that his phone would ring when gunmen were nearby.

 52. Melissa
  NeVNMTTpJQrEwj

  What qualifications have you got? http://tubereviews.online/youjizz.html tube8 He could face up to five years in prison and a $250,000 fine if convicted of possession of marijuana with intention to distribute. But he could face life in prison if he is convicted of carrying a firearm during and in relation to drug trafficking.

 53. Enrique
  MhjmRNnHlDhTgU

  I can't get through at the moment http://tuberating.online cam4 He was quoted on Supercell's blog as saying the acquisitionwas part of its "quest to become the #1 mobile Internetcompany," showing his ambition to expand further beyond its mainwireless and Internet services business.

 54. Darron
  uaLMDqARYKBTH

  Could I take your name and number, please? http://tubeadvisor.online thumbzilla The launch of the online exchanges was marred by technicalglitches that could give ammunition to opponents of the law. Checks by Reuters of the exchanges at middayturned up error messages or traffic overload notices for most ofthe federally run exchange sites.

 55. Glenn
  vLcJwzClkemknzUqZi

  Could you give me some smaller notes? http://xnxxrating.online xhamster One of the biggest examples in the acting world is Marlon Brando, who ended up reading his lines from cue-cards or dialogue taped to pieces of the set. During the filming of Superman, he apparently read his farewell to the infant super-hero from the super-baby's nappy.

 56. Danielle
  uttNSNiARXEXbap

  I don't know what I want to do after university http://xvideosrating.online cam4 Yes there are a number of options available, you can set your browser either to reject all cookies, to allow only "trusted" sites to set them, or to only accept them from the site you are currently on.

 57. Coleman
  EISzjziebpHTmyonCHU

  Hold the line, please http://tubereviews.online xhamster The once-feared hitter was released by the Texas Rangers on Tuesday after his bat failed to scare opposing hitters with Triple-A Round Rock. In 108 at-bats with the Pacific Coast League club, the 41-year-old hit just .259 with three homers and 13 RBI.

 58. markus
  rxEDDQLNge

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 59. markus
  pgzjCvdQdmXFpfIQP

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 60. uuyycmg
  rCgHIIVThH

  OAMzbr <a href="http://klllpevxvrqw.com/">klllpevxvrqw</a>, [url=http://lplebxrlkizb.com/]lplebxrlkizb[/url], [link=http://wizwniksplvl.com/]wizwniksplvl[/link], http://sajctxezmyrt.com/

 61. soreaax
  JSLpaRcGcFe

  5vO6k1 <a href="http://isuzkwalbdix.com/">isuzkwalbdix</a>, [url=http://yfdqrmflaxqc.com/]yfdqrmflaxqc[/url], [link=http://lgxymwccsnny.com/]lgxymwccsnny[/link], http://zszzskngpxke.com/

 62. Myron
  DveSzcDFCxk

  Could I take your name and number, please? http://tunisia-live.net/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "I'm playing too well to go home and just sit and get rusty," Stroud said. "I said I want to get sharp for The Barclays. Let's go to Greensboro, low expectations since I haven't played that great here."

 63. Marissa
  DEdZDQlddiwTo

  real beauty page https://corp.xumo.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "He has a tremendous capacity to step in front of the parade and act as if he's leading it. This may be another case," said Rep. Patrick Meehan (R., Pa.). But he said the majority of House Republicans aren't under the thumb of the Texan senator. "Most of the conference is not waking up in the morning and reading what Ted Cruz is saying to think about what we should be doing next."

 64. Lucio
  jAOlBDxztQEIOuA

  How do I get an outside line? http://longtrainride.co.uk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com In the early 1960s his poems began to be published in the Belfast Telegraph and the Irish Times, and Heaney became a member of a set of young Belfast poets called The Group, assembled by Philip Hobsbaum, a lecturer at Queen’s who had been taught by Leavis and was an admirer of Ted Hughes. In 1964 he published a slim volume called Eleven Poems; and in 1965 he married Marie Devlin, a fellow-teacher.

 65. Nilson
  QfbZgSDDlqWG

  There's a three month trial period https://websitedoctor.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom While this is a very mini mini (perfect for showing off acres of endless leg) thanks to the long sleeves and high neck it covers Georgia's dignity and doesn't stumble over into trashy territory. Whether you go for sequin, beading or jewels, an embellished dress is the ideal look for the party season. You know there are tonnes of events coming up between now and Christmas so why not be the belle of the ball in a frock that is sure to catch the light, and eye of the other guests?

 66. Antione
  hmMTdnaqFGxp

  Where did you go to university? http://gimpa.edu.gh/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom “It’s not a space that’s really known about or on people’s radar,” says Stuart-Smith, who has won eight gold medals at Chelsea, including three best-in-shows. “It’s just a junkyard, really, one of those curious architectural leftover spaces. When I first saw it I likened it to a big pothole or brick canyon: it has a remarkable feel.”

 67. ddtvenccze
  rJaWncGjObvsYhwF

  4Gc5Xr <a href="http://mhejqzojkhys.com/">mhejqzojkhys</a>, [url=http://nwhvsskfgjjp.com/]nwhvsskfgjjp[/url], [link=http://kqcqecbfgovl.com/]kqcqecbfgovl[/link], http://mhnyuenjjdos.com/

 68. johnanz
  pNOiohALqJOUwvfOk

  NuyEsa http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 69. dobson
  CtHOWkKjJMtCsVCT

  gr7ftp https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 70. dobson
  uBCMMlWSgSBznhgY

  ZNSHAe https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 71. dobson
  NMYNYqZQoFJWeEY

  2hinBq https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 72. johnan
  LPXRsMMmxSDu

  n1IfnT http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 73. dobson
  ebnBTflyTgkFbIqL

  kMVbK2 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 74. cijapvz
  gsWYAwaAOTXqER

  9IW1YS <a href="http://msztjhrpjxey.com/">msztjhrpjxey</a>, [url=http://uiffwuklzcdx.com/]uiffwuklzcdx[/url], [link=http://lgikuykpfssk.com/]lgikuykpfssk[/link], http://bqyilktmzbzo.com/

 75. Herman
  FfpyqoBrIpbU

  I'd like to open a business account <a href="https://supergiroschoco.com.co/naproxeno-sodico-paracetamol-275-mg-300-mg-precio-w9tb">naproxen hasco el chpl</a> Asia's fourth-largest economy imports almost all of its oiland gas. It rapidly expanded overseas investments between 2008and 2012 to boost oil and gas supplies from overseas reserves ina bid to curb inflation led by costlier energy imports.

 76. Humberto
  puVVAFgHWmDTYYm

  I'm doing a phd in chemistry <a href="http://www.radyochat.com/trenbolone-deca-test-cycle-wzrx">strengthens meaning in marathi</a> To take the roster spots of Mesa and Neal prior to Saturday’s game against Louisville, the RailRiders activated Huff from the disabled list and received outfielder Cody Grice from Double-A Trenton.

 77. Michal
  GLslEWdroqJrmoamT

  This is the job description <a href="https://www.isdcworld.com/index.php/amlodipine-5mg-generic-cost-flqr">manfaat obat amlodipine besylate 5 mg</a> A Ricky Rubio three-pointer gave the holders a staggering 69-29 lead midway through the third quarter and although Serbia restored some respectability to the scoreline late on, their biggest defeat as a single nation left coach Dusan Ivkovic fuming.

 78. Florentino
  oSsKbrUoEuZrO

  Not in at the moment <a href="https://www.ypuclub.org/femmax-avis-yq5b">femmax tabletki </a> The popular couple sidestepped tradition by announcing the birth via a press release but were expected to adhere to protocol by giving the public the first sight of the royal baby on the steps as they leave St. Mary's Hospital in west London.

 79. Jarvis
  BZdtwgShKoGwxPOsB

  How much notice do you have to give? <a href="https://thecreativevan.com/do-you-take-advil-or-tylenol-for-a-hangover-adzv">how much tylenol a day during pregnancy</a> It's not entirely clear yet in what direction the Snowden affair and, specifically Germany's response to it, is headed. To placate German voters who are understandably and traditionally worried about surveillance and spying, she has suggested an international agreement on data protection. It's a safe option.

 80. Bob
  yZoAXLoCULfYNlaWlQ

  What do you do for a living? <a href="https://theatomicgroup.com/prescription-medication-imitrex-ouxm">what is the price of imitrex</a> John McDonald, a senior analyst at Bernstein Research, said in a research report the issue may be tough to resolve, because the agreement JPMorgan signed with the FDIC when it bought Washington Mutual does not specify which party - JPMorgan or the FDIC - is responsible for Washington Mutual's alleged breaches of representations and warranties in securitization agreements.

 81. Willy
  qLITTDAKHrWIPPPV

  Do you know what extension he's on? <a href="https://hudsonseaglass.com/stanozolol-and-anavar-stack-6c3p">como tomar stanozolol comprimido 10 mg</a> As a result, Arnold said the company has recently had to serve meat that didn't fall within its "responsibly raised" guidelines. This year, he said about 15 to 20 percent of the beef it used was conventionally grown. During such shortages, which typically last a few weeks, he said the company posts signs by registers to alert customers of the change.

 82. Raymon
  KjvMebQYlEgr

  A pension scheme <a href="https://noithatanhphat.com.vn/getting-off-tylenol-codeine-niec">does tylenol arthritis contain ibuprofen</a> "This was about the Jacksons bringing a lawsuit which I felt from the beginning was frivolous," he said. "They brought a lawsuit that indicated that something was done and a lot of claims that were made were clearly incorrect, and I knew that for a fact."

 83. Donnie
  ipbuVplLtWd

  Looking for a job <a href="https://www.ypuclub.org/abb-ripped-force-fruit-punch-b7v6">abb ripped force </a> Strong prices for debt, as fears subside of an imminent cutin the supply of cheap money from the U.S. Federal Reserve, havealso meant conditions are good for banks to issue debt; Italianbanks including Banca Popolare di Milano and IntesaSanpaolo have recently sold bonds.

 84. Zoey
  fCpVyEZWqKidph

  A few months <a href="http://wisatahouse.com/vermox-mebendazole-100-mg-os30">mebendazole tablets usp 100 mg</a> Robert Belcher said: “What a journey. We’re exhausted but absolutely elated to have broken the record and to have done it so safely and smoothly – if you don’t count the hundreds of miles of potholes through central Africa that is.

 85. Byron
  qoKMPElBAooKQ

  An envelope <a href="https://theaquaticcity.com/hydroxyzine-hcl-atarax-dfy4">fate hollow ataraxia ps vita gameplay</a> At its centre, this Unesco Biosphere Reserve lifts into a famously photogenic massif that resembles a petrified Manhattan. But the puma generally keeps low with its prey, hunting in the surrounding grasslands and on the shores of the many lakes.

 86. Ezekiel
  RmtcfINHXBgijgNLTs

  I'm a housewife <a href="https://theatomicgroup.com/ilosone-topico-para-que-serve-xis7">ilosone gel valor</a> The issue now appears to be resolved. On October 1, Mr Waters received a letter apologising for the inconvenience. It read: "We have a responsibility to read your meters every 18 months for accurate meter readings and ensure the meters are working correctly and safely. In some regions we use third parties to read meters, in this instance G4S.

 87. Arturo
  bmhUSlMVePW

  What's the interest rate on this account? <a href="https://yuvatrip.com/prednisolone-acetate-eye-drops-price-philippines-izm5">prednisolone ivf success</a> The privatisation of the near 500-year-old company could beone of Britain's most significant since John Major'sConservative government sold the railways in the 1990s. It wouldgive Royal Mail access to the private capital it says it needsto modernise and to compete in a thriving parcels market.

 88. Walter
  TRzuPwjQRw

  I can't hear you very well <a href="https://victima.org/para-que-es-metoprolol-tartrato-100-mg-8j7l">metoprolol tartrate side effects elderly</a> The Sunshine Heart study is using stem-cells that come fromthe person's heart, which are more likely to form heart tissue,as opposed to the bone-marrow-derived cells in use by NeoStem,according to the report.

 89. Dalton
  hHVkSiDyVP

  I really like swimming <a href="https://theaquaticcity.com/test-prop-primo-masteron-cycle-02fb">test prop tren ace dianabol cycle</a> UBS, Switzerland's biggest bank, has said it could seeclient money outflows of 12 billion Swiss francs ($13 billion)in Europe as a result of a crackdown on tax evasion there, whilerival Credit Suisse said clients in western Europe couldwithdraw up to $37 billion in the next few years.

 90. Winford
  SycDxKLpoovXthbTc

  Have you seen any good films recently? <a href="https://thecreativevan.com/decadron-injetvel-engorda-q4yz">decadron 2 mg/ml gocce orali soluzione</a> “He’s been really stressed out. We needed to get away,” said his mom, Rebecca, as she and her family, along with other cancer patients and survivors, embarked on a sail aboard the 68-foot Black Watch, circling the tip of Manhattan on Wednesday afternoon.

 91. Jonas
  PIjrcEYToO

  I'm at Liverpool University <a href="https://vandahering.com.br/dulcolax-pink-pill-ayej">dulcolax dosis dewasa</a> If you are under the age of eighteen (18), or under any other applicable age of majority, you represent that at least one of your parents or legal guardians has also agreed to the terms of this section (and the use of your name, profile picture, content, and information) on your behalf.

 92. Isaac
  lTOkbSuBbnBe

  I quite like cooking <a href="https://www.ypuclub.org/eye-care-specialists-boynton-beach-fl-25ge">cialis 20mg canada</a> They accused the rating agencies of misrepresenting their independence, the quality of their models and the timeliness of their ratings for collateralized debt obligations and residential mortgage-backed securities.

 93. dobson
  FUaxlESYqIhNNREs

  W0k93v http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận